China rondreis 6 t/m 22 september 2016

Chi Long HoReisverslagen

U kunt hier ons real time reisverslag lezen, foto’s treft u zoveel mogelijk aan op onze Facebook pagina, evenals regelmatige Vlogs (video verslag)

China reis 6 t/m 22 september 2016

Dinsdag 6 en Woensdag 7 september

Vandaag 6 september vetrokken we met een stralend zonnetje richting China. De bus van Munckhof bracht ons van Venray via Venlo naar Düsseldorf airport. Op de luchthaven was het lekker rustig want het hoogseizoen is immers wel ten einde. Na het afgeven van onze koffers konden we vlot door de security check en moesten we met de handen omhoog in de body scan.

Na een lekkere bak koffie en een broodje konden we rond 15 uur instappen in de A380. Het grootste passagiersvliegtuig ter wereld bracht ons naar Dubai. Het nieuwe toestel was van alle gemakken voorzien, met een erg uitgebreid entertainment systeem en camera’s waarmee we konden zien wat de piloot ziet.Tijdens de vlucht kregen we een prima maaltijd en de service was erg goed.

Met weinig turbulentie landen we in Dubai. We stonden al gauw bij de gate waar we konden uitstappen, maar omdat bij deze gate geen slurf was voor het bovendek kregen de reizigers in het bovendek wat first class en businessclass is voorrang met uitstappen.

In Dubai moesten we opnieuw door een security check, het zekere voor het onzekere. Vervolgens volgden we de borden A gate en moesten met een oude bus naar Gate A gebracht worden, er leek geen eind aan te komen, wat een enorm vliegveld.

Alweer een security check, weer de riem af horloges af en soms de schoenen uit.

Al gauw vonden we onze gate voor de vlucht naar Shanghai en het was inderdaad de juiste gate; veel Chinezen.

Wederom namen we plaats in een Airbus A380 en wederom was het een comfortabele rustige vlucht. We vertrokken stipt op tijd midden in de nacht van Dubai naar Shanghai, vreemd genoeg kregen we 3 kwartier later al een ontbijt geserveerd, sommigen sloegen dit maar over. Slapen is toch altijd moeilijk in een vliegtuig, maar af en toe weg dutten ging goed. Na onze lunch in het vliegtuig wat voor ons als een zwaar ontbijt voelde; chicken or beef, landen we op tijd in een helaas natte Shanghai, alhoewel we vandaag wel geluk hadden want het was nat maar de regen hield er mee op nadat we waren uitgestapt.

Na een sanitaire stop liepen we naar de douane waar enorme rijen stonden. Eerst door de temperatuur poortjes of je geen koorts had en daarna wachten in de rij. Iedereen mocht gelukkig door en was het “Welkom in China”.

Even nog naar de flappentap en vervolgens onze koffers gehaald. Buiten stond onze gids van deze week dhr. Jian al op ons te wachten. Na het voorstellen van de gids liepen we naar buiten om onze koffers bij de bus af te zetten om vervolgens terug het vliegveld in te lopen om naar het Magneetzweeftreinstation te gaan. (leuk scrabble woord) Hier wederom door een check waar we de tassen door de scan moesten halen en na even gewacht te hebben konden we plaats nemen. Met een top van 301 km/u waren we in iets meer dan 8 minuten 32 km verderop Shanghai. Overigens was dit niet de absolute maximumsnelheid van 430 km/u wat die slechts enkele malen per dag rijdt of zeg maar zweeft.

We moesten even op onze bus wachten die ons ophaalde bij het station, we reden nu de stad in en de skyline doemde al op, helaas met best wel wat laaghangende bewolking.

Inmiddels was het toch al rond 17.30 uur en reden we naar ons diner adres, onze eerste echte Chinese maaltijd. Aan een ronde tafel met een glazen draaiplateau werden de gerechten vliegensvlug op tafel gezet. Het met stokjes eten ging nog niet bij iedereen zo goed. Komende dagen oefenen dus.

Omdat Chi wat pech had en zijn zojuist via de gids aangeschafte Chinese sim kaart was verloren konden we helaas niet het Chinese nummer door gaan geven aan de thuisblijvers. We gaan dit donderdag proberen te fixen en hopelijk hebben we dan snel het Chinese nummer.

Na het diner had iedereen gekozen om de rondvaart boot te nemen die ons langs de skyline van Shanghai voerde. Een prachtige skyline met hoge wolkenkrabbers en mooi verlicht met veel reclame aan de ene kant en aan de andere kant juist koloniale gebouwen ook die weer prachtig verlicht. De rondvaart duurde ca. 50 minuten en daarna nog een relaxte wandeling via de Bund naar de bus die ons in een kwartier naar ons mooie hotel bracht; het Narada boutique hotel in Shanghai.

Morgen een nieuwe dag en nu even flink uitrusten van de vermoeiende reis. Donderdag staan o.a. de Jade buddha tempel, de Yu tuinen en als extra verrassing gaan we de Jin Mao toren in en wel naar de 88e verdieping.

Donderdag 8 september

De eerste nacht in ons prima hotel wat van alle gemakken is voorzien ging niet voor iedereen vlekkeloos. De een werd door de wekker op het nachtkastje om 03.00 ’s nachts al gewekt en de ander helaas helemaal niet. Maar uiteindelijk was iedereen wel op tijd bij het ontbijt wat zich uitstekend liet smaken. Een mix van Chinees en westers was ruim voorhanden, ook leuk is dat er een spontane Nederlandse jongedame in de bediening stond die hier in dit hotel stage loopt.

Rond half negen vertrokken we voor een volle dag Shanghai. Onze eerste stop was de Jade buddha tempel. Deze tempel met enkele hallen is bijzonder omdat het midden in de hectische stad ligt en eenmaal binnen was het heerlijk rustig. De verschillende hallen werden bezichtigd met de nodige uitleg van Jian onze gids. De bijzondere jade boeddha is gemaakt uit een stuk Jade en dit kostbare beeld komt uit India en is door een monnik geschonken.

We kregen vervolgens tijd om op eigen houtje het complex te bekijken waarna we weer richting de bus liepen. Ondertussen liepen we nog even de apotheek binnen, voor Chi nog een neusspray en voor een van onze gasten nog wat voor de nachtrust.

Onze volgende stop was een zijde fabriekje waar een medewerkster ons ontving en ons in vloeiend Duits uitleg gaf hoe zijde ontstaat en hoe het gewonnen wordt en uiteindelijk gesponnen wordt. De hele uitleg werd vervolgens door oudere dames gedemonstreerd. Uiteraard mondde dit uit in een winkel waar door enkele een dekbed werd aangeschaft wat in Nederland vele malen duurder is. Ook enkele jurkjes bleef plakken aan de vingers. De heren probeerde ze nog uit de vingers te halen maar dat lukte niet.

Tijd voor het middageten, ditmaal direct aan de Bund; de oeverpromenade van Shanghai met haar spectaculaire skyline. De lunch liet ons goed smaken en de schalen waren dan ook snel leeg. Een diversiteit aan gerechten waaronder veel groente en rijst, het soepje beviel minder deze keer die was erg dik gebonden.

Na de lunch maakten we een wandeling over de Bund om nog wat foto’s te schieten ook enkele bruidsparen waren bezig met hun bruidsreportage. Anders dan in Nederland wordt de bruidsreportage al ruim voor de daadwerkelijke huwelijksdag gemaakt.

De volgende stop was de bazaar met de Yu tuinen. Een druk plein met de zig zag brug waar de ingang van de tuinen was liepen we het complex binnen. Chinese tuinarchitectuur is anders dan in Nederland met weinig bloemen maar vele planten en rotsen uit zoetwatermeren. Alles in China betekend iets of symboliseert iets. Over elk detail is nagedacht en zit een verhaal achter. De tuinen in China zijn momenteel openbare plekken dit was anders toen ze gebouwd werden door rijke beambten die daar ook woonden met een of meerdere vrouwen. Het waren vaak hoog geplaatsen beambten die hun rijkdom op deze manier lieten zien.

Groepsfoto in de Yu Tuinen

Tijd om langs de kraampjes en winkeltjes van de bazaar te struinen om uiteindelijk bij de Starbucks af te spreken voor koffie, niet goedkoop maar wel lekker.

Het zonnetje was ondertussen ook goed warm geworden en door de wat hogere luchtvochtigheid zelfs wat benauwd.

Onze laatste officiële stop is een extra’tje en wel een bezoek aan de Jin Mao toren; een van de wolkenkrabbers van Shanghai aan de Pudongzijde; het nieuwe en financiële stadsdistrict waar 25 jaar geleden nog alleen akkerland was. Diverse hoge wolkenkrabbers vlak langs elkaar.

De lift die ons naar de 88e verdieping bracht schoot ons met 9 meter per seconde naar boven en na ca. 40 sec. stapten we uit en hadden mooi uitzicht over de stad. In het midden was een atrium waar je ca. 30 verdiepingen omlaag kon kijken op de lobbyvloer van het Grand Hyatt hotel. Deze was gesitueerd op ca. De 55e verdieping.

We troffen een groep Nederlanders die ook in China op reis was en leuk om ook hun ervaringen te horen.

Iedereen had gekozen voor de acrobaten show van vanavond en voordat we daar naar toe zouden rijden was de planning om in het hotel ons op te frissen, helaas gooide de verkeersdrukte roet in het eten en was er veel file onderweg. Om die reden toch maar doorgereden naar ons diner adres vlakbij het circus theater. In het grote restaurant waar we als enige in de grote zaal zaten maar waar de private dining rooms bezet waren genoten we van het diner. Wederom een rijsttafel met van alles op tafel en ditmaal ook kou lou yuk en een hele vis met zoetzure saus. Het Chinese eten is heel licht verteerbaar en daardoor eten de Chinezen ook meerdere malen per dag warm.

Rond 19 uur reden we in 10 minuten naar het circus theater en aldaar hadden we uitstekende zitplaatsen.

De spectaculaire acrobaten show was kippenvel en genoten dan ook intens. Op onze site hebben we stiekem enkele opnames/scenes online gezet of worden gezet.

Voldaan na deze volle dag in Shanghai waren we rond half 10 weer in ons hotel.

Morgen verlaten we Shanghai en rijden we naar Suzhou.
Van alle reizigers de groetjes aan de thuisblijvers!

Vrijdag 9 september

Nog nagenietend van de spectaculaire acrobaten show van gisteren avond zaten we weer aan ons ontbijt en laatste ochtend in Shanghai.

Om half 9 vertrokken met een kleine vertraging van ons hotel naar Suzhou. De kleine vertraging werd veroorzaakt doordat alle kamers direct worden gecheckt door de housekeeping.

We reden langzaam de stad uit en kwamen via de snelweg hoge fly overs in de buitensteden terecht met vele woontorens klaar of in aanbouw, ook een enorm woonboulevard met de Ikea zagen we voorbij komen.

Na een hele rit kwamen we bij het tolstation en dat gaf de grens aan van Shanghai. De goede snelwegen waren erg druk en auto’s haalde links en rechts van ons in. Na een kleine 2 uur rijden kwamen we aan in Suzhou, onze volgende bestemming. Suzhou zoals elke Chinese stadsnaam heeft een betekenis, zhou betekend stad aan het water, het karakter van Su beeld rijst, water en vis uit en betekend vruchtbaar. Deze streek is dus inderdaad erg vruchtbaar zo aan de Yangtze delta. De stad telt tegenwoordig ca. 10 miljoen inwoners. Door de stad stroomt de keizerkanaal; een 1200 km lange kanaal wat door de keizer is aangelegd voor handel en eigen toerisme, want de keizer kwam graag van het noordelijke Beijing naar het zuiden.

Onze eerste stop in Suzhou was het Suzhou museum. Een mooi en erg modern gebouw van een bekende Chinese architect. De verschillende toonzalen lieten kaligrafie, porselein en relikwieën uit hoge en zelfs keizerlijke families zoals jade en andere soorten metalen en edelstenen.

Tijd voor de lunch, welke ons goed liet smaken, met heldere tomatensoep, heerlijk soepje.

Na de lunch liepen we richting de Panmen toren een soort burcht, waarvan de muur opnieuw gerestaureerd is. Een mooi uitzicht over de omgeving.

Onze laatste bestemming van vandaag was een Chinese tuin wat op het wereldergoedlijst staat van Unesco. Een typische Chinese tuin van uiteraard een rijke Chinese hooggeplaatste ambtenaar uit de Qing dynasty.

Jian gaf ons een rondleiding in de tuinen waar we leuke en ook grappige fotos maakten van elkaar.

Tijd voor een kop koffie of een koud Chinees biertje. We kwamen hier nog een Deense groep tegen, internationaal dus.

Tijd om in te checken in ons hotel, gebouwd om wederom een Chinese tuin. De kamers waren wat soberder dan ons eerste hotel maar verder prima, helaas een kamer werd een lekkage ontdekt uit de kledingkast waar het water uit het plafond drupte. Uiteindelijk de kamer geruild, zodat iedereen weer een goede kamer had.

Vanavond diner in het hotel restaurant en de rest van de avond ter vrije besteding.

Iedereen wilde wel graag de supermarkt zien om eens de verschillen te zoeken. Gezamenlijk liepen we naar de supermarkt die hier tot 22 uur open is en de verschillen werden al gauw duidelijk. Op de 1e verdieping lag zoals het in Nederland ligt maar afgewisseld met voor ons onbekende producten, maar eenmaal op de vers afdeling keken we onze ogen uit. Kippenteentjes, hele geslachte kip en nog meer vers producten die we niet helemaal thuis konden brengen. De vis afdeling was ook groot met complete aquariums waar de levende vissen werden verkocht. Weer een avontuur beleefd.

Morgen rijden we door naar Naxun waterdorpje en Hangzhou.

Zaterdag 10 september

Met de kippenteentjes en de visafdeling vers in het geheugen werden we gewekt en konden we aan het ontbijt. Gelukkig hebben we maar 1 nacht in dit hotel, want de bedden waren keihard, kennelijk vinden de Chinezen een hard bed fijn. Ontbijt viel vergeleken met Shanghai ook een beetje tegen, maar brood en gebakken ei en yoghurt was er.

Na de check out reden we in ca. 2 uur naar het waterdorpje Nanxun, onderweg veel gezien op de snelweg met veel auto’s. Voordat we de stad uitreden zagen we dat 2 auto’s voor ons wel heeeel dicht tegenelkaar kropen en liepen elkaar op letterlijk een haar na mis.
Nanxun is een beetje vergelijkbaar met Giethoorn, vele waterwegen en de huisjes nog in authentieke stijl. We bezochten een van de mooi bewaard gebleven familie huizen, wel van een rijke familie welteverstaan. Een groot complex van diverse huizen aan elkaar met verschillende ruimten. Het viel p dat er vele Europese elementen te zien waren, zoals op sommige plekken een tegelvloer en diverse glazen ramen. Dit huis stamde uit de jaren 20 van de vorige eeuw, de koloniale tijd. Het bleek dat er toen veel geïmporteerd was en de rijke dit als een statussymbool zagen.

We liepen langs een kraampje waar ze varkenspoten verkochten lekker gemarineerd met een dikke jus, zag er wel smakelijk uit maar wij liepen maar verder.

Tijd voor de lunch die in het dorpje in een groot restaurant werd geserveerd. Ook nu weer heldere tomatensoep die heerlijk smaakte. Diverse gerechten waaronder tofu.

Onze bus reed vervolgens wederom in ca. 2 uur naar Hangzhou. Deze hoofdstad van de provincie Zhejiang heeft ca. 9 miljoen inwoners en is een hele rijke stad. Ook erg groen met vele bomen. In slechts 15 minuten rijden zit je midden in de theeplantages en heuvels. Dat staat morgen op het programma.

Aangekomen bij het hotel stond er een auto in de weg, zodat onze chauffeur niet de parkeer plaats van het hotel in kon rijden wat direct aan een enorm druk kruispunt ligt en dus het verkeer ophield. Met een getoeter als gevolg.

Uiteindelijk toch gelukt en konden we inchecken en onze kamers betrekken. Vanavond gaan we op eigen gelegenheid ergens eten en we kozen voor het Straights cafe tegenover het hotel voor een avondje westerse gerechten.

Zondag vertrekken we om 9 uur voor een excursie dag in Hangzhou met de theeplantages en de Lin Ying klooster.

Chi zal zondag in de vroeg ochtend de hogesnelheidstrein nemen naar zijn geboortestad Wenzhou, ca. 2 uur en komt in de avond weer terug. Een waarschijnlijk laatste bezoek aan opa en oma van midden 80. De laatste keer was het ongeveer 9 jaar geleden. Dus de reizigers zullen zondag met onze gids Jian op stap gaan.

Zondag 11 september

Omdat Chi vandaag een prive dagje had naar zijn grootouders 450 km verderop in de plaats Wenzhou, ging de groep vandaag met Jian op stap. Chi nam de hogesnelheidstrein die hem met ca. 300 km/u in 2,5 uur naar familie bracht, voor een korte ontmoeting die zijn grootouders 8 jaar niet meer had gezien.

We gingen vandaag als eerste stop naar het thee museum en de theeplantages. De drakenbloesemthee is een dure maar puur natuurlijke thee. We kregen een theeproeverij waarbij we een uitleg kregen over deze no.1 thee die ook heilzame werkingen zou hebben.

Het thee museum liet ons ook verschillende theesoorten zien en hoe men de thee teelt.

Na de lunch reed onze bus naar het Lin Yin kloostercomplex. Het enorme complex met prachtige beelden van de apostelen van het boeddhisme was zeer indrukwekkend.

Het complex was zo groot en mooi dat we eigenlijk wat tijd te kort hadden op deze plek.

Helaas verliep de hele dag druilerig met best wel wat regen. De vooruitzichten zijn echter wel goed te noemen.

Op de terugweg kwamen we in een ellenlange file terecht omdat het weekend is gaan vele mensen juist de natuur in en rond dit tijdstip keert men weer terug de stad in.

De relatief korte rit waar je normaal 20 minuten over deed werden 2 uren.

Uiteindelijk op eigen gelegenheid weer ergens gegeten en de meesten van ons wederom in het Straights cafe en enkele namen deel aan het buffet van het hotel restaurant.

In het cafe was het weer moeilijk communiceren en waren ze wederom niet voorbereid op een groep Hollanders die allemaal westers wilde eten. Terwijl de ene zijn biefstuk al op had was de ander nog aan het wachten op zijn kipschnitsel. Nou ja morgen maar weer Chinees.

Morgen bezichtigen we de oude binnenstad met de apotheek, een pagode die een mooi uitzicht bied over de stad en een ontspannend tochtje over het beroemde West meer.

Maandag 12 september

Na het ontbijt stond de groep weer klaar voor een dag excursie in Hangzhou.

De eerste bezienswaardigheid was de 6 harmonie pagode van Hangzhou. Deze pagode waarvan het binnenste stenen skelet uit de 12e eeuw stamt. De houten constructie stamt uit de vorige eeuw. Sommige van ons beklommen de pagode tot de 7e verdieping en anderen maakten een mooie wandeling in het parkje wat er om heen ligt.

Na een uur reden we naar het oude historische binnenstad van Hangzhou en we waren echt niet de enige. Zoveel vooral groepen Chinese toeristen het was er letterlijk zwart van de mensen. De bus kon niet eens parkeren en we moesten ergens langs de weg uitstappen. Middels een wandeling door de drukke straten waar hordes Chinese toeristen in groepjes liepen met een schreeuwlelijke gids voorop en elke groep zijn eigen kleur petje op kwamen we aan bij de historische apotheek. Deze apotheek met daartegenover een traditionele Chinese ziekenhuis stamt uit de 18e eeuw. In deze apotheek kan men op recept traditionele Chinese kruidenmengsels kopen die heilzame werking hebben. De kruidenmengsels dienen vervolgens thuis gekookt te worden en de thee wordt dan gedronken. Naast de kruidenmengsels zijn ze inmiddels ook te koop als pillen.

Iedereen kreeg nu vrije tijd om op eigen gelegenheid de drukke straatjes met ontelbaar winkeltjes te bezoeken. Sjaak had zelfs een zakhorloge gekocht voor 25 yuan, garantie tot de voordeur, mooi ding benieuwd of die werkend Nederland haalt.

We liepen naar ons lunchadres wat in een sjiek hotel was en de lunch beviel een stuk beter dan gisteren. Het smaakte dan ook prima.

We vervolgde onze weg naar het West meer waar we een mooie boottocht maakte, ondertussen was het erg warm geworden, maar we begrepen dat het in Nederland zelfs nog warmer is.

Na de boottocht nog een heerlijke wandeling langs het west meer door enkele parken waar we vele mooie plaatjes konden schieten. Een koffiepauze bij starbucks om vervolgens terug naar het hotel te keren.

Omdat we morgen 7,5 in de trein mogen plaats nemen in 1e klasse rijtuigen bezochten we een supermarkt voor de nodige versnaperingen en een lunch met wat zoete broodjes, fruit, koffie en flesjes drinken.

Morgen worden we vroeg gewekt want we hebben de trein van 8.41 uur

We komen dan aan in Yichang en zullen in de avond inchecken op ons cruiseschip. Omdat ons geboekte schip nu gecharterd is door een bedrijf krijgen we een upgrade naar een 5* schip wat veel luxer is, echter omdat we wel af en toe tussen de kloven zitten zal de internetverbinding de komende dagen wat slechter zijn en kan het verslag wat langer op zich wachten.

dinsdag 13 september

Omdat we inmiddels de files van Hangzhou kennen werd besloten om vandaag op tijd richting het treinstation te gaan. Onze wekker liep dan ook om half 6 af. De 2e wekservice om 10 voor 6. Vanaf half 7 konden we ontbijten en om 7 uur vertrokken we dan met onze koffers richting het treinstation.

Aangekomen bij het treinstation keken we onze ogen uit, wat een enorme hal met 24 perrons en alleen maar voor de hogesnelheidsspoor. Zo zijn er in China in bijna elke grote stad nieuwe treinstations gebouwd voor dit high speed netwerk.

We waren er op tijd want er waren deze ochtend weinig files en viel dit dus mee.

We kregen de treintickets uitgereikt want we moesten door een controle waarbij je je treinticket en paspoort moest laten zien, daarnaast ging onze bagage door een scan.

We vertrokken vanaf spoor 11 en ongeveer 15 minuten voordat de trein vertrok konden we door de poortjes, we mochten als groep door de vip entrance en hoefde niet door de geautomatiseerde poortjes.

We hadden gereserveerde plaatsen en op ons kaartje stond exact welk wagon en welk stoelnummer. Nadat we ons gesetteld hadden en de koffers op zijn plaats hadden gezet konden we rustig aan doen. We hadden een reis van 7,5 uur voor de boeg.

De treinrit was zeer comfortabel, alleen als we door lange tunnels heen rijden met een vaart van ca. 200 km/u voelde we de druk wel goed in onze oren.

De door ons zelf gekochte lunch in de supermarkt gisteren werd lekker opgegeten alhoewel ze vaak genoeg langs kwamen met allerlei eten en drinken, t/m Haagen Dasz ijs aan toe.

Aangekomen in Yichang moesten we eerst de uitdaging aan om met onze volle koffers de trap naar beneden te nemen. Er bleek overigens aan de andere kant van het perron wel een roltrap te zijn, even pech dus.

Bij de exit ving onze lokale gids ons op en na een introductie van de cruise en de stad Yichang reden we naar ons diner adres. Een prima adres met lekker eten, maar halverwege viel de stroom uit, dus geen airco meer en weinig licht.

Na het eten bezochten we nog even een supermarkt voor wat versnaperingen en een flesje wijn of bier.

De bus bracht ons vervolgens vlot naar de oevers van de Yangtze en konden dan ook gauw inchecken. Na de nodige uitleg en een briefing in de bar van het cruise schip konden we het schip gaan verkennen. De upgrade van het schip van 4 naar 5 sterren was geweldig met grote cabines met ruim balkon en van alle gemakken voorzien. Er zijn vele faciliteiten waaronder een bioscoop, zwembad tegen betaling, mooi zonnedek met bar, restaurants, spa, fitness centrum en winkeltjes.

De meesten van ons dronken nog een drankje in de bar en lekker naar bed. Morgen in de ochtend mogelijkheden voor Taichi. In de middag gaan we aan wal en bezoeken we de 3 kloven dam project om vervolgens te gaan varen op de Yangtze.

Woensdag 14 september

Het bed was weer eens perfect geen harde bedden maar meer ons idee. De kamer is lekker ruim voor een cruiseschip en we kunnen hier wel onze draai vinden. We werden rond 7.15 uur gewekt door een mededeling dat het ontbijt geserveerd werd. Het ontbijt was dan ook een erg uitgebreid buffet. Iedereen had een heerlijke vrije ochtend waaronder Roland en Chi maar eens naar de bioscoop gingen om 9 uur in de ochtend. De Minions stond op het programma. De enkele Chinezen die er zaten begrepen er niets van zodat na enige tijd we een privé bioscoop tot onze beschikking hadden.

De overige gasten genoten lekker van de rust en de omgeving en sommige namen deel aan een lezing over traditionele Chinese geneeskunde van de scheepsarts.

Rond 12 uur was de lunch ook weer in buffet vorm.

Rond 13.45 verzamelden we ons in het restaurant voor onze excursie naar het 3 klovendam project. Een lokale gids kwam ons ophalen en wij werden ingedeeld met een groep Duitse gasten en enkele Chinese toeristen.

Middels een bus werden we vervoerd naar het immense complex en moesten nog eerst door een veiligheidscontrole. Vervolgens reden we naar een uitkijk plaats over de dam en het sluizen complex. De enorme damwand is ca. 2,4 km lang en 187 meter hoog, de sluizen zijn 200 meter bij 34 meter per sluis en dan 5 achterelkaar. Dus totaal ca 1 km lang. Het hoogteverschil is 100 meter want elke sluis is 20 meter

Middels 32 turbines wordt er 100 miljoen megawatt aan energie opgewekt. Per turbine komt dat neer op 700 megawatt.

Rond 16.15 uur kwamen we terug op ons schip en hadden we vrije tijd. Het dinerbuffet werd geserveerd om 18.30 uur.

Na het diner was er een Captains welcome speech en party op het zonnedek. We werden ontvangen met een glaasje bubbels en de kapitein en alle managers werden voorgesteld en het glas werd geheven. Aansluitend werd er vrolijk door enkele crewmembers in mooie pakken en jurken gedanst waarbij ze uiteindelijk ook de gasten uitnodigden om samen te dansen. Zie de vlog op onze site voor korte filmpjes hiervan.

Tegen 21.00 uur voerde we door de 1e sluis, wat een enorme sluis was het. In totaal 4 schepen gingen deze keer de sluis in en met 1 meter per minuut steeg het water 20 meter. Het proces duurde incl. Sluiten en openen van de deuren ca. 40 minuten en zo ging het 5 x achterelkaar waardoor we na de laatste sluis ca. 100 meter hoger kwamen.

Morgen een programma op een kleinere boot waar we gaan genieten van de natuur van een neven rivier, die in een hoge kloof ligt.

De typhoon/orkaan die momenteel is aangekomen in het zuid oosten van China is buiten bereik van de regio waar wij nu zijn.

Donderdag 15 september

Vandaag werden we weer gewekt door de omroeper en konden we weer gebruik maken van een uitgebreid ontbijt.

Direct na het ontbijt werden we ingedeeld samen met een groep Duitse toeristen. Middels de steigers liepen we naar kleinere houten boten waar ca. 30 personen in konden en vaarden we een neven rivier in. De Yangzte rivier is op sommige plekken tot wel 70 meter diep, echter in deze nevenrivier zou het na ca. 25 minuten varen slechts 4 meter diep zijn. De kloof was erg hoog, het hoogste punt zou ca. 900 meter boven zeespiegel liggen, steile rotswanden en bossen wisselden elkaar af. Aangekomen bij het keerpunt konden we middels vlotten die als brug fungeerden naar een druipsteen grot, daarnaast werd er door de lokale gidsen folklore muziek gemaakt en gezongen.

Na dit optreden vaarden we terug naar ons schip en kregen we een warm washandje en thee. De rest van de ochtend was vrij. Tegen 12 uur werd het lunchbuffet geserveerd met deze keer o.a. hotdogs. Maar uiteraard ook weer een compleet koud/warm buffet en desserts die vooral uit kleine gebakjes bestaat.

De rest van de middag was vrij en er was van alles te doen. O.a. een mooncake demonstratie het is vandaag namelijk maanfeest in China. Dit was op het zonnedek maar ondertussen was het behoorlijk warm geworden, dus even niet uit te houden op het dek. In de middag nog een demonstratie van de kunstenaar die aan boord zijn winkeltje heeft en mooie minuscule schilderingen maakt in kleine flesjes. En een parel demonstratie.

Om 15.30 draaide Antman in de bioscoop, dus er was voor ieder wat wils. Heerlijk rustig op ons balkonnetje kon natuurlijk ook.

Na het uitgebreide diner buffet konden we genieten van een show, echter de show had veel meer betekenis voor de Chinese toeristen dan voor de Europeanen.

Na de show werd er nog bij volle maan met overigens harde wind op het zonnedek een stukje maancake geserveerd omdat het immers vandaag Chinees maanfeest is.

Morgen is het vroeg ontbijt en om 8 uur meren we al aan voor onze excursie naar de Shibaozhai pagode die tegen een rots is gebouwd. En dan hebben we alweer onze laatste hele dag op het schip.

Vrijdag 16 september

De excursie van vandaag was een mooie pagode die tegen een rots is gebouwd en die we zouden gaan beklimmen.

Via een ander cruiseschip die fungeerde als brug liepen we naar de kade waar de lokale bevolking hun was aan het doen waren in het water van de Yangzte rivier. Lekker fris dus….

We liepen via een weg die flink omhoog liep en langs vele kraampje leidde en uiteindelijk kwamen we bij de ingang. Middels een echte hangbrug die in het begin nog vast liep maar al gauw een wiebel brug werd kwamen we aan de overkant. Doordat de 3 klovendam er is, is de rots met de pagode tegenwoordig een eiland.

Enkele vonden de hangbrug wat teveel van het goede en bleven achter anderen liepen wel mee naar de pagode en beklommen de pagode met steilere en smallere trappen dan we gewend waren. Het was dan ook eenrichtingsverkeer want aan de andere kant van de pagode kon je weer naar beneden.

Wederom door de hallo straten om uiteindelijk weer bij de boot te komen. Lekker washandje en glaasje koude thee en we hadden de rest van de dag vrij.

12 uur genoten we van onze lunch en in de cinema draaide de film Home.

Vanavond nog een farewell diner met speech van de kapitein en dan hebben we ca. 660 km afgelegd tijdens de cruise. Morgenvroeg checken we uit en hebben dan nog een hele dag in Chongqing. In de avond vliegen we naar Xian.

img_0132

Zaterdag 17 september

Vandaag is de check out van onze cruise en nemen we afscheid van enkele relaxte dagen.

Tijdens het ontbijt namen we afscheid van onze altijd lachende serveerster en kreeg ze nog wat fooi in de hand. Omdat de waterstand erg laag was liepen we wat vertraging op wat op zich wel prettig was, want we zouden anders al om kwart over 8 van boord gaan, maar dat werd pas tegen 10 uur.

Onze lokale gids haalde ons van boord en de koffers gingen al richting het vliegveld.

Middels steile trappen klommen we naar straat niveau en daar stond onze bus op ons te wachten.

Onze eerste stop was de Chongqing dierentuin om de panda beren te zien. Omdat het weekend is en een feestdag namelijk het maanfeest was het erg druk. In een apart gedeelte van de dierentuin waren de pandaverblijven. De timing was perfect want de panda beren waren lekker aan het eten en hadden flink wat bamboo voor zich liggen en lagen uitgebreid lui achterover te eten. We konden dan ook prachtige foto’s maken van het tafereel.

Onze volgende stop was het Elingpark wat hoog in de bergen is gelegen. Chongqing is een echte bergstad je ziet dan ook maar weinig fietsen. We maakten een mooie wandeling en hadden prachtig uitzicht over de stad. Ook de oude woning waar Chang kai Tsjek (latere leider van Taiwan) kort had gewoond liepen we voorbij.

Enkele lieten nog een mooie naamschilderij maken in het park en rond 1 uur was het tijd voor de lunch.

We reden naar het centrum waar de meest luxe winkels waren gevestigds zoals Louis Vuiton, Prada en een heuse glazen apple store waar de nieuwste iphone werd verkocht.

De lunch om de hoek viel tegen zeker na een bezoek aan het toilet welke niet erg fris was. Je kon merken dat we echt in het binnenland waren en de contrasten groot.

We kregen na de lunch nog vrije tijd om op eigen gelegenheid het centrum te ontdekken.

Onze laatste stop was het tegenover gestelde, namelijk een oud winkelcentrum waar ze traditionele Chinese souvenirs en producten verkochten. Vele winkeltjes van hetzelfde met zijde sjaaltje Chinese kledij en typische Chinese sieraden. Maar ook winkeltjes waar ze vele verschillende sambal verkochten, wat we overigens tijdens de lunch hadden gemerkt.

Ondertussen was het rond half 6 en reden we richting het vliegveld. Vlakbij het vliegveld nuttigden we nog het diner, ook nu weer wat aan de pittige kant, niet voor iedereen dus geschikt en voor enkele van ons juist weer wel.

Na de check in en afscheid te hebben genomen van onze goede gids gingen we door de security check en vertrok ons vliegtuig enkele minuten voor de geplande tijd. De hobbelige vlucht was van korte duur, slechts 1 uur. Ook de harde landing was even schrikken.

Het was een flinke wandeling op het enorme vliegveld van Xian en moesten kort even wachten op ons bagage. We hadden geluk want onze koffers rolde als eerste de band op.

Nadat we onze gids hadden gevonden bracht onze kleine bus ons naar het hotel was ongeveer 3 kwartier rijden is.

Onderweg vertelde onze gids al wat informatie over de stad van 8,6 miljoen inwoners. De invloed van 3 belangrijke dynastieën, waaronder de Qin dynasty de eerste echte keizer van China die het terracottaleger heeft laten bouwen. Ook de latere Tangdynasty is belangrijk en vele gebouwen zijn in Xian in de Tang stijl.

Xian is hoog ontwikkelt door de 43 universiteiten en hoge scholen en bij elkaar wonen ca. Een half miljoen studenten in de stad.

Gauw naar bed ondertussen was het middernacht en konden we gauw onze bedden opzoeken want morgen gaan we om 9 uur naar het terracotta leger.

Zondag 18 september

 Na een heerlijke maar korte nachtrust zaten we allemaal aan een heerlijk uitgebreid ontbijt. Heerlijk bananenbrood en weer eens kaas op het buffet. Ook de yoghurt was weer lekker smeuïg ipv de drinkyoghurt van de afgelopen week.

We vertrokken richting het terracottaleger wat ca. 1 uur rijden was. Eenmaal aangekomen liepen we in 15 minuten richting de entree en bezochten als eerste de cinema voor een film die ons wat meer duidelijkheid gaf over het ontstaan.

Na de nodige uitleg van onze lokale gids bezochten we de eerste en tevens grootste hal.

Het terracottaleger is gebouwd door de eerste keizer van China van de Qin dynasty. Hij geloofde in het hiernamaals en liet een leger bouwen om hem te beschermen na zijn dood. Alleen de grootste en sterkste mannen uit zijn leger stonden model voor de beelden. China bestond overigens uit 7 rijken met koningen en de Qin koning van het Qin rijk streed uiteindelijk om deze rijken waardoor hij keizer werd van alle 7 rijken en zo het grote China ontstond.

Het leger is ca. 2200 jaar oud en zoals het terracotta leger nu te zien is, is het niet gevonden. Door diverse boerenopstanden is het terracottaleger gevonden en in brand gestoken. Waardoor de houten wagens en het dak verbrand werden en de grond erboven in stortte.

Tegenwoordig zijn vele beelden weer gerestaureerd en zijn archeologen nog altijd bezig met het restaureren van de beelden.

We liepen na de eerste hal door naar de volgende hal de bronzen wagen, ook die is helemaal gerestaureerd.

Vervolgens liepen nog door 2 hallen waar de belangrijkere beelden stonden die hogere officieren uitbeelden. Het daadwerkelijke graf van de keizer ligt ca. 1,5 km verder wat tot op vandaag nog niet is geopend.

De lunch werd in het museum restaurant genuttigd en liet zich goed smaken. Na de lunch reden we terug naar de stad.

Onderweg bezochten we dan nog een jadeslijperij waar door onze gids verteld werd over dit gesteente. In de winkel bleef bij sommige nog wat aan de vingers plakken.

Als laatste stop reden we binnen de stadsmuren naar het oude moslimwijk om de grote moskee te bezoeken, deze moskee is in de Tang Dynasty gebouwd omdat Xian aan de zijde route ligt en er vele handelaren uit het midden oosten kwamen.

De monumentale poort is later opnieuw opgebouwd en is ca. 400 jaar oud en de moskee zelf is ca. 1200 jaar oud.

We waren er net toen het gebed zou gaan plaats vinden en de immam voor het gebed omroepte.

Voor de moskee was er een bazar waar er weer flink gehandeld werd.

Eenmaal terug in het hotel aten we vanavond in het hotel wat deze keer weer wat pittiger was. De avond zelf was vrij want morgen wederom weer wat vroeger opstaan ivm. De laatste trein rit naar Peking. 1200 km in iets meer dan 5 uur dus op hoge snelheid naar Peking.

Maandag 19 september

Vanmorgen konden we vroeg ontbijten omdat onze trein al om 9.15 zou vertrekken.

Rond 8 uur kwamen we al aan op het enorme treinstation speciaal ook weer gebouwd voor de high speed train. Groot contrast een prachtig nieuw treinstation wat hypermodern is en toiletten die min 2 sterren bleken.

De trein zelf was weer een comfortabele manier van reizen en met 307 km/u waren we dan ook binnen 5 uur in Peking wat op 1200 km van Xian ligt.

Eenmaal aangekomen op het station stond onze gids dhr. Zhang al op ons te wachten.

Met een snelle pas liepen we naar de noordzijde van het station waar onze grote bus op ons stond te wachten.

Na de nodige informatie over de stad reden we richting het zomerpaleis. 4 en 5 baans wegen en toch allemaal vol, wat een verkeersdrukte hier in Peking, alhoewel het hier toch een stuk ordelijker lijkt dan in andere steden.

Bij het zomerpaleis wat tegenwoordig een park is, is 290 hectare groot waarvan ¾ deel een kunstmatig meer is. Hier bevind zich ook de grootste overdekte corridor te wereld ca. 728 meter. De Ming keizers verbleven hier in de zomer want die zijn nogal warm en onder de overdekte corridor en op het water was het dan ook goed toeven.

Na een mooie wandeling hier reden we via de verschillende ringwegen naar het Olympisch gebied. Er zijn 6 ringwegen waarvan de 1e de verboden stad is en de laatste; de 6e heeft een omtrek van ca. 180 km. Peking is Grooooot. Alleen al aan taxi’s rijden er ca. 70.000 rond.

Het Olympisch terrein is ook weer mega groot en we kregen tijd om op eigen gelegenheid wat plaatjes te schieten van de Vogelnest of wel het nationaal stadion. De zomer spelen vond hier plaats in 2008.

Tijd voor het avond eten in een mooi Ramada hotel, het eten liet zich dan ook goed smaken.

Na het eten reden we in ca. 3 kwartier naar de binnenstad naar ons hotel, wat vlak bij het plein van de hemelse vrede ligt. Vanavond lekker een vrije avond en de meesten zijn moe. Morgen weer vroeg op voor de Lange Chinese muur.

Dinsdag 20 september

Het aftellen is nu toch echt begonnen. Een mooie reis van 17 dagen die echt voorbij vliegt.

Vanmorgen werden we iets te vroeg gewekt dan afgesproken en Anja zelfs een uur te vroeg. Het uitgebreide ontbijt met wederom Westers en Chinese gerechten liet zich goed smaken.

Om 8 uur stonden we allemaal klaar voor een dagexcursie naar de Grote Chinese muur.

De muur bevindt zich ca. 1,5 uur rijden buiten het centrum van Peking. Het was al een drukte van belang en al gauw stonden we in de file. Na 3 kwartier rijden reden we dan eindelijk enigszins de stad uit en ging het wat vlotter over de snelweg. Na bijna 1,5 uur doemde de bergen al op en al gauw kwamen we aan bij een gedeelte van de Chinese muur. De muur die al ruim 2000 jaar oud is en door diverse koninkrijken al uit leem was opgebouwd en later vaak is vernietigd is eigenlijk een keten van verdedigingslinies. Die later in de Ming dynastie verder is verstevigd en doorgetrokken is. De muur zou een lengte hebben van ruim 8.000 km, echter werkelijk ca. 6.500 km en strekt zich van noord oost China vanuit de zee tot aan het westen van noord China. De muur bij peking is gebouwd op de bergen die daar liggen en De Ming en Qing keizers kozen ook Peking als Hoofdstad vanwege de strategische ligging, Peking is namelijk ten noorden aan 3 zijde omringd door bergen wat van nature al een verdedigingswal is, daar kwam de Chinese muur nog bij. De muur beschermde de Chinese heersers voor de nomaden uit het noorden en de Mongolen.

Eenmaal bij de muur konden de helden zich een poging wagen om helemaal tot boven te gaan, wat een echte klim is met haar steile trappen. Sommigen van ons hielden het halverwege voor gezien, maar 3 van onze groep ging zowat tot de top van dit gedeelte. Als er meer tijd was zouden ze nog verder zijn gegaan.

We hadden geluk want met 29 graden en droge lucht voelde het niet heel erg warm aan mede door een lekker briesje en de hemel was strakblauw iets wat eigenlijk niet vaak voorkomt hier in Peking zelfs niet in de bergen. Je krijgt wat je verdient zegt men ook wel eens.

Na de klim was het tijd voor de lunch en die werd geserveerd in een mega toeristen restaurant wat zich goed liet smaken. Het restaurant was gevestigd in een emaille fabriekje en natuurlijk in een mega grote winkel die alles van emaille verkocht.

img_6503

Het was een klein stukje rijden om bij de Ming graven te komen. Het echte China zoals vele dit voor ogen hebben zie je terug in dit complex. Gelukkig nog niet zo commercieel dat er allemaal winkeltjes binnen waren maar gewoon rustig naar de schatkamer van een van de graven van de eerste Ming keizer bekijken. Het gebied herbergt 13 Ming graven en slechts een daarvan heeft men geopend en de schatten die daar inzaten hebben ze tentoongesteld bij het best bewaard gebleven grafcomplex. Het hoofdgebouw van het grafcomplex was een enorm gebouw nog helemaal authentiek en geheel uit hout met complexe houtverbindingen in elkaar gezet. Geen nagels, schroeven of spijkers aan te pas gekomen. Heel indrukwekkend wat men toen allemaal al kon maken, om maar te zwijgen hoe de muur zonder machines is gebouwd.

Als laatste bezienswaardigheid maakten we een mooie wandeling over de laan der zielen. Deze mooi aangelegd park betreft een gedeelte van het marmeren pad waarover de keizer zijn vader en moeder naar het graf droeg. Dit is dan ook het enige marmeren pad waarover de regerende keizer niet zelf op mocht lopen. Het pad kenmerkt zich door de originele beelden die machtige dieren uitbeelden en enkele fantasie dieren. Daarnaast nog eens 12 beelden van hooggeplaatste ambtenaren.

De wandeling over het 1,5 km lange pad was een heerlijk onder de grote treurwilgen.

We reden in ruim 1,5 uur weer terug naar de stad en op ringweg 3 kwamen we in de file terecht, wel leuk dat we op deze ringweg langzaam langs het hoofdgebouw reden van de Chinese staatstelevisie wat 2 enorme grote glazen toren zijn die enigszins scheef staan en met elkaar verbonden zijn met weer een glazen brug. Het bijzondere gebouw is onder architectuur getekend door de Nederlander Rem Koolhaas.

Uiteindelijk terug in ons hotel was de avond weer lekker vrij. De meeste van ons hadden weer eens zin in een frietje en aangezien de Mac Donalds om de hoek lag zijn de meesten maar daar gaan eten. De Mac Donalds lag in een grote moderne winkelstraat met o.a. de H&M en de Zara, maar veel leuker was om juist de zijstraatjes te nemen, daar zie je het echte lokale Chinese leven.

Morgen onze laatste dag in China en dan gaan we naar een ander hoogte punt. Omdat ons hotel op een super locatie ligt kunnen we te voet naar het plein van de hemelse vrede en de verboden stad. Daarna de tempel van de hemelse vrede en de Hutong tour, nog een parelfabriekje en als laatste stop nog wat souvenirs en misschien wat kleding kopen. In de avond hebben we een afscheidsdiner met een heus Peking eend menu. We maken het morgen niet te laat want onze vlucht is donderdag ochtend al om 7.25 uur dus dat wordt midden in de nacht richting het vliegveld.

Woensdag 21 september

Aanbeland op onze laatste dag in China. Het laatste Chinese ontbijt met gebakken ei, spek en veel fruit. Helaas in dit hotel geen kaas maar wel beleg, want een echt Chinees ontbijt met veel rijst en warme gerechten is niet geheel aan ons besteed.

Onze dag begint met een mooie wandeling naar het plein van de hemelse vrede. Omdat ons hotel een super ligging heeft tot het plein konden we dit mooi wandelen. Middels een tunnel kwamen we aan de rand van het plein en weer door een lange voetgangerstunnel stonden we dan eindelijk op het grootste plein ter wereld waar gelijktijdig ca. 1 miljoen mensen kunnen staan. We liepen richting de Chinese vlag vlakbij de ingang van de verboden stad. In alle windrichtingen stonden allemaal beroemde en belangrijke gebouwen. Midden op het plein staat het mausoleum van Mao, ellenlange rijen stonden er met voornamelijk Chinese toeristen die langs de gebalsemde Mao willen schuifelen. Voor ons is het plein alleen al overweldigend. Aan een kant staat het huidige Chinese parlementsgebouw met de grote congreshal met 10.000 stoelen voor alle belangrijke leden van de Communistische partij. Tegenover het parlement staat het immense nationaal museum. Het plein zelf is 800×500 meter

Bij de nationale vlag wat elke ochtend bij zonsopgang met ceremonieel wordt gehesen en waarbij al minimaal 10.000 Chinese toeristen bij staan te kijken hadden we afgesproken zodat iedereen op zijn gemak het plein kon bekijken. Het was er in ieder geval een drukte van jewelste.

Na een mooie groepsfoto liepen we weer door een tunnel naar de eerste poort van het keizerlijk paleis.

Schuifelend met de mensenmassa mee onder een van de eerste poort door middels een marmeren brug.

We kregen van de gids uitleg over de verboden stad. Waarvan de eerste poort gebouw en de daarbinnen gelegen hof de ontvangst hof was van de gasten.

Het 2e gebouw welke in U vorm is, is de hoofdentree. De volgende 3 gebouwen hebben allen hun eigen ceremoniële functie. De eerste gebouw binnen het paleis was het troon gebouw waar de troon staat en waar de keizer zijn hooggeplaatste gasten ontving. Het 2e kleinere gebouw is de omkleedgebouw van de keizer waar hij zijn grote gele gewaad aantrok. Het 3e gebouw vonden de staatsbanketten plaats.

Verder achter deze gebouwen richting het zuiden liepen we richting de privé vertrekken en uiteindelijk konden we de slaapkamers zien van de keizermoeder. Een hele belangrijke vrouw voor de keizer want sommigen beweren dat de keizermoeder de scepter zwaaide.

Het paleis is in slechts 14 jaar gebouwd in de late Yuan Dynasty en en tevens geheel bewoond door de laatste Ming Dynasty tot 1911 toen het een republiek werd onder Dr. Sun Yat Tsen.

Middels de keizerlijke tuinen liepen we met de mensen massa richting onze bus.

Tijd voor de Hutong tour. De hutongs letterlijk vertaald de nauw steegjes worden middels Riksja bezocht. Per 2 personen in een riksja werden we door de steegjes heen gefietst, een leuke ervaring alleen liep bij sommigen van ons de ketting best vaak eraf met soms even gevaarlijke situaties.

We hielden een korte foto stop bij een meer waar de oorsprong van het lange keizerkanaal is die met 1200 km helemaal tot zuid oost China reikt en wel richting Hangzou waar we ook geweest zijn.

Vervolgens een korte familie bezoek in een authentieke Hutong patio woning die uit begin vorige eeuw stammen en typische woningen zijn uit de Ming tijd.

Inmiddels wel een stuk moderner dan enkele jaren voorheen, nu heeft men ook een toiletruimte wat voorheen werd gedeeld met de straat.

De bewoner stelde zich voor en er was gelegenheid vragen te stellen.

Na de diverse ruimtes van de woning te hebben bekeken liepen we terug naar de Riksjas en die reden ons weer terug naar het begin.

Inmiddels allemaal trek gekregen en dus tijd voor de lunch wat in een mooi restaurant aan een park lag. Het liet zich goed smaken en zeker na de flinke wandeltocht over het plein en de verboden stad.

Aansluitend reden we naar de tempel van de hemelse vrede. Op enkele minuten rijden stapten we alweer uit om het enorme houten gebouw te bekijken wat helemaal rond is. Ook nu weer geheel uit hout prachtig beschildert met blauw dak wat staat voor de hemel en 38 meter hoog en in totaal 28 enorme palen als fundament en wederom alleen houtverbindingen dus geen spijkers of schroeven.

Het tempelcomplex is zo groot om te belopen dat we rustig de tijd kregen om dit hoofdgebouw te bekijken. Deze tempel werd door de keizer 2x per jaar bezocht om offers te brengen en te bidden tot de god van de hemel. Hij zag zichzelf als een zoon van de hemelsgod. Daarnaast kwam hij hier bidden voor een goede oogst.

Als laatste halte liepen we naar het Hongqiao pearl market wat op de bovenste verdiepingen allemaal parel en juweliershandelaren zaten en op de onderste 2 verdiepingen voornamelijk kleding en accessoires te koop waren. Dat je hier enorm moest handelen was te merken.

Inmiddels was het alweer 17 uur en reden we in 10 minuten terug naar ons hotel. Daar lagen de bestelde groepsfoto met mooi boek al klaar en konden we ons opfrissen.

Als afscheid hadden we nog een heus Peking eend diner besteld in een restaurant vlakbij het plein van de hemelse vrede. De Peking eend werd aan tafel getrancheerd en middels pannenkoekjes en lekkere hoi sin saus liet de eend zich goed smaken. Ondertussen kwamen er ook nog enkele andere gerechten op tafel. Om de reis af te sluiten had Chi voor 2 flessen wijn gezorgd een lekkere droge witte wijn (Chardonnay) en werd geproost op de afgelopen mooie maar wel af en toe zware reis.

Vannacht gaat de wekker al om 3.30 uur want om 4 uur in de nacht brengt onze gids ons naar het vliegveld voor onze lange vlucht terug via Dubai.

Vlucht EK 309 Peking-Dubai en EK057 Dubai-Dusseldorf met aankomst in Dusseldorf om 19.40 uur

Donderdag 22 september

Om half 4 ging de telefoon met de wake up call, omdat het ze vroeg was kon er nog niet ontbeten worden en daarom waren er ontbijtpakketjes geregeld. Nou een mix van Chinees en westers ontbijt. Een broodje gekookt ei, zakje ?? melk, een zakje gedroogde groente, worstje en een lekkere appel.

Stipt om 4 uur stond iedereen klaar om zijn koffers aan de chauffeur af te geven. In een klein half uurtje reden we naar de immense luchthaven van Peking Terminal 3 die speciaal voor de Olympische spelen was gebouwd in 2008.

De Check in verliep erg vlot maar de security check duurde erg lang. Niet veel later zaten we in de Boeing 777 en die vertrok met bijna een uur vertraging naar Dubai. De vertraging liep vooral op bij het taxiën.

Tijdens de vlucht kregen we ontbijt en later nog eens een lunch aangeboden. Tegenwoordig heeft Emirates op bijna al haar intercontinentale vluchten ook wifi aan boord.

Na aankomst in Dubai hadden we nog even om de benen te strekken, we moesten overigens wel nogmaals door de security check. Eenmaal bij de gates waren er vele shops om nog wat laatste zaken te kopen. Onze Airbus A380 stond al klaar en vertrokken ietsje later richting Düsseldorf. Aan boord wederom een lunch. Wat is zo’n A380 toch comfortabel en t.o.v. de 777 zaten we ook nu vooraan in het vliegtuig ruim voor de motoren en wat een rust qua geluid.

 

Namens Reishuis was het een eer om deze groep reizigers te begeleiden en het grote China te laten zien. Natuurlijk is het land te groot om alles te kunnen laten zien. Daarnaast is het duidelijk geworden dat China zo enorm aan het groeien en aan het veranderen is dat het elk jaar weer een verrassing is wat we nu weer tegen komen.

Het oude China blijft behouden maar wordt wel steeds meer afgebroken en opnieuw opgebouwd tot een hypermodern China. Tegenstrijdigheden zijn er nog heel erg, maar dat houd je niet tegen, de ontwikkeling gaat daar te snel voor.

Nogmaals dank aan alle deelnemers voor het in ons gestelde vertrouwen en hopen jullie graag in de toekomst weer te zien, zo wie zo tot de reünie.

Met vriendelijke groet,

Chi Ho
Reishuis.nl