Langs Geborduurde Wegen

ReishuisActueel

Langs Geborduurde Wegen
Traditionele streekdrachten uit Zuidwest-China

van 5 april t/m 27 september 2020

Een intrigerende titel voor wat een indrukwekkende expositie van de collectie van Ien Rappoldt is. Het is een verwijzing naar haar niet aflatende belangstelling voor de borduurkunst en de cultuur van de Miao en andere bergvolken in Zuidwest-China. Elk jaar brengt ze er een aantal weken door, inmiddels al meer dan twee decennia. Met ijzeren geduld oefent ze steeds een ander, soms nauwelijks te onderscheiden steekje of randje. Inmiddels beschikt ze over een fenomenale theoretische en praktische kennis van de borduurkunst van de Miaovrouwen. Het is aan haar inzet te danken dat veel van dit culturele erfgoed in de loop van de jaren is vastgelegd. In boeken, lesmateriaal, op foto’s en in films. Van haar uitgebreide verzameling kleding, mutsjes, los textiel, babydraagzakken, sieraden, schoenen, tassen en manden hebben vooral de kostuums een grote historische en museale waarde. Met de toenemende belangstelling voor traditionele technieken inspireren deze zelfs de hedendaagse haute couture.
De titel van de expositie, Langs Geborduurde Wegen, verwijst naar een oude Miao legende over migratie uit een ver verleden. De vele volken raakten verspreid over het zuidwesten van China en verbeelden de verhalen en legenden van hun geschiedenis in de borduurkunst op hun kleding. De expositie laat verschillende regio’s van de provincie Guizhou zien met haar specifieke streekdrachten en tradities.
Voor wie nieuwsgierig is en zelf een borduurtechniek wil proberen zijn er workshops tijdens de duur van de expositie. De workshops gaan over gespecialiseerde borduurtechniek zoals; satijnborduren, Miao patchwork, tin-borduren of een garenboekje maken.

Museum de Kantfabriek 
Americaanseweg 8 | 5961 GP | Horst 
www.museumdekantfabriek.nl