Roemenië 2017 Nieuwe bestemming!

Chi Long HoReisverslagen

VERSLAG RONDREIS ROEMENIE 31 AUGUSTUS – 7 SEPTEMBER 2017

 

Verslag dag 1 Donderdag 31 augustus

Met de nodige regen vertrokken we op deze natte ochtend al op tijd voor onze ophaal route om naar het vliegveld van Düsseldorf te rijden. Ieder een stond op tijd bij zijn/haar opstapplaats. Dus we waren ruim op tijd op het vliegveld. Het inchecken verliep heel snel maar bij de röntgencontrole stond er een lange rij wachtenden! Uiteindelijk met 30 minuten vertraging konden we toch vertrekken en vlogen we de zon tegemoet. Met vooruitzichten van 30 graden elke dag was dat al zeker niet slecht. Bij aankomst stond onze vriendelijke gids Jana al op ons te wachten. Even nog een broodje voor de hongerige lunchmaagjes en we konden in de bus stappen voor een eerste kennismaking met dit land.

In heel Roemenië wonen momenteel zo’n 20 miljoen mensen waarvan 2,5 miljoen in de hoofdstad Boekarest. Het gehele land bestaat uit 5 provincies en 30 districten. De bevolking is een mix tussen westerlingen en oosterlingen zo door de geschiedenis ontstaan. Niet vreemd als je bedenkt dat dit land zo’n beetje de grens vormt tussen west en oost Europa. Dit land is pas slechts 750 jaar oud met zeer veel Russische invloeden. Het heeft zeer verdienstelijk de bijna klein Parijs. Veel monumenten en de manier waarop de straten aangelegd zijn in deze zeer groene stad geeft je ook heel snel dat gevoel. Het Roemeens is een latijnse taal met invloeden uit het Italiaans, Frans Spaans en Portugees.

Er wonen zo’n 5 miljoen Roemenen inmiddels in het buitenland waar van alleen al 1,2 miljoen in Italië en bijna 1 miljoen in Frankrijk. Dit vanwege de gemakkelijke taalbarriëre. Het land kent veel IT specialisten en heeft veel internationale scholen. Het centrum heeft ook een metrolijn.

De Parijse sfeer kenmerkt zich o.a. door de Arc de Triompf. Deze is tot 3 keer toe gebouwd! 1877 de 1e keer als houten versie De 2e keer na afloop van de 2e wereldoorlog eveneens van hout. Daarna in 1937 voor de 3e keer van steen en marmer. Een prachtig exemplaar!

Wat betreft het klimaat; Inde winter tot min 25 in de zomer tot plus 45 in de schaduw!

Het geloof is overwegend Orthodox. Zelf onze jonge chauffeur moest regelmatig een kruisje maken gedurende de rit! Gedurende de periode van 1866 tot 1947 heersten er 4 koningen over dit land. Op dit moment zou 20% van de bevolking wel weer een monarchie terugwillen. Tijdens een van onze stops voor een foto shoot brachten we ook een bezoek aan een prachtige Orthodoxe kathedraal waar een dienst gaande was. We vonden het echt jammer om uiteindelijk de Kathedraal te moeten verlaten zo mooi was het om dit mee te mogen maken. Onderweg bezochten we ook het parlementsgebouw van dit land; Het 2e grootste gebouw ter wereld na het Pentagon. Dit is ook de plek waar Andre Rieu al diverse concerten in de open lucht verzorgd heeft.

Met de 15 miljoen hectare akkerland is dit land in staat 80 miljoen mondjes te voeden. Echter zijn er tijden geweest dat het voedsel hier op de bon was!

Verslag dag 2 vrijdag 1 September

Na een gezamenlijke wake up call en een heel uitgebreid ontbijt in buffetvorm stond er om 8.30 uur een luxe reisbus voor ons klaar voor die ons de rest van deze week gaat vervoeren met een ervaren chauffeur die al 17 jaar voor deze firma rijdt. Nadat we allereerst enige tijd door het stadscentrum reden waar we ook de trams zagen rijden en de lelijke betonflats die destijds in allerijl gebouwd zijn kwamen we uiteindelijk bij de rand van de stad aan.
Nadat Paul de opmerkelijke nieuwsfeiten uit Nederland verteld had kregen we van Jana onze vaste gids de nodige informatie. De meeste woningen zijn in dit land eigendomswoningen omdat men in verhouding veel voor de huur moet betalen. Een 1 slaapkamer apt. Kost € 230,- per maand 2 slaapkamer apt. kost € 320,- en een 3 slaapkamer apt. € 410,-. Bij een salaris op het platteland van € 500,- en in de hoofdstad van € 700,- houdt je dan niet veel over om van te leven. Vroeger ging men hier met 57 en resp. 62 jaar met pensioen. Tegenwoordig met 63 en reps. 65 jaar. Met een AOW vanaf slechts € 200,- € 300,- of € 400,- heb je het niet breed dus moet er bijverdient worden! Amtenaren hebben natuurlijk een hoger pensioen tot wel € 3000,- per maand!

Sinds 2007 is dit land aangesloten bij de NATO en voelen ze de dreiging van Rusland minder.

Het land is eigenlijk heel rijk; Olie die zelf geraffineerd wordt, Aardgas met een zeer hoog methaangehalte van 90%, Steenkool en Bruinkool, zout. In de Karpaten worden veel metalen gedolven zoals Koper, Zink, Magnesium, Zilver en Goud en Uranium.

1/3 van alle thermaal bronnen van Europa bevinden zich in dit land. Helaas is er veel corrupties waardoor de eigen bewoners niet meeprofiteren van deze bronnen.

Onderweg zien we immense vlaktes met zonnebloemen en Maïs. Roemenië is de hoofdleverancier van zonnebloemolie in Europa. Ook lijnzaad worden hier in grote volumes geproduceerd. 1/3 van Roemenië bestaat uit laagvlakte, 1/3 uit middelgebergte en 1/3 uit hooggebergte. Men heeft drie bergen hoger dan 2500 meter. Dus in de winter ook volop wintersportmogelijkheden.

De landerijen zijn particulier eigendom. Na de revolutie is het nl. weer terug gegeven aan de Roemenen zelf. Er is een grote wijnproductie van hoge kwaliteit. Naast Frankrijk Italië en Spanje is dit land ook een van de grotere producenten. De volksdrank is de Palinka ofwel pruimenlikeur met een alcoholpercentage van meer dan 50%! Bij het passeren van een groot kerkhof zagen we dat hier geen verschil wordt gemaakt tussen mensen; allemaal dezelfde grafsteen!

De drie kleuren van de Roemeense vlag hebben allemaal een betekenis; Rood voor het bloed van de helden die hun leven hebben gelaten om te strijden voor hun land. Geel voor de kleur van het graan dat hier ook in grote hoeveelheden geteeld wordt en Blauw voor de hemel.

Inmiddels zijn we in een bergachtige omgeving aangekomen en maken we een prachtige rit door het zgn. Oltdal. Hier stroom een rivier doorheen die een aftakking is van de Donau en een lengte heeft van 670 km. Hier zien we dan ook de vele kuurdorpen en dito instituten opduiken die zeer geliefd zijn bij het publiek. Het lijkt wel Zwitserland zo mooi om hier rond te rijden. We maken een stop bij een prachtige Orthodoxse kerk die zowel buiten als binnen voorzien is van prachtige Fresco’s. Ook de omgeving waarin deze kloosterkerk met zo’n 20 actieve monniken zich bevindt is heel vredig en kleurrijk. Bij de ingang bevindt zich een waterbron waar mensen geld in kunnen werpen. Omdat het kleinste biljet slechts 25 cent waard is lag het vol met bankbiljetten in het water! Het leek wel een Roemeense geldautomaat werd er al geopperd. Omdat onze maagjes zich begonnen te melden werd er gezocht naar een lunchadres. Omdat we niet overal met 35 personen welkom waren duurde het even alvorens we uiteindelijk een heel geschikte plek gevonden hadden. De Goulash soep die in een formaat van een ½ liter geserveerd werd mocht iedereen in elk geval zeer goed smaken. En een leuk lokaal restaurant. Hierna reden we verder naar Sibiu waar we de oude stadsmuur beklommen om in de oude kern terecht te komen. Wat weer een mooi pareltje is hier destijds gebouwd. Met onze gids gingen we allereerst een aantal bijzondere plekken bezoeken waarna we vrije tijd kregen om zelf het historische centrum verder te verkennen. Een heerlijke sfeervolle omgeving om in te vertoeven. Onze dag eindigde bij ons overnachtinghotel nabij het centrum waar ook het avondeten geserveerd werd.

 

Verslag dag 3 zaterdag 2 September

Na een eenvoudig maar goed Roemeens ontbijt vertrokken we met onze bus voor een rit naar Sighisoara. Vandaar gaan we weer een gedeelte van het cultureel erfgoed zien. Onderweg vertelde onze gids Liliane veel over de geschiedenis van het land het de onderdrukking waar velen van geleden hebben. Het is heel begrijpelijk dat in de huidige tijd veel Roemen er voor kiezen om hun toekomst in het buitenland te zoeken met de mogelijkheden die ze er voor hebben. Onze eerste stop is in Bazna waar een tweetal paard en wagens klaar staan voor een rit van 2 uur over het platteland. Hierdoor krijgen we op een andere manier te zien hoe het leven er aan toe gaat. Halverwege de rit werd er een bezoek gebracht aan een renovatieproject waar aan gewerkt werd. Dit werd door onze eigen gasten opgeleukt met een klein stukje zang onder het genot van een glas lokale wijn. Daarna weer terug naar Bazna. Onderweg werd de lunch genuttigd in de plaats Biertan in een monumentaal restaurant. Hier bezoeken we tevens de grootste kasteelkerk van Roemenië. Tot de 19e eeuw woonden hier ook de Evangelische bisschoppen. Daarna rijden we door naar Sighisoara. Ook hier weer goed bewaarde gebouwen uit de boeren Gotische Renaissance en Barokstijl waarvan een gedeelte al helemaal gerenoveerd. Op een kleine oppervlakte is een heel verleden te zien. De kleurrijke daken doen iedereen verbazen. We hadden alleen de pech dat het huis met tegenwoordig restaurant waar Dracula gewoond zou hebben net 2 dagen gesloten was. Er was voldoende vrije tijd om zelf rond te kijken in dit middeleeuws aandoende centrum. Met de benenwagen liepen we naar het restaurant aan de rand van het historische centrum. Ook hier weer een halve liter soep als voorgerecht! Daarna nog een stukje rijden naar ons nieuwe hotel dat midden in een lokaal dorp gelegen was. Het vriendelijke personeel bracht zelfs voor een gedeelte van de gasten die op een bovenverdieping woonde de koffers naar de kamer. Hier werd ook het avondeten geserveerd.

Dag 4 Zondag 3 September.

Inmiddels zijn we een beetje gewend aan de ochtend routine. 7 uur wekken 7.30 ontbijt 8.30 uur vertrekken. Via de zgn. Tihuta pas van Bukowina rijden we vandaag naar Trans Sylvanië. In Bistritz maken we een korte stop die zeker de moeite waard was met de prachtige gebouwen die er in het centrum te vinden zijn. Het zonnetje was ons ook deze dag weer goed gezind dus er werden weer volop foto’s gemaakt van de gebouwen met hun prachtige daken in deze stad. Ook bezoeken we kort een Orthodoxe kathedraal waar we met de lift naar boven kunnen tot 40 meter voor een mooi overzicht over de stad. Vandaag geen restaurant als lunchadres maar een grote Kaufland waar ze lekkere verse broodjes en andere zaken verkochten. Daarna rijden we door naar onze eindbestemming Moldovita. Onderweg zien we plaatsen voorbijkomen met de naam in 3 talen. Als er minimaal 20% anderstaligen wonen wordt de plaatsnaam ook in die taal vernoemd. Dit is wettelijk vastgesteld! Onderweg zien we zeer regelmatig boerenkarren met paarden met hooi. Het landschap doet je vermoeden dat je in Oostenrijk bent. Het valt iedereen ook op hoe divers het landschap is wat we tijdens deze reis passeren. Ook kan er in deze omgeving in de koude maanden wintersport bedreven worden. Ook zien we opvallend veel koeien onderweg in de “Oostenrijkse” weiden. Ook wordt de fabel ontkracht dat zigeuners uit Hongarije en Roemenië komen. Zij komen oorspronkelijk nl. uit Indië en Azië! Via den bergpas waar we nog stoppen bij hotel Dracula voor een mooi uitzicht op de omgeving. Een van de mooiste rondleidingen op deze reis krijgen we van non Tatjana die ons verteld over het klooster waar zij woont met een van de 5 prachtige Orthodoxe kerke aan de buitenkant en binnenkant helemaal beschilderd met het levensverhaal van Jezus. Wat een prachtige omgeving waar zij met haar 34 collega nonnen en 2 paters wonen. Je zou er zo voor intreden! Deze non staat vanwege haar charisma ook in diverse reisgidsen beschreven. Uiteindelijk arriveren we in de avond in ons hotel in Campulung in een mooie bergachtige omgeving. Dit hotel met 4 verdiepingen in Oostenrijkse stijl heeft wel een lift!

Dag 5 Maandag 4 September

Vandaag staat de langste rit van deze reis op het programma. Paul had eigenlijk als service opgezocht hoe groot de te rijden afstand zou zijn. Achteraf bleek dat er twee plaatsen met dezelfde naam in Roemenië bestaan waardoor de uiteindelijke afstand veel meer was dan beschreven! Maar we hebben er wel een mooie dag voor terug gekregen. Vandaag steken we op een andere plek de Karpaten over. Allereerst bezoeken we in Voronet nog een tweede klooster in dezelfde stijl als gisteren. Misschien zijn we inmiddels een beetje verwend want deze was in een andere basiskleur geschilderd en was meer commercieel van opzet. Wat wel nog steeds opviel was dat er overal; ook gisteren waterputten in de tuinen staan waar de mensen hun drinkwater uit hengelen. Een bijzonder gezicht. Ook worden er op veel plaatsen nog nieuwe kerken gebouwd! Daarna vervolgen we onze rit richting de Bicaz kloof. Voordat we deze passeren maken we een stop bij een hypermodern gigantisch nieuw en luxe winkelcentrum voor ons lunchmoment. Als snel geraken we in een heel ander landschap met hoge bergen om ons heen als we de Bicaz kloof inrijden. Halverwege maken we een stop voor een wandeling van 15 minuten waar we dit natuurwonder in de open lucht kunnen bewonderen. Een prachtig groene omgeving met veel water en immens hoge bergen waar veel kalk in zit. Wat zijn we dan toch klein. Even verder stappen we weer in de bus en passeren een plek waar in 1838 door een aardverschuiving een heel dorp verdwenen is. Hierdoor is een meer ontstaan dat de naam Lacul Rosu draagt ofwel het rode meer. Deze naam heeft het in legende te danken aan het bloed wat er gestroomd is door de overleden mensen en dieren die er woonden voorheen. Echter in het begin kleurde het rood door het ijzerhoudend gesteente. Tegenwoordig heeft het een meer groene kleur. Vanwege de grote verkeersdrukte konden we er niet stoppen langs de weg. Via prachtige panoramische uitzichten kwamen we uiteindelijk weer in de laagvlakte terecht met uitgestrekte akkers. Na de nodige kilometers komen we uiteindelijk in het oostelijke deel van Transsylvanië terecht. Onze gids Liliane neemt hier afscheid van ons. Vanaf morgen krijgen we een nieuwe eveneens Duits sprekende gids. De komend twee nachten verblijven we in een prachtig 4* resort op 800 meter met het grootste binnenzwembad van heel Roemenië. Bij binnenkomst schittert het marmer je tegemoet. Een aantal gasten verblijft zelfs in een van de vele suites die dit hotel heeft.

Dag 6 Dinsdag 5 September

Vandaag een relaxdag. De wekker loopt wat later af en we vertrokken pas om 9.00 uur omdat onze bezienswaardigheden op korte afstand van het hotel gelegen zijn. Een royaal ontbijt met volop keuze uit warme en koude gerechten stond op ons te wachten. Onze eerste stop vandaag is in de plaats Bran waar volgens Mr Stoker Dracula geleefd zou hebben. Dit is natuurlijk fictie maar dit kasteel lijkt helemaal op het kasteel dat in zijn boek beschreven wordt. Het is inmiddels een bedevaartsoord geworden want het trekt jaarlijks heeeeeel veel bezoekers. Wij waren gelukkig vrij vroeg aanwezig dus nog geen wachtrij van soms 2 uur om binnen te kunnen. Via een soort koopgoot met tal van souvenirkraampjes liepen we via een hellend pad naar de ingang van het kasteel dat vorig jaar helemaal gerenoveerd is. Nog een paar trappen omhoog en we waren op de eerste verdieping van het paleis van de voormalige Roemeense koningin Maria die dit als zomerresidentie gebruikte. Heel sfeervol ingericht met geheime gangetjes en trappen om te kunnen vluchten in geval van nood. Het moet gezegd; ze had wel smaak. Ontelbare ruimtes konden we bezoeken met originele meubels. En natuurlijk de folterkamer. Al met al een van de hoogtepunten van deze reis. Hierna reden we naar het centrum van Brasov waar we de zwarte kerk bezochten. Deze naam is te danken aan een grote stadsbrand in 1700 die alles zwart blakerde en het toenmalige houten dak deed instorten. We werden rondgeleid door een studente die heel duidelijk verhaal deed van de geschiedenis van deze bijzondere kerk met kerkbanken die aan twee gebruikt konden worden; Een richting voor het altaar, de andere voor de orgelconcerten van het grootste kerkorgel van Roemenië met bijna 5000 pijpen waarvan de langste 12 meter en de kortste 10 centimeter! Daarnaast stonden er nog 5 andere orgels in deze kerk! Ook herbergt het een collectie van 150 Perzische tapijten waarvan een gedeelte in gebruik is. Al met al een boeiende rondleiding. Na deze rondleiding kon ieder op eigen gelegenheid het centrum verkennen van deze industriestad die door zijn ligging veel buitenlandse bedrijven aantrekt. Het ligt nl. op een kruispunt van drie streken van Roemenië. Het is ook het centrum van de aardappelteelt. Vandaar dat er veel aardappelgerechten op de lokale menukaart prijken. Nadat de bus ons opgepikt had reden we naar een dorpje buiten de stad waar we de zgn. Wehrkirche in Honigberg bezochten. Deze kerk ommuurd met een bouwwerk van 12 meter en daarbuiten omheen een muur van 4 meter en een slotgracht is destijds gebouwd om burgers en belangrijke mensen te beschermen tegen aanvallen van buitenaf. Achter de eerste muur werden de dieren opgeborgen, Achter de 12 meter hoge muur was een tunnelstelsel gemaakt met gaten in de muur van waaruit geschoten kon worden of met pek gegooid. Hier waren ook de verblijven van de dorpsbewoners. Op het binnenplein stond de kerk met ook wooneenheden voor de belangrijke mensen. De kerk zelf zag er sober uit met houten balken als kerkbanken om de prachtige klederdracht van de vrouwen niet te laten kreuken tijdens het kerkbezoek. Al met al heel modern voor die tijd. Na een korte Lidl stop die ook in dit land talrijk aanwezig is reden we de bergen in terug naar ons verblijf met onderweg nog een mooie fotostop met uitzicht op het centrum van Brasov.

Dag 6 woensdag 6 September

Ook vandaag geen haast want na het ontbijt vertrekken we om 9.00 uur voor onze laatste etappe. Als extraatje rijden we allereerst rond in het gebied waar we verblijven. In de communistische tijd mochten de inwoners het land niet verlaten dus is er in deze omgeving een modern wintersport resort ontstaan. Het ziet er allemaal keurig verzorgd uit en heel schoon. Vanaf het vliegveld van Boekarest is het 2 uur rijden naar deze bestemming in de winter. Op weg naar Sinaia passeren we de bekendste bierbrouwerij uit deze omgeving. Al snel rijden we weer de bergen in met het gevoel alsof we in Oostenrijk zijn. Na het nodige klimwerk komen we aan bij het Peles kasteel. Hier woonden vroeger Koning Karel de 1e en koningin Elisabeth. Het was destijds een plaats waar belangrijke politieke beslissingen genomen werden. Ook was het een groot cultureel centrum. Met zijn 145 vertrekken en 28 badkamers geen klein kasteel. En voor die tijd heel modern met waterleiding elektriciteit, verwarming en een centraal stofzuigersysteem. Zelf het dak van een van de ruimtes kan volledig open geschoven worden. Toen we eenmaal binnen waren snapten we waarom er zoveel mensen in de rij stonden om binnen te komen. Gelukkig was er voor ons een tijdslot gereserveerd. Wat we onder leiding van een Engels sprekende gids vertaald door Paul te zien kregen overtrof onze stoutste verwachtingen. Al veel kastelen gezien maar zoiets luxe nog nooit. Wat een pracht en praal! Geen enkele ruimte hetzelfde ingericht. Dit moet je gewoon gezien hebben om het te geloven. Een mooiere afsluiting van onze reis hadden we ons niet kunnen voorstellen! Na dit bezoek was het lunchtijd in het dorp Sinaia zelf. Ook geen verkeerde plek trouwens. Met nog 2 uur rijtjd voor de boeg verlieten we deze prachtige streek. Onderweg vertelde onze gids nog wat meer over de lokale dingen. Zo zijn de scholen bij de minste sneeuwval al gesloten! Daarna vertelde ze het e.e.a over de communistische tijd. Men werkte met voedselbonnen en om de schulden die ontstaan waren door de oorlogen werd er gekort op de stadsverwarming. In de winter stond het ijs op de leidingen! Ter verdere uitleg gingen er enkele foto’s door de bus. Ook vertelde ze over een recente volksopstand waarbij een week lang bijna een ½ miljoen Roemenen hadden geprotesteerd tegen enkele wijzigingen. Deze zijn uiteindelijk ook niet doorgevoerd.
Voor deze gelegenheid had Jana een traditionele blouse aan met borduursels. Deze variëren per streek. Ook de traditionele hoofddeksels zijn overal anders. Er is zelfs een gebied waar mannen een hoofddeksel van hout dragen. Er zijn veel bloemen en vruchtpatronen verwerkt in de borduursels. Meisjes die nog niet getrouwd zijn hebben hele kleurrijke borduursels.

Langs de weg was er veel aanbod van volksvoedsel nummer 1 de zgn. Cartofi ofwel aardappels tegen een prijs van ongeveer 15 cent per kilo!

Ook het ritueel bij overlijden is anders dan in Nederland. Een overledene ligt 3 dagen thuis opgebaard. Op het platteland moet er aan de kerk betaald worden bij overlijden om in de hemel te kunnen komen! Een ander ritueel is dat men over de overledenen heen naar elkaar brood, melk en suiker aanreikt om de weg naar de hemel te kunnen betalen! In dezelfde kamer wordt aan het raam een glas water en een bord suiker neergezet voor 40 dagen om de ziel van de overledene op reis te kunnen laten gaan! Er is een rouwperiode van 40 dagen waar bij de achtergeblevene in het zwart gekleed gaat. Een dode wordt ook 2 x begraven! Na 7 jaar wordt het lijk opgegraven om te kijken of het helemaal vergaan is. De botten worden uit de kist gehaald en in een zak opnieuw begraven! Bij een bruiloft wordt er wel 3 keer aan de bruid en bruidegom gevraagd of ze echt willen trouwen! Daarbij dragen ze een kroon op het hoofd. De ring wordt aan de rechter ringvinger geschoven. Bij het verlaten van de kerk wordt deze gewisseld naar de linkerhand! Ondanks dit alles wordt er net zoveel gescheiden als in Nederland!

Uiteindelijk komen we weer aan in de hoofdstad bij hetzelfde hotel als de dag vaan aankomst. Voor de avondmaaltijd worden we naar een mooie locatie gebracht aan een groot meer waar we een Roemeense maaltijd geserveerd krijgen in combinatie met een traditionele dansvoorstelling met live muziek. Ook de gasten worden uitgenodigd om aan dit dansspektakel deel te nemen. Tenslotte brengt onze chauffeur Toni ons weer terug naar ons hotel voor een laatste overnachting in het Ramda parc hotel.

Dag 8 Donderdag 7 September.

Vandaag lekker uitslapen want de bus komt om 11.00 uur pas voorgereden voor de transfer naar het vliegveld van Boekarest voor de de vlucht naar Düsseldorf met aansluitend de transfer naar de diverse opstapplaatsen in de omgeving.