Baltische Staten 2018

Chi Long HoReisverslagen

De Baltische Staten 26 mei – 2 juni 2018

Zaterdag 26 mei
Stipt op tijd stonden onze reizigers klaar bij de diverse opstapplaatsen. Eerst Venray naar Horst via Sevenum naar Eindhoven airport. Bij de gate kregen we in de gaten dat de marechaussee iemand zocht en net voor het instappen werd er iemand meegevraagd. Waarschijnlijk een extra controle.
Nadat ogenschijnlijk we op tijd zouden kunnen vertrekken kregen we van de captain te horen dat er een persoon niet was (waarschijnlijk die meegenomen was) en dat zijn koffer uitgeladen moest worden. Uiteindelijk met een uur vertraging het luchtruim gekozen.
De vlucht zelf was aangenaam en die 2 uurtjes waren dan ook zo voorbij. Aangekomen op het kleine vliegveld van Vilnius stond onze lokale gids voor vandaag Sophia ons al op te wachten. De bus bracht ons richting het ecohotel in de stad maar onderweg maakten we een extra ronde zodat we ons een beetje konden oriënteren.
Na het inchecken konden we onze kamers opzoeken en konden we ons even kort opfrissen. Om half 4 lokale tijd, want het is hier een uur vooruit liepen we gezamenlijk richting het oude stadscentrum wat op het Unesco wereld erfgoedlijst staat. Een wandeling van 20 minuten met een heerlijke temperatuur van ca. 24 graden en een lekker windje was het goed toeven.
Uiteindelijk via de kathedraal die meer op een Griekse tempel leek dan een kathedraal, uitgekomen bij een plein waar een folklore festival bezig was.
De meesten zochten echter een terrasje op om van het heerlijke weertje te genieten.

Rond 19 uur hadden we afgesproken voor het diner in het restaurant van het hotel. Het was een eenvoudig restaurant, maar het smaakte prima.

De rest van de avond was vrij. Zondag worden we om 07.30 uur gewekt en staat ons ontbijtje vanaf 8 uur klaar waarna we om 9 uur door onze gids Danute worden opgehaald.

Voor foto’s KLIK HIER

Zondag 27 mei

Na een goede nachtrust ging de wekker om half 8 waarna we rustig konden ontbijten. Dat we niet de enige in het hotel waren bleek wel aan het ontbijt, volle bak.
Na overleg met onze lokale gids Danute of Dana werd het programma omgedraaid, het middag programma werd verplaatst naar de ochtend. Dit kwam omdat toevallig de marathon van Vilnius vanochtend plaats vond.
Iedereen kon instappen in de bus en de chauffeur die van origine uit de Oekraïne komt bracht ons in ca. 3 kwartier naar de burcht van Trakai. Dit middeleeuwse burcht was een ruïne en na een grondige renovatie is het nu een museum. Prachtig gelegen op een eiland omringd door diverse meren is dit deel van Litouwen erg waterrijk. Het kasteel zelf ligt in het Galve mee. Sommige delen van het kasteel hadden in het verleden geen dak, deze zijn bij restauratie soms met wat fantasie gerenoveerd omdat men geen blauwdruk had hoe het van origine exact uitzag.
We bezochten diverse ruimten in het kasteel waar we o.a. klederdrachten konden zien.

We kregen na de uitgebreide toelichting van Dana vrije tijd om de omgeving zelf verder te verkennen. Voor de lunch liet Dana ons een speciaal lokaal broodje zien wat zich goed liet smaken. Een soort van gebakken broodje met een naar keuze varkensvlees gehakt vulling of kip of een lamsvulling.

Dana vertelde vaak dat ze echt blij zijn hier dat ze van de Russen af zijn en hun vrijheid hebben. Haar schoonmoeder van 90 verteld nog altijd dat de Russen Litouwen bevrijd hadden van de Duitsers in de 2e wereldoorlog, echter vergaten het land weer te verlaten.

Rond 13 uur reden we terug naar de stad Vilnius waar ongeveer 600.000 mensen wonen. Litouwen is dun bevolkt, 4x kleiner dan Groot Brittannië en slechts 3 miljoen inwoners, tov. Nederland met ruim 17 miljoen. Dit verklaart de relatieve rust en relaxte sfeer die hier heerst.
De bus zette ons af bij de Petrus en Paulus kerk die van binnen prachtig gedecoreerd was met ontzettend veel beelden en scenes die allen een eigen verhaal hadden, gemaakt van gips wat snel bewerkt moest worden ivm. het uitharden. Dana kon bij elk beeld of scene wel een verhaal vertellen en leek wel een wandelende encyclopedie.
Overigens voordat we de kerk in konden was net het einde van de dienst en we verbaasde ons hoeveel mensen de kerk uitkwamen, dit zie je nog zelden in Nederland. Van jong tot oud kwam uit de kerk.

De bus bracht ons naar de laatst overgebleven stadspoort. We namen hier afscheid van onze chauffeur. Maandag zullen we een nieuwe bus krijgen die ons naar Riga zal brengen. Vanaf de stadspoort begon de stadwandeling in de historische binnenstad, langs diverse kerken en ook een Russisch Orthodoxe kerk waar we even binnen keken wandelden we richting de witte kathedraal die we een dag eerder ook al zelf hadden ontdekt. De smalle straatjes zagen er erg gezellig uit. Heel bijzonder te zien waren de vele verschillende godsdiensten en stromingen naast elkaar, van Joodse synagoges en de Joodse buurt tot de Russisch Orthodoxe kerk en katholieke en protestantse kerken waren er allemaal te vinden.
In een binnenpleintje was net en folklore dans bezig en enkele van ons werden uitgenodigd mee te doen. Heel leuk om te zien en hoe onze mensen gezellig meededen.
Vanaf het pleintje bij de universiteit van Vilnius namen we afscheid van Dana die ons morgen om 9 uur weer zal ophalen.
Inmiddels was het 4 uur en tijd voor een terrasje. Afgesproken dat we elkaar weer om 19 uur zouden zien voor het diner.

Maandag nemen we onze koffers mee voor een rit naar Riga waar we in de vroeg avond zullen aankomen, met onderweg diverse bijzondere bezienswaardigheden waaronder de berg met de 100.000 kruisen en kasteel Rundale.

Foto’s KLIK HIER

Maandag 28 mei

Vandaag moesten onze koffers mee omdat we een rit van ca 300 km gingen maken naar Riga de hoofdstad van Letland. Wederom een druk ontbijt, maar iedereen ruim op tijd in onze bus. Onze gids was enkele minuten te laat doordat haar bus vertraging had.
We reden de stad uit en zagen onderweg uitgestrekte velden met veel rogge en koolzaad planten. Ook enkele ooievaars gespot. De ooievaar is de nationale vogel, de vele boerderij hotels en B&B worden hier geclassificeerd naar aantal ooievaars ipv. Sterren.
Onderweg maakten we een korte pauze waar we een bekertje koffie konden halen, hierna vervolgde we onze weg maar vanwege een korte file door wegwerkzaamheden kwamen we wat later bij ons lunchadres aan, waar iedereen iets a la carte kon bestellen.
Na de lunch die zich goed liet smaken reden we in enkele minuten naar de heuvel van de kruisen. Wat een indrukwekkende en tevens onwerkelijke plek met ontelbare kruisen van groot tot klein. Hoe het exact ontstaan is, is niet bekend alhoewel op het internet diverse versies zijn. In het begin ging het met name om overledenen waarvan men niet wist waar ze begraven waren. Nu kan iedereen er een kruis plaatsen met zijn of haar redenen. Zelfs de Paus heeft deze plek enkele jaren geleden bezocht.

We vervolgden onze weg richt het paleis van Rundale, waarvan de tuinen naar het ontwerp was van het paleis van Versailles, jammer dat de rozen nog niet aan het bloeien waren.
In het paleis kregen we een duidelijke toelichting van een lokale gids die van elke ruimte veel wist te vertellen. Van de 138 zalen waarvan wij er 30 te zien kregen. Ondertussen werd de gids wat nerveus want door het oponthoud onderweg dreigden we te laat te komen voor ons diner. Boven een van de paleis torens zagen we nog een grote ooievaarsnest, ook veel zwaluwen die in vele naden en kieren of in hoekjes van het paleis hun nestjes hadden.

Uiteindelijk kwamen we toch op tijd aan in Riga, een grote stad en metropool van de Baltische staten met ruim 700.000 inwoners.
Na de check in kon iedereen zijn kamer gaan ontdekken, sommigen echter raakten verdwaald in dit bijzondere hotel met vele gangetjes en verschillende verdiepingen die soms in andere vleugels waren die niet rond te lopen waren. Dus de ene 4e verdieping was de andere 4e verdieping niet, begrijp je hem nog.
Om 19 uur gingen we aan het diner in het mooie restaurant van de 7e etage van het hotel, een stuk sjieker dan in Vilnius. De salade van mozzarella en het hoofdgerecht van pasta en lamsragout liet ons goed smaken. Niet ruim maar net genoeg. Het toetje met soesjes en een kersensausje smaakte ook goed, wat je met een simpel soesje kunt maken, heerlijk.
De rest van de avond was vrij, sommige maakten nog een wandeling richting de old town maar de meeste van ons zochten de hotel bar op voor een lekker glaasje wijn.
In de Old Town heerst een zeer gemoedelijke sfeer op de vele terrasjes met regelmatig live muziek.
Morgen mogen we uitslapen want we vertrekken pas om 10 uur om de stad Riga te gaan verkennen.

Dinsdag 29 mei

Geen wake up call want we vertrokken pas om 10 uur. Het ontbijt zag er weer prima uit, maar ook nu weer lekker druk. Veel Duitse jeugdigen die een excursie kwamen maken in Letland. Duitsland heeft een verleden hier in Letland.
Onze gids Thereza stond ons al op te wachten en sprak zeer duidelijk Duits zodat we haar goed konden verstaan. De bus bracht ons naar het eerste punt van onze rondgang. Het art Nouveau gebied met vele Jugendstil gebouwen met prachtige typische Jugendstil gevels. Tussen 1890 en 1920 werd deze stijl veel gebruikt.
Het ochtend programma ging verder vanaf het Operagebouw gevolgd door een flinke wandeling waarbij we weer vele bijzondere gebouwen bekeken met ieder zijn eigen geschiedenis.
Ook het 40 meter hoge vrijheidsmonument herinnert aan het roemruchte verleden. Ondanks de Russische overheersing is het vrijheidsmonument nooit door de Russen weggehaald.
Vlakbij het monument was een plaquette in de grond met blote voeten wat als symbool stond van de Baltische revolutie. In 1990 stonden dan ook 1 miljoen mensen hand in hand van Vilnius via Riga naar Talinn om de vrijheid te eisen, men zong vrijheidsliederen die verboden waren.

Uiteindelijk kwamen we enkele muzikanten tegen die vroegen waar we vandaan kwamen en heel slim speelden en public het Nederlands volkslied waarbij onze gasten uit volle borst meezongen. Dat was wel enkele muntjes waard dus die hadden ze weer extra verdiend.
Onze gids leidde ons via het parlement naar het vrijheidsplein waar ook de nationale radio gebouw was gelegen die tijdens de revolutie van 1990; naast het parlementsgebouw wat er direct achter ligt, zwaar bewaakt. Letland is pas sinds 1990 onafhankelijk van Rusland en sinds 2004 bij de EU pas in 2014 is hier de Euro ingevoerd maar men is nog steeds een beetje bang voor de Russen. Om die reden zijn in Letland weer Amerikaanse soldaten en NAVO soldaten gelegerd. In Riga wonen ca. 700.000 mensen en in heel Letland minder dan 2 miljoen, dus zichzelf verdedigen is erg lastig.

Thereza liet ons een bakkerij/Konditorei zien en een zelfbedieningsrestaurant waar we erg voordelig een maaltijd of broodje konden nuttigen. Door het warme weer was dit erg welkom, even rusten en rustig lunchen.

Na de lunch vervolgde onze tour door de Old Town van Riga met de vele oude huizen. De Paulus en Petrus kerk, de Domincanen kerk, handelshuizen want Riga was een echte Hanze stad met al haar prachtige gevels.
Uiteindelijk kwamen we bij de 5 zeppelin hallen waar tegenwoordig enorme markten in gevestigd zijn. Een hal waar vlees verkocht werd maar ook een hal voor zuivel, hal voor groente en fruit tot kleding. Hier kregen we even de tijd om de hallen te ontdekken.
Als laatste excursie van de middag was een optionele boottocht over de rivier die de stad doorkruist voor een mooie panorama zicht op de skyline van Riga. Dit boottochtje in een grote boot was exclusief voor ons want er was verder niemand, onze eigen prive boot. Op het water hadden we een heerlijk koel briesje en konden uitrusten van de wandeling en genieten van het uitzicht.

Na de uur durende boottocht was de rest van de middag vrij, enkele namen de taxi naar het hotel en enkele gingen te voet. Afgesproken dat de bus ons om 18.45 op zou halen voor het diner in Restaurant Alberta 13 midden in het Jugendstil buurt.

Foto’s KLIK HIER

Woensdag 30 mei
Na een goede nachtrust vertrokken we na ons ontbijt richting de natuur van Letland. Via de langste straat van Letland die begint bij het vrijheidsmonument en dan 10 km de stad uit gaat reden we richting Sigulda wat ongeveer op 50 km afstand ligt. Dit natuurrijke gebied ligt in de Gauja rivierdal.
Gauw genoeg doemde zich uitgestrekte bossen aan waar vele wilde dieren leven zoals herten, rendieren, vossen, wolven en wildzwijnen. Tijdens het jachtseizoen worden er veel afgeschoten echter met restricties. Waar geen restricties op zitten zijn het plukken van de vele soorten paddenstoelen die het bos rijk is.
Naast de bossen natuurlijk ook boerderijen met landerijen en heel regelmatig een ooievaar weer langs de weg en vele ooievaarsnesten in schoorstenen of op elektriciteitspalen.
Dat het hier zo heuvelachtig is merkten we niet in de bus, echter toen we de vallei in keken bleek dat we aardig hoog zaten. We reden o.a. de Olympische Bobbaan voorbij, Sigulda wordt ook regelmatig overstroomd door Bobslee of skeleton liefhebbers en helemaal als weer eens een EK of WK hier wordt gehouden. De uitgestrekte glooiende natuur maakt dit stadje en gebied tot een zeer geliefd wandelbestemming. Aangekomen bij de burcht van Turaida; een Middeleeuws kasteel welke niet zo lang geleden is gerenoveerd, liepen we gezamenlijk met gids Thereza door het prachtig aangelegd park. Diverse oude houten huisjes wat voorheen bijv. de stal of de tuinhuis was, waren nu ingericht als musea. Ook een houten kerkje met een tentoonstelling van bijbels uit de 17e en 18e eeuw.
Uiteindelijk konden we in de oude burcht kijken met haar kerkers en diverse bijzondere ruimten. Echter de 30 meter hoge toren was een mooie gelegenheid om van de omgeving te genieten. Middels diverse erg smalle gangtrappen kon men via diverse etages in de top komen en genieten van een wijds uitzicht. In de trappenhuizen zaten diverse smalle rechthoekige schietgaten.
Inmiddels was het koffie tijd en konden we in het lokale koffie huisje genieten van een heerlijk verse koffie en evt. gebakje.

Terug bij de bus reden we nog naar de grotten. Dit zijn de oudste grotten van de Baltische staten en werden zo’n 10.000 jaar geleden gevormd door smeltend ijswater uit de ijstijd. Het bijzondere aan deze grotten is dat er nog 17e Eeuws inscripties te zien zijn. Ook de legende van de roos van Turaida begon hier.

Tijd voor de lunch, welke we in een zelfbedieningsrestaurant deden. Letse specialiteiten die wij niet zo goed kennen, de een kon het bekoren de ander minder.
De terugweg naar Riga verliep vlot en zo kwamen we rond 15 uur weer aan bij ons hotel. De rest van de middag was vrij zodat een ieder zelf kon bepalen wat men nog ging ondernemen.
Rond kwart voor 7 werden we weer opgehaald door de buschauffeur die ons naar het Lido restaurant bracht waar de gerechten nogal royaal op tafel stond te wachten. Koude gerechten en ietsje later warme schotels. Ook was er live muziek zodat sommigen nog een dansje waagden. We zaten in een kelderzaal waar het best fris was dus na het eten zochten we allemaal de zon op en namen plaats op het terras.
Rond 21.00 uur bracht onze bus ons weer naar het hotel en morgen nemen we onze koffers weer mee richting Talinn met tussen stop in Parnu.

Donderdag 31 mei
Vandaag namen we onze koffers weer mee en zaten stipt op tijd in de bus voor onze lange rit van ca. 300 km naar Tallinn, de hoofdstad van Estland. We verlieten de stad Riga en reden over de autobaan, want er is geen snelweg, richting de grens van Letland en Estland. Wederom zagen we uitgestrekte landerijen en reden we dwars door dichte bossen en uiteindelijk zelfs een heel stuk direct langs de kust, waar we de Baltische zee zagen.
Onze eerste stop was op de grens van Letland en Estland waar in het oude grensgebouw een restaurant en winkel was, hier konden we een lekkere kop koffie drinken met wat zoetigs en natuurlijk de sanitaire stop.
Nog een half uur verder kwamen we aan in het kleine stadje Parnu, ook wel in de middeleeuwen de zomerhoofdstad genoemd. Estland ligt alweer een heel stuk noordelijker en de hoofdstad Tallinn slechts 80 km van Helsinki. De dagen zijn hier veel korter dan wij gewend zijn met name in de winter zijn de donkere dagen erg lang. Ook kan het hier echt een stuk frisser zijn en dat merkten we direct, maar met 19 graden en het zonnetje erbij nog steeds prima!
In het stadje Parnu liepen we door de hoofdstraat en kon onze gids Thereza ons weer honderduit vertellen over dit stadje en liet ons de meeste belangrijke bouwwerken zien. Ook een oud houten kerkje waar we even binnen konden kijken. Estland heeft anders dan Letland en Litouwen meer Scandinavische invloeden, alhoewel natuurlijk voordat men in 1991 onafhankelijk werd onder Sovjet heerschappij weer veel verwantschap met de andere 2 Baltische staten.
Na de stadstour in Parnu reden we 20 km verder naar een wegrestaurant waar we stopten voor de lunch.
Tallinn lag nog ca. 120 km verderop en onderweg zagen we eigenlijk een beetje hetzelfde landschap als in Letland, met ook weer veel ooievaren langs de weg. Opvallend was dat de wegen hier nog beter aangelegd zijn tov de andere Baltische republieken. Estland is weer net iets welvarender maar daar tegenover wel weer wat duurder dan de 2 zuster landen.

Litouwen heeft ca. 3 miljoen inwoners, Letland ca. 2 miljoen en Estland ca. 1 miljoen inwoners en dat merk je dus wel op de weg.
Na die 120 km kwamen we aan in Tallinn, hier wel drukte met veel verkeer, ons hotel ligt in de haven het Seaport hotel direct langs Terminal D van de cruise terminal. Er leggen hier dus vele cruiseschepen aan uit de hele wereld om Tallinn te bezoeken.

Na een vlotte check in namen we afscheid van onze chauffeur en goede gids Thereza die samen weer terug zouden rijden naar Riga.
Omdat het nog relatief vroeg was spraken we om half 5 af om de oude stad vast te gaan verkennen alvorens we om 19 uur in het hotel restaurant zouden gaan eten.

Het diner werd geserveerd in het restaurant van het hotel. Een salade van zalm, als hoofgerecht gebakken varkensmedaillon met aardappeltjes en broccoli en als toetje een mousse.
De zon scheen nog uitbundig zodat de meesten van ons een plekje opzochten op het terras.
Morgen onze laatste volle dag in de Baltische staten en gaan we de oude stad van Tallinn verkennen met de mooie oude stadsmuur en de Middeleeuwse gebouwen.

Vrijdag 1 Juni
Onze laatste volle dag in Tallinn gingen we eens goed benutten. Na een uitgebreid ontbijt vertrokken we met de bus voor onze tour door Tallinn. Dat Tallinn echt aan de zee ligt was wel goed te zien. De bus reed eerst een enorm open lucht theater waar plek was voor 200.000 mensen. Een prachtig podium met op de achtergrond de zee met enorme zeeschepen en cruiseschepen.
Onze volgende stop was het Kadroirg kasteel, een prachtig kasteel met veel kunst. Ook de grote zaal met mooie gipsen beelden en plafondschilderingen waren geweldig. De mooi aangelegde tuin zag er ook mooi uit. De president woont een residentie er naast en is in Estland een vrouw. De president wordt in Estland gekozen door het parlement en het parlement door het volk.
Onderweg naar de oldtown kwamen we nog heel even in de file bij de uitgang van de ferry waar een lange file stond van louter auto’s met Finse kentekens. Vele die hier eeen weekend gingen doorbrengen en tevens alcohol komen inslaan, want dat is hier in Estland een stuk goedkoper dan in Finland en met een ferry ticket van ca. € 15 is dat goed te doen. Helsinki ligt incl. varen op slechts 80 km.
Dat Estland meer Scandinavisch georiënteerd is dan bijv. Letland en Litouwen kon je ook al een beetje aan de taal horen, meer verwantschap met het Fins. Ook hier was Russisch tijdens de Russische overheersing de 1e taal, terwijl het nu dus een vreemde taal is en op school een keuze vak.

Het 2e gedeelte van de tour was een wandeling door de old town van Tallinn, deze old town bestaat uit 2 delen waaronder het hoger gedeelte en het lager gelegen gedeelte, waarvan er nog enkele typische Middeleeuwse wachttorens staan en grote stukken stadsmuur. De bus bracht ons naar het hoge gedeelte zodat we de wandeling maakten naar beneden en dus comfortabeler. De wandeltocht begon bij 2 uitkijkpunten waar we een mooi uitzicht hadden over de stad, mooi contrast tussen het oude en de nieuwe stad.
Wandelend naar beneden stonden we stil bij verschillende belangrijke gebouwen en genoten van de architectuur die onze gids mevrouw Rosenberg ons mooi toelichtte.
De wandeltocht eindigde naast het oude raadhuis waar tevens in een van de oude handelshuizen het restaurant is gevestigd waar we ons afscheidsdiner zouden gebruiken. De rest van de middag was vrij, zodat iedereen op zijn gemak de oude binnenstad nog eens rustig kon bekijken. Toevallig was tevens het Old Town festival bezig wat 5 dagen duurt en overal waren koortjes muziekgezelschappen op pleintjes en straatje bezig. Een gemoedelijke en gezellige sfeer hing er. Het weer deed natuurlijk ook al het heel veel goed zodat alle mensen op straat en op de terrasjes in opperste stemming waren. De meesten zochten eerst een terrasje op om te lunchen om vervolgens nog eens goed rond te kijken of te luisteren naar de muziek.
Om kwart voor 7 hadden we afgesproken voor het diner in restaurant Scheeli. Een mooi klassiek restaurant met de bediening nog in klederdracht van de middeleeuwen. Ons 3 gangen diner liet zich weer goed smaken en ondertussen werden de instapkaarten alweer uitgedeeld voor de terugvlucht.
Na het diner liepen sommigen van ons nog even de stad in echter de meeste liepen met Chi de korte maar tevens de toeristische route door het wijkje Rotermans city, oude fabrieksgebouwen verweven in moderne architectuur, ook hier weer veel terrasjes en winkels met daarboven vele appartementen. Iemand die van design houd vindt dit geweldig. Middels een route door een overdekt winkelcentrum kwamen we bij ons hotel.
Vanavond pakken we onze koffers om morgenvroeg te vertrekken naar de luchthaven voor onze Ryanair vlucht naar Weeze.

Zaterdag 2 juni
We dachten een van de eerste te zijn met het ontbijt maar het was er al een drukte van belang.
Stipt op tijd vertrok onze bus naar het vliegveld wat op slechts een kwartier rijden is. Na een vlotte check in konden we door de veiligheidscontrole en zaten we alweer bij de gate.
Het zag er naar uit dat we niet vol zouden zitten, de vlucht duurde ca. 2 uur en vertrokken stipt op tijd en kwamen zelfs 20 minuten eerder dan gepland aan op Weeze airport. Onze bus was net aangekomen. Deze bracht ons middels de opstapplaatsen weer naar huis.

De week is omgevlogen, wat gaat de tijd snel en wat hebben we veel gezien in deze week. 3 landen in 8 dagen met vele indrukken en alle 3 de landen die veel met elkaar te gemeen hebben maar toch weer anders zijn qua cultuur en geschiedenis. Een ding hebben ze wel met elkaar gemeen, het is er prachtig!

Reishuis bedankt al haar reizigers voor de gezellige week met elkaar en we hopen dat dit een mooie herinnering is geworden en jullie dit als een echte belevenis hebben ervaren.

Bedankt en heel graag tot een volgende keer.