Dag 5 Dubai 2022

ReishuisReisverslagen

Vandaag stond onze laatste volle dag op het programma en reden we na ons ontbijt met de bus die door het verkeer vertraagd was en een nieuwe lokale gids richting Abu Dhabi, de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten. De gids die Pakistaans is kon veel vertellen, echter zijn Engels was met een flink accent dus af en toe lastiger te verstaan. Al gauw reden we de grens over waar net vele versoepelingen waren doorgevoerd en we geen actuele pcr test nodig hadden. Ook bij de grens was de grote controle niet meer nodig.

Slechts op kleine details kon je het verschil merken tussen Dubai en Abu Dhabi, zo vertelde de gids. Oa de straatlantaarns en het asfalt is ipv grijs hier bruin van kleur op de snelweg en het was aan weerszijde van de snelweg een stuk groener. We kwamen al gauw aan in de voorsteden van Abu Dhabi en je kon eigenlijk al goed waarnemen dat de stad uit enorm veel eilanden bestaan. Omdat we onze Max Verstappen even moesten eren reed onze bus ongepland een extra rondje langs (helaas niet over šŸ¤Ŗ) het circuit waar Max in november geschiedenis schreef. Het Yas Eiland en Yas Marina circuit lag er wat verlaten bij.
We kregen wel even kort de tijd om bij de ingang van Ferrari World een foto stop te maken.

Na dit bliksembezoek reden we naar een ander deel waar het culturele gebied was. Met enorm veel bouwkranen werd er nog volop gebouwd aan nieuwe musea. Het enorme Louvre museum was al sinds 2017 gereed voor publiek en alleen het gebouw al is uniek om te zien. We kregen de rest van de ochtend de tijd om het museum te ontdekken dat deels in de zee gebouwd is. Het kalme blauwe zeewater als achtergrond is werkelijk een plaatje.

Tijd voor de lunch. We werden door de gids naar een buffetrestaurant geleid en daar konden we genieten van lokale en Aziatische gerechten. De inwendige mens werd weer op en top bediend. Na de lunch stond er weer een verplicht nummertje klaar: het Art center dat we in Dubai ook al eens gezien hadden en er werden mooie handgemaakte tapijten aangeboden.

Onze laatste stop was de grote Moskee van Abu Dhabi: een van de grootste van de wereld en dat was te zien. Met een ondergrondse tunnel werden wij als een van de vele toeristen langs de enorme moskee geleid waar we bij diverse fotostops foto’s konden maken. Met een binnencapaciteit tot 20.000 mensen en op het binnenterrein nog eens plek voor 30.000 mensen was het echt groots! Ook de enorme kroonluchters vielen ons direct op. Het tapijt dat binnen lag was volledig handgemaakt en besloeg meer dan de 5.000 m2. De moskee is in 11 jaar gebouwd en de opdrachtgever en heerser van Abu Dhabi heeft het resultaat helaas nooit mogen meemaken. Zijn opvolger en zoon heeft het afgemaakt. Inmiddels was het donker en zag de moskee met verlichting er nog mooier uit. Onze terugrit verliep spoedig waarna we na terugkomst in ons hotel ons laatste dinerbuffet konden gebruiken.

Morgen vertrekken we laat in de ochtend naar het vliegveld voor onze terugvlucht met Emirates naar huis wederom in de A380.