Doorlopend Verslag rondreis Vietnam en Cambodja

ReishuisReisverslagen

Dag 1 Donderdag 12 Oktober

Mooi op tijd vertrokken we deze grijze donderdag richting het vliegveld van Dusseldorf voor het reisavontuur naar Vietnam en Cambodja; voor het eerst met 2 REISHUIS groepen. Het inchecken verliep allemaal vlotjes, maar omdat een van de bagage laadmachines defect was, vertrokken we met 1 uur vertraging richting Dubai. Geen probleem want we hadden een ruime overstaptijd. Het tweede traject verliep heel vlotjes richting Hanoi met zijn 8 Miljoen inwoners, alleen bij de immigratie hadden we zeker 2 uur oponthoud want het verliep daar allemaal een beetje chaotisch. Uiteindelijk waren alle paspoorten ingevoerd en konden we in 1 x voor de hele groep de visa betalen. Onze lokale Duits sprekende gidsen stonden al lang op ons te wachten en brachten ons met een luxe bus richting de hoofdstad. Onderweg vertelden de gidsen al het e.e.a. Over o.a. De ontwikkeling die Vietnam de laatste 10 jaar als communistisch land met een vrije economie had doorgemaakt. Het landschap zag er ook heel modern uit terwijl we richting centrum reden met zijn voor ons chaotisch verkeer. Onderwijs is niet verplicht. Alleen als je betaald mag je naar school. Geen geld geen onderwijs. Hetzelfde geldt voor ziektekosten. Geen verzekering geen zorg. Onze gids vertelde over een pyramide systeem waarbij de families elkaar onderling ondersteunen. 70% van de bevolking is Boeddistisch en 15% Katholiek. De rest bestaat uit meerdere aftakkingen. Omdat het 100 jaar een Franse Kolonie is geweest zie je dat duidelijk terug in de bouwstijl. Het land exporteert ontzettend veel rijst naar o.a. Europa. Omdat het land heel langwerpig is heb je verschillende seizoenen in dezelfde periode. In de zomer kan het kwik tot wel 48 graden oplopen. Het wegennet is perfect en er rijden veel en ook veel duurdere merken auto’s rond. Het meest populaire vervoermiddel is de scooter die bij duizenden voorbij ziet komen. Na ongeveer 1 uur rijden kwamen we aan bij ons mooie Acoustic hotel midden in het centrum nadat we onderweg al verschillende gebouwen hadden gezien die nog zouden gaan bezichtigen. Om 18.30 uur reden we met onze 2 bussen door de avondspits richting het restaurant voor het welkomstdiner. Als we elke dag zoveel te eten krijgen kunnen we naar huis rollen! Wat is de echte Vietnamese keuken toch heel anders dan dat wij denken. Heerlijk smullen dus. Op de terugweg naar het hotel zagen we hoe de Vietnamese van de avond genieten met overal mensen die aan het eten zijn, dansen in het parken. Daten bij het groter meer dat midden in het centrum ligt. Deze mensen genieten echt van het leven.
Na het diner aankomst in ons hotel en sommigen van ons genoten nog vaan een drankje op de rooftop bar met mooi uitzicht op de verlichte stad.

Verslag dag 3 Rondreis Vietnam en Cambodja

Na een eerste Vietnamese nachtrust in de miljoenenstad Hanoi kon iedereen op deze ochtend genieten van een zeer uitgebreid ontbijttafel op de 11e verdieping van het hotel. Elke meter bouwen in de breedte kost geld; in de hoogte niet! We vertrokken 30 minuten na elkaar omdat de 2 bussen niet tegelijkertijd in de straat mochten wachten vanwege de verkeersdrukte. Het eerste bezoekje was het Mausoleum van uncle Ho zoals Ho Chi Minh in de volksmond genoemd wordt. We waren niet de enigen want een lange rij voor ons ging ook richting het gebouw waar hij opgebaard lag. Geheel in communistische stijl met veel militair vertoon liepen we door een overdekte corridor naar de ingang. Netjes in een rij 2 aan 2 mochten we naar binnen om hem te zien. Daarna volgde een rondleiding over het immense prachtig aangelegde terrein waar hij ook gewoond had. Er werd volop verteld over de geloven en bijgelopen van de Vietnamezen. Ondanks dat hij al lang overleden is, wordt hij als een staatssymbool gezien. Zelfs de de jonge generatie die hem helemaal niet gekend heeft. De pagode op het terrein was ook een van de favoriete plekken waar veel toeristen te vinden waren deze dag. Vervolgens liepen we naar het enorme museum wat aan de geschiedenis van Vietnam gewijd is. Wat hebben deze mensen toch voor de kiezen gehad! De diverse bemoeizuchtige buitenlanden hebben het voor deze mensen niet gemakkelijk gemaakt te overleven en uiteindelijk het land weer opnieuw op te bouwen tot de huidige situatie die in vele opzichten uniek is zijnde een communistisch land met toch veel vrijheden voor het volk. Er is geen AOW bijvoorbeeld en families delen hun gezamenlijke inkomen. Wonen met meerdere gezinnen op een klein oppervlak en zijn daarom in de avonduren ook veel buiten op straat te vinden om het levens met anderen te delen. De volgende plek die we bezochten was de eerste universiteit van het land gesticht in 900. In eerste instantie voor de familie van de Dynastie van destijds. Daarna mochten ook hooggeplaatsten hun kinderen er laten studeren. Inmiddels is het een museum waar ook de huidige studenten voor hun examen kracht komen halen om te slagen voor hun examen. Geloof en bijgeloof is in de Vietnamese cultuur een belangrijk onderdeel van het leven. Ook kleuren Speelt een rol. Alle belangrijke gebouwen zijn geel van kleur. Een vrouw draagt een rode jurk bij het trouwen als toonbeeld van liefde. Geel is ook de kleur van het goud wat voorspoed zou moeten brengen. Inmiddels had iedereen wel trek en werd er in het centrum een heerlijke lunch met wederom alleen maar verse producten geserveerd. Een wandeling door het oude centrum volgde met de nodige uitleg over wat we onderweg zoals zagen voorbij komen.
Groep van Chi had geluk omdat vlakbij hun lunchadres een werkplaats van zeer speciale schilderijen was. Deze waren gemaakt op een stuk jackfruit hout (Jackfruitop zijn Engels uitgesproken). De basis van het hout werd besmeerd met een speciaal soort rubber wat uit een bepaalde boom druppelt vervolgens gedroogd en gepolijst, dit proces gebeurde een aantal maal. Daarna kon men er prachtige schilderijen van maken waarbij met (soms gebrande) eendeneier schalen werd gewerkt en daarvan dus schilderen van gemaakt. Moeilijk voor te stellen dat ze van kleine stukjes eenden eieren die ze met pincent op het doek/hout lijmde en met mesjes zo bij elkaar legde dat er een compleet landschap of beeld/figuur werd gemaakt. Na wel 10x te polijsten en afwerken waren de schilderijtjes of andere decoraties klaar, afhankelijk van de grootte duurt zo’n kunstwerkje soms enkele maanden om te vervaardigen. Groep van Paul zal deze workshop nog elders in Vietnam een keer tegen komen. Later in de middag terug naar het hotel om op te frissen en bij te komen van deze dag.
In de avond bracht de bus ons naar Old town. We liepen nog langs de Notre Dame gebouwd door de Fransen. Old town was het ontzettend druk en gezellig met heel veel eettentjes en de straat volgebouwd met tijdelijk terras van lage tafeltjes en hele lage stoeltjes. We genoten van een stukje folklore in het water poppen theater waar er een voorstelling gegeven werd van een verhaal welke zich afspeelde in het water. Met live folklore muziek konden we een stukje folklore proeven. Na de show liepen we met de hele groep naar het voetgangers gebied en omdat het zaterdag was waren er heel veel mensen op de been die genoten van diverse podia met muziek van moderne bands to traditionele. Ok nu weer vol terrasjes waren het hutje mutje was maar geweldig om te zien dat dit gewoon kan. Veel toeristen zaten tussen de lokale bevolking op de lage stoeltjes te genieten van Vietnamese maaltijden en lokaal bier.
Uiteindelijk bracht onze gids ons naar enkele lokale restaurantjes in old town waar er in ieder geval hoge normale stoelen stonden en daar konden we genieten van een heerlijke Vietnamese maaltijd waaronder de heerlijke Vietnamese loempia, die toch weer net iets anders is als dat wij kennen in Nederland. Heerlijk vers en knapperig met een heerlijke vulling. Die gaan we zeker vaker proeven.

Verslag dag 4 Rondreis Vietnam en Cambodja

Met een heerlijk verwennerij achter de kiezen vertrokken we even na 8 uur richting onze volgende bestemmingTam Coc. Na enige tijd gereden te hebben konden we de drukke hoofdstad achter ons laten en zagen we overal de rijstvelden opdoemen; het echte plattelands leven. Ook al was het zodat; overal werd gewerkt. Niet gewerkt is geen geld. Men kan er wel voor kiezen om 5 of 6 dagen te werken, maar dat levert minder op. De werk Etos is hier erg hoog. De Vietnamese eten hun ontbijt trouwens bijna altijd buiten op straat bij een stalletje. Thuis is er geen tijd en geen plaats voor! Tijd voor een toiletstop. Dit was bij een enorme winkel die allerhande souvenirs en handgemaakte producten verkocht. Hier zaten gehandicapten te borduren. Dit zijn nog steeds de gevolgen van de oorlog die de Amerikanen hier gevoerd hebben. Hierbij zijn stoffen gebruikt die uiteindelijk veel gehandicapt geboren baby’s hebben opgeleverd. Triest om dit te horen. Onderweg werden er regelmatig vragen aan onze gids gesteld die ze ook eerlijk beantwoorde. We zagen regelmatig echte paleizen opdoemen die bewoond werden door rijke Vietnamezen die goede zaken deden. We kwamen terecht in een dorp waar enkel graniet en marmer uit het nabij gelegen Karst gebergte werd verwerkt tot prachtige grafstenen. Hele bouwwerken waar je bij ons kapitalen betaald waren daar te koop voor slechts 5000 Euro. Volgens sommigen van ons zouden deze bij ons gemakkelijk 100.000 euro kunnen kosten! De eigenaar van de steenhouwerij die we bezochten ging ook heel trots met een van zijn kunstwerken op de foto. Niet veel later kwamen we aan bij een mini paradijs waar heel veel te zien was. Naast een groot Lotus veld kon men de dancing cave bezoeken en als hoogtepunt 500 treden omhoog om daarna te genieten van prachtigen vergezichten over de omgeving en het Karstgebergte natuurlijk. We zagen onder al bootjes varen die we later deze dag zelf zouden bestijgen. Tijd voor een wederom heerlijk lunch in een lokaal restaurant. Onderweg erheen zagen we een grote groep waterbuffels lekker badderen. Met de buikjes rond reden we in korte tijd naar de aanlegsteiger voor een prachtige boottocht door het Karst gebergte met onderweg 3 grotten waar we doorheen voeren met onze bootjes die door een lokale man of vrouw met roeispanen voortbewogen werd. Niet alleen met de armen, maar de meesten met de voeten! Wat een conditie hebben deze mensen. Op korte afstand van de aanlegsteiger lag ons luxe hotel. Hier konden we niet meteen inchecken want we gingen eerst nog per fiets de omgeving verkennen. Met een lokale gids voorop reden we door een prachtig landschap met onderweg diverse stops waar iets bijzonders te zien was. Een hele belevenis. Op de terugweg werd nog gestopt bij een prachtige Pagode tegen een berg aangebouwd voordat we in bijna duisternis aankwamen bij ons hotel. Tijd voor een heerlijke douche. Vanavond eten we buitenshuis in een lokaal restaurant.

Verslag dag 5 Rondreis Vietnam en Cambodja

Aan goed eten geen gebrek in dit meer modernere land dan iedereen wellicht denkt!
Even na 8 uur zat iedereen in de bus om richting Halong Bay te vertrekken met zijn Karst formaties in de baai. De rit erheen verliep heel voorspoedig, vooral omdat er her en der volop nieuwe tolwegen gebouwd zijn en worden. Na een harmonie stop waar we tevens konden zien hoe zoutwater parels gekweekt worden in drie soorten wat betreft kleur; er werd gedemonstreerd hoe oesters kunstmatig gevuld worden met een parelmoer balletje en met een stukje mannelijk weefsel. Na ongeveer 3 jaar is er in deze vrouwelijke oester een parel gegroeid die voor vele doeleinden gebruikt kan worden dan alleen als sieraad. Natuurlijk bleef er bij enkelen wel iets aan de vingers plakken in de enorme winkel! Niet veel verder reden we het gebied van de haven binnen via een brugverbinding naar een soort schiereiland. Hier stonden talloze hotels en appartement complexen waarvan een groot aantal vanwege de corona crisis niet afgebouwd waren. We werden afgezet bij een kleine terminal waar we vervolgens met een tender richting de baai vervoerd werden. Hier werden we op afstand al toegewuifd door het overvriendelijke personeel in zwart witte kleding! Wat een warm welkom. We werden meteen uitgenodigd om naar het restaurant te gaan op deze Peony cruiseliner met slechts 20 kamers. Na een welkomstboodschap van de manager stond er een luxe lunch voor ons klaar. Jarige job Truus Smets Ten haar man werden compleet verrast toen ze hun kamerdeur opendeden! (Zie foto op Facebook) Tijd voor alle anderen om ook de kamers te gaan bekijken. Elke kamer beschikte over een ruime badkamer waar je vanuit het bad direct uitkeek op de baai en tevens de beschikking over een eigen terrasje. De namiddag werd o.a. Ingevuld met het varen met een kayak, zwemmen in de baai, een happy hour en een workshop loempia’s maken. Het verjaardagsfeest was nog niet voorbij. Het restaurant was speciaal voor haar versierd en aan het einde van het diner kwam het complete restaurant personeel al zingend een prachtige verjaardag taart namens Reishuis aanbieden. We hadden vandaag ook nog een familie die voor de eerste keer opa en oma geworden waren. Dus nog een feestje erbij! Morgenvroeg op tijd uit de veren voor Tai Chi en een vroeg ontbijt want we gaan nog een bijzondere grot bezoeken voordat we naar het vliegveld rijden voor een binnenlandse vlucht naar Da Nang om vervolgens naar Hoi An te rijden met een nieuwe bus.

Verslag dag 6 Rondreis Vietnam en Cambodja

Met een vroege start van de dag deden een aantal gasten mee met de Tai Chi oefeningen op het zonnedak deze ochtend om 6.00 uur bij zonsopgang met een heerlijke temperatuur. De rest liet zich liever verwennen tijdens het ontbijt dat al om 6.30 uur klaar stond. Even voor 7.30 uur vertrokken we met de tender naar het vaste land voor een bezoek aan een grottenstelsel dat tijdens de oorlog gebruikt werd als schuilplaats. Terug op de cruiseboot kon iedereen zich nog lekker opfrissen om vervolgens van een vroege brunch te genieten.
Vandaag was ook een gast van de groep van Chi jarig en ze werd verrast door het personeel die zingend de prachtig versierde verjaardagstaart die door Reishuis werd aangeboden binnen kwam brengen, ze was totaal verrast waarna de felicitaties rond gingen. De taart liet zich goed smaken.
Al zwaaiend nam de bemanning afscheid toen we richting Halong Bay haven terugvoeren naar de terminal waar we gisteren vertrokken waren naar dit prachtige gebied wat voor iedereen heel veel indrukken heeft achtergelaten. Onze 2 bussen stond alweer op ons te wachten om ons via het schiereiland waar ontelbaar veel complexen leeg stonden te wachten op toekomstige kopers die door de corona crisis niet verkocht waren. Via de nieuwe tolweg en een stukje door Hanoi kwamen we ruimschoots op tijd bij de luchthaven aan voor een binnenlandse vlucht van ruim 1 uur naar Da Nang. Bij aankomst zagen we letterlijk de buien al hangen want het was er kletsnat zoals al voorspelt. Met 2 discobussen die door de locals tijdens hun uitstapjes ook werden gebruikt om er Karaoke in te zingen reden we in vrij korte tijd naar Hoi An het lampionnen en zijde dorp. Hier stapten we over op minibusjes die ons naar het hotel brachten. Omdat we ondertussen wel trek hadden liepen we eerst het sfeervolle centrum met zijn ontelbare lampionnen in om lekker lokaal te gaan genieten van een a la carte diner. Ondertussen viel de regen in bakken naar beneden. Het riviertje dat we op de heenweg te voet hadden overgestoken was op de terugweg al meer buiten zijn oevers getreden zodat niemand met droge voeten thuis kwam. In het donker met behulp van het vriendelijke en behulpzame personeel vond iedereen uiteindelijk zijn kwartier voor de komende 2 nachten direct aan de rivier gelegen. Morgen lekker uitslapen want we vertrekken pas om 9.00 uur.

Verslag dag 7 Rondreis Vietnam en Cambodja

Met betere weersverwachtingen dan de afgelopen dagen werden we wakker in een paradijsje dat we nog niet bij daglicht hadden gezien. Direct gelegen aan een grote rivier met een groot zwembad en wederom een luxe ontbijt in buffetvorm. Om 9.00 uur trokken we het centrum in dat nog erg rustig was op dit tijdstip. De geldautomaat werd meteen aangevallen door de groep dus waarschijnlijk flink geplunderd voor de rest van de dag! Samen met onze gids bezochten we de must see plekken van het oude centrum. Hier mocht niets veranderd worden zonder toestemming van de gemeente om al het oude te behouden. Enge steegjes en huizen in de staat zoals ze vroeger bewoond werden. Een mooie tempel werd bezocht en ook een museum waar men kon zien waardoor deze stad bekend is geworden; De zijde industrie met de daarbij behorende kleding industrie en de lampionnen die van de afvalstukjes van de zijden kleding gemaakt worden. De hele stad hangt er vol mee in alle kleuren en maten. Daarna brachten we een bezoek aan een bedrijf dat het hele proces van rups tot zijde zelf in de hand heeft. Hier konden we het hele proces zien en waren er dames ijverig bezig met het borduren van zijden schilderijen. Sommige projecten duren maanden bij een 6 daagse werkweek. Er hingen schilderen die net zo goed een foto hadden kunnen zijn! Wat een kunst. In de winkel werd er volop rondgeneusd en kleding aangemeten. Inmiddels heeft iedereen zijn of haar aangemeten kledingstuk al geleverd gekregen! Hierna reden we met busjes het platteland op om een boerderij te bezoeken waar op biologische wijze geteeld wordt. Geen kunstmest, maar zeewier wordt als meststof gebruikt. Om de insecten te weren worden een mengsel van water, knoflook en diverse kruiden gebruikt. Oma en opa van 80 en haar zoon lieten ons zelfs meewerken om te ervaren hoe het is om op het land te werken. Daarna stapten we op de fiets om een landelijke fietstour te maken. Onderweg werd bij een kudde buffels gestopt en mocht er zowaar een ritje op gemaakt worden! Niet veel later stapten we in een traditionele boot waar een weer zeer uitgebreide lunch geserveerd werd. We voeren een stuk waarna we de mogelijkheid hadden om in ronde bamboe bootjes een nieuwe ervaring te beleven. Deze zijn destijds met hulp van Australiërs gebouwd van bamboe, besmeerd met teer en uitwerpselen van een dier om ze waterdicht te maken. Voordat er ingestapt kon worden werd er door de bestuurders een Gangnam style show in deze bootjes gegeven. Daarna mochten de gasten ook ervaren hoe het was om in een rond bootje te varen. Het voordeel van deze bootjes waarmee de vissers vroeger vissen vingen is dat je voor een ronde boot geen belasting hoefde te betalen! Het werd niet gezien als een boot. Tevens bij gevaar kiepten ze de ronde bootjes om en dobberde dan met genoeg zuurstof rond. Met de passagiers aan boord van deze grote manden ging men richting een vissersdorp waar sommigen versierd werden. Terug aan boord kregen we nog eens show te zien in kleurrijke kledij zoals dit gebeurt tijdens de jaarlijkse visserijfeesten. Daarna ging het richting kust. Sommigen kozen ervoor om het sfeervolle centrum onveilig te maken. De meesten keerden terug naar het hotel. De bus die de gasten naar het centrum bracht was de meest luxe die ik ooit gezien heb. Deze was voorzien van heuse luxe massage stoelen! Het plafond was een discotheek wat verlichting betreft en en kon een Karaoke feest in gehouden worden! De avond was ter vrije besteding omdat het centrum ontelbaar veel restaurants heeft met ook een menukaart in de Engelse taal.

Verslag dag 8 Hoian naar Hue

Na een sfeervolle avond in het centrum met veel mensen op de been reden wij deze ochtend via de panoramische Hai Van pas die gelukkig sinds vandaag weer geopend was na de hevige regenval van de afgelopen dagen naar ongeveer 500 meter hoogte. Hier maakten we een panorama stop waar de opdringerige verkoopsters ons graag wat wilden slijten. Ook zij hadden lang geen inkomsten gehad vanwege de Corona. Nadat we weer aan de kust op zeeniveau waren maakten we een wat langere toilet en koffieshop bij Co beach; een van de mooiste stranden van heel Vietnam. Na een versnapering kwamen we uiteindelijk in Hue aan waar een klein busje/golfkarretjes ons naar een lokaal restaurant bracht voor wederom een heerlijke lunch. Terug in onze “eigen” bus reden we naar het Tu Duc mausoleum waar we een uitgebreide rondleiding kregen en weer meer te weten kwamen hoe de keizers van destijds leefden met soms wel 100 vrouwen! Het was inderdaad een prachtig complex wat sfeervol en heel rustig gelegen was. Daarna reden we de stad in met zijn ruim 1 miljoen inwoners. Toch hadden we een ander gevoel dan de vorige plek waar we waren wat betreft drukte. Ons Romance hotel met op de 12e verdieping het zwembad en restaurant met uitzicht over het nieuwe centrum was een leuke verrassing. De avond was ter vrije besteding.

Verslag dag 9 Hue

Omdat het programma van beide groepen vandaag iets omgewisseld en net ietsje anders is wordt deze dag apart geschreven.

Groep Paul:
Onze dag begon op de bovenste verdieping van het Romance hotel waar het wederom zeer uitgebreide ontbijt in buffetvorm geserveerd werd met o.a een enorme keuze aan warme gerechten naast de vele broodkorsten en zoetigheden. Allereerst reden we met de bus in korte tijd naar een plek buiten de stad waar bij een arena uit de 18e eeuw waar vroegen gevechten gehouden werden tussen tijgers en olifanten! Naast een andere arena in Italië zijn dit de 2 enigen ter wereld! Op de fiets ging het verder en onderweg werd diverse malen gestopt. Allereerst bij een plek waar 2 varkens van 6 maanden oud op de weegschaal moesten in een metalen mand om verkocht te worden aan de slager. De volgende stop was bij een schilderij atelier. De eigenaar die de kunst had geleerd van zijn vader en over grootvader liet ons in korte tijd zien hoe een schilderij gemaakt werd inclusief het drogen ervan. Bijzonder interessant. Voordat we bij de volgende stop waren passeerden we weer de plek waar we de toen nog levende varkens hadden gezien. Inmiddels was de slager al begonnen met de slacht ervan. Een volgende stop was bij een plek waar ze de wierookstokjes maakten die we overal al hadden gezien. Van 2 soorten hout met een geur eraan wordt een poeder gemaakt en daarna met water gemengd om vervolgens door een pers te duwen om zo te laten hechten aan een bamboe rietje. Diverse kleuren worden eraan gegeven die elk een bepaalde betekenis hebben. Uiteindelijk stopten we bij een prachtige plek waar de eigenaar een eigen tempeltjes bezat waar iedereen een heerlijk voet en hoofdmassage kreeg. Daarna was het tijd voor een kookworkshop waarbij iedereen een eigen snijplank en schort kreeg om een vleesgerecht en wederom heerlijke loempia’s te maken en daarna ook te bakken. Tijd voor de lunch met natuurlijk nog veel meer heerlijke gerechten die door de eigenaar waren klaargemaakt. Blijkbaar zijn er meer soorten vijgen want we kregen weer een heerlijke vijgen salade en zagen hoe anders deze vijg eruit zag als bij ons in Europa. Na een korte wandeling lag er een typische drakenboot klaar die ons met een uurtje varen naar de verboden stad bracht waar iedereen op eigen tempo dit toch ietwat vervallen complex kon bezichtigen. We waren zeker niet de enigen op deze nationale vrouwendag. Terug naar het hotel waar iedereen de avond verder zelf kon invullen.

Groep Chi:
Onze dag begon op de bovenste verdieping van het Romance hotel waar het wederom zeer uitgebreide ontbijt in buffetvorm geserveerd werd met o.a een enorme keuze aan warme gerechten naast de vele broodkorsten en zoetigheden.
De bus bracht ons naar de verboden stad waar we een rondleiding kregen over dit grote complex. Het paleis van de laatste Nguyen dynasty, waarbij de laatste keizer in niet in dit paleis stierf maar in Frankrijk. Er staat dan ook geen altaar voor deze laatste keizer.
Na de tour door de verboden stad bracht de bus ons naar het platteland om ons daar een fiets aan te meten om wederom een stuk te fietsen. Fietsend door smalle straatjes zagen we in een flits een slachterij aan huis, omdat de meeste al bij onze eerste stop waren aangekomen is een van ons even terug gefietst om er toch even een foto van te maken. Die eerste stop was bij een kunst schilder die de kunst had geleerd van zijn vader en over grootvader en liet ons in korte tijd zien hoe een schilderij gemaakt werd inclusief het drogen ervan. Bijzonder interessant. Er gingen dan ook diverse schilderijtjes mee naar huis. We fietsten verder en bereikten al snel ons lunchadres bij een prachtige plek waar de eigenaar een eigen tempeltjes bezat waar iedereen als verrassing een heerlijk voet en hoofdmassage kreeg. Daarna was het tijd voor een kookworkshop waarbij iedereen een eigen snijplank en schort kreeg om een vleesgerecht en wederom heerlijke loempia’s te maken en daarna ook te bakken. Tijd voor de lunch met natuurlijk nog veel meer heerlijke gerechten die door de eigenaar waren klaargemaakt. Blijkbaar zijn er meer soorten vijgen want we kregen weer een heerlijke vijgen salade en zagen hoe anders deze vijg eruit zag als bij ons in Europa. Na een korte wandeling lag er een typische drakenboot klaar die ons naar Hue terug bracht. We bezochten nog een lokale markthal waar het helemaal volgebouwd was met stalletjes waarbij je het niet kan bedenken of ze verkochten het daar. De bus bleef slechts een half uur wachten en degene die niet met de bus mee terug naar het hotel gingen wandelde zelf over de “parfum” rivier brug terug naar ons hotel in 20 minuten. De namiddag en avond waren ter vrije besteding en de meeste genoten van een diner bij Little Italy 2 deuren verder naast ons hotel.

Verslag dag 10 Hue naar Saigon

Vandaag lekker uitslapen! Na een luxe ontbijt vertrokken we rond 10.00 uur naar het onlangs geopende nieuwe vliegveld van Hue voor de vlucht naar Saigon; een stad die pas 300 jaar oud is. Onze vlucht met Vietnam airlines vertrok mooie op tijd en we vlogen enige tijd boven de stad van 11 miljoen inwoners voordat onze blauwe Airbus A321 vogel zijn voetjes aan de grond zette. Onze nieuwe bussen stonden alweer op ons te wachten. Elke groep had zijn eigen programma. De groep van Paul had nog een uitstapje tegoed naar een fabriek die lakproducten maakte. Wat een hels werk om zoiets te maken met al die lagen lak die telkens 3 dagen moesten drogen. Er werd gewerkt met parelmoer van schelpen en gebroken eenden eieren. Prachtige kunstwerken kwamen er tevoorschijn, en wat een priegelwerk. Natuurlijk was er ook weer de mogelijkheid om wat te kopen! Daarna gingen wee richting de overdekte markt waar we alleen mochten kijken en niet kopen! De verleiding was weer groot voor sommigen. Daarna brachten we een bezoek aan de Notre Dame die weer heerlijk destijds door de Fransen gebouwd was maar inmiddels al bijna 6 jaar in de steigers staat wegens renovatie. Omdat het nog steeds Frans eigendom is moeten de bouwmaterialen vanuit Frankrijk aangevoerd worden. Dit kan dus nog wel even duren! Naast dit mooie bouwwerk ligt het oude historische postkantoor van de stad met een prachtige gevel en dito interieur wat nog dagelijks gebruikt wordt. Ons 4* Palace hotel voor de komende 2 nachten ligt midden in het centrum waar het nodige te beleven valt want ’s avonds worden de wegen aan beide zijden van de wandelpromenade voor het verkeer afgesloten. Met de benenwagen liepen we naar een lokaal Vietnamees restaurant op een binnenhofje. Weer heerlijk gegeten deze avond. Groep van Chi werd met die bus naar een verborgen pareltje gebracht, mooi sjiek restaurant met een 3 gangen menu van hoog niveau. Terug bij het hotel was het een bonte mengeling van activiteiten met straat artiesten verkoop van eet en speelwaren etc. Een drukte van jewelste tussen alle moderne enorme hoogbouw. Wat een verschil met waar we tot nu toe al geweest zijn. Maar ook dit is Vietnam anno nu. Helaas zijn de kamers nogal gehorig dus we hopen dat de artiesten ook op tijd hun bedje gaan opzoeken want morgen is voor ons een vroeg dag waarbij we de meer recentere geschiedenis gaan bekijken en dan met name de Vietnam oorlog en de Cu Chi tunnels.

Dag 11 Cu Chi tunnels

Na een nacht met een feest dat duurde tot 4 uur in de ochtend vanwege het weekend was iedereen toch weer aardig fit toen ze aan het ontbijt verschenen. Op zondag zou je denken dat het verkeer een stuk rustiger is; dat was naar ons gevoel niet te merken. Volgens de gids wel want onze rit naar de tunnels van Cu Chi duurde nog geen 2 uur. We bleken niet de enigen die interesse hadden deze bijzondere plek te bezoeken op deze zondag. Door een lange tunnel liepen we het complex op waar de gruweldaden vroeger hadden plaatsgevonden. Onze gids vertelde over de aanleiding van deze 12 jaar durende oorlog waar niets geschuwd werd om de vijand te verdrijven of te doden. Een tunnel systeem verdeeld over 3 verdiepingen en over een gebied van meer dan 200 kilometer nagenoeg grenzend aan Cambodja werd door bombardementen geheel vernield. Echter de Vietnamezen waren de vijand te slim af met hun systeem van tunnels waarvan zij alleen de toegangsplekken wisten. We zagen hoe klein deze kruipruimtes waren waar een Amerikaanse soldaat niet in paste. Natuurlijk ook even proberen. Ook de diverse manieren om de tegenstanders letterlijk in de val te lokken werden getoond. Wat een gruwelijk einde van hun leven hebben de vele slachtoffers meegemaakt. Deze strijders waren op vele manieren erg slim met hoe de vijand af te slaan in dit onherbergzame gebied. De sandalen bijvoorbeeld werden zo gemaakt dat het leek alsof ze in een andere richting liepen; de achterkant van de zool was breder dan de voorkant! Ook werd er ondergronds gekookt. De rook werden vele malen verdund zodat de vijand niet zag dat het rook was maar meer op mist leek! Zo zagen we nog wel meer trucjes die toegepast werden met veel succes. Na deze boeiende tocht weer terug de stad in voor een meer dan luxe lunch in een restaurant dat mooi verborgene lag voor de grote massa. Wat hebben we weer heerlijk genoten van de prachtig opgemaakte borden. Daarna was er nog tijd over om de Jade Keizerlijke pagode te bezoeken. Ook hier zat een bijzonder verhaal aan vast speciaal voor vrouwen die in verwachting wilden raken. Zelden zo’n bijzonder ingerichte pagode gezien. Op de terugweg konden degenen die wilden bijkomen van deze dag met veel indrukken meteen terug naar het hotel. Sommigen kozen ervoor om nog even te gaan shoppen en flink af te dingen. De avond was ter vrije besteding. In deze miljoenenstad geen probleem.

Dag 12 Saigon naar Chandon

Vandaag staat de langste daarin van deze reis op het programma. Nadat de koffers waren ingeladen reden we nog lange tijd door de stad alvorens we in de Mekong Delta aankwamen. Nu snappen we ook waar al onze Pangasiusfilet en Tilapia vis vandaan komt. Overal viskwekerijen en het water is vanwege de vruchtbare leemhoudende altijd geelachtig van kleur. Hier namen we een sfeervolle houten boot om de watervlakte over te steken. Overal waar je keek zag je bootjes en boten liggen en varen. Vietnam is echt een land van boten! Aangekomen op een schiereiland wat bekend staan om zijn speciale honing omdat er heel veel vruchtensoorten groeien kregen we een proeverij van een drankje met diverse ingrediënten erin. Heerlijk zoet natuurlijk en zoals altijd heel gezond! Tijd om rond te kijken wat er zoal groeide en natuurlijk ook verkocht werd. We voeren een stuk verder en legden aan bij een plek waar een kokosnoot suikerwerken fabriekje gevestigd was. Hier liet men zien dat echt alles van de kokosnoot en de boom gebruikt wordt. Niks word weggegooid. De noot wordt ontdaan van zijn bast en geopend. Het voert hier te ver om alle mogelijkheden te benoemen. Op de plek waar wij waren werden er heerlijke zoetwaren van gemaakt van snoepjes tot koekjes in allerlei soorten en maten. Natuurlijk werd het hele assortiment ook volop verkocht en het smaakte niet verkeerd. De mannen konden proeven van een speciale sterke drank die gemaakt was van en met een dier op sterk water!….. Ook hier weer vrije tijd om rond te kijken. Daarna stapte de groep van Paul alvast in enkele Tuk tuk’s om via smalle weggetjes aan te belanden in een groene oase midden in de natuur. Hier werden we verrast met een overheerlijke lunch die vrijwel compleet uitgeserveerd en bereidt werd aan tafel. En alweer nieuwe variaties op wat we al eerder hebben mogen proeven tijdens deze geweldige reis. Vanaf deze plek stapten we in roeibootjes die ons door de prachtige natuur al peddelend naar open water brachten waar de grotere boot op ons lag te wachten. Je komt hier gewoon ogen tekort! Eenmaal aan boord voeren we weer terug naar het vasteland. Per toeval passeerde er een enorme traditionele rijstsoort om zijn vracht elders af te leveren. Vietnam is een enorme rijstproducent die ook aan het buitenland levert. Eenmaal terug in onze bus brak de hemel open en kwam de regen met bakken naar beneden. Gelukkig geen last van want we vertrokken richting grens met Cambodja; Chaudoc. Kilometers maken valt nog tegen op dit traject waar je alleen veelal via lokale wegen kunt komen. Tegen de avond kwamen we aan bij ons overnachtingshotel waar we de dag afsloten met een heerlijk diner. De wekker loopt vroeg af morgen want om 7.30 uur vertrekt de speedboot richting de grens met Cambodja om uiteindelijk door te varen naar Phnom Penh.

Dag 13 Chau Doc naar Cambodja Phnom Penh

Na de overnachting in het rustige centrum van ChauDoc reden we tegen 7.00 uur richting de aanlegsteiger van de speedboot die ons naar Cambodja ging brengen. Na ongeveer 1 uur varen was onze eerste stop bij de Vietnamese grens waar we uit moesten stappen. Inmiddels waren onze paspoorten ingenomen om de formaliteiten aan de grens te regelen. Dus eerst langs de Vietnamese douane. Dat duurde wel even, maar we zaten lekker koel binnen. Daarna weer aan boord om vervolgens de Cambodjaanse vlag te zien wapperen ten teken dat we bij de grensovergang waren. Ook hier weer van boord. Hier kregen we onze paspoorten weer terug om deze vervolgens af te laten stempelen en vingerafdrukken te laten maken als waren we criminelen! Ook dit nam weer enige tijd in beslag. Maar de ambtenaren waren heel aardig en lieten ons zelfs de bel appels proeven die net rijp waren! Deze boom stond direct achter het douane kantoortje en enkele douane beamen waren ze net aan het oogsten en dat proeven lieten we ons niet 2 x zeggen.
Weer terug in de boot voeren we continue over de enorme Mekong rivier met overal schepen vol met zand en natuurlijk overal weer viskwekerijen. Tegen 13.30 uur arriveerden we uiteindelijk in de hoofdstad van Cambodja met zijn 2 miljoen inwoners nadat we 148 kilometer per boot hadden afgelegd, waarbij de snelheid van ca 35 km/u werd gehaald. De skyline oogt heel modern en meer en meer wolkenkrabbers zijn volop in aanbouw. Onze nieuwe vriendelijke Duits sprekende gidsen stonden ons al weer toe te zwaaien. Voordat we het paleis gingen bezoeken van de 71 jarige vrijgezelle koning was er een lunch moment bij een super modern winkelcentrum doorJapanners gebouwd! Een enorme Spandoek die we tijdens onze boottocht gezien hadden was ook al een Japans project. Daarnaast wist de gids te vertellen dat de Chinezen hier enorm aan het investeren geslagen zijn en dat de Koning die slecht ceremonieel is zeer goede banden met China onderhoud.
Niet veel verder parkeerden we bij het enorme paleiscomplex waar 600! medewerkers dagelijks bezig zijn met het onderhoud ervan. Toevallig was er buiten de poorten een ceremonie gaande waarbij de Cambodjanen de Vietnamezen bedankten voor de hulp bij de bevrijding van hun land destijds. Onze gids gaf een uitgebreide uitleg over het wel en wee op dit prachtig onderhouden complex. Ook mochten we een kijkje nemen in de ruimte die met zilveren tegels belegd was en waar een gouden beeld stond van onschatbare waarde. De fotocamera’s maakten weer overuren vandaag! Na deze lange dag naar het hotel met zijn 16 verdiepingen en een zwembad met uitzicht over de stad op de bovenste verdieping. Nog wel even wennen aan de nieuwe munteenheid de Riel die een totaal andere waarde heeft als de Dong!
De avond was ter vrije besteding en zo konden de meeste van ons een tuk tuk proberen om bij de riverside een restaurantje op te zoeken.

Dag 14 Phnom Penh naar Siem Reap

De dagen vliegen voorbij! Na eens een keer een ontbijt met slechts twee keuzes tussen Aziatisch en American reden we even na 8 uur richting onze volgende bestemming. Allereerst werd een bezoek gebracht aan de killing fields wat een grote indruk achterliet bij de gasten. De groep van Chi kreeg als extraatje van de gids een bezoekje aan het gevangenismuseum waar de mensen onder het bewind van de Rode Khmer werden gefolterd en gevangen gezet en geketend in slecht gemetselde open hokjes van 1 bij 2,5 meter. Bij de Killing fields heeft de Rode Khmer onder leiding van Pol Pot een enorm slagveld achter gelaten tijden de meeste brute oorlog in dit land. Hier liggen in een monument de overblijfselen van 17000 slachtoffers opgeborgen. Over het hele land zijn er destijds 2.000.000 baby’s, kinderen en volwassenen op brute en gruwelijke wijze vermoord! Ook op deze plek zijn nog lang niet alle massagraven geopend. Over het hele land zijn er nog veel meer plekken waar dit niet gebeurt is. Blijkbaar leert men heden ten dage nog steeds niet uit het verleden. Na dit indrukwekkende bezoek reden we ruim 300 kilometer naar het midden van dit land dat 4 1/2 keer zo groot is als Nederland met zijn ruim 17 miljoen inwoners waarvan in de hoofdstad alleen al 2,4 miljoen. De textiel maakindustrie is erg belangrijk hier. Het minimum loon bedraagt $ 204 per maand. Arbeiders en studenten reizen gratis met het O.V. Met de hygiëne is het slecht gesteld. Een onderwijzer verdient $ 350 per maand Een politieambtenaar $ 250 per maand. Vandaar dat er veel corruptie is. Kinderen onder de 15 genieten gratis ziekenzorg. Het doorsnee inkomen bedraagt $ 10 per dag. 85% van de bevolking is rijstbouw. 73% in de stad is eigenaar van een woning op het platteland 97%. Nadat we een tijdje gereden hadden was het tijd voor de lunch. Elke groep op zijn eigen plekje. Men vertelde ook dat op het platteland veel boeren hun houten huis op palen hebben gebouwd om in de zomer eronder te verblijven omdat het daar koeler was. Een volgende plek die we bezochten was Skuon. Deze stad is bekend om zijn Tarantula spinnen waarop gejaagd wordt. Het is hier een lekkernij naast andere insecten die we op het marktplein zagen. Kinderen liepen er met deze spinnen rond en wie wilde mocht er tegen betaling ook een op zijn hand laten zitten. Er was overduidelijk veel armoede hier want overal werd er gebedeld om geld. Tegen de avond kwamen we aan in Siem Reap waar we de laatste 3 nachten van deze reis in het prachtige Somadevi Angkor hotel zullen verblijven alvorens terug te reizen naar Nederland. Morgen staat nog een van de hoogtepunten van deze reis op het programma; een bezoek aan een van de meest indrukwekkende ruïnes ter wereld; de Ankor Wat.

Dag 15 Siem Reap

Voor sommigen begon de dag al met een duik in het grote zwembad van het hotel. De anderen begonnen hun dag met een uitgebreid ontbijttafel. Om 8.30 uur vertrokken we met kleine busjes voor maximaal 20 personen richting de grootste tempel ter wereld; de Angkor Wat. Eerst moesten we een foto laten maken voor het toegangsbewijs voor de komende 3 dagen. Nadat iedereen zijn toegangspas had ontvangen reden we naar de Angkor Wat met zijn 300 bij 300 meter echt als een enorm complex meteen grote indruk maakte. En dan te bedenken dat dit ooit helemaal overwoekerd is geweest met bomen en planten omdat er 90 jaar niet naar omgekeken is. Er volgde een uitgebreide rondleiding met uitleg waarbij we de 3 verdiepingen van het complex mochten beklimmen. Het moet een enorm karwei geweest zijn om dit te bouwen met vulkaansteen als fundering en zandsteen met blokken tot 5 ton die nodig waren om alles te bouwen. Onderweg regelmatig fotosessies van bruidsparen die gingen trouwen in traditionele kleurrijke Combadjaanse kledij. De temperatuur liet ons de nodige druppeltjes tevoorschijn toveren alsof we in een sauna waren. De koelte binnen de tempel was een verademing. Bovenop werden we beloond met prachtige uitzichten. We zouden vandaag in totaal meer dan 12000 stappen gaan maken! Voordat we aan konden schuiven voor de lach brachten we alvast een foto bezoek aan het 2e tempelcomplex van Ankor Thom met o.a. De olifantentempel. Ook de apen gingen graag op de foto hier. Na een heerlijke Cambodjaanse lunch gingen we het zojuist genoemde complex compleet bezoeken. Ook hier werden weer de nodige foto’s gemaakt.
De groep van Chi koos er voor om na de lunch met de luchtballon naar 80 meter hoogte te vliegen. Omdat het iets hoger wat harder waaide kon de ballon niet naar 120 meter hoogte. Maar ook vanaf 80 meter hoogte kregen we een geweldig uitzicht van Angkor Wat en vooral het uitgestrekte en zeer afwisselende landschap. Na 10 minuten genoten te hebben van dit unieke uitzicht trok de staalkabel de ballon weer terug naar de grond.
De groep van Paul had nog de zonsondergang als programma maar voordat het zover was tijd voor een kopje koffie of verfrissend drankje. Daarna klommen we de berg omhoog om van de zonsondergang te genieten. We waren zeker niet de enigen die datzelfde deden. Vanaf boven een prachtig uitzicht over de omgeving met o.a. De Ankor Wat en een groot meer. In de duisternis liepen we weer terug naar ons busje voor de rit terug naar het hotel. De avond kon iedereen weer naar eigen behoefte invullen. Waarbij velen van ons een verfrissende duik namen in het mooie zwembad.
De omgeving van het hotel biedt het nodige vertier in de stad die nog maar voor 30% hersteld is na de Corona periode!

Dag 16 Siem Reap

Onze voorlaatste dag in Cambodja staat helaas alweer voor de deur. Het mooiste van Siem Reap is tot vandaag bewaard. Een bezoek aan de beroemde Ta Prohm tempel staat o.a. Op het programma. Dit is de tempel waar de bomen tussen de stenen door groeien. En inderdaad; wat heeft de natuur goed zijn best gedaan om deze tempel een wel heel bijzondere aanblik te geven. Op sommige plekken stonden de Koreanen en Chinezen weer fotomodel uit te hangen! Wij hielden het beschaafd. Daar na was de Banteay Samre aan de beurt. Onderweg erheen zagen we het echte dagelijkse leven aan ons voorbij trekken. De armoede is hier echt een stuk groter dan in Vietnam. Overal langs de weg werd volop gebakken en gebraden. Halve varkens aan het spit en andere diersoorten die wij zeker niet zouden eten. Deze tweede tempel heeft een intiem karakter en is ook heel overzichtelijk. Tenslotte bezochten we de verder buiten de stad gelegen Banteay Spey. Deze in rode steen opgetrokken tempel waarvan men niet weet waar deze stenen vandaan komen had heel duidelijke reliëf afbeeldingen die veel dieper in de steen uitgekerfd waren. Ook was er een gedeelte waar hierogliefen te zien waren die vertelden over de geschiedenis van deze tempel. Tijd voor de lunch. Hierna reden we terug naar de stad om de rest van de middag aan het zwembad of met een heerlijke verwen massage door te brengen. Als je ergens dood gegooid worden met massage mogelijkheden dan is het wel in deze stad!
De groep van Chi bezocht nog een school van kunst en ambachten waarbij diverse werkplaatsen werden bezocht, van schilderkunst tot beeldhouwen en weefkunst en zilversmederij. Uiteraard konden we eventueel nog hier leuke presentjes meenemen alhoewel die erg aan de prijs waren.
Voor de avond was er een gezamenlijk afscheidsdiner afgesproken in een mooi restaurant met live muziek met zangeres. Na afloop was er een toespraak van Chi om iedereen te bedanken waaronder de lokale agent en een leuk presentje als aandenken aan deze zeer afwisselende reis. Morgen nog een 1/2 dag programma voordat we via Bangkok onze reis terug naar Nederland aanvaarden.

Dag 17 Siem Reap – Bangkok

Na een laatste ontbijt in ons luxe verblijf in Siem Reap reden we met de koffers al in de bus allereerst naar de Les Artisans D’angkor school waar we zagen hoe op een traditionele manier kunst op een ambachtelijke manier geleerd werd. Daarna reden we de stad uit om een bezoek te brengen aan de Bakong tempel; volgens de meesten een van de mooiste gedurende de afgelopen dagen geïnspireerd door de Borubodur tempel in Indonesië. Onze fotogenieke gids wist weer een trucje om de toren op te eten! Hierna reden we echt door de binnenlanden waar we het traditionele leven aan ons voorbij zagen komen op allerlei manieren naar een plek waar een aantal boerenkarren met ossen ervoor ons een ritje over het platteland. De bus bracht ons vervolgens via een zandpad waarbij we het echte lokale leven aan ons voorbij zagen trekken richting het Kompong Phluk drijvende dorp. Hier maakten we een boottocht om te zien in wat voor primitieve omstandigheden deze mensen het grootste gedeelte van het jaar geen droge voeten onder zich hebben in de huizen die allemaal op palen in het water staan. Hun middel van bestaan is de visserij waar ze zonder betaling onbeperkt mogen vissen in de kanalen en het enorme meer dat een hoogteverschil kent van bijna 7 meter afhankelijk van het regenseizoen of droge tijd. De meeste kinderen gaan hier niet naar school omdat geld ervoor ontbreekt. We maakten een stop om aan wal en de enige school die de omgeving rijk was stonden de klaslokaaltjes ook hoog op het water, hier konden we dan ook een kijkje nemen. De schoolkinderen waren op het zand en kiezel aan het spelen en voetballen en allemaal gewoon op blote voeten. Deze tocht hadden we zeker niet willen missen. Tenslotte reden we naar een lokaal; restaurant voor onze laatste lunch. Om uit te buiken hingen er overal hangmatten. Dit is trouwens een standaard gewoonte bij de lokale bevolking om deze te gebruiken. Bij elk huis zie je er een of meerdere hangen. Op naar het nieuwe vliegveld van Siem Reap dat slechts 2 weken geleden nieuw geopend is. Een enorm complex waar momenteel nog slechts enkele vluchten per dag vertrekken en het nog gewoon leeg was met een totale capaciteit van 7 miljoen passagiers per jaar! Mooi op tijd vertrokken we met een propeller vliegtuig van Bangkok airways naar Bangkok om daar vervolgens de A380 met Emirates naar Dubai te vliegen voor de terugvlucht naar Düsseldorf. Letterlijk voor sommigen met een koffer vol herinneringen aan deze prachtige ervaring de afgelopen weken weer terug naar de diverse opstapplaatsen.

Deze eerste reis naar Vietnam was een prachtige veelzijdige reis waarbij we Vietnam en Cambodja hebben leren kennen als zeer vriendelijke landen met vriendelijke, gastvrije en behulpzame mensen. Wij bedanken deze 2 groepen voor het in ons gestelde vertrouwen.