China – Maart 2011

ReishuisReisverslagen

Reisverslag China reis 5 Maart 2011

Zaterdag 5 Maart
Vandaag de grote reis richting China. Om half 2 stonden de busjes klaar die ons richting Duisburg moesten brengen. Onderweg nog enkele reizigers bij van der Valk Venlo opgepikt en verder richting Duisburg hauptbahnhof. Op deze zaterdag was het rustig op de weg dus de rit verliep zeer voorspoedig. Ruim op tijd op het station waar we even moesten wachten op onze ICE trein richting Frankfurt. Op het perron vele carnaval vierders. In de trein was het ook rustig en reden we comfortabel in krap 1,5 uur naar Frankfurt airport. Na een wandeling met vele roltrappen op en neer liepen we richting de in check balie. Ook hier rustig en we waren dan ook in no time ingecheckt.
Door de security controle waar we dus geen vloeistoffen meer bij ons mochten, werd menigeen gecontroleerd op hun schoenen; veiligheid voor alles. Vervolgens de paspoortcontrole en daarna hadden we de tijd om te winkelen of voor een kop koffie. Tegen half 8 werd er gestart met het instappen en had iedereen zijn plaats snel gevonden. Gevlogen werd met een Airbus A330. In 11 uur vlogen we naar Shanghai.

Zondag 6 Maart
Na een rustige vlucht met weinig turbulentie landen we op Shanghai Pudong airport. Een wandeling door het  enorme vliegveld van Shanghai was even goede ochtendgymnastiek. Door de paspoortcontrole kwamen we bij de bagage band aan waar we onze koffers terugzagen. Vervolgens stond onze lokale gids dhr. Chen ons al op te wachten in de aankomst hal. Even voorstellen en we liepen richting de bus waar we de koffers achterlieten om vervolgens terug het vliegveld in te lopen om naar het station van de Maglev magneet zweeftrein te gaan.

Ook hier weer een security check en vervolgens de rit gemaakt met de magneet zweeftrein welke met een topsnelheid van 430 km/u over de baan zweefde. Het traject van 35 km werd slechts in 8 minuten overbrugd.

Aangekomen op het station 35 km verder moesten we even wachten op de bus, die was natuurlijk niet zo snel.
De bus bracht ons vervolgens naar het hotel, want door de regen werd het bezoek aan de Jin Mao toren verplaatst naar de volgende dag. Voor de komende dagen is er zon voorspeld. Onderweg vertelde onze gids Chen en Chi wat meer over Shanghai met zijn 16 miljoen inwoners; echter volgens de laatste volksteling zouden het er 23 miljoen moeten zijn incl. de gastarbeiders uit eigen land. Aangekomen in ons Holiday inn hotel kregen we kamersleutels uitgereikt en konden we ons opfrissen op de kamer. Ook waren onze koffers snel op de kamer gebracht zodat iedereen even kon douchen. We werden om 17.10 in de lobby verwacht om vervolgens naar ons diner te rijden. Het uitgebreide diner viel goed in de smaak en was de eerste echte kennismaking met de Chinese keuken. De Chinese keuken is natuurlijk overal iets anders; maar enigszins logisch in zo’n groot land. Na het diner reden we naar het acrobatencircus waar we op het puntje van onze stoelen zaten om de halsbrekende toeren van deze acrobaten goed te zien. De anderhalf uur durende show was adembenemend en fantastisch om te zien.

Tegen half 10 bracht onze bus ons naar het hotel voor een welverdiende nachtrust. Morgen staas Shanghai op ons te wachten.
Iedereen is goed aangekomen en heeft de eerste indrukken gekregen. De groetjes aan alle thuisblijvers.
Het Chinese mobiele nummer van Chi (noodnummer) is buiten werking en zal in de loop van morgen hersteld worden, hetzij met het bekende nummer welke bij de thuisblijvers bekend is ofwel een nieuw nummer die we dan direct publiceren.

Groetjes uit regenachtig Shanghai

Maandag 7 Maart
Na een goede nachtrust in het hotel ging de weker om 7 uur af. Vervolgens hadden we ruim de tijd om te ontbijten. Een combinatie van Chinese buffet en westers ontbijt was mogelijk, met toast jam, yoghurt eitje , worstje en uiteraard koffie.

Na het ontbijt vertrokken we met de bus richting de Jade buddha tempel welke in de stad ligt. Uniek om een tempel midden in de stad te bezoeken want in de tempel waan je je in de oude geschiedenis en kijk je omhoog zie je de wolkenkrabbers het luchtruim in prikken. De Jade boeddha tempel is eigenlijk niet eens zo oud namelijk ruim 100 jaar. Een monnik die in India geweest is om het Boeddhisme te leren kwam terug via Birma met Jade boeddha beelden waarvan hij er 2 achterliet in Shanghai, waaronder de zittende en de liggende boeddha figuur. Ook stonden we even stil bij een koi karper vijver in het tempel complex. Na dit bezoek reden we naar de Yu tuinen en konden we een stukje Chinese tuinarchitectuur zien. Deze fijne wandeling door deze tuinen gaf ene goed beeld hoe een rijke beambte vroeger leefde in dit tuincomplex met de vele kleine authentieke Chinese huisjes. De Yu tuinen grenzen direct aan de bazaar waar er vele souvenirs gekocht konden worden maar Chi nam de reizigers mee naar een dakterras waar we prima uitzicht hadden op de oude bazaar die in originele staat is terug gebracht en de wolkenkrabbers van Shanghai. Ondertussen was het tijd vor de lunch en daar stond weer een complete rijsttafel klaar. Chinees eten wat licht verteerbaar is en gekookt of gebakken in plantaardige olie. Na de lunch bracht onze bus ons naar de Jin Mao toren van ruim 400 meter hoog en werden we met de lift omhoog geschoten. Deze lift bracht ons in 45 seconden naar de 88e verdieping welke op een hoogte ligt van 340 meter en waar we een prachtig uitzicht hadden op de stad. Ook het weer werkt goed mee want met een temperatuurtje van ruim 10 graden en een heerlijke zon was het goed toeven en was het uitzicht prima. Na dit bezoek reden we door een van de tunnels naar de oude zijde van Shanghai om een korte wandeling te maken op de boulevard van de Huangpu rivier. De Bund genaamd. De oude koloniale gebouwen staan nog allemaal fier langs de oever en geven een prachtige blik. Maar ook de overkant was de skyline van het nieuwe Shanghai natuurlijk prachtig om te zien.

Terug naar het hotel kregen we een uurtje pauze om vervolgens naar het Diner te gaan. Het diner liet zich goed smaken.
Na het diner kwamen we in de winkelstraat van China; namelijk Nanjing road. Een Las Vegas setting met veel neon reclame was het gevolg. Deze winkelstraat werd bezocht en daarna was het tijd voor een rondvaart op de rivier om prachtige plaatjes te schieten van de verlichte skyline van Shanghai. Helaas wel fris op het dek dus zocht iedereen een plaatsje binnen. Maar ook vanuit hier was het uitzicht fantastisch.

Morgen verlaten we Shanghai om onze reis te vervolgen naar Suzhou.

Chi heeft een nieuw Chinees mobiele nummer gehaald uitsluitend voor noodgevallen. Het oude Chinese nummer is dus niet meer bereikbaar!! Het nieuwe nummer is 0086 182 1711 4817 eerst belt u 0900-1765 vervolgens het nummer 008618217114817 en sluit af met # dan maakt deze verbinding voor 3 eurocent per minuut.

Dinsdag 8 maart
Vandaag wederom om 7 uur de wekker. Iedereen goed geslapen in de heerlijke bedden van het Holiday inn hotel. Het ontbijt werd vandaag wel wat ruw verstoord door een boormachine die in een ruimte naast de ontbijtzaal aan het werk was. Om half 9 in de bus voor een rit naar Suzhou wat op 1,5 uur rijden ligt. Langzaam veranderde het wolkenkrabber landschap naar meer laagbouw, alhoewel er overal wel weer flinke woontorens in aanbouw te zien was. Op 20 km van Suzhou bezochten we eerst het historisch waterdorpje Luzhi. Dit dorpje wat nog in originele staat is was een bezoek meer dan waard en met een heerlijk zonnetje was het een geslaagde wandeling door dit dorp. Ook de koffie in een lokale cafe waar de koffie nog met een perculator werd gezet was lekker sterk van smaak. Nadeel van deze ambachtelijk manier van zetten was natuurlijk wel dat het even duurde. Uiteindelijk reden we verder naar Suzhou waar we de zijde fabriek bezochten voorafgaand nuttigden we eerst de lunch. In een zaaltje kregen we een toelichting over de productie van zijde ern even later stonden we voor de oude mechanische machines die de zijde aan het spinnen waren. Zeer interessant om te zien. Ook liet men zien hoe men de dekbedden vulde met lappen zijde die men uit elkaar trok als vulling. Uiteraard mondde dit geheel uit in een mooie grote winkel waar er van alles te koop was op het gebied van zijde. Tussendoor pikten we ook nog een modeshow mee waar de slanke modellen de diverse kledij showde op de catwalk.

Na dit bezoek reden we richting de tuinen van de meester van de netten welke op het Unesco erfgoed lijst staat. Deze worden dus beschermd en de tuinen zijn dan ook eeuwenoud. Het was er fijn rustig en we konden op ons gemak de tuinen bekijken. Hierna bracht onze bus ons naar het kanaal voor een boottocht over het keizer kanaal. Al gauw vaarde we over de nauwe kanaaltjes waar we zowat binnen konden kijken bij de mensen thuis die direct aan het water woonde. Uiteindelijk mochten we uitstappen om eens over de lokale markt te lopen waar men vele interessante producten verkochten; en vers, nou ja verser kan niet. Levende vis, kippen, schildpadden, paling, kikkers en noem maar op. Het straatleven is er erg boeiend van een schoenmaker op een krukje op de hoek van de straat die tevens een emmer voor zich had staan waar die verse vis uit verkocht. Vervolgens bracht onze boot ons terug en reden we naar het diner een eindje verderop. Gezellig allemaal aan een hele grote ronde tafel kwamen er erg smaakvolle gerechten op tafel. Na even natafelen was reden we naar ons hotel waar we de rest van de avond vrij hadden. In de lobby bar was er live muziek in de vorm van 2 Indonesische dames begeleidt door een pianist.

Morgen hebben we een lange busrit voor de boeg naar Yellow mountain.

De groetjes vanuit zonnig China

Woensdag 9 maart
Vandaag wederom 7 uur wake up call en daarna een uitgebreid ontbijt in de ontbijtzaal met een mooi uitzicht op de binnentuin en vijver.
Daarna werden de koffers ingeladen door de bellboys en kon onze busrit naar Huangshan; Yellow mountain beginnen. Ruim 450 km in ruim 5 uur reden we naar het gele gebergte om daar in Huangshan city onze lunch te gebruiken. Daarna maakten we een wandeling in de historische winkelstraat van Huangshan city. Na deze gezellige wandeling met een lekker zonnetje reden we in een uur naar de voet van het gebergte. Hier checkten we in en stond om half 7 het diner op ons te wachten in een wel erg koude eetzaal. Onder de Yangtze rivier zijn de winters kort en is er dan ook geen centrale verwarming. Middels de airco wordt de ruimte verwarmd, maar ja de zaal was zo groot dat dit wel even duurde. Na het diner hadden we de avond vrij, maar helaas was de bar gesloten. Morgen staat de avontuurlijke bergwandeling van het gele gebergte op het programma. Deze gebergte zijn een van de mooiste van China en is beroemd om de bijzondere bomen die op de rotsen groeien en de vergezichten maar ook de zee van wolken waar we dan boven lopen. We gaan met de bus naar 800 meter hoogte om vervolgens met de kabelbaan naar 1800 meter hoogte te klimmen. Middels padden hiken we dan naar de meest bijzondere toppen. Vanavond een goede nachtrust voordat we morgen de wandeling zullen maken en met een goede weersvooruitzicht gaat dat helemaal lukken.

Donderdag 10 maart
Vandaag ging de wekker om 7.30 uur en konden we naar traditioneel Chinees ontbijt; helaas dus geen koffie maar Chinese thee en geen brood, maar veel warme gerechten zoals rijstepap en gebakken noodles. Na het uitchecken reden we met onze eigen bus 2 minuten naar de bergvoet om daar met openbaar vervoer bussen naar het kabelbaan station gebracht te worden. De bergweg slingerde links en rechts met prachtige bamboebossen. De dichte kabelbaan van Oostenrijkse makelij bracht ons op ruim 1600 meter hoogte en sommige dalen waren wel erg diep. Vanuit de gondel konden we al de prachtige gebergte zien. Nadat we uitgestapt waren begon onze wandeling door de bergen, prachtige aangelegde paden en trappen nodigden wel uit om te klimmen. Deze paden waren allen nog niet zo lang geleden aangelegd. De gids legde ook uit dat het toerisme in dit gebied pas is opgekomen. Met name westerse toeristen komen er maar weinig, terwijl dit door de Chinezen als een van de mooiste gebieden beschouwd wordt. De meeste westerse toeristen bezoeken eerst de bekende steden en de westerse toeristen die hier komen zijn vaak individuele toeristen of die al vaker in China geweest zijn. Het uitzicht was dan ook fenomenaal en in verschillende rotsen kon men met een beetje fantasie diverse figuren zien, zoals Maria beeld maar ook een kameel en 2 schakende personen. Ook een apen figuur werd goed herkend. Op de top hadden we prachtig uitzicht. De gids vertelde dat je na dit uitzicht de typische Chinese schilderijen ook begrijpt, bergtoppen/pieken met op de rotsen typische pijnbomen. De paden waren zo goed ingericht dat men om de aantal treden kon rusten. Tegen de top aan was een hotel gebouwd waar we koffie konden drinken en onze meegebrachte lunch konden nuttigen. Tijdens het klimmen kwamen regelmatig dragers voorbij die men voorrang moesten verlenen. Respect voor deze dragers die voorraden en andere spullen de berg op dragen  met naar schatting aan weerszijde van de bamboestok wel 20 tot 25 kg aan spullen.
Na de prachtige wandeling met geweldig weer liepen we terug naar de kabelbaan en uiteindelijk naar de bus. Een klein uurtje rijden naar Huangshan city om daar in te checken in het hotel en om ons op te frissen om daarna naar het diner adres te gaan. Voor de liefhebbers was er na het diner dan nog een voetmassage wat erg welkom kwam na de bergwandeling. De rest van de avond was het vrij en morgen staat er een 3 uur durende busrit voor de boeg naar miljoenenstad Hangzhou.

Vrijdag 11 Maart
Vanmorgen in het prima hotel werden we om 7 uur gewekt en na het ontbijt stapten we allemaal in de bus voor een 3 uur durende rit naar Hangzhou; door Marco Polo Paradijs op aarde genoemd. Deze stad met ruim 7 miljoen inwoners is de hoofdstad van de provincie Zhejiang en wordt dor ruim 45 miljoen toeristen bezocht per jaar vanwege de prachtige parken en natuurlijk het West meer. Bij aankomst in de stad nuttigden we eerst onze lunch in een hotel restaurant waar we o.a. gecarameliseerde ananas voorgeschoteld kregen. Na de lunch vervolgden we onze weg naar de historische binnenstad waar we  na een kleine wandeling bij een oude bekende apotheek aankwamen en we daar peperdure kruiden kregen te zien. De Gingseng wortel is daarvan de bekendste. Achter een oude houten balie waren de medewerksters allemaal recepten van kruiden aan het klaar maken; die de mensen dan thuis een thee drank van moeten trekken. Heilzame werking en onder het mom van beter voorkomen dan genezen is dit de typische traditionele geneeskunde.

Na dit bezoek kregen we een uurtje vrij om langs de vele winkeltjes te slenteren om uiteindelijk weer bij de bus terug te keren. Het was tijd om naar het hotel te gaan en daar kregen we vrije tijd om op eigen gelegenheid te dineren. Sommigen kozen voor de Kentucky fried chicken en andere gingen eens de westerse keuken proberen. Het bestellen van een biefstuk of pizza had nog heel wat voeten in de aarde. Moeilijk te begrijpen allemaal, maar uiteindelijk toch gelukt. Om kwart voor 7 verzamelden we ons in de lobby en reden we naar het West meer om daar een show bij te wonen. Een prachtige show geregisseerd door de regisseur van de openingsceremonie van de Olympischs spelen van 2008. Een waar licht, dans en muziek show op het water waarbij het podium enkele centimeters onder water lag zodat het leek alsof de acteurs op het water liepen. Met op de achtergrond de prachtige natuur als decor, prachtig verlicht met diverse kleuren. Een prachtig liefdesverhaal zonder woorden. Iedereen was dan na afloop ook helemaal in hogere sferen. Morgen avond nemen we een binnenlandse vlucht naar Zhengzhou ongeveer 1,5 uur vliegen en vervolgen we daar onze reis.

Zaterdag 12 Maart
Stipt op tijd ging de wake up call en volgens afspraak werden onze koffers opgehaald bij de kamers 45 minuten later. Het ontbijt was erg uitgebreid en erg smaakvol. Vervolgens reden we richting de Lin Yin tempel. Dit prachtige complex is ruim 1100 jaar oud met als een van de hoogtepunten een smiling boeddha beeld welke ook bijna 1000 jaar oud is en uitgehouwen uit een rotswand. Na een korte wandeling door het park kwamen we aan bij de daadwerkelijke tempel en daar stonden vele Chinezen met wierook te bidden. Of het werkelijk boeddhisten zijn valt te betwijfelen. Iedereen kreeg ruim de tijd om het complex verder op eigen gelegenheid te bekijken en om half 12 stonden we weer op onze afgesproken plaats om naar de lunch te rijden. De smakelijke lunch werd in het Lily hotel gebruikt en na de lunch reden we naar de 6 harmonie pagode. 6 Harmonieën geven de 4 windrichtingen aan en aarde en hemel. Uitkijkend over de rivier was de 60 meter hoge pagode mooi om te zien. Het houten buitenwerk stamt uit 1899 en het binnenwerk van steen nog veel ouder.

Nu was het tijd voor de theeplantage en wel de beroemdste namelijk de drakenbloesem thee. De thee terrassen doemden al op tegen de berg en al gauw mochten we het veld in om de struiken van dichtbij te bekijken. Hierna zagen we de woks waar de thee in gedroogd werden op 120 graden en de 2e keer op 80 graden wordt deze geroerbakt met de blote hand. Bij het beeld van de thee god werd door een enkeling een foto gemaakt en vervolgens konden we de drakenbloesem thee gaan proeven en werd er een duidelijke Engelse toelichting gegeven. O.a. waar de thee wel niet goed voor was. Na de proeverij liepen we dor een thee winkel en vervolgens reden we in een uur naar het vliegveld voor onze binnenlandse vlucht naar Zhengzhou. Op het vliegveld werd afscheid genomen van dhr. Chen onze lokale gids die een week met ons op pad is geweest.

De vlucht verliep met 40 minuten vertraging prima en we kregen aan boord nog een soort van lunch aangeboden op de late avond. Na landing en de koffers werden we met de bus naar het hotel prima hotel gebracht voor een welverdiende nachtrust. Morgen rijden we naar het Shaolin klooster en met een goed vooruitzicht van ruim 15 graden zon gaat dat helemaal goed komen.
Vanuit China de hartelijke groeten.

Zondag 13 maart
Vandaag kwart over 7 de wekker en om 8 uur de koffers voor de deur. Vervolgens aan het uitgebreid ontbijtbuffet en zo konden we dag weer goed beginnen. Nadat iedereen weer een plekje in de bus had gevonden reed onze bus richting FengDeng waar de Shaolin klooster gelegen is. 2 uurtjes rijden en we kwamen dit dorp van 100.000 inwoners binnen rijden en meteen al zagen we diverse campussen met de Kung fu instituten. In totaal ruim 40 kung fu scholen met campus waar de leerlingen in woonblokken verblijven. Kinderen vanaf 6 jaar to 16 jaar krijgen hier normaal school en als hoofdvak de kung fu vechtkunst. Normaliter staan de scholpleinen vol met leerlingen vol discipline te oefenen en allemaal in de rij, echter i.v.m. de zondag was het rustig en zagen we een enkele klas oefeningen doen. Bij het Shaolin klooster maakten we een heerlijke wandeling naar de tempel en kregen we een toelichting van dit complex waar oude bomen tot wel 1500 jaar oud stonden. In deze bomen zagen we allemaal gaatjes die door de eeuwen heen door de monniken er zijn gestoken door hun eigen vingers. Op dezelfde plek jaren de vingers tegen de boom steken om de vingers uiteindelijk ijzersterk te maken. De diverse gebouwen lagen tegen een heuvel en langzaam beklommen we deze. Na wat vrije tijd om op eigen gelegenheid de tempel te bekijken liepen we richting het pagodewoud waar pagoden staan. Deze pagoden zijn grafmonumenten waar de as van de monniken onder begraven liggen. De hoofdmonnik; het abt pagode zijn te herkennen aan de 7 etage tellende pagode. De overige zijn bijv maar 3 etages hoog en zijn massa graven waar de as van meerdere monniken liggen. Hierna liepen we richting de elektro karren die ons naar de hoofdingang bracht. De bus reed nu naar ons lunch adres. Vlakbij het lunchadres konden we een privé voorstelling/demonstratie bijwonen van een groep talenten wat betreft Shaolin vechtkunst. Deze jonge kinderen variërend van 8 tot 16 jaar lieten ons de verfijnde kunst zien waarbij ademhaling en lichaamsbeheersing zeer belangrijk zijn.  Zo sloeg een van de beoefenaar een stuk ijzeren staaf kapot op zijn hoofd. Na deze demonstratie waarbij we een donatie deden aan de school reden we naar de stad Luoyang met een kleine 1.8 miljoen inwoners. Het 25 verdieping tellende hotel lag vlakbij een mooi groot park.

Om 18 uur werd afgesproken voor het diner en de avond kon men zelf verder invullen door eens te shoppen of heerlijk door het park te slenteren waar de lokale bevolking massaal aanwezig is.

Maandag 14 Maart
Vandaag ging de wekker om 7 uur en moesten we onze koffers al 20 minuten later voor de deur zetten omdat deze al met een eerdere trein als een postpakket naar ons volgend hotel zou worden gestuurd. Het ontbijt was op de 25e verdieping. Met een goed uitzicht op Luoyang. Na het uitchecken bracht onze bus ons naar de Longmen grotten welke meer dan 1500 jaar oud zijn. Helaas was het weer vandaag aan de frisse kant met een harde wind. De wandeling bij de Longmen grotten duurde 2 uur en konden we op ons gemak de verschillende grotten welke door arbeiders en beeldhouwers in de oude tijd zijn uitgehouwen. In deze uitgehouwen grotten stonden allemaal boeddhabeelden. Er zouden ruim 100.000 beelden moeten staan maar die hebben we natuurlijk niet geteld ter controle. Men kon 2 verschillende stijlen ontdekken welke uit 2 verschillende keizerlijke tijden afstammen. Luoyang was dan ook in de 5e eeuw de keizerlijke hoofdstad. Na deze wandeling langs de grotten liepen we richting de bus en bracht deze ons naar een knip atelier, waar de dames aan een workshop deelnamen. Uit een stuk papier werden vervolgens onder begeleiding een mooi knipwerkje gemaakt. De heren konden aan het bier of de koffie. Ondertussen was het tijd voor de lunch en na de lunch bracht onze bus ons naar het gloednieuwe hogesnelheidstreinstation van Luoyang. Een grote hal waar we konden wachten. De trein kwam stipt op tijd aan en deze kogeltrein was dan ook hypermodern. De rit was dan ook erg comfortabel en met een topsnelheid op dit traject van 300 km/u bracht deze trein ons in 1,5 uur naar Xian wat 380 km verder ligt. Het grootste deel van het spoortraject is gebouwd op palen. Bij aankomst in Xian stapten we uit in wederom een gloednieuw hogesnelheids treinstation welke net in gebruik was genomen. Het 60 miljoen euro kostende treinstation heeft een vloeroppervlak van 330.000 m2 en zal een van de grootste van Azië worden. Op het station stond onze lokale gids mevrouw Han al op ons te wachten en liepen nwe naar de gereedstaande bus. Onze eerste stop was de oude stadsmuur welke 600 jaar oud is. Voor enkele liefhebbers werden fietsen gehuurd om een deel van de muur te fietsen. De muur welke 12 meter hoog, 14 meter breed is en een omtrek heeft van een kleine 14 km ontsluit de oude binnenstad. Na deze bijzondere fietstocht checkten we in in ons hotel en hadden we even vrije tijd om vervolgens aan het diner te gaan in het hotel. In de avond stond een lichttour op het programma waarbij we een immens waterorgel meemaakten.
Morgen doen we een van de hoogtepunten aan nl. het terracottaleger. In de avond nemen we nachttrein naar Beijing.

Dinsdag 15 maart
Vandaag stond een van de hoogtepunten op het programma namelijk het terracotta leger. Na het uitgebreid ontbijt vertrokken we naar dit 8e wereldwonder wat op ongeveer 40 km buiten de stad ligt. Echter voordat we daar aankwamen deden we een jade workshop aan waar we een uitleg kregen van deze kostbare mineraal. Uiteraard kon men hier ook diverse Jade figuren en sieraden aanschaffen. Na deze intermezzo reden we door naar het terracotta museum. Daar aangekomen was het niet erg druk en dat hebben we eigenlijk de hele reis al; overal waar we kwamen was het een gezellige drukte. We kregen eerst een film te zien in een koepel cinema om een beter beeld te krijgen van het ontstaan. Hierna liepen we naar de hoofdhal en bekeken we een maquette van het gebied. Eindelijk konden we dan de grote hal bekijken waar de beelden stonden opgesteld. Een enorme hal waar je langs kon lopen om een goed beeld te krijgen. Op diverse plekken kon je zien hoe men de beelden nog aan het opgraven was. Uiteindelijk liepen we gezamenlijk naar de museum shop waar een van de ontdekkers boeken signeerde. Vervolgens kregen we vrije tijd om de overige hallen te bezichtigen en verzamelden we ons in het theehuis. Waar enkele van ons een thee ceremonie deden. Anderen genoten van een kop koffie. Tijd voor de lunch welke in een groot restaurant was met eraan een enorme winkel. Hier was afdingen noodzaak. Na de lunch reden we terug naar de stad en bezochten de grote moskee. Deze moskee welke in de 7e eeuw is gebouwd en uitgebreid in de 14e eeuw had de keizer laten bouwen voor de gelovigen uit het midden oosten omdat Xian aan de zijde route ligt. Om bij de moskee te kunnen geraken liepen we door smalle steegjes waar de souvenir winkels uitpuilde van de handel. We kregen dan ook even de tijd om over deze bazaar te slenteren en er bleef wederom weer wat aan de vingers plakken. Rustig aan reden we naar het station waar we in een hotel naast het station ons diner nuttigden. Door een bevestigingsfout kwamen we om 7 uur er achter dat we de trein hadden van 19.30 uur i.p.v. 20.00 uur waardoor we ons even moesten haasten.

Over het grote stationsplein waar het een drukte van belang was en vervolgens door de security check door de volle hal naar het perron om ons vervolgens te settelen in de trein. Iedereen had zijn plekje gauw gevonden en werd de drank; chocolade en overige versnaperingen al op tafel gezet. Verwachtte aankomst tijd zou rond 8.15 uur zijn en dan rijden we naar het hotel voor ons ontbijt.

Woensdag 16 Maart
De tijd gaat zo snel als je lekker bezig bent met reizen. Onze trein rolde het station van Beijing binnen en onze lokale gids stond ons al op te wachten. Een wandeling door het enorme  stationshal en onze grote bus stond al klaar. We reden direct door naar ons ontbijt adres en daar konden we fijn genieten van het ontbijt. Omdat de kamers in ons hotel nog niet klaar waren en onze koffers ook nog niet waren aangekomen reden we eerst naar de tempel van de hemelse vrede. Van onze lokale gids Zoe kregen we een toelichting. Het enorme complex was een wandeling meer dan waard en in diverse parken op dit terrein waren vele groepen ouderen bezig met hun hobby’s van dansen tot muziek maken en zanggroepjes. De tempel van de hemelse vrede kwam de keizer 2 x per jaar om te bidden voor een goede oogst. Na dit bezoek bracht onze bus ons naar het hotel om in te checken en ons te verwennen met een frisse douche. Na deze break bracht onze bus ons naar Silkstreet; dit gebouw was een groot handelshuis waar men voornamelijk merk kleding, schoenen, koffers handtasjes en electronica kon kopen. Uiteraard wel allemaal nep. De verkopers spreken erg goed Engels en proberen je van alles te verkopen. Handelen is hier een absoluut motto. De late lunch was op de 7e verdieping in hetzelfde gebouw waar we een buffet konden gebruiken. Hierna was iedereen vrij en kon de dag zelfstandig worden ingevuld. Iedereen had de kaartjes van het hotel bij zodat men altijd met taxi terug kon komen in het hotel.

Voor het diner mochten we vanavond eens zelf op avontuur.

Morgen gaan we naar de verboden stad en het plein van de hemelse vrede.

Donderdag 17 maart
Wat gaat de tijd toch snel als het gezellig is. Het ontbijt liet zich wederom goed smaken en om half 9 stonden we dan ook weer klaar om de rest van deze enorme stad te ontdekken. Eerst deden we het plein van de hemelse vrede aan welke 600 bij 800 meet en 1 miljoen mensen tegelijk op kunnen. Een mooie wandeling met een lekker zonnetje was het goed toeven op het plein. Overigens een beetje wind, maar volgens ons is het een gezond weertje. We begonnen onze wandeling ten zuiden en liepen zo richting de verboden stad. Af en toe zag men enkele militairen marcheren en beveiliging was er natuurlijk ook. Via een tunnel kwamen we aan de overkant van de weg en liepen we gezamenlijk naar de ingang van de verboden stad. Dat het vandaag echt een wandel dag zou worden bleek wel. Bij diverse punten van de verboden stad kregen we een toelichting zodat we ons een goed beeld vormden van het geheel. De uitgestrektheid en de grootsheid is dan ook enorm van de verboden stad. De naam van dit paleis heeft men te danken omdat dit voor de burgers verboden gebied was. Het omvat 9999 kamers, omdat 9 het keizerlijke nummer betrof. Via de keizerlijke tuinen verlieten we de verboden stad en liepen naar de bus waar we naar onze lunchbuffet met op de achtergrond een wand met foto van ……….Holland.

Na de lunch bracht onze bus ons naar de dierentuin van Beijing om daar de panda beren te zien. Ook dit was weer een leuke en unieke stop. Helaas waren de pandas wel erg lui vandaag.

Het laatste onderdeel vandaag was de Hutong tour de de nauwe steegjes van de oude buurt van Peking welke gebouwd zijn in de Yuan dynasty stijl zo rond 800 jaar geleden. De meeste huidige lage huisjes met een patio tuin waaraan de diverse vertrekken liggen zijn tussen de 100 en 200 jaar oud en velen zijn gerenoveerd na een aardbeving in de jaren 60. De tour begon op een groente en fruit markt waar allerlei tropisch vruchten en diverse ons onbekende groente te koop lag, vervolgens liepen we door de hutongs om vervolgens de riksja te nemen door de steegjes. Deze riksjas zetten ons af bij een van de hutong huisjes waar we binnen plaats mochten nemen en de lokale gids ons een toelichting gaf. Nadat ook een van de bewoners aan het woord was geweest en we enkele vragen mochten stellen mochten we overal even rondsnuffelen hoe deze mensen leven. Vervolgens terug in de riksja en brachten ze ons naar een meer waar we een korte wandeling maakten. Na weer een korte rit met de riksja bracht onze bus ons naar het hotel wat echter door de files langer duurde dan de bedoeling was. De avond konden onze reizigers zelf invullen en velen gingen dan ook op avontuur. Het hotel is dan ook ideaal gelegen slechts 200 meter van de Tianan Men street een gloednieuwe winkelstraat met het lokale leven ernaast.
Morgen vroeg op voor onze laatste drukke dag waar we de Chinese muur gaan bezoeken op 70 km van Beijing.

Vrijdag 18 maart
Het beloofd een mooie maar lange en vermoeiende dag te worden want vandaag staat een van de laatste hoogtepunten op het programma. We werden dan ook om kwart over 6 gewekt en dat dit nodig was bleek wel uit de lange files waar we veelvuldig in stonden. Na het ontbijt reden we dan ook op tijd richting de Chinese muur met onderweg een stop bij de parel shop. Hier kregen we een toelichting van een medewerker en een video die ons exact liet zien hoe de parels gekweekt werden. Uiteraard bleef er hier ook nog wat aan de vingers plakken. De bus chauffeur stuurde verder richting de Chinese muur en al gauw kwamen we aan en maakte we de eerste klim om naar een iets hoger deel te lopen. Aldaar opende Chi een fles mousserende wijn en toasten vervolgens op de goed verlopen reis. Nu kregen we na dit zoete drankje ruim de gelegenheid om de muur te bedwingen, niet de zon en warmte was een element om tegen te vechten maar de harde wind en opstuivend stof en zand, aangezien Peking een behoorlijk droog gebied is. Na het bedwingen van de muur was het tijd voor de lunch en die liet zich uiteraard goed smaken na zo een muurwandeling waar de meesten de tel kwijt raakte hoeveel treden ze hadden gehad. De hele muur meet 6500 km en die hebben we maar niet helemaal gedaan. Na de smakelijke pikante lunch reden we richting de Ming tombes. Een dal waar de graven liggen van de keizers uit het Ming tijdperk. Hier konden we in de gedenkhal diverse artikelen zien welke uit een van de tombes is gehaald. Gouden eetstokjes tot jade riemen, alles wat een keizer nodig had om in het hiernamaals te gebruiken. Toe leidend naar de Ming tombes is er een laan der zielen die daarna aangedaan werd. Deze laan is 1.5 km lang en was met het doorgebroken zonnetje een prima wandeling. Deze laan met diverse sculpturen waren ruim 600 jaar oud en goed bewaard gebleven. Tijd om de rit terug richting stad te maken die niet meeviel gezien de file en dus de spits. Uiteindelijk kwamen we rond half 5 aan bij het Olympisch stadion waar we de gelegenheid kregen om dit imposante stadion op de gevoelige plaat te zetten. Als laatste onderdeel van deze dag reden we richting Silkstreet waar we in het Peking duck restaurant ons afscheidsdiner nuttigden. Tijdens deze bijzondere maaltijd werden de eenden aan tafel gefileerd. Op een pannenkoekje legde men wat stukjes vel van de eend en wat eendenvlees met saus en wat groente en rolde dit op om dit smakelijk te eten. Een beetje vet hoort erbij en maakt het sappiger. Tijdens het diner was er een leuke act waarbij een gemaskerde man vliegensvlugge maskerveranderingen bewerkstelligde.

Chi gaf de reizigers nog een klein beetje de tijd om te winkelen om vervolgens richting hotel te rijden zodat de koffers gepakt konden worden want morgen volgt de lange reis terug naar huis.

Zaterdag 19 maart
Vandaag de terugreis dag en omdat het vliegtuig pas tegen 14 uur zou vertrekken hadden we rustig de tijd en konden eindelijk eens lekker uitslapen, de wake up call was dan ook pas om 8 uur. Het ontbijt op de 2e verdieping en liet zich wederom goed smaken. Om kwart voor 9 de koffers voor de deur en stipt half 10 vertrokken we richting vliegveld wat op ongeveer 1 uur afstand ligt, echter met de bekende Beijing files was het nog een verrassing. Onderweg reden we nog langs het gebouw van CCTV; de Chinese staatstelevisie waarvan het ontwerp van dit kolossale glazen gebouw van de hand is van de Nederlandse architect Rem Koolhaas. Tegen half 11 kwamen we aan bij terminal 3 van het Beijing capital airport en volgde een hele vlotte check in. Na de check in afscheid genomen van onze lokale gids Zoe en rustig aan richting de security en douane hadden we ruim de tijd om nog wat te lunchen om tegen half 2 in te stappen in onze Air China vliegtuig in ons geval een Boeing 747-400 combi. Tijdens de comfortabele vlucht kregen we al gauw een maaltijd aangeboden. Na een half uur later dan geplande vertrek kwamen we toch ruim een half uur eerder aan op Frankfurt airport. Nadat onze koffers waren opgehaald van de bagageband liepen we gezamenlijk richting het treinstation van de luchthaven. Chi moest nog even de treintickets uit de automaat tappen en zo konden we met de ICE trein richting Duisburg. Hier aangekomen stond Paul al klaar met busjes om ons naar het Hollandse te vervoeren. Dit wat tevens ons laatste stukje van een fantastische reis waarin we in 15 dagen erg veel hebben gezien en beleefd en met deze gezellige groep mensen hebbe we vaak gelachen.

Wij bedanken dan ook deze groep voor hun vertrouwen in ons en hopen dat ze samen een onvergetelijke reis hebben gehad.
Heel graag tot de reünie op Zaterdag 16 April a.s.

Mensen BEDANKT!!!