Tsjechië carnaval 2016

Chi Long HoReisverslagen

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Verslag 25-jarige jubileumreis Tsjechië Carnaval 2016

Wie had dat gedacht! Wat ooit als een eenmalige reis begonnen is net 1 jaar na de val van de muur bestaat na een kwart eeuw nog steeds! Echter het meest bijzondere is dat er ook 2 gasten zijn die al deze 25 jaar elke keer al mee geweest zijn! Tijd voor een feestje dus. Behalve dat er 2 jubilarissen zijn is met ingang van dit jaar ook besloten om de reis een dag langer te maken. Dat betekent voor zowel de wintersporters alsook de dagjesmensen die een steeds groter deel uitmaken van de groep een grote verbetering.

Vrijdagavond 5 februari reden we na een korte ophaalroute richting Venlo waar onze vaste chauffeur Peter Keijsers aan boord kwam. Met perfect reisweer reden we in de nachtelijke uren richten oosten. Met slechts 1 verplichte stop in Eisenach en op het laatste gedeelte van onze traject een rit door de binnenlanden van voormalig Oost-Duitsland kwamen in een recordtijd om 7.00 uur al aan bij ons vaste verblijfshotel Subterra in Horni Zdar dichtbij het skigebied van de Klinovec. Een uitgebreid ontbijtbuffet stond al op ons te wachten. Nadat de wintersporters zich hadden omgekleed reden we richting het skigebied. Bij de afgelopen nieuwe skilift met een eveneens nieuwe afdaling van ruim 3 kilometer konden de sportievelingen aan de slag. De overige deelnemers aan deze reis konden vandaag een fijne wandeling maken in het bosrijke gebied. Vanwege het rijtijdenbesluit kwam een Tsjechische bus iedereen deze eerste dag ophalen bij het skigebied. Moe maar voldaan konden we bij terugkeer de kamers in gebruik nemen. Vandaag een heerlijk vroeg diner. De rest van de week kon er een keuze gemaakt worden uit 3 verschillende hoofdgerechten met voor elk wat wils uit de zeer smakelijke Boheemse keuken.

Zondagochtend kon iedereen op zijn gemak ontbijten. Om 9.00 uur werden allereerst de wintersporters naar hun favoriete plek gebracht terwijl de dagjesmensen even later weer werden opgehaald bij het hotel voor hun programma. Allereerst reed Paul met de gasten naar Karlvy Vary voor een bezoek aan de bekende Moser glasfabriek waar een doorlopende expositie van kunstglas te zien is. Op het buitenterrein laat men zien wat men zoal in het groot met glas kan doen. Natuurlijk met de nodige uitleg onderweg van wat men allemaal kon zien reden we daarna naar het centrum van Karlovy Vary. Deze thermaalbaden stad ook wel Praag in het klein genoemd biedt talloze mogelijkheden op toeristisch gebied. Met een lekkere zonnetje erbij was het goed toeven. Na een korte lunchstop bij Globus reden we als laatste bezoekpunt naar het Zgn. Weinachtshaus. Op een bijzondere locatie is alles te vinden wat met Kerst te maken heeft. Sinds deze winter zelfs een privé expositie met maar liefst 3000 beren in een van de kelders van het complex. Hierna reden we weer terug naar de Klinovec waar we op de grote parkeerplaats de sportievelingen weer mee terugnamen naar het hotel. Sommigen maakten gebruik van de extra faciliteiten van het hotel zoals het moderne wellness centrum met o.a. een saunalandschap. Na een wederom heerlijk diner met voor elk wat wils stond er een spellenavond nieuwe stijl op het programma. Met allerlei hilarische opdrachten moest men proberen deze in 1 minuut te volbrengen. Het bracht de nodige lol met zich mee. Niet alle voor de deelnmers maar ook voor alle toeschouwers.

Voor de Tsjechen geen vakantie want iedereen moet gewoon werken op deze eerste dag van de week. Wij konden echter weer gaan genieten van een mooie nieuwe dag in het Ertsgebergte en zijn omgeving. Via het inmiddels vaste ritueel werden de sneeuwliefhebbers eerst naar hun “werkplek” gebracht. Even later reden we verder Tsjechië in voor een bezoek aan Tepla; een kloostercomplex met o.a. een prachtige kerk en de 2e grootste bibliotheek van Tsjechië met meer dan 100.000 boeken in een prachtig ingerichte ruimte. Hierna reden we naar Marianske Lazne dat evenals Karlovy Vary veel waterbronnen heeft. Hier kon iedereen op eigen gelegenheid een lunchplek opzoeken. Via een prachtige natuurrijke route reden we daarna naar Loket ofwel elleboog genoemd vanwege de vorm van de rivier die eromheen loopt. Een plek die in zomermaanden zeer geliefd is bij de toeristen. Precies om 16.00 uur waren we weer terug op de grote parkeerplaats waar de wintersporters vertelden over hun avonturen van die dag. Traditioneel is er op een van de avonden een bingo. Samen met Peter onze chauffeur en Paul werden de series aan elkaar gebabbeld en was er voor velen een prisje weggelegd temeer omdat er ook een verliezersronde was. Ook de alcohol die hier nog zeer betaalbaar is vloeide volop.

De dagen vliegen voorbij. Vandaag kan iedereen om 9.00 uur al instappen want we gaan vandaag allemaal dezelfde kant op. Eerst de skiliefhebbers weer op de lange latten gezet. Daarna reden we via de grensplaatsen Bozidar en Oberwiesenthal het Duitse gedeelte van het Ertsgebergte in waar vroeger o.a. veel zilver gedolven werd. Allereerst stond een korte rondleiding met uitgebreide likeurproeverij op het programma. Ondanks het vroege tijdstip werd er volop “getest”. Daarna reden we door naar Schwarzenberg waar we een sinds kort geopend burchtcomplex gingen bezoeken. De hierin ondergebrachte expositie was een verrassing voor iedereen. Wat heeft de geschiedenis toch te weeg gebracht en hoe creatief kunnen mensen zijn. We hadden een beetje pach met het weer want bij vertrek begon het lekker te regenen. Achteraf bleek dat de wintersporters getrakteerd waren op een portie verse sneeuw. Omdat Peter en Paul nog even een boodschap moesten doen werden de gasten afgezet in het centrum van Annaberg Bucholz. Via Bärenstein waar we de grens weer overstaken hield we3 nog even halt alvorens we de wintersporters weer op gingen halen. Hier had zich inmiddels inderdaad een nieuw landschap gevormd! Deze avond kon iedereen zich na het diner zelf gaan amuseren met een van de vele gezelschapsspellen die Paul had meegebracht.

Omdat er weer volop belangstelling was om de hoofdstad Praag met een bezoek te vereren moest men deze ochtend wel wat vroeger uit de veren. Om 8.00 uur vertrokken we met onze eigen Reishuis.nl bus richting de gouden stad. De wintersporters werden om 9.00 uur met wederom een lokale bus weggebracht en opgehaald. Al even voor 10.00 uur arriveerden we bij de Praagse burcht waar onze vaste perfect Nederlands sprekende gids Bozena ons welkom heette. Vanwege de recente ontwikkeling in Parijs is het complex sindsdien strenger beveiligd. Met de nodige uitleg van Bozena en soms ook door Paul konden we om 11.00 uur van de kleine wachtwissel genieten. Hierna liepen we naar beneden het centrum van de stad in. Regelmatig hoorden we het woord koffie vallen. Dus werd een koffiestop ingelast wat natuurlijk altijd gebeurd. Hierna liepen we via de Karlsbrug waar door velen een wens werd gedaan bij het beroemde ornament van Jan Palach. Op verzoek van Paul werd aan een van de mooiste gebouwen het zgn representatiehuis nabij de kruidtoren een bezoek gebracht. Hier mochten we na enig aandringen toch ook binnen de bijzondere architectuur aanschouwen. Onze tour eindigde bij het Astronomisch uurwerk waar Bozena nog een laatste uitleg gaf over de werking ervan. Elk uur trekt deze klok vele kijkers die de apostelen willen zien en de haan horen kraaien. Hierna namen we afscheid van onze gids en kon iedereen nog een paar uur op eigen gelegenheid de stad bezichtigen. De meesten hadden inmiddels lekkere trek dus nam Paul de gasten mee naar een echte Tsjechische gaarkeuken. Zelf zou men er niet naar binnen gaan, maar het werd een aangename verrassing. Voor slechts € 5,- per persoon kon men er een complete maaltijd nuttigen en dat midden in het centrum van deze wereldstad! Een aanrader dus. Omdat het weer zeer aangenaam was hoefde iedereen zich pas om 16.30 uur te melden bij de afgesproken plek om vervolgens via de Parijzerstraat en een gedeelte van de Joodse wijk weer bij de bus te komen. De avond was vrij omdat Peter en Paul nog het een an andere moesten voorbereiden voor de volgende dag.

Helaas vandaag alweer de laatste volle dag van onze reis. Er was de afgelopen dag wat winterse neerslag gevallen dus het landschap zag er weer heel anders uit. De dagjesmensen konden weer op hun gemak ontbijten. Terwijl een gedeelte van de groep gingen wandelen met achteraf schitterende plaatjes vastgelegd op de camera reed een groot gedeelte van de groep met Peter en Paul mee naar allereerst Kadan. Hier kon men o.a. het smalste straatje van Europa bezoeken wat op een plaats slechts 61 centimeter breed is. Opvallend was de grote witte toren op het stadsplein die deel uitmaakte van het gemeentehuis. Ook de kerk was rijk aangekleed van binnen. Omdat de microfoon in de bus defekt was geraakt reden we via een landelijke route langs een groot stuwmeer naar chomutov. Een industriestad niet ver van onze verblijfsplek vandaan. Grote energiecentrales bepaalden het landschap door de bruinkool die ter plaatse gewonnen wordt. Nadat de microfoon gerepareerd was en iedereen weer in de bus zat reden we via een mooie bergroute met veel sneeuw via de Klinovec weer terug naar de plek waar de wintersporters hun spulletjes moesten inleveren. Na ons laatste diner van deze reis kwam humoristische Peter Keijsers; onze chauffeur tevoorschijn met zijn accordeon. Met enkele bekende deuntjes opende hij deze speciale avond. Nadat de 2 jubilarissen op natuurlijke wijze op de vloer terecht waren gekomen was het tijd om het e.e.a. uit de doeken te doen. Paul had een levensloop gemaakt met daarin een aantal hoogtepunten uit de afgelopen 25 jaar. Ook kwam er regelmatig een aanvulling van beide jubilarissen over de gebeurtenissen. Daarna kregen zij elk een mooi gevulde goodiebag uitgereikt die aansluitend ook aan alle andere deelnemers aan deze reis uitgereikt werd. O.a. de lekkere likeur uit Crottendorf en de originele Hützenkuchen maakten deel uit van de inhoud. Verder ontvingen beide Jubilarissen Toon en Martien nog de nodige cadeautjes zoals o.a. een Tsjechisch glazen clown en om ze zeker weer volgens jaar weer van de partij te laten zijn een waardecheque van reishuis.nl te besteden voor een nieuwe reis. Hierna bepaalden de muziek van Peter en Paul de muziek van deze avond. Het bleef nog tot na middernacht gezellig in het restaurant!

Helaas komt er ook weer een einde aan deze reis. Na een laatste ontbijt in het hotel en nadat alle bagage in de bus geladen was reden we door een winters landschap de bergen uit op weg naar Nederland. De hele rit verliep weer heel soepel. Na een stop nabij Kassel begonnen we aan het laatste gedeelte van onze terugreis. Echter in het Ruhrgebied werden we onaangenaam verrast door de enorme verkeersdrukte en vele pechgevallen met vrachtauto’s. Ondanks dat kwamen we even na 18.00 uur toch aan in Nederland en kon iedereen de laatste meters of kilometers naar huis aanvaarden.

De volgende reis is alweer geboekt want ook in 2017 gaan we de carnaval weer ontlopen.

 

 

 

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]