India studiereis oktober 2015

ReishuisActueel, Reisverslagen

Van 30 september t/m 6 oktober zijn Paul en Chi op studie reis naar India; lees hieronder het verslag van onze kritische studiereis die ons zeer aangenaam verrast heeft, wederom een totaal ander beeld van wat je zou verwachten.

Verslag is realtime.

India reisverslag

Woensdag 30 september

Reizen met de ICE trein is toch erg comfortabel vanuit Duisburg rijden we met ruim 280 km/u richting Frankfurt en staan dan ook in minder dan 1,30 uur op station Frankfurt Flughafen.
Bij de check in balie werden we door de steward zeer vriendelijke geholpen en nadat we ons bekend hadden gemaakt middels onze paspoorten werd de manager van Air India erbij geroepen en werden door hem nogmaals welkom geheten en kregen we prompt ruim zittende plaatsen bij de uitgang direct achter de business class, waardoor er voor ons geen stoelen stonden en we een zee aan beenruimte hadden. Daarnaast zouden ze van de 3 stoelen er een vrij houden zodat we echt de ruimte hadden, het vliegtuig zat nagenoeg vol. Een voorkeursbehandeling; dat begint al leuk.

Na een kleine maaltijd op het vliegveld konden we vlot instappen in de gloednieuwe dreamliner de Boeing 787. Ondanks dat het vliegtuig nieuw was zagen we in de kleine details wel wat missers zoals los zittende strips bij de bagage opbergklep boven de zitplaatsen en het slot van het toilet welke al eens afgebroken is geweest en erg knullig gemaakt was. Tevens was het scherm van Chi welke uit de stoel omhoog geklapt moest worden niet helemaal ok, hij bleef niet goed staan en viel continue naar beneden, aangezien we met z’n tweeën 3 plaatsen hadden nam Chi dan maar het scherm van de midden plaats. Nog een minpuntje waren de maaltijden; diner keuze kipfilet of zalm, gekozen voor de zalm; gortdroog! Toetje van zeer dunne rijstepap, nee dat was geen succes. Paul had geen diner want ivm zijn jetlag sliep hij al, was avond ervoor net terug uit China red. Het ontbijt bestond uit een croissantje een zoetig broodje, fruit, koffie en thee, karig maar verder niets mis mee.

De vlucht verliep verder prima de Boeing 787 is inderdaad wat stiller dan andere toestellen maar qua vliegervaring geven we toch de voorkeur aan bijv Emirates en de Airbus A380 of Boeing 777 Nadat we via Tsjechië, Slowakije, Roemenië, de zwarte zee langs de Krim scheren vliegen we uiteindelijk over Afghanistan naar Delhi. De vlucht duurde ca. 7.45 uur. Landing was lokale tijd 08.30 uur en Nederlandse tijd 05.00 uur

We werden netjes opgehaald door een medewerker van onze lokale agent en de chauffeur. Na een drukke chaotische rit kwamen we aan in het Justa residence een kleinschalig hotel in koloniale stijl met 24 kamers en 40 man personeel; welke super vriendelijk is!

Na ons opgefrist te hebben werden we opgewacht door onze vriendelijke en zeer professionele lokale gids en reden we naar een andere hotel voor een hotelinspectie. Ook hier mooie ruime kamers. In het hotel kregen we een heerlijke typisch Indiaas lunch voorgeschoteld. Dus lekker pikant! Ook het toetje mocht smaken met roomijs gemaakt van buffelmelk met een zoet bolletje van bloem kaneel cottage cheese suikersiroop en gefrituurd, gulap gomun; lekker!

Het volgende hotel was ruimer van opzet en dus wat zakelijker ook hier kregen we een rondleiding met mooie ruime kamers allemaal schoon en uitgerust met flatscreen mini bar etc.
Tijd voor het echte Indiase leven in Old Dehli waar tevens de grootste moskee staat van India, wat een prachtige moskee geheel in rood zandsteen gebouwd 1650-1656, witte marmeren vloer. We moesten onze schoenen uit om binnen te mogen. Vreemd genoeg werd de imam begeleid door gewapende bewakers. We zagen vele apen over de daken klimmen op zoek naar voedsel, een vreemde gewaarwording dat deze apen in deze drukke stad rond klauteren.

Een van de hoogtepunten van vandaag was wel een riksja rit door de smalle steegjes rond de moskee, abnormaal drukte in de steegje met alleen maar bedrijvigheid allemaal winkeltjes. Enorme kabelbomen los hangend langs de huizen. Regelmatig stonden we in de riksja file.
Na deze indrukwekkende rit reden we door downtown naar New Delhi, het financiële hart.
We kregen een bazaar te zien waar van alles verkocht werd van bijoux en juwelen tot marmeren beelden en niet te vergeten de Indiase tapijten.

Ondertussen was het 18 uur en begon het donker te worden onderweg naar het restaurant waar we op uitnodiging gingen van de lokale agent werden we geschampt door een bus, onze chauffeur ging natuurlijk in discussie met de buschauffeur wat natuurlijk veel publiek opleverde. Na wat dreiging om de politie te bellen ging de buschauffeur overstag en betaalde wat Roepies aan onze chauffeur waarmee de kous af was.
Aangekomen bij het restaurant hadden we een meeting met onze lokale agent, tijdens een heerlijk diner e.e.a. besproken en uitgesproken dat we totaal geen idee hadden wat ons te wachten stond, echter zijn we blij verrast over India, met name de vriendelijkheid en service van bijv. het hotel personeel of restaurants is van een zeer hoog niveau, ook het Engels wordt hier in het algemeen goed gesproken. De verkeerschaos zoals het verkeer voorbij krioelt, is prachtig om te zien hoe alles gewoon goed gaat.

Morgen een nieuwe dag met nieuwe bezienswaardigheden.

Vrijdag 2 oktober

Na een voor Paul prima nachtrust; voor Chi niet omdat er jungle werd omgekapt; stonden we fris en fruitig op om aan ons ontbijt te beginnen, wederom zeer attente en vriendelijk geholpen door de bediening.
Onze gids en chauffeur stonden weer klaar om met ons een halve dag op pad te gaan, als eerste stop werd een oude ruïne moskee bezocht waarvan de minaret nog fier overeind stond. De minaret was imposant en erg hoog namelijk 72,5 meter. Het complex is Unesco werelderfgoed.
Vervolgens reden we door de zeer sjieke buurt waar diverse regeringsgebouwen en ambassades staan. We reden naar het parlement waar het erg rustig was omdat het vandaag een nationale feestdag is in India ivm. de geboortedag van Gandhi; de vader van India genoemd.

Ook gingen we uiteraard weer op hotel inspectie en kregen we een rondleiding in het Royal Plaza hotel; een 5 sterren hotel met een prachtige lobby waarbij ze getracht hebben Italiaanse schilderkunst na te bootsen tegen het plafond, veel marmer en prima luxe kamers.
We kregen hier een lunch aangeboden wat ons prima smaakte en deze keer maar een keer geen Indiaas maar een heerlijke Italiaanse schotel voor Chi en een smaakvolle burger voor Paul. Onze gids die Hindoe is nam vegetarisch. Ondanks dat vele mensen hier vegetarisch zijn, zijn het geen dunne mensen maar de meesten zijn toch wel wat groter en goed gevuld.
Omdat India na China de meeste inwoneraantal heeft van ca. 1,2 miljard zie je hier een enorm kleurrijk en vrolijk volk die er allemaal weer net iets anders uitzien of gewoontes hebben, de bij ons bekende tulbanden worden door de Sikh volk, dit is een religie en komen voornamelijk uit de provincie Punjab.

Na de leuke ochtend en lunch werden we terug gebracht naar het hotel en namen we afscheid van onze ervaren gids. Hierna zelf wat ondernomen en met de Tuk tuk naar een groot shoppingmall geweest. Een duur shoppingmall met de meest luxueuze merken welke niet is weggelegd voor de gemiddelde Indiër. Echter was er ook een gloednieuwe vestiging van H&M juist vandaag geopend en de eerste in heel India en stonden de mensen rijen dik om er in te mogen. Veel security en een DJ die de boel luister bij zetten.

In de mall was tevens een hardrock cafe gevestigd welke we even naar binnen wipte voor een drankje en op de klanken van diverse rock nummers. De cappuccino was niet geslaagd maar de Mango Tango van Chi wel; een mix van Mango sap en ander onduidelijk sapje en Red Bull. Voordat we weer terug reden met een Tuk tuk naar het hotel kwamen we op een braakliggend terrein de eerste heilige koeien tegen.

Terug in het hotel even ontspannen en gebruik gemaakt van het hotel restaurant.

Morgen vertrekken we naar Agra en gaan we de hoofdstad verlaten. Delhi heeft ons blij verrast met haar mooie cultuur en bovenal vriendelijke en zeer gastvrije mensen.

Zaterdag 3 oktober

Vandaag om 7 uur de wekker en daarna wederom een goed ontbijt van de wederom paraat staande bediening. Het kleinschalige hotel ademt een zeer gemoedelijke sfeer mede door het personeel.
Om 8 uur stipt vertrekken we voor een lange rit richting Agra. We zijn een hele tijd onderweg om uberhaupt Delhi uit te komen en stoppen ineens langs de weg bij een kantoortje waar de chauffeur wegen belasting moet betalen. Hij vervolgt de weg en al gauw komen we op de expressway met zijn tolpoorten. De rit gaat met de gang erin richting Agra. Onderweg nog een sanitaire stop bij een tankstation en service center met restaurant.

Uiteindelijk gingen we de expressway af en kwamen we in Agra een stad van meer dan 2,5 miljoen inwoners en dus een stuk kleiner dan Delhi. Dat het gebied minder ontwikkelt is konden we wel zien langs de weg en ook op de weg. De chauffeur wringt zich tussen het verkeer links rechts overal maar enkele cm’s ruimte en het gaat allemaal goed. Ook lopen hier wel de koeien en buffels gewoon los langs en op de weg. Na het passen en meten en landje pik op de weg kwamen uiteindelijk aan bij ons hotel. Ook hier weer vriendelijk ontvangen door de lokale agent en het hotelpersoneel. Dit grotere hotel is qua personeel iets afstandelijker maar nog altijd uiterst vriendelijk.

Na de vlotte check in gingen we wederom op hotel inspectie. Eerst een 3 sterren hotel wat een beetje kil aandeed ook het personeel, kennelijk
was het heel erg druk. Het 2e hotel was een 5 sterren hotel op een enorm complex met grote mooie tuin aangelegd. Na een security controle in de prachtige lobby welkom geheten met een drankje. De manager liet ons de kamers zien, de spa en zwembad. Allemaal zag het er pico bello uit, echter afwerking blijft in Azië een probleem tov. de westerse afwerking. 5 sterren zijn geen Europese 5 sterren, maar desalniettemin, mooi, luxe en perfecte service.

Hierna naar een 4 sterren hotel waar we door de General manager werden ontvangen, ook hier weer een rondleiding door de duty manager die ons enthousiast alles liet zien. De lunch werd aangeboden door het hotel en de tomaten soep en pasta lieten zich goed smaken. Na de lunch werden we ontvangen door de lokale gids die ons op veel vragen over India en wat we onderweg hadden gezien een antwoord kon geven.
De bezienswaardigheid van vandaag was dan ook het enorme Agra fort ook hier weer rode zandsteen als bouwmateriaal. Het hele complex omringd door een gracht waarvan de ophaalbrug werd getrokken door een olifant. De omtrek van het fort is 2,5 km waarvan slechts 30% toegankelijk is en de rest is in gebruik door het leger. In het fort diverse paleizen, waaronder prachtige witte marmeren paleizen. De heersers in die tijd warden de Mongolen die dit fort en de Taj Mahal hadden gebouwd. Vanuit diverse hoeken van het paleis was de Taj Mahal heel goed te bewonderen.
Diverse verblijven in het paleis hadden ook een ander doeleind, waaronder de Harem paleis. Ook was er een grote binnen plaats waar maandelijks de harem markt was. Hier zocht de keizer zijn harem uit.
De architectuur van het fort en de details zijn van diverse invloeden en moeilijk thuis te brengen, Chinese, Turkse en Perzische invloeden. Allen prachtig om te zien.

Na dit bezoek werden we terug naar het hotel gebracht en in de avond hadden we nog een bespreking en op tijd naar bed omdat morgen we de Taj Mahal gaan bezoeken bij zonsopgang. We worden opgehaald om 05.45 uur

Zondag

Vandaag een hele vroege wake up call namelijk 05.15 om strak volgens plan om 05.45 te vertrekken naar de Taj Mahal.

De korte rit ernaar toe parkeerde de chauffeur de auto op de parkeerplaats en reden we verder met een electro bus naar de ingang van de Taj Mahal, er stond inmiddels al een dikke rij mensen, waarvan de dames en heren in aparte rijen stonden. We kregen tevens schoencovers voor over de schoenen. Rond 6 uur gingen de poorten open en middels een strenge security check konden we dan in een zeer aangename temperatuur naar de hoofdingang. Hier al meteen prachtige foto’s kunnen schieten van de Taj Mahal. De Taj Mahal is een mausoleum waar de keizerin begraven ligt, de keizer zelf zou eigenlijk aan de andere kant van de rivier een zwarte mausoleum krijgen echter daar staat alleen nog pas de fundering en is nooit afgebouwd. Sterker nog de keizer heeft zijn laatste jaren gesleten in de gevangenis van het paleis; het rode Agra fort, overigens een verblijf van compleet marmer. Zijn zoon had hem gevangen gezet. Uiteindelijk is de keizer ook in de Taj Mahal bijgezet echter niet in het midden maar links in een hoek.

De Taj Mahal is geheel gebouwd van wit marmer en de details zijn adembenemend mooi. Met name de versieringen in het marmer met ingelegd jade en mineralen, eerst uitgehakt in het marmer en vervolgens de jade en mineralen op maat gemaakt om het te kunnen inleggen.

Op elke hoek staat een minaret van ca. 40 meter hoog en de koepel van de Taj Mahal is ca. 74 meter hoog. Links van de Taj Mahal staat een moskee die richting Mekka staat en rechts van de Taj mahal staat een kopie van de moskee welke geen bid functie heeft.

Alhoewel het land een Hindoe land en cultuur heeft was de keizer dus moslim. De architectuur van vele Indiase gebouwen uit vroegere tijden laten zich lastig omschrijven van Perzische invloeden tot Chinese en Hindoe. Overigens had de keizer natuurlijk vele vrouwen waaronder Hindoe, maar ook een Joodse vrouw.

Na dit vroege bezoek reden we terug naar ons hotel voor een uitgebreid buffet en de check out. Om 9 uur reden we richting Jaipur; de hoofdstad van Rajasthan, maar onderweg bezochten we nog een oude paleis van de keizer. Dit paleis was ook weer heel mooi maar werd slechts 15 jaar door hem gebruikt omdat de streek te warm was met weinig water voor hem, zijn harem, dienaren, leger en vele dieren zoals de paarden, kamelen en olifanten. Ondertussen was het wel erg warm geworden met ca. 40 graden.

We namen afscheid van de gids en reden met de chauffeur richting Jaipur, een lange zit want geen echte snelweg. Wel veel te zien langs de weg met vele marmer fabriekjes en dieren zoals de heilige koe, vele straathonden en natuurlijk de eerste kamelen.

Aangekomen in het Heritage hotel werden we welkom geheten en keken we echt onze ogen uit, wat een mooi hotel wat eigendom en als verblijf van de Maharaja van Rajasthan is. Als de Maharja (koninklijke familie) in Jaipur is verblijven ze in het prive gedeelte van het hotel. We kregen een rondleiding in het prachtige hotel en de Duty manager kon ons heel veel vertellen tot in detail ondanks dat hij pas 4 dagen hier werkt.

In de avond genoten we van een diner op het rooftop restaurant met live traditionele muziek en dans uit Rajasthan.

Taj Mahal

Maandag

Na een keizerlijk ontbijt werden we welkom geheten door de lokale gids die ons veel kon vertellen over Jaipur. We reden in de nog rustige straten van Jaipur door de gate van Pink city. Vernoemd naar de roze/oranje kleur van de stad. We stopte bij de rose pink residential, een imposant gebouw midden in Pink city, een binnen verblijf van de Maharja’s.

We reden verder naar het 11 kilometer verderop gelegen Amber fort waar de bezoekers per olifant naar het fort konden worden gebracht. Gezien de lange rij besloten we dit niet te doen en werden we met de auto boven afgezet. Het prachtige Amber fort met daarom heen een verdedigingsmuur welke  bijna een kopie is van de Chinese muur. Heel erg mooi. De muur is overigens gebouwd om de wilde dieren buiten te houden zo wit de gids te vertellen.

Het was in het Amber fort met zijn vele binnenplaatsen relatief koeler omdat het wat hoger gelegen is. Middels een rondleiding bekeken we diverse hallen waar de prachtige spiegelplafonds nog steeds in originele staat waren. In diverse openingen werden in die tijd behangen met dikke tapijt, waardoor de warmte binnen bleef. Ook werd er binnen licht gemaakt met olielampjes die reflecteerde in de duizenden min spiegeltjes in het plafond wat natuurlijk een mooi licht schouwspel zou zijn.
De olifanten die daar dagelijks honderden mensen naar boven vervoerde mochten maximaal per dag 6 x op en neer, daarna hoefde ze niet meer. In totaal 120 olifanten zorgde voor dit bijzondere transport.

Na dit bezoek aan het Amber fort reden we terug richting Pink city en stopte we onderweg voor een foto stop bij Lake Palace. Midden in het meer lag een mooi paleis die puur was bedoeld voor recreatie voor de koninklijke familie.

Terug in Pink city bezochten het astrologisch museum, het was ondertussen wel warm geworden met ca. 37 graden. India is het beste te bezoeken van November tot eind Maart waar de temperaturen zeer aangenaam zijn.

Dit openlucht museum over de tijd en sterrenbeelden stamde uit de 17e eeuw en ok toen waren ze al intelligent om vele kleine en zeer grote instrumenten te gebruiken om de exacte tijd te bepalen. Zelfs de tijd ’s nachts was te bepalen middels een instrument en de stand van de sterren. Het sterrenbeeld tenslotte kon ook bepaald worden in een enorme halve wereldbol in de grond met daarin de verschillende sterrenbeelden en met de stand van de zon en de schaduw kon exact bepaalt worden op welke dag we leven en welk sterrenbeeld daarbij hoort.

Uiteraard werden in Jaipur ook enkele hotels geïnspecteerd. Waaronder een Heritage hotel in Pink city die wel heel bijzondere kamers had, ruim en heel Indiaas ingericht, niet geheel onze smaak, maar toch bijzonder. Overigens waren sommige kamers hier wel erg laag. Een ander iets zakelijker hotel was van buiten wat minder, ligging prima dichtbij een park en winkels en van binnen heel mooi, met niet onbelangrijk een gezellige pub. De kamers zijn ook ruim van opzet en van alle gemakken voorzien. Het rooftop restaurant met zwembad ag er ook luxe uit, maar op het moment van de dag erg warm en bijna niet uit te houden.

Voordat de tour van vandaag eindigde reden we langs een tapijten fabriek, want ja India is natuurlijk het land van de tapijten. We kregen een rondleiding en er werd uitgelegd hoe de tapijten allemaal handwerk is en wel tot 4 maanden werk was. Ook de doeken met mooie bedrukking middels blokstempels die over elkaar werden bestempeld tot er een bepaalde motief in zat werd gedemonstreerd. Uiteraard eindigde de tour in een grote zaal waar het spul werd aangeboden.

Terug in het hotel hebben we vrije tijd en gaat Paul naar de kapper langs de weg, misschien laat hij zijn oren ook uitpunikken, want dat kan hier ook gewoon langs de weg.

Vanavond laatste hotelinspectie en diner en dinsdag binnenlandse vlucht naar Delhi voor connection flight terug naar Frankfurt.

Fotos wederom op facebook

 

Dinsdag 6 oktober

Wederom verwend met een uitgebreid ontbijt buffet in het Saphura house heritage hotel. Om 9 uur werden we naar het vliegveld gebracht van Jaipur waar de check in vlot verliep. Tot op een gegeven moment helaas werd omgeroepen dat de vlucht meer dna 2 uur vertraagd was en de vlucht uit Mumbai die ons zou moeten ophalen dus veel later zou aankomen. Dit betekende dat we helaas onze vlucht naar Franfurt zouden gaan missen. Het duurde een hele tijd voordat men ons goed kon helpen, helaas kon men ons niet eerder inplannen dan een vlucht met Lufthansa die de volgende nacht pas zou vertrekken. Dat was dus enorm balen, aangezien we de volgende dag gewoon weer met de toko verder moesten. Uiteindelijk zijn we met de vlucht naar Delhi vertrokken en hebben op Delhi airport wederom hoog en laag moeten springen om alles geregeld te krijgen, makkelijk ging het niet. Wat wel een dieptepunt was de accommodatie die men ons aanbood om de tijd te overbruggen. We dachten naar een airpot hotel overgebracht te worden maar kwamen net buiten het vliegveld bij een rij hotels aan welke absoluut geen enkele ster verdiende. Op ons formulier stond the International inn, die zagen we wel liggen maar net voordat we daar aankwamen met de auto, draaide deze net een vies zij straatje in wat later bleek de achteringang te zijn echter kennelijk met een andere uitbater, want de hotelgangen waren wel met the international inn verbonden. Het ontvangst was absoluut niet zoals we dat de afgelopen dagen gewend waren en personeel stond er echt niet goed op. Gastvrijheid was hier ver te zoeken. De kamers waren niet echt schoon en de maaltijd die we aangeboden kregen, durfde we niet aan, er was ook geen keuze. Na enkele uren rust werden we weer opgehaald door een busje die ons weer naar het vliegveld bracht, deze rit zou ook inbegrepen zijn, echter vroeg de chauffeur of we even wilde betalen. In dit geval dus niet betaald en ook geen fooi gegeven.

De nacht vlucht met Lufthansa in de nieuwe Airbus A380 verliep verder prima.

 

Samenvattend hebben we de reis en India ervaren als een hele mooi verrassend gastvrij en vriendelijk land welke een absolute aanrader is voor alle Azië liefhebbers. Het feit dat vele Indiërs goed Engels spreken is ook een pluspunt. Het beeld wat helaas vele Europeanen hebben van India over hygiëne en andere mogelijke nadelen van het land hebben wij niet zo ervaren en is absoluut niet anders als een ander ontwikkelingsland in Azië