Indonesië individueel; ingezonden berichten van onze individuele reizigers

ReishuisReisverslagen

Indonesië individueel; ingezonden berichten van onze individuele reizigers
01-07-2012

Hallo Paul,

Wij zijn inmiddels weer terug van onze 24-daagse individuele rondreis door Sumatra-Java en Bali.
Omdat we tijdens onze reis weinig reacties hebben verstuurd willen we toch nog een impressie geven van onze reis.
Het was een van de meest fantastische rondreizen die we tot nu gemaakt hebben.
Indonesië is zo’n mooi land en heeft een prachtige natuur. Wij hebben dan ook alle verschillende landschappen gezien. Het ene moment zit je in de bergen waar het lekker koel is en vervolgens rijd je door het vlakke landschap of met een bootje over een grote rivier of een verblijf aan zee of in de jungle.
Het land is zo rijk aan alle soorten fruit, groenten en natuurlijk de mooie sawa’s. We hebben gelopen door de vele soorten plantages en rijstvelden en de bewerking van de producten gezien.
Van vele soorten kruiden wisten we van tevoren niet eens hoe ze groeiden, zoals kruidnagel en nootmuskaat.
De Indonesische mensen zijn uitzonderlijk vriendelijk en er was veel aandacht voor ons. Vooral bij de Borobudur en de Prambanan tempel stonden de mensen in rijen voor ons te wachten om met ons op de foto te mogen of om ons wat te vragen.
Deze reis heeft voor ons ook een zeer emotionele waarde gekregen omdat we graag in de voetsporen van Martien’s vader wilden treden.
Dankzij Jan, onze voortreffelijke goede gids, hebben we bijna alle plaatsen gevonden die we wilden bezoeken naar aanleiding van oude foto’s die M’s, vader destijds gemaakt had.
Onvoorstelbaar hoe Jan de plaatsen kon aanwijzen naar aanleiding van de oude foto’s en ons op dezelfde plek de foto’s kon laten maken zodat onze foto’s identiek zijn met de oude foto’s.
Dat er soms na 65 jaar zo weinig veranderd is. Heel indrukwekkend voor ons was ook het bezoek aan de militaire begraafplaats Candi in Semarang.
Jan onze gids wist niet alleen alle plaatsen feilloos te vinden, maar wist ook heel veel over zijn land te vertellen. Zowel over de natuur, cultuur, mensen, gewoontes, politiek.
Hij paste de reis aan naar onze wensen. Hij had al vrij snel in de gaten dat wij graag het echte leven van de Indonesische mensen in de kleine dorpjes wilden zien.
Al onze routes hebben we dan ook door het binnenland en door de bergen gemaakt waar nagenoeg geen toeristen komen. De mooiste uitzichten hebben we gezien en de vele kleine dorpjes waar we doorheen gelopen zijn.
Jan wist precies waar je de mooiste foto’s kon maken. We hebben dan ook vele foto’s en film gemaakt.
Een gedeelte van de reis hebben we op een bootje over een rivier afgelegd.
Dit alles was natuurlijk mogelijk omdat we een individuele rondreis maakten. Volgens Jan zijn we in plaatsen geweest waar zelfs jij nog nooit bent geweest.
De vele hotels die we gehad hebben waren erg goed, soms hadden we een 5 sterren hotel, dan weer een 3 sterren hotel. Niets ten nadele van de 3 sterren hotels, want ondanks minder luxe, hadden deze hotels meer uitstraling, sfeer en vaak een schitterende ligging.
Het eten was meer dan voortreffelijk. Jan vroeg elke dag wat we graag wilden eten, maar we lieten de keus aan hem over. We hebben veel verschillende gerechten gehad, die allemaal heerlijk waren.
Jan was tevens een goede leraar voor mij om de Indonesische taal te leren. De mensen willen heel graag met je praten, vooral op het platteland. Maar zij spreken geen Engels.
Jan leerde mij elke dag nieuwe woordjes en zo kon ik soms met een paar woordjes contact maken.
Na afloop van de rondreis hebben we nog een paar dagen heerlijk uitgerust op Bali voordat we weer terugvlogen naar Nederland.
We kijken dan ook terug op een fantastische rondreis die perfect georganiseerd was door het Reishuis en helemaal naar onze wensen was aangepast.
We willen je dan ook bedanken voor alles en natuurlijk ook onze gids Jan.

Groeten, M en A S.

13-06-2012

Hallo Paul,

Omdat we zowel op Sumatra als in Bandung erg slecht wifi bereik hadden, niet eerder kunnen reageren.
We zijn inmiddels aangekomen in Pangadaran. Na een geweldige tocht vanuit Bandung hiernaar toe, door kleine dorpjes en sawa’s. Je hebt niets teveel gezegd over gids Jan.
Goede gids die precies op onze wensen aansluit.
Het bevalt ons erg goed in Indonesië. Het land is schitterend mooi met zijn prachtige natuur en de mensen erg vriendelijk.

We kijken uit naar morgen wat ons te wachten staat.

Gr. M & A .

17-06-2012

Hallo Paul,

Gisteren in Semarang naar het militaire kerkhof geweest. We hebben alle graven kunnen vinden die we wilden bezoeken. Dat was erg indrukwekkend.
Vanmorgen zijn we in het oude centrum van Semarang geweest en Jan heeft alle plaatsen feilloos weten te vinden waarvan M. foto’s van had van zijn vader.
De foto’s zijn zelfs identiek aan de oude foto’s: Jan heeft ons de juiste plek aangewezen om foto’s te maken zodat ze hetzelfde zijn als de oude foto’s. M. vond het prachtig dat we de plekken allemaal gevonden hebben.
We hebben het uitstekend naar onze zin hier. Wat een geweldig land is Indonesië.
Met Jan als gids hebben we het goed getroffen, hij doet er alles aan om het ons naar de zin te maken. We rijden meestal niet over de hoofdwegen, maar via het platteland.
Waardoor we het echte leven zien van de mensen en dat levert ons geweldig mooi foto’s op.
De hotels en het eten zijn erg goed.

Morgen gaan we een uur eerder naar de Borobodur ( wilden we zelf), zodat we voor de ergste drukte er zijn en mooie foto’s kunnen maken.

groeten,

M&A