China – September 2010

ReishuisReisverslagen

Reisverslag China Rondreis Keizerlijk China 5 september 2010

Zondag 5 september en Maandag 6 september
Met een stralende zon vertrokken we om 17.30 uur vanaf opstapplaats Horst. De start onze reis was begonnen. Onderweg richting Düsseldorf heette Chi allen welkom en vertelde nog de nodige actuele informatie. Na een klein uurtje rijden arriveerden we op de luchthaven van Düsseldorf. Na een zeer vlotte check in liepen we gezamenlijk door de paspoort controle en security check. Vervolgens was het even wachten voordat onze vlucht vertrok. Het vliegtuig vertrok dan ook op tijd richting Dubai waar we een tussenstop hadden. Aan boord hadden we allemaal een tv schermpje tot onze beschikking en werd er nog een laat diner geserveerd. Deze smaakte overigens erg goed. Aangekomen in Dubai na een comfortabele vlucht met weinig turbulentie van ruim 6 uur werden we met bussen naar de terminal gebracht. Daar aangekomen was de omvang van deze luchthaven goed te zien. Enkele van ons brachten hun tijd door in de Marhaba lounge andere scoorden elders een ontbijtje.  Het enorme complex van het vliegveld van Dubai was te merken aan het aantal Gates en de vele winkels die overal langs de Gates waren.  Om 11.00 uur lokale tijd vertrok onze volgende vlucht naar Peking waar we om 22.20 uur aan zouden komen lokale Chinese  tijd.

Deze vlucht was wederom een comfortabele met pas op het einde een beetje turbulentie. De lunch die geserveerd werd smaakt ons wederom goed, schijnbaar heeft Emirates daarmee prijzen gewonnen wat betreft de catering. Aangekomen in Beijing was het inmiddels lokale tijd 22.20 uur en konden we nog even de Airbus A380 fotograferen want deze stond naast ons vliegtuig geparkeerd ook van Emirates. Voordat vervolgens iedereen zijn koffers had; het duurde dus even, konden we door naar buiten alwaar onze gids op ons stond te wachten. Aansluitend volgde transfer naar ons hotel welke direct om de hoek va het plein van de hemelse vrede ligt. Nadat Chi de kamersleutels had uitgedeeld was het tijd voor een goede nachtrust. Morgen  gaat de wekker pas om half 9 en vertrekken we om 10.00 uur naar het plein van de Hemelse vrede en de verboden stad.

Wij wensen iedereen de groetjes in Nederland en iedereen is goed en wel aangekomen.

Dinsdag 7 september
De ochtend begon wat later in verband met de late aankomst van gisteren de wake up call vond plaats om 8.30 uur. Diverse reizigers probeerden vergeefs bij de receptie te wisselen maar dat lukte in eerste instantie niet, echter na interventie van onze lokale gids was er ineens wel genoeg Chinees geld in huis. Na het uitgebreid ontbijt stapten we om 10.00 uur in de bus richting het grote plein van de hemelse vrede. Dit plein van ruim 44 hectare groot passen 1 miljoen mensen op. Dat we niet de enige waren op dit immense plein was duidelijk te zien maar volgens Chi was het erg rustig enkele weken geleden was het propvol maar dat lag ook aan de zomervakantie en het feit dat het weekend was. Op het plein kregen we een toelichting waar elk gebouw voor stond en prominent op het plein stond het mausoleum van Mao. Bij de nationale vlag maakten we een mooie groepsfoto met de ingang van de verboden stad op de achtergrond met het bekende portret van Mao tegen de gevel. Vervolgens liepen we met de mensen massa mee door een tunnel om aan de overkant te geraken en daar rustig onder het portret van Mao door te lopen naar de ingang van de verboden stad. Deze verboden stad is 1,5 km lang en 780 meter breed. Hier zetelden in ieder geval de 10 keizers uit de Ming dynasty en 14 keizers van de Qing dynasty waarvan de laatste een kind van 3 jaar was. In de verboden stad kregen we een duidelijke toelichting van de gids over de geschiedenis van de verboden stad. Aan de noordzijde was de uitgang en daar liepen we via een omweg naar toe. Omweg wil zeggen niet zomaar rechtdoor de verboden stad uit maar juist een keer links afslaan waar we o.a. het woongedeelte bezochten van de keizermoeder en de concubines van de keizer.
Nadat we door de bus waren opgehaald was het tijd voor de lunch, door het vele lopen hadden we inmiddels gezonde trek. De lunch was onze eerste echte Chinese maaltijd en deze viel meteen in goede aarde. De smaakvolle gerechten smaakten ons goed en de soep was lekker krachtig met stukken Peking eend er door met bot en al. Nadat we de schalen zowat leeg hadden bracht onze bus ons naar de tempel van de hemelse vrede alwaar we een rondleiding kregen over dit enorme complex. Deze tempel waar de keizer met zijn gevolg samen bidden voor een goede oogst. Na de rondgang op het complex waar weer veel fotos zijn gemaakt reden we terug naar het hotel om even bij te komen van deze eerste dag. Deze dag was door het ontbreken van de zon aangenaam verlopen want met een temperatuur van maximaal 26 graden was het prima wandelweer.  Om half 7 werden we weer in de lobby verwacht voor het diner. De bus bracht ons naar een prima restaurant waar we wederom een prima maaltijd voorgeschoteld kregen.

Na het diner was de avond verder ter vrije besteding en maakten de meesten van ons gebruik om direct om de hoek van het hotel: de Qiananmen street (grote nieuwe winkelstraat) te winkelen. Deze straat is de toeleidende winkelstraat naar het plein toe. Juist de zijstraatjes waren bijzonder want daar waren de kleine winkeltjes gevestigd en kon menigeen leuke snuisterijen vinden.
Morgen vroeg op voor een van de hoogtepunten van de reis: de Chinese muur.

Woensdag 8 september
Een vroege wake up call maakte ons vanmorgen wakker stipt 6.30 uur ging de telefoon dan ook. Het ontbijt liet ons andermaal goed smaken en daarna konden we dan ook aan een heerlijk dag beginnen. 8 uur vertrokken we vervolgens richting de Ming graven. Deze Ming graven liggen ongeveer 40 km buiten de stad richting de Chinese muur. Voordat we uit de stad konden geraken reden we een tijdje in Beijing en merkte we dat het verkeer erg druk is in deze miljoenenstad waar er inmiddels ruim 4 miljoen auto’s rijden. Dagelijks komen er ongeveer 1200 nieuwe auto’s bij. Onderweg naar de Ming graven kregen een tussenpauze in een parel winkel waar we eerst een toelichting kregen over parels en hoe men de nep en de echte van elkaar kon onderscheiden.

Deze winkels zijn een verplicht nummer voor de lokale gidsen en wordt dan ook altijd opgelegd door het agentschap in China. Bij sommigen van ons was het natuurlijk weer even lekker shoppen en er zijn dan ook de nodige sieraden gekocht. Om onze weg te vervolgens reed onze bus verder over het parkeer terrein van de parel zaak en ineens hoorde we een enorm gekraak en de bus stopte gelijk. Het bleek dat een van de electra kabels die over het terrein hing het voor het noodluik van de bus bleef hangen en zo het complete noodluik stuk maakte, waardoor er een groot gat ontstond. Wat een pech, de vorige reis reed een andere bus onze spiegel er zowat af en nu dan weer het noodluik. Met de nodige opwinding van de chauffeur naar de mensen die buiten stonden werd het zaakje geregeld en het noodluik door de chauffeur enigszins gerepareerd. Deze zal later vervangen moeten worden. Dit zorgde voor een half uur vertraging en uiteindelijk kwamen we dan toch aan bij de Ming graven. In dit gebied liggen meerdere ming graven en dit graf welke wij bezochten is het graf van de 3e keizer uit de Ming Dynasty. In de grote gedenkhal van het grafcomplex wat erg imposant was vanwege de grootte en geheel uit hout welke nu 600 jaar uit zijn was een expositie van attributen uit het graf van de 10e keizer uit de MIng tijd.  Alleen het graf van de 10e keizer is open gemaakt, alle andere niet. Achter het gedenkhal kon men een middels een oude torengebouw omhoog om daar naar het grafheuvel te kijken. Dit graf is dus nog helemaal authentiek en nooit geopend.

Na dit bezoek reden we richting de laan der zielen, welke de toe leidende weg is naar de Ming graven. Deze laan staan diverse stenen figuren uit die tijd die de keizer na zijn dood moesten beschermen.

Deze 1,5 km lange laan werd door de reizigers bewandeld en aan de andere kant van de laan stond onze bus klaar om weer verder gebracht te worden. Volgende stop was het lunchadres welke achter een enorme staatswinkel was gevestigd en de enige toegang naar het restaurant was door de winkel.

De lunch liet zich goed smaken en er kwamen zelfs frietjes op tafel. Ook de zoetzure pikante soep was erg lekker. Na de lunch reden we door naar de Chinese muur, bij Badaling. Hier konden nadat we getoast hadden met champagne kiezen om links of juist rechts de muur te beklimmen. Links was voor de avontuurlijk ingestelde mensen want die was een stuk steiler. Ruim 2 uur kregen de reizigers de tijd om dit stuk van de muur te bedwingen. Uiteindelijk hadden we kwart over 5 afgesproken op ons meeting point en iedereen stond dan ook moe maar voldaan op de afgesproken plaats. Het resultaat met het prachtige uitzicht boven was dan ook fantastisch met mooi weer. Op de terugweg naar beneden werd het wat bewolkter. De terug weg moest eerst via een bergweg naar beneden om uiteindelijk weer op de snelweg te geraken. Eenmaal op de snelweg ging het redelijk vlot naar de stad en vlakbij het Olympisch stadion hadden we het diner. Het diner was vanavond inclusief en was in buffetvorm en was weer een aangename afwisseling van de maaltijden. Een rijkelijk buffet met diverse soorten gerechten was voorhanden. Na het diner stonden buiten enkele venters die goede zaken deden met die Hollanders want er werden weer diverse Lolexen gekocht.

In 20 minuten bracht onze bus ons weer naar het hotel alwaar we de paspoorten van Chi terug kregen en ons opmaakten voor de laatste nacht in Beijing. Morgen nog een hele dag excursie in Beijing en dan heel laat in de avond  de nachtelijke treinrit naar Datong.

Donderdag 9 september
7.00 liep onze wekker af voor een lange laatste dag Peking. De indrukken die we van Peking hadden opgedaan tot nu toe waren fantastisch. Wederom schoven we aan voor ons ontbijt welke op de 2e verdieping van het hotel geserveerd werd. Gisteren is nog door velen van ons een pilsje gedronken in de hotelbar waar het wederom lachen geblazen was omdat het ongeschoolde personeel de grootste moeite had om de drankjes te serveren. Een flessenopener voor de flessen bier ontbrak nog altijd.

Rond half 9 werden onze koffers in de bus geladen nadat Chi ze het gecontroleerd. En een kwartier later reden we weg van ons hotel voor een verassing bezoek aan de panda beren. Voordat we daar aankwamen vertelde Chi nog eerst het stukje dagelijks nieuws vanuit Nederland.

Het verkeer werkte niet echt mee want er waren op het oog lange files echter liep het toch redelijk vlot door en konden we snel af. Na het bereiken van de zoo konden we pandas gaan bekijken. We kregen van onze Duitssprekende gids de opdracht te achterhalen welke kleur de staart van de panda zou hebben. Na dit korte bezoek reden we richting zomerpaleis van de keizer. Dit complex wat als zomerresidentie was van de keizer is een prachtig bewaard gebleven tuinencomplex met een groot meer en de langste corridor van de wereld; een overdekte wandelgang van 728 meter lang.

Onze lunch werd genuttigd in een restaurant op het terrein van zomerpaleis. Na dit Chinese maal bracht onze bus ons naar het Olympisch gebied alwaar we de tijd kregen om het Olympisch stadion te fotograferen, als ook het Olympisch zwemstadion. Toen alles op de gevoelige plaat was gelegd vervolgde de bus de route richting de Hutongs. Deze oude authentieke laagbouw uit de Mingtijd wordt bewoond door vele ouderen en kenmerkt zich door nauwe steegjes. Hier aangekomen konden we plaats nemen in een van de vele riksjas voor een tocht door deze smalle straatjes. Uiteindelijk werden we afgezet bij een van de huisjes welke nog allemaal in authentieke staat zijn waar we een bezoek brachten aan een weduwe van 73 die ons zeer gastvrij onthaalde met thee en meloen.  Hier werd door onze gids het een en ander toegelicht hoe deze mevrouw leeft. Ze was vroeger verpleegster en is vanaf haar 50e al met pensioen wat overigens de leeftijd is voor vrouwelijke ambtenaren. Bij de heren ligt dat op 60. Na dit bezoek bedankten we haar voor de gastvrijheid en liepen we gezamenlijk naar een grote markt waar van alles werd aangeboden. Van Vlees tot exotische groente. Inmiddels was het tegen 18.00 uur en reden we richting de silkstreet waar we op de 6e verdieping in een Italiaans restaurant onbeperkt konden eten en drinken. De halve liters bier vloeide dan ook rijkelijk. Sommigen van ons konden vervolgens  goed handelen en kochten dan ook allerlei zaken, van handtassen tot kleding. Rond half 10 reden naar het station van Beijing waar we niet de enige waren. Wat een mensen terwijl het eigenlijk rustig was voor Chinese begrippen.

Aangekomen in de wachtruimte konden we even heerlijk in de vip ruimte zitten totdat de lampen uitgingen en we moesten verhuizen naar  wachtruimte 3 waar rond half 12 de poorten open gingen en iedereen naar het perron kon lopen. Aangekomen op het perron was het nog even lopen naar de juiste wagon, want de trein was er een van de lange soort. We konden door de ramen zien dat er veel wagons waren waar het gewoon zitten geblazen was. Onze wagon was een stuk beter met stapelbedden en schoon linnen. De trein zelf en de wagons waren van het oudere soort. Even ontstond er commotie omdat er een Chinees in een van onze cabines zat en niet wilde verhuizen. Hij zat toch echt in de verkeerde cabine en na interventie van Chi verhuisde hij naar de juiste cabine. Nu kon iedereen zich settellen, echter was het inmiddels al na twaalven en probeerde iedereen wat te slapen. De familie Deelen en de familie de Wit moesten met een andere trein omdat er niet genoeg treinkaartjes waren voor deze trein. Die andere trein vertrok een uurtje later vanaf een ander station in Beijing. Aankomst was slecht 3 kwartier later dan de eerste groep.

Vrijdag 10 september
Rond de klok van 5.30 uur werden we gewekt door de conductrice. En rond de klok van 6.00 uur arriveerden de trein in Datong. Datong staat bekend om de steenkolen. Nadat onze koffers door de kofferdragers weg werden gedragen liepen we gezamenlijk naar de bus waar we moesten wachten tot de andere trein zou aankomen. Nadat ook deze trein en de 2 families goed waren aangekomen, stelde de lokale gids dhr. Li zich voor en was het een kort ritje naar ons hotel. Daar konden we eerst aan het ontbijt, echter was het erg druk en leek de capaciteit te klein. Uiteindelijk had iedereen een plaatsje kunnen bemachtigen en liet het ontbijt zich goed smaken, na de nachtelijke treinrit.  Na ons ontbijt moest er even gewacht worden omdat niet alle kamers klaar voor gebruik. Uiteindelijk kon iedereen zich heerlijk opfrissen en kon onze excursie dag beginnen.

Rond de klok van 11.30 uur reden we naar de shanhua tempel welke 1000 jaar oud is. Datong ligt slechts 40 km ten zuiden van Binnen Mongolië en was in de keizerlijke tijd een belangrijk militaire strategisch punt. Ook de Chinese muur loopt ten noorden van Datong. En minderheden groepering welke 1000 jaar geleden hier heersten hebben deze tempel gebouwd en ziet er zeer indrukweekend uit. Na een duidelijke toelichting van onze gids reden we naar het 9 draken wand, welke de grootste en oudste is in China. Deze wand is gebouwd in opdracht van de 3e zoon van een van de Ming keizers om te laten zien hoeveel macht hij in deze streek had. Ook heeft een drakenwand de functie om boze geesten weg te houden. Na deze stop reden we naar ons lunchadres waar we erg lekker hebben gegeten, we moesten wel even wachten op een vork, want die lagen nog niet op tafel. Aansluitend reden we in een uur naar de Yungang grotten die al meer dan 1500 jaar oud zijn en erg goed bewaard is gebleven. Hier konden we 2 grotten in om de prachtige uitgehouwde Boeddhabeelden zien. Deze door mensen uitgehouwde grotten waren zeer indrukwekkend en iedereen vond het overweldigend om deze beelden te zien.  We kregen wederom een goede uitleg van wat we zagen en na wat vrije tijd liepen we terug naar de bus. Enkele van ons maakten gebruik van de service van de electro golf karren. Dat het toerisme nu pas op gang komt was goed te zien omdat de Yungang grotten nu pas werd verfraaid met een park en voorzieningen voor een grote massa toeristen . De reden dat de lokale overheid nu pas aan toerisme denkt is omdat de steenkolen mijnen over 20 jaar uitgeput zullen zijn. Na terugkomst in het kregen we even de gelegenheid om ons op de kamer op te frissen, overigens is het weer prima met ruim 20 graden af en toe bewolkt.

Het diner werd een Mongolisch hotpot fondue maaltijd waar we met allerlei groente en vlees soorten in een bouillon zelf klaar zouden maken, normaal  een gezellige bezigheid, die overschaduwd werd door de snelheid waarmee de bediening de producten in de bouillon deden en je geacht werd zo snel mogelijk te eten. De smaak die puur natuur is werd door menigeen zeer gewaardeerd en de ander leuk als ervaring maar toch de volgende keer iets anders. In ieder geval was het wel een leuke culturele Mongolische eetervaring. Omdat de treinrit zijn tol eisten gingen de meesten al vroeg naar bed. Morgen hebben we een lange reisdag voor de boeg met als tussenstops het hangende klooster en de houten pagode.

Groetjes uit Datong China

Zaterdag 11 september.
Vandaag werden we om 7.00 uur gewekt en konden we lekker aan ons ontbijt. Het was gelukkig minder druk dan gisteren bij het ontbijt en zo konden we snel aanschuiven. Om kwart voor 9 reden we aan richting Taiyuan en onderweg zouden we langs het beroemde hangende klooster rijden en dit gaan bezichtigen. Na ruim 1,5 uur rijden kwamen we aan bij dit klooster. Wat machtig mooi en wat onwerkelijk dat dit klooster tegen een bergwand is gebouwd. Na een toelichting betreden we de trappen omhoog. Eenmaal bij de bergwand moesten we via een soort van paviljoen naar binnen. We waren niet de enige en sloten aan om de 3 verdiepingen verdeeld over 2 houten gebouwen omhoog te gaan. Vanaf de erg lage balustrade keek je vervolgens 50 meter de afgrond in. Tijdens de bouw 1400 jaar geleden was het zelfs 100m meter diep. Dit kwam omdat er voorheen een rivier stroomde en door de eeuwen heen is er veel zand mee gekomen. Tegenwoordig is het rivierbed droog en is er een stuwmeer gebouwd voor de irrigatie. De verschillende houten etage moesten beklommen worden door hele nauwe trappen en trapgaten. De verschillende ruimten kon je niet betreden maar alleen vanaf de balustrade naar binnen kijken. De balustrade was erg laag en het gangpad om te lopen was erg smal, dus voor de hoogtevrees mensen onder ons absoluut gene pretje. Mieke van Heugten trok dan ook wit weg en moeste even ondersteund worden, echter had ze het voor geen goud willen missen, want zo indrukwekkend is het geheel.  Na dit uitgebreide bezoek vervolgde we onze weg richting de houten pagode welke niet in ons programma stond maar als verrassing dus wel.

Voordat we bij de houten pagode aankwamen was het eerst tijd voor de lunch. Deze lunch werd gebruikt op de 2e etage van een groot restaurant waar beneden net een feest was geweest. Veel feesten in China worden altijd als lunch of diner gedaan waarbij de alcohol vloeit. Wat opviel was dat het een zooitje was en de vloer in het restaurant beneden bezaait was met lege  flessen en restjes. Je kon er figuurlijk van de vloer eten.

Na de lunch reden we verder naar de houten pagode. Deze hoge pagode van 67 meter hoog ligt in een voorstadje en was erg indrukwekkend om te zien. Geheel uit hout met een speciale constructie zonder een spijker. De pagode stond ook door de tand des tijds (1000 jaar oud) en de vele oorlogen die in deze streek gevoerd zijn scheef. We konden de pagode tot de 2e verdieping beklimmen middels een houten trap waarvan de treden erg ver uit elkaar lagen. In de periode dat de pagode gebouwd werd gold het als uitkijktoren voor de vijandelijkheden. Diverse architecten hebben onderzoek gedaan naar deze pagode hoe men deze zou kunnen restaureren, geen enkele durft het op dit moment aan. Hierdoor kan het goed zijn dat het houten bouwwerk volgend jaar niet meer toegankelijk zal zijn. Na deze bezichtiging hadden we een lange busreis voor de boeg, ruim 4 uur rijden was het vanaf hier naar Taiyuan met een tussenstop waar we de benen konden strekken.

Tijdens deze rit over de uitstekende snelweg reden we door een berggebied en reden we door een tunnel van ruim 5,5 km lang naar de andere kant van de gebergte. Hiervoor zagen we nog een stuk van de Chinese muur welke in dit gedeelte uit Leem bestaat.
Bij aankomst in Taiyuan gebruikten we eerst een diner vlakbij ons hotel en aansluitend reden we naar het hotel . Een van onze reizigers moest even geholpen worden i.v.m. een opgezwollen voet. Toevalligerwijs hebben we een huisarts in ons midden en raadde ze aan om anti biotica te nemen i.v.m. een ontsteking. De gids reed vervolgens met taxi en de betrokkene naar een apotheek en werd er voor medicatie gezorgd. Even afwachten of het kuurtje zal aanslaan.

Verder hebben we prima weer van rond de 25 graden en veel zon vandaag. Terwijl een andere groep in Suzhou een tropische regenbui heeft.

Verder gaat het hier prima met iedereen en is de reis in een woord fantastisch. Citaat van Peter: het overtreft alle verwachtingen die ik had.

Groetjes uit China

Zondag 12 september
Vandaag ging de wekker om 7.30 uur af en konden we beneden in het restaurant ontbijten. Na het ontbijt moesten we van Chi nog eens de koffers nakijken of ze bij de bus stonden. Dit was het geval en zo konden de koffers in de bus geladen worden zodat we daarna konden vertrekken. Het was vervolgens maar 3 kwartier rijden naar de Jinci tempel. Deze tempel is niet religieus bedoeld maar een tempel van een van de vorsten die China heeft gehad. Tegenwoordig is het een mooi tuinencomplex met een 3000 jaar oude boom.

Na dit bezoek reden we naar een kolossaal restaurant waar tevens een bruiloft aan de gang was. Het bruidspaar was net de gasten aan het ontvangen en het vuurwerk lag al klaar. Ook een fanfare stond paraat om de gasten welkom te heten. Binnen in het restaurant wat meer leek op een constructie van landbouw kassen was het toch wel mooi ingericht. Met een riviertje dat door het hele gebouw stroomde en vele planten maakten het geheel kleiner en intiemer. De lunch was dan ook erg lekker en werd goed genuttigd. Na de lunch reden we in 45 minuten naar het huis van de familie Qiao. Deze rijke handelsfamilie was in die tijd erg rijk geworden door de handel middels de zijde route. Het meest bekende van deze hofjes woning is dat hier een bekende Chinese film is opgenomen; de rode lantaarn. Deze bezichtiging is voor de eigen Chinese toeristen erg interessant vanwege de geschiedenis want in die oude tijd was Pingyao de rijkste stad van China. Na deze bezichtiging reden we weer 45 minuten om vervolgens aan te komen in Pingyao zelf. Dit plaatsje van ruim 20.000 inwoners is geheel ommuurd en is 500 jaar oud en staat onder bescherming van Unesco. We werden bij een van de toegangspoorten verder vervoerd naar ons hotel. Door smalle steegjes reden we met een elektrische wagen tot voor de deur en het bleek een luxe guesthouse te zijn geheel in oude stijl. De verschillende kamers lagen allemaal in hofjes en waren authentiek ingericht met klassieke meubels. De kamers waren van alle gemakken voorzien en ook het internet deed het prima.  Nadat we de kamers ontdekt hadden nam onze deskundige gids die ons in de middag nog Chinees had geleerd ons mee naar de hoofdstraat. Middels een wandeling door smalle steegjes kwamen we daar en konden we het oude leven zien. Door de gids werd ons gewezen op een leuk restaurantje waar ze westerse maaltijden serveerden. Voor 28 yuan ongeveer € 3,50 serveerden ze een enorme kipburger met frietjes. Sommigen van ons namen een heerlijke pizza of lasagna. In de straat zelf lieten enkele van ons zich fotograferen in een keizerlijk tenue. De avond viel en de oude straatjes werden mooi verlicht met rode lampionnen. Morgen vroeg gaan we Pingyao verder ontdekken en staat morgen wederom een nachtelijke treinrit op het programma en gaan we Xian ontdekken.

Maandag 13 september
Na een heerlijke nacht in het luxe guesthouse konden we ons ontbijt gebruiken in het restaurant. Voor de meesten was het ontbijt iets te Chinees met veel warme gerechten. Na ons ontbijt verzamelden we allemaal op de binnenplaats waarna we uit zouden checken. Daar kregen we meer informatie over de dag en werd onze gids in het zonnetje gezet. Hij bleek een baby zoontje van 18 dagen te hebben die hij nu veel moest missen i.v.m. de groepen die hij moest begeleiden. Onze reizigers hadden een leuk babypakje gekocht, samen met een briefje erbij met al onze namen en in het Chinees proficiat.

Vervolgens vertrokken we te voet richting de hoofdstraat. In de hoofdstraat liepen we naar de noord toren waar we de stadsmuur beklommen. Het hele binnenstadje heeft een stadsmuur van 6 km in omtrek en daarbinnen staan ruim 3000 woningen geheel in oude staat, allen stammen uit de Ming tijd ruim 500 jaar. Van de noord toren liepen we naar de oost toren wat een leuke wandeling was met een flink zonnetje.

Nadat we bij de oost toren weer naar beneden waren gelopen bezochten we een taoïstische klooster. Hier kregen we een toelichting en konden we rustig rondkijken. Na dit bezoek brachten we nog een bezoek aan het oudste bankgebouw van China. Pingyao had de eer de 1e private bank van China te hebben. Ook hier weer een toelichting en vrije tijd om het verder zelf te ontdekken.

Vervolgens was het tijd voor de lunch en konden we in een klein restaurantje een heerlijke maaltijd nuttigen. Aansluitend kreeg iedereen vrije tijd en sommigen van ons lieten een massage doen wat hier in Pingyao wel erg goedkoop was. 50 yuan voor body en 30 yuan voor voetmassage beide voor een uur. In andere steden betaal je al gauw 2 a 3 dubbele. Om kwart voor 4 stond iedereen weer bij het guesthouse en werden we weer met elektro karren buiten de muur gebracht om daar in de bus te stappen. Een rit van 2 uur volgde en kwamen weer aan in Taiyuan waar we naar een supermarkt gingen om wat versnaperingen te kopen voor onze nachtelijke treinrit. De supermarkt was een Spar vestiging maar en van het soort XXL. We keken dan ook onze ogen uit wat ze hier allemaal hadden, veel bekende producten maar nog veel meer onbekende artikelen. Na het diner reden we naar het station en reden we met de nachttrein naar Xian.

Dinsdag 14 september
Onze trein boemelde rustig voort, helaas claxoneren de treinen hier erg vaak waardoor we regelmatig in de nacht ruw werden wakker gemaakt om daarna weer in te doezelen. Na aankomst in Xian stond onze lokale gids op ons te wachten. Deze bracht ons naar de bus alwaar we met een korte rit bij ons hotel arriveerde. We konden direct aan ons ontbijtbuffet. Wegens een conferentie in het hotel en omdat er meerdere groepen arriveerden waren nog niet alle kamers beschikbaar en werd besloten na ons ontbijt meteen met ons dagprogramma te starten en later terug komen voor een frisse douche. We reden dan na ons ontbijt eerst naar de wilde gans pagode en konden daar de pagode met het prachtig aangelegde tuin bekijken. Ook ontvingen we een kaart waarop exact stond in een tijdsschema welke jaren welke dynastieën er waren.  Na dit bezoek reden we door naar de stadsmuur welke nog helemaal in originele staat is en ruim 600 jaar oud is. Op de stadsmuur die een omtrek heeft van ruim 13 km konden er fietsen gehuurd worden en daar maakten de meesten dan ook dankbaar gebruik van. Helaas bleken het wel gammele fietsen maar dat mocht de pret niet deren. Na ruim anderhalf uur fietsten de eerste alweer over de finish lijn en Chi vlagde ze dan ook af. Nu waren we toch echt wel toe aan een frisse douche en reden we naar ons hotel alwaar we ruim 2 uur de tijd kregen voordat we met de bus naar ons diner zouden rijden en met aansluitend de lichttour.

Woensdag 15 september
Vanochtend zijn we wat later opgestaan en konden aan ons uitgebreid ontbijt. Het ontbijt hier in Xian in dit hotel laat ons goed smaken. Om 9 uur reed onze bus richting de grote moskee van Xian. Xian heeft een grote moslim gemeenschap en veel Arabieren zijn ook met Chinezen gemengd en deze behoren tot de Hui minderheid. De grote moskee is de oudste van Xian en en geheel in Chinese stijl. De toenmalige keizer beval een moskee te bouwen voor de vele handelaren die middels de zijde route in Xian terecht kwamen. De Moskee is geheel in authentiek staat en de moeite waard om bezocht te worden. Middels een nauw steeg waar vele kraampjes waren werd er weer door verschillende van ons leuke aankopen gedaan. Vervolgens bracht de bus ons naar een Jade fabriek en kregen we een toelichting over Jade. Nadat we ons hadden uitgeleefd in de winkel reden we door naar het terracotta leger, echter was het inmiddels lunchtijd en nuttigden we onze lunch in een groot restaurant waar ook wederom een groot staatswinkel was waar we ons vergaapten aan de vele artikelen die te koop uitgestald lagen.

Nu was eindelijk toch het terracotta leger aan de beurt en wandelden we eerst naar een bioscoop waar we een film te zien kregen hoe het leger ontstaan was. Nu dit een beetje duidelijker was geworden liepen we gezamenlijk naar de eerste opgraving waar een grote maquette stond en we het hele gebied konden zien. Nu werd ons ruim 2 uur gegeven om het hele complex te bekijken en spraken we af in het thee huis voor een kop koffie of thee natuurlijk.

Tegen 6 uur reden we weer terug naar het hotel, echter wat een uur zou moeten duren werd al gauw 1,5 uur door het vele verkeer. Aangekomen in het hotel konden we onze aankoopjes weg leggen en gingen we gezellig dineren in het hotel. De rest van de avond was vrij, echter niet van lange duur omdat we vannacht om 5 uur op moeten om onze binnenlandse vlucht van 8.20 uur te halen.
Morgen zijn we dan ook in het zuiden van China beland en wel in Hangzhou.

Groeten uit China

Donderdag 16 september
Een hele vroege ochtend vandaag; de wekker ging al om 5 uur omdat we een vlucht naar Hangzhou hadden om 8.20. Nog in het donker hebben we prima ontbeten, we zaten als enige in de ontbijtzaal met wel met volle schalen. Na het ontbijt en het uitchecken zijn we vertrokken naar het vliegveld. Dit was een rit van ruim een half uur en zo kwamen we dan ook aan op het vliegveld. Omdat onze koffers de avond tevoren al waren ingecheckt kregen we direct de boardingpassen uitgedeeld, echter de rij bij de securitycheck was wel erg lang. Na deze check moesten we toch wel even snelwandelen omdat de boarding tijd al verstreken was en nadat iedereen zijn plaats had ingenomen vertrokken we gauw genoeg. De vlucht met Hainan verliep heel erg soepel en ook de plaatsen waren goed ruim. Aan boord kregen we nog een typisch chinees ontbijt en na 1 uur en 50 minuten landen we in Hangzhou waar ook een KLM vliegtuig bij de gate stond.

De koffers kwamen redelijk snel en onze lokale reisgids had ons al zien staan. Na een kleine wandeling en de koffers ingeladen te hebben reden we naar het hotel waar we na aankomst naar onze kamers konden. Tegen 1 uur was vervolgens de lunch en na wederom een Chinees maal reden we naar de Linyin tempel. Dit grote maar bijzondere tempelcomplex is de 2e belangrijkste Zen boeddhisme tempel en van buiten kon je niet zien hoe mooi het binnen was. Voordat je bij de tempel aan kwam liepen we door een grot en liepen we langs een uit rotswand uitgehouwen lachende boeddha die uit d 10e eeuw stamt. Bij de tempel zelf zag het zwart van de mensen en velen staken wierook aan. Na deze mooie bezichtiging reden we terug naar ons hotel en kreeg iedereen de avond vrij ter besteding en kon men op avontuur wat betreft het avondmaal. Uiteraard werden er wel wat tips gegeven. Verder een prima lange dag en iedereen is erg moe en zal wel op tijd in bed liggen voor een hele mooie dag morgen. Overigens is het hier in het zuiden wel een stuk warmer maar vooral benauwder door de hoge luchtvochtigheid.

Vrijdag 17 september
Het bleek gisteren avond hilarisch te zijn geweest. De invasie van Nederlanders in het Strauscafe tegenover het hotel was weer een aparte ervaring. Volgens de gids konden we daar westers eten en dat kon inderdaad, echter niet allemaal tegelijk. De bediening wist niet hoe ze het hadden maar met handen en voeten werd dan toch voor de meesten een heerlijke biefstuk geserveerd.

Vandaag lekker laat op en rustig aan. De bus vertrok om 9 uur richting de oude binnenstad die nog in oude staat is. Deze niets meer dan een straat wordt nu bevolkt door vele handelaren die hun waar proberen te verkopen aan de toeristen en dan met name de Chinese toeristen. Met een prettige wandeling door deze straat kwamen uiteindelijk bij een oude apotheek uit die traditionele Chinese kruiden samenstelt. Hier kregen we een toelichting van deze apotheek die geheel nog in authentieke staat is. Tegenover de apotheek lag een kliniek voor Chinese geneeskunde en enkele van ons liet zich daar eens behandelen aan hun kwaaltjes. Kosten voor een consult 16 yuan. Of de patiënten er iets aan hadden was een tweede, maar wel weer een ervaring.

Na dit bezoek aan de historische binnenstad met een flinke zon en ruim 30 graden reden we naar het west meer voor een wandeling naar de boot. De daaropvolgende boottocht was heerlijk en kregen we een goede indruk van het west meer die bijna 6 km2 meet. Nadat we op een andere plek uit stapte liepen we door een prachtig aangelegd parkje wat erg groen was. Hier hadden we eigenlijk wel at langer willen blijven. We liepen vanuit het park richting bus en inmiddels was het tijd voor de lunch die we gebruikten in het Lily hotel. Het eten was weer van prima kwaliteit en een heuse gehaktbal maakte de maaltijd compleet.

Nu iedereen weer goed had gegeten reden we door naar de theeplantage aan de voet van de berg. Daar kregen we eerst ene korte toelichting van de theeplanten bij de plantage zelf en vervolgens zagen we hoe een van de boeren de thee met blote handen bewerkte. Aansluitend mochten we in een proeflokaal de groene thee proeven.

Na de thee bracht onze bus ons naar de laatste bezienswaardigheid van vandaag en dat was de 6 harmonie pagode. Op een heuvel uitkijkend op de rivier stond een prachtige pagode die door ons op de foto werd gezet. Tijd om terug te gaan naar het hotel waar we het diner zouden gebruiken om daarna de West lake show te gaan zien. Van het eten kwam nauwelijks terecht, want onze gids had duidelijk afgesproken dat we om 18.10 uur zouden aankomen en direct wenste te eten want we moesten om 19 uur aanrijden voor de show. Omdat we om 18.40 pas 1 gerecht op tafel kwam hakte Chi de knoop door om de hele groep te laten opstaan en maar na de show een Mac of KFC te bezoeken. Zo gezegd zo gedaan. Na ruim een half uur rijden i.v.m. het drukke verkeer; waarbij de chauffeur nog even ruzie maakte met een bestuurder die het gehele kruispunt blokkeerde, kwamen we aan bij de West lake show. We zaten allemaal goed en wel en de show begon al waarbij we allemaal weer ogen tekort kwamen. Wat een fantastische show op het water met muziek, dans en licht effecten.
Morgen rijden we naar Suzhou en zijn we helaas al over de helft van de prachtige reis met zoveel afwisseling dat we wel even tijd nodig hebben om het allemaal te verwerken.

Zaterdag 18 september
Nog nagenietend van de West lake show waren we weer vroeg uit de veren om de stad Hangzou te verlaten en richting Suzhou te rijden. De rit duurde ruim 2 uur en voordat we Suzhou bereikten kwamen we aan in het historische waterdorpje Luzhi. Hier liepen we door een smalle straat waar aan de ene kant authentieke huisjes liepen; welke tegenwoordig allemaal winkeltjes zijn en aan de andere kant een smal kanaaltje met af en toe een gondel die voorbij kwam. Aan het einde van de straat kwamen we bij het bekendste handelshuis aan waar vroeger via het water de boeren hun oogst aanboden en deze aan het handelshuis verkochten. Tegenwoordig is het een museum en staan er allerlei agrarische gereedschappen tentoongesteld. Nadat iedereen vervolgens vrije tijd kreeg om rustig terug te wandelen spraken we af bij een koffiehuis waar enkele van ons nog een lekker bakkie deden. Aansluitend reden we naar Suzhou en bezochten we de zijde fabriek; alvorens we daar aankwamen nuttigden we een buffet maaltijd tegenover de zijde fabriek. In een apart lokaal kregen we van onze gids een toelichting betreffende zijde en konden we daarna een machine opstelling bekijken hoe de zijde draadjes werden gewonnen uit de cocons. Ook een oud mechanische weefgetouw was volop in werking. In een naastgelegen ruimte konden we zien hoe 4 dames van de 2e keus zijde een zijden dekbed vulling uit elkaar trokken. Uiteraard mochten enkele dames van de groep dit ook proberen. Uiteraard was de laatste halte een grote winkel waar dekbedden en kleding werden verkocht allemaal uit zijde maar dan wel 100% en echt en niet de nepperds op straat.
Ook konden we nog een mode show meepikken en die werd dan ook gewaardeerd.

Na de zijde fabriek reed onze bus door naar de tuinen van de meester van de netten om daar een stukje Chinese tuinarchitectuur te zien. Dat de Chinezen achter alles een symboliek zien is nu wel duidelijk. Omdat de kanaaltocht die optioneel is niet door kon gaan door hoog water van de tropische storm een weekje eerder, lukte het Chi en de lokale reisleider een lokale markt te vinden. Normaal zit er in de kanaaltocht ene bezoek aan een lokale markt. Die ging dus niet door en moesten we de gebaande paden af om er een te zoeken en dat lukte dus. Een kleine 10 minuten lopen en we konden de markt bekijken waar allerlei groenten en fruit lag maar ook de kikkers en nog levende garnalen. Inmiddels was het alweer bijna 6 uur en reden we richting avond eten en die liet zich weer eens goed smaken. Er kwam een schaal frietjes op tafel die pikant gekruid waren en van die schaal werd er nog een besteld. Na de maaltijd haalden enkele van ons nog gauw een ijsje bij KFC en reden naar ons hotel voor een frisse douche, zwempartijtje in het hotelzwembad of lekker in de bar waar 2 Filippijnse dames mooie nummers zongen van o.a. Abba.

Morgen gaan we naar Shanghai.

Zondag 19 september
Vandaag om 7 uur de wekker en om kwart voor 8 de koffers voor de deur zodat de bellboys ze weer konden ophalen. Het ontbijt was weer prima en nog nagenietend van de avond tevoren waar de meesten van ons geluk hadden omdat een of andere rijke Chinees die donken was de rekening had betaald. We reden al gauw op de snelweg en na een kleine 2 uur rijden doemde in de verte al de hog wolkenkrabbers op van Shanghai. Welkom in de hypermoderne tijd. We reden direct richting de Jin Mao toren waar we op 340 meter hoogte een super uitzicht hadden over de skyline van Shanghai. De 88e verdieping was het hoogste waar we konden komen. Naast de Jin Mao staat de zogenaamde flessenopener met een hoogte van 495 meter. Ook een imposant gebouw. Na de Jin Mao reden we naar onze lunch en daar proefde enkele van ons slangen jenever. In een grote pot met jenever zat een slang. Goed voor de nieren werd gezegd door de bediening.

Vervolgens was de Jade boeddha tempel aan de beurt en zagen we andermaal een prachtige tempel met zijn zittende en liggende boeddha geheel uit Jade. Ook een koikarper vijver waar we met visvoer de karpers voerden en ze aten uit onze hand. Na deze bezichtiging reden we naar de historische binnenstad om daar door een enorme bazaar naar de yu tuinen te lopen. Deze normaal gesproken oase van rust was nu wel erg druk bevolkt door het weekend en het aankomende 1 oktober feest waardoor vele Chinesen vakantie hebben opgenomen.
De Yu tuinen waren erg mooi om te zien hoe de tuin architectuur in China wordt ontworpen. Als laatste officiële halte van deze lange dag was een korte wandeling over de bund waar je de skyline van het nieuwe Shanghai kunt bewonderen. Dit was natuurlijk machtig mooi. Helaas kreeg onze chauffeur een boete omdat hij zo goed was ons op een plek uit te laten stappen zodat we niet zover zouden hoeven te lopen. Spontaan ging de pet rond om de boete voor ons te nemen.

Ons hotel lag vlkabij de Bund maar door de files duurde het toch nog even voordat we aankwamen maar na een snelle incheck procedure konden gauw naar onze kamers om ons op te frissen. De gids had namelijk voorgeslagen om een rondvaart over de rivier te maken en de skyline in het donker te bekijken voorafgaan aan een diner bij een restaurant waar ook een opvoering was met een speciale dans en muziek van een bepaalde minderheid in China. De boottocht op de Huangpu rivier was een absolute hit en we genoten van de prachtig verlichte skyline.

Morgen weer een lange dag naar de Expo en acrobaten show.

Maandag 21 september
Expo dag; vandaag na ons uitgebreid ontbijt reden we richting het Expo terrein. Dat het nu al extreem druk was op de weg zouden we later op de dag nog erg vaak meemaken. Omdat we een groepsreservering hadden als groep bij het China paviljoen haasten we ons naar deze enorme paviljoen, die er uit ziet als een omgekeerde pyramide. Eenmaal in de rij moesten we door een stelsel van lange wachtrijen en duurde het ruim een uur voordat we in de lift stonden die ons naar de topverdieping bracht. Indien je zonder reservering in de rij staat waren de wachttijden meer dan 3 uur. Toen we boven waren was het weer even een paar minuten wachten voordat we een enorme bioscoop in mochten waar we allemaal konden zitten en in een 8 minuten durende film werden met prachtige beelden de groei van China in de afgelopen 30 jaren verbeeld. De snelheid waarmee dit gepaard ging werd goed in beeld gebracht en hoe China over de toekomst denkt. Ook de recente aardbevingen en aardverschuivingen kwamen in beeld wat er erg ontroerend uitzag. Na de film liep je langs een gigantische wand wat een groot levende wandschildering was. Ook stond in een aparte hal de echte bronzen wagen met paarden uit het terracotta museum uit Xian.

Vervolgens liep je richting een gallery van grote tekeningen gemaakt door kinderen uit heel China. Middels een treintje reden we via een fantasie wereld naar de uitgang. Via een lange roltrap van enkele verdieping kwamen we weer onder aan bij de exit en ging vervolgens iedereen zijn eigen weg. De meesten wisten de weg naar het Nederlandse paviljoen gauw te vinden en werden er bitterballen en kroketten gescoord. Stipt om 17 uur stond iedereen netjes te wachten bij de exit en reden we richting diner adres. File file en nog eens file waardoor we erg laat aankwamen bij het diner adres. Omdat we de circus niet wilden missen hadden we slechts een half uur tijd om te eten en reden we gauw door naar het circus. Helaas reed het op de laatste 500 meter totaal niet door en stonden we muurvast. Ook de situatie op de weg liet ons niet toe om uit te stappen en de laatste meters te lopen. Uiteindelijk toch aangekomen en onze plaatsen ingenomen. Helaas was de show al wel begonnen, maar ondanks dat hebben we een wervelende show gezien met deze topacrobaten.
Na deze erg lange dag lag er een erg korte nacht voor ons, want morgen vroeg om 5 uur gaat de wekker i.v.m. wederom een vroege vlucht naar Guilin.  We gaan de prachtige karstgebergte bekijken.

We hebben alle dagen prachtig weer gehad met soms wel erg veel warmte, maar in ieder geval veel geluk. Helaas zijn de vooruitzichten voor Guilin en Guangzhou niet zo best, dus we wachten af.

Dinsdag 21 september
Vanmorgen heel vroeg op voor onze vlucht naar Guilin. Om 5 uur ging de wekker en 6.20 uur waren weer aan het rijden. Wat een rust t.o.v. de avond ervoor. Ontbijt werd voor ons als pakketje meegegeven en deze smaakte goed al was het een beetje behelpen.

Na aankomst op het vliegveld volgde een vlotte incheck bij de balie van China estern airlines en konden we richting de gate waar een vlucht van 2.13 minuten op ons stond te wachten.

Na aankomst in Guilin stond onze lokale gids al op ons te wachten die erg goed Duits spreekt. Direct buiten stond een transportwagen te wachten die onze koffers naar ons hotel zou brengen en daar lieten we dan ook de koffers achter om vervolgens naar de bus parkeer plaats te lopen voor een korte rit naar de olifantenheuvel. Onderweg zagen we al de akkerbouw met de waterbuffels grazen. Een totaal ander beeld van wat we de laatste 2 weken hebben gezien. De gids vertelde dan ook dat de mensen hier voor hun rust komen en dat was te merken, geen chaos op de weg. Guilin met haar 600.000 inwoners is dan ook maar een dorp vergeleken met de echte steden van China.

Bij aankomst begon het een beetje te druppen, maar we konden relatief droog de olifanten heuvel bezichtigen en deze lijkt inderdaad erg op een olifant. Deze heuvel staat direct naast de Li rivier en is prachtig om te zien. Enkele van ons liepen met de gids mee de heuvel op en met relatief hoge traptreden was dit weer een uitdaging, maar als je de Chinese muur hebt gehad is dit een makkie.

Na deze bezichtiging reden we naar ons hotel; het Guilin plaza hotel. Hier aangekomen werd er eerst in het hotel restaurant geluncht en vervolgens deelde Chi de kamersleutels uit en kon iedereen heerlijk uitrusten. De rest van de middag en avond waren geheel ter vrije besteding en de gids had al visite kaartjes uitgedeeld met daarop in het Chinees geschreven: stadscentrum. Zo konden de mensen die avond op avontuur  of heerlijk uitrusten in het hotel. Na de hectische dagen in de grote stad is dit wel een verademing.

In de bus vertelde de gids dat Guilin en deze provincie een hele grote minderheid woont en een autonoom gebied is. Ze stamt zelf ook van deze minderheid af en legde precies uit wat nu de uiterlijk verschillen zijn. Met name de ogen zijn veel groter en de bouw is veel kleiner dan de noord Chinezen.

Morgen hebben we een prachtige rivier tocht over het heldere water van de Li rivier naar Guilin.
De voorspelling is helaas regen. Ook het facultatieve fietsen tussen de rijstvelden loopt gevaar i.v.m. de regen. Hopelijk zijn de weergoden ons goed gezind, echter mogen we niet klagen want we hebben tot vandaag alleen maar goed weer gehad.

Woensdag 22 september
Vandaag ging de wekker om 7.15 uur en konden we aan ons ontbijt. Vanwege de feestdag mid autumn festival ook wel moonfestival genoemd werd er bij het ontbijt ook kleine stukjes traditionele moon cake geserveerd. Deze cake die erg kostbaar is met eenm vulling van bonenpasta was weer eens wat anders. Bij het ontbijt hoorde we de verhalen van de mensen die op avontuur waren geweest en er is weer prima gegeten in de diverse restaurantjes en uiteraard weer gewinkeld.

Ook had een van de deelnemers veel geluk doordat haar tas welke over een stoel was gehangen gestolen werd en de zeer attente bediende van het restaurant direct in actie kwam en erachter aan rende. Met veel geluk kwam hij terug met de tas, maar je kon zien dat het niet zonder slag of stoot was gegaan. Ook in China dus zakkenrollers actief, zoiets komt dus niet allen in Nederland voor. Overigens is China verder erg veilig om in de avond op straat te lopen, de straffen zijn namelijk erg hoog.

Tegen kwart voor 9 bracht onze bus ons naar de aanlegsteigers van de boot en tijdens de rit kon onze zeer kundige gids veel vertellen over het leven in Guilin en o.a. ook de vele specialiteiten. Ook over de boottocht zelf vertelde ze wat we konden verwachten. Helaas regende het, maar ondanks de regen konden er goede plaatsjes geschoten worden tijdens onze 4 uur durende boottocht op de Li rivier met aan weerszijde de prachtige karstgebergte. Spits heuvels die zomaar uit het niets omhoog rijzen. Ook diverse waterbuffels die in het water graasden. Het water was trouwens nog geen meter diep en erg helder. Onze boot met een capaciteit van 120 personen schuurde dan ook af en toe over de bodem. Tijdens de boottocht werd ere omgeroepen als we bij een mooi stuk kwamen zodat er foto’s gemaakt konden worden. Ook werd er een eenvoudige lunch geserveerd aan boord en werd er de nodige handel aangeboden. Ook lokale handelaren die op een bamboe vlotje van nog geen 50 cm. Breed klampte zich vast aan de boot om hun handel aan te prijzen. De boottocht duurde tot tegen de klok van 14 uur en nadat we aan wal waren gestapt stonde er weer diverse handelaren die o.a. boeken maar ook paraplus aanboden. De boeken waren overigens een stuk goedkoper dan op de boot zelf. Vervolgens liepen we door een hallo straat; waar weer allemaal handelaren stonden die hun waar aanboden. Vervolgens door de regen weer door een straat met vele leuke restaurantjes en winkeltjes alvorens bij ons hotel aan te komen. Daar stond een welkomstdrankje klaar en konden we inchecken. De rest van de dag was weer ter vrije besteding en konden de reizigers wederom zelf invullen. De meesten spraken af om in de avond weer gezellig rond te lopen en ergens te gaan eten.

Morgen hebben we nog de hele ochtend en vroege middag vrij en hopelijk is het dan beter weer en kan er een fietstocht of met electro karren door de akkerland georganiseerd worden. We vertrekken in de middag naar het vliegveld voor onze laatste binnenlandse vlucht naar Guangzhou waar we de laatste 2 dagen zullen doorbrengen alvorens terug te keren naar Nederland.
Nu nog maar even genieten van de rust t.o.v. Shanghai een verademing.

Donderdag 23 september
Vandaag lekker uitslapen om half 10 was er pas afgesproken om te verzamelen in de lobby om dan afhankelijk van het weer iets te ondernemen. Tijdens ons ontbijt kwamen de gebeurtenissen van de avond tevoren weer op tafel. De meesten hebben lekker weer ergens in een restaurant gegeten waar men redelijk Engels spreekt. Dat het toeristisch was konden we zien aan de vele cafe’s en bars waar naarmate het donkerder werd er steeds luider de muziek uit de boxen schalden en de vele binnen en buitenlandse toeristen naar binnen werden gelokt.

Om half 10 werden de paspoorten die gisteren waren ingenomen voor de check in weer uitgedeeld en werd er medegedeeld dat de tour tocht met electro wagens dor zou gaan, omdat het redelijk droog was. Dat we er geen spijt van kregen bleek uit de reactie’s. We reden eerst naar de rijstvelden en daar lichtte de gids toe over het planten en oogsten van de rijst, vervolgens ging de rit door nauwe landweggetjes en kwamen we op een plek aan waar we prachtige foto’s konden maken van het platteland met op de achtergrond de prachtige en grillige kalksteen bergen. Ook maakten we een wandeling door een dorpje waar de markt net aan de gang was en waar de enige basisschool van het dorp lag waar kinderen van 7 andere dorpjes erom heen gebruik van maken. Ook deden we een boerengezin aan waar we zagen dat ze met echte oude gereedschappen hun werk deden. Een molensteen die je met stok zelf draaiden werden soja bonen gemalen tot een soja melk waar je vervolgens tofu van kunt maken. Hierna reden we door naar een brug waar we een mooi blik hadden op de draken rivier; een zijrivier van de Li rivier. Ook de prachtige bamboe bossen met heel veel bladeren waardoor de bamboe helemaal overhellen was goed te zien.

Met een half uur uitloop werden we terug gebracht naar het hotel. Vervolgens moesten we uitchecken en liepen we weer naar West street waar een lunch werd geserveerd. Chi had voor de jarige job Bets een smakelijke taart geregeld en deze werd onder gezang gepresenteerd. Hierna hadden we nog een uurtje vrij maar het begon weer eens flink te regenen. De laatste aankopen werden gedaan en stipt kwart voor 3 reden we richting vliegveld wat een kleine 2 uur rijden zou zijn.

Aangekomen op het vliegveld deden de kofferdragers de koffers voor ons inchecken en kregen we boarding kaarten. Helaas waren de koffers als groepsgewicht 30 kg te zwaar. Dit zou ons ruim 300 yuan kosten maar met een knipoog van de kofferdragers en een klein bedrag mocht alles mee zonder de boete. De korte vlucht van 45minuten was een beetje bumpy met wat turbulentie. Ondanks de korte vlucht kregen we een doosje met een broodje erin en flesje water. Na aankomst stond onze gids dhr. Deng op ons te wachten die in de bus op komische wijze zich voorstelde en de stad Guangzhou ofwel Kanton voorstelde. O.a. vertelde hij dat de kantonesen echt alles eten wat vliegt behalve vliegtuigen en alles wat poten heeft behalve tafel en stoelpoten. Omdat e nog niet gedineerd was konden we in een restaurant direct naast het hotel kantonees eten wat de meesten van ons ook deden. Na de check in konden we de kamers in die erg modern en nieuw uitzagen. Morgen een programma in Kanton, maar de wekker gaat pas 7.30 uur

Vrijdag 24 september
Vandaag pas om 09.00 uur vertrek na een lekker ontbijt op de 27e verdieping van ons hotel. De avond tevoren hebben diverse mensen gegeten in het naastgelegen Macau street en sommigen fastfood. Vandaag weer fijn op stap en zo reden we eerst naar de Qing ping markt waar alles te koop was voor de Chinese geneeskunde. Alles op natuurlijke basis maar wel een beetje vreemd; zoals gedroogde zeepaardjes, gedroogde slangenhuid, veel gingseng wortels en schorpioenen maar ook hertegewei.

Na dit bijzondere rondgang over deze markt reden we door naar de tempel van familie Chen. Omdat aan de voorkant het plein gerenoveerd werd reden we naar de achterzijde waar we middels een nauw steegje bij de achteringang kwamen.  Leuk om hier te lopen, je waant je in een Chinese Jacky Chan film. Eenmaal binnen vertelde onze gids over deze tempel welke niets met godsdienst te maken heeft als wel met de verering van de voorouders. Na de toelichting kregen we tijd om foto’s te maken. Tijd voor de lunch in een restaurant waar het erg druk was met vele Chinezen die aan de lunch zaten. In Zuid China en met name deze provincie wordt alles gegeten en heeft een hele andere eetcultuur dan de noord Chinezen. We reden vervolgens verder richting de gedenkhal van dr. Sun Yat sen; de 1e president van de republiek China. Het tegenwoordige concerttheater welke ruim 4000 zitplaatsen biedt was erg imposant en van binnen erg mooi wat betreft de architectuur.

Tijd voor pauze in het hotel om vervolgens rond 17.15 weer af te spreken in de lobby van ons mooie en moderne hotel. Onze bus vertrok richting diner adres maar maakte een omweg zodat we het hoogste gebouw van zuid oost Azië te zien; de tv toren van Kanton met een hoogte van 610 meter.

Hierna was het echt tijd voor een smakelijk diner en reden we vervolgens naar het laatste punt van de dag, namelijk het voetgangersgebied om de laatste koopjes te scoren. Helaas begon het wel te druppen maar dat deerde de mensen niet. Tegen kwart voor 9 stond iedereen weer te wachten en reden we voor onze laatste nacht in het hotel. Morgen lekker rustig aan en uitslapen. De gids had geregeld voor een late check out en we hoeven pas de kamersleutel om 13 uur in te leveren omdat ons vliegtuig pas heel laat in de avond; tegen de nacht vertrekt. We verwachten Zondag rond de klok van 15.30 uur weer in Horst terug te zijn.

Zaterdag 25 september
Vanochtend geen wake up call i.v.m. de late vlucht. Iedereen kon fijn uitslapen en dat werd door de meesten van ons dan ook gedaan. Wel nog even een laat ontbijtje en vervolgens een wandeling maken naar een van de vele warenhuizen en koopcentra. Het was wel erg warm en benauwd waardoor velen weer de kamer opzochten om hun koffer te ordenen. Om 12.30 uur werde onze koffers opgehaald door de kofferdragers en moesten we om 13.00 uur uitchecken.

Hierna hadden we weer vrij tot 17.30 uur en inmiddels regende het waardoor het afkoelde. Sommigen waagden er toch op om ergens wat rond te lopen en zo werd er door Gerard en Jenny een prachtig park ontdekt bij toeval, Ad en Rina hadden de taxi genomen naar Beijing road wat ook een leuke winkelstraat is. Anderen maakten hun tijd vol in de omgeving van het hotel. Om 17.30 uur werden de koffers ingeladen en reden we via het nieuwe stasdwijk met de hoge wolkenkrabbers naar het restaurant waar we gisteren ook hadden gedineerd. Even commotie omdat men ons met 24 personen aan slechts 2 ronde tafels wilden hebben, maar da kan natuurlijk niet. Na het smakelijke laatste Chinese maal werd Mieke van Heugten in het zonnetje gezet met een heerlijke taart voor haar verjaardag (de volgende dag). Overigens heeft Mieke een lange verjaardag zondag, want dan is de terugreis en we vliegen terug in de tijd. Tegen half 9 arriveerden we op de internationale luchthaven van Kanton (Guangzhou) en begonnen we met inchecken. Chi had in Nederland vaste zitplaatsen gereserveerd maar omdat we dachten dat een groepscheck in sneller zou gaan,kozen we daarvoor met spijt achteraf. De met veel moeite geboekte vast zitplaatsen per paar werden weer eens dor elkaar gehusseld, waardoor we in het vliegtuig weer moesten ruilen van plaatsen.
Ook werd er bij het instappen streng gecontroleerd op te zware en te grote handbagage.  Uiteindelijk steeg onze nieuwe en moderne triple 7 de lucht in en was het ruim 7 uur richting de woestijn van Dubai. Het enorme vliegveld van Dubai is duidelijk en makkelijk voor een ieder om de weg te vinden.

De transfer van 4,5 uur was even doorbijten en tegen kwart voor 9 vertrok onze vlucht naar Düsseldorf.