Tenerife oktober 2014

ReishuisReisverslagen

Verslag rondreis Tenerife 14-21 oktober 2014

Dinsdag 14 Oktober 2014

Na een goede voorbereiding vertrokken de deelnemers aan deze reis in de vroege ochtend vanaf de diverse opstapplaatsen onder begeleiding van Chi naar het vliegveld van Luik.  Na een voorspoedige vlucht met de wind in de rug kwam het toestel van TUI na een vliegtijd van amper  4 uur aan op het vliegveld Reina Sofia aan de zuidkant van het eiland. Iedereen stond al klaar bij de uitgang met zijn koffers toen Sebastian & Paul  die al eerder op het eiland aangekomen waren hen tegemoet kwamen lopen. Het was nog erg rustig zodat ook het huren van de busje erg vlot verliep deze ochtend. Het bleken allemaal mooie nieuwe Peugeot busjes te zijn. Nadat de meeste bagage in 1 busje geladen was en de gasten verdeeld waren over de andere 3 auto’s reden we in korte tijd naar het cafeteria van Shell in Los Cristianos voor een ontbijtje. Iedereen verbaasde zich over de prijzen die gerekend werden voor broodjes en koffie vergeleken met de Nederlandse prijzen op dergelijke locaties. Op korte rijafstand hiervan lag ons verblijfshotel Castle Harbour voor de komende week. Nadat iedereen ingecheckt had was er vrije tijd ingeruimd om te acclimatiseren. Om 14.00 uur vertrokken Sebastian en Paul met de groep voor een wandeling naar het gezelligste gedeelte van de boulevard om te laten zien wat Playa de Las Americas o.a. te bieden heeft.  In een zomers zonnetje liepen we o.a. langs een midgetgolfcomplex wat omringd was door een prachtige cactustuin. Ook de luxe winkels aan deze boulevard trokken de aandacht. Langs de zee liepen we weer terug waar iedereen van de gelegenheid gebruik maken om een drankje te nuttigen. Omdat deze dag al vroeg begonnen was werd het avondeten vandaag ook vroeg genoten. Hiervoor reden we naar Guachinche El Cordero ofwel het schaap waar we in een bijzondere omgeving waar bananen geteeld werden,  een echt lokaal menu geserveerd kregen.  Kleine paprikaatjes gefrituurd in olijfolie met zeezout en de Morsilla ofwel bloedwordt met amandelen en kruiden vielen erg op. Dat de Spanjaarden van veel en lekker houden viel hier al meteen op. Ook het toetje met verse ananas erin mocht welgevallen. Deze avond lag iedereen op tijd in zijn bedje.

Woensdag 15 Oktober 2014

Even na 9.00 uur vertrokken we via de carretera ofwel autosnelweg met een heerlijk zonnetje richting noorden. Aangekomen in La Laguna bezochten we allereerst een lokale markt waar we konden zien wat het aanbod op het eiland is wat betreft verse producten. Daarna liepen we het oude centrum in van deze universiteitsstad waar meer dan 2000! professoren les geven aan de universiteit van deze eilandengroep. Door het lokale karakter gelden hier ook hele andere prijzen dan in het toeristische zuiden. Om 11.30 nam onze enthousiaste en over vriendelijke gids  Dominga ons mee voor een stadrondleiding langs de belangrijkste plekken van deze oorspronkelijke hoofdstad waar ook tegenwoordig nog nonnen afgezonderd leven van de bevolking. Aan het einde van deze tour troffen we ook Sebastian weer die ons samen met Paul weer terugbracht naar de parkeergarage om onze tour te vervolgen. We reden de bergen in om naar een weg met vele bochten te eindigen aan het einde van de wereld ofwel in Chinamada. Hier liepen we door een prachtige omgeving naar het eindpunt waar we een adembenemend uitzicht hadden over de oceaan en Punto Hidalgo met zijn zeezwembad en enorme golfslag. Nadat we weer bij de parkeerplaats terug waren volgde de lunch in een heuse grot. Het menu van deze dag was bijzonder nl. alleen maar verse groenten geteeld in het gebied waar we waren.  Door de verschillende bereidingstijden van de diverse groenten is het een hele kunst om deze allemaal op hetzelfde moment gebruiksklaar te hebben. Deze maaltijd eindigde met een vers bereide Casillo. Hierna reden we weer bergaf richting Candelaria; het Lourdes van Tenerife. Gelegen aan de zuidkust konden we ook hier weer genieten van een heerlijk zonnetje terwijl we door het straatje liepen dat ons naar een groot plein bracht waar elk jaar op 15 augustus een grote bedevaart plaatsvindt. Sebastian gaf uitlegen over de beelden van de koningen die aan de rand van het plein stonden en ook werd er een bezoek gebracht aan de kerk waar de zwarte Madonna stond.  Elke dag trekt deze plek honderden bezoekers die bloemen komen offeren. Na een dik half uur rijden waren we vroeg in de avond weer terug in Los Cristianos.

Donderdag 16 Oktober 2014

Vandaag reden we met onze witte busjes allen ter herkenning getooid met een fel gele slinger via een mooie bergachtige route door o.a. kleine dorpjes en lavavelden naar Icod de los Vinos waar we via een sterk hellende weg aankwamen bij de Cuevas de los vientos. Dit gebied dat slechts enkele jarengeleden  ontdekt is herbergt een lavatunnel die van binnen bezichtigd kan worden. In 2 groepen vertrokken we onder begeleiding van 2 eveneens erg enthousiaste gidsen voor een boeiden tour verkleed als smurfen met een mijnwerkershelm de bergen in. Een ondergrondse tour volgde over eeuwen gelden gevormde lavatunnels. Een hele ervaring! Door het enthousiasme van de gidsen die Sebastian en Paul al enkele jaren persoonlijk kennen duurde de tour voor onze groepen dan ook langer dan gebruikelijk. Dit was gisteren met de vaste gids Dominga in La Laguna ook al het geval! Hierna reden we via de kust naar ons lunchadres in de buurt van La Orotava. Midden tussen de bananenplantage genoten we van een wederom uitstekende lunch met weer andere gerechten dan de voorgaande keren. Aansluitend volgde een korte rit naar Puerto de la Cruz waar we enkele uren de tijd kregen om rond te wandelen door het centrum. Velen maakten van de gelegenheid gebruik om een terrasje te pikken in het wederom heerlijk schijnende zonnetje. Tegen 20.00 uur waren we deze dag weer terug in het zuiden.

Vrijdag 17 Oktober 2014

Deze dag die oorspronkelijk bedoeld was als vrije dag werd door de meesten van de groep toch ingevuld met een leuke activiteit. Sebastian vertrok met 1 busje om 8.00 uur al richting de haven van Los Cristianos om met de ferry  naar La Gomera over te steken. Dit eiland op 1 uur varen vanaf Tenerife biedt bezoekers een totaal ander landschap. De deelnemers kwamen ’s avonds dan ook erg enthousiast terug met de opmerking dat ze deze dag niet hadden willen missen.  Een ander gedeelte vertrok met Paul richting San Blas op slecht 15 minuten rijden van het complex waar een Reserva Ambiëntal San Blas bezocht werd. Hier volgde o.a. een virtuele tour waar heel veel kennis werd opgedaan over het ontstaan van het eiland en zijn bewoners, flora en fauna. Aansluitend volgde een wandeling door een onaangetast gebied waar men vroeger woonde en werkte. Enkele figuranten lieten zien hoe het e.a.a. vroeger in zijn werk ging. Paul die al vele jaren in dit gebied komt was ook erg verbaasd over wat hier te zien was. Aan het einde van deze tour werden we met een golfkarretje weer naar het hoofdcomplex teruggebracht. Al met al een onderdeel dat volgend jaar zeker weer aangeboden al worden als extra activiteit.

Zaterdag  18 Oktober 2014

Op de inmiddels vertrouwde tijd vertrokken we deze dag richting noorden voor een bezoek aan de groene kant van het eiland. Allereerst werd een stop gemaakt bij een prachtig uitzichtpunt; Humboldt. Vanaf hier heeft men een vergezicht over de gehele Orotava vallei.  De nodige foto’s werden gemaakt, want ook vandaag liet het zonnetje ons niet in de steek. Slechts 5 kilometer verderop lag de historische plaats La Orotava waar aansluitend heengereden werd.  Nadat de busjes geparkeerd waren nabij het centrum werd er al wandelend een bezoek gebracht aan deze bergachtige omgeving met huizen die bijna allemaal voorzien zijn van de beroemde balkonnetjes waarvoor deze omgeving o.a. bekend is. Een bezoek aan het Casa de Balcones is ook absoluut een must  om te zien hoe de tradities hier nog steeds voortleven. Een ervan is het beroemde festival medio juni waar met de vele kleuren lavazand 3D sculpturen gevormd worden waar men ruim een maand mee bezig is. Dit alles wordt geopend met een grote processie door het centrum met zijn steile straatjes met ronde klinkers. Ook de botanische tuin werd met een bezoek vereerd. Ook dit is echt een aanrader om te bezoeken als je op het eiland bent. Hierna volgde volgens sommigen een wellicht nog steilere tocht omhoog naar het lunchadres voor deze dag; een heuse Guachinche midden in een druivenwijngaard die nog helemaal vol hing met blauwe druiven. DE geur van wijn die aan het rijpen is komt je tegemoet als je het restaurant binnen loopt. Een traditionele heerlijke maaltijd voor slechts € 12,50 inclusief drankjes volgde. De avond was wederom ter vrije besteding.

Zondag 19 Oktober 2014

Dat het ook op Tenerife kan spoken blijkt wel uit het hieronder beschreven verslag van deze dag. Even na negenen vertrokken we onder dichte bewolking op weg naar de Teide. Omdat aan de kust nooit duidelijk is wat het weer boven op ruim 2200 meter hoogte zal zijn reden we vol goede moed via Vilaflor naar de hoogste berg van Spanje; El Teide. Echter al snel kwamen we in de wolken te rijden die deze dag erg laag hingen. Dit wil echter nog niets betekenen. Wat volgde was echter van een geheel andere orde. Blijkbaar had het de afgelopen nacht  flink geregend en gestormd. Naar mate we hoger kwamen lag er overal zand en stenen op de weg waardoor al zigzaggend onze rit naar boven moeten vervolgen. Plotseling lag er een enorme steen midden op de weg die door de weersomstandigheden naar beneden was gerold! Het ging steeds harder waaien en regenen. Aan de rand van de grote krater werd besloten om vanwege veiligheidsredenen de rit niet verder te vervolgen maar aan de andere kant naar beneden te rijden. Ook hier bood het landschap een troosteloze aanblik. Het begon steeds harder te waaien en te regenen! In een slakkengang reden we naar beneden waar we regelmatig al zigzaggend deze omgeving noodgedwongen moesten verlaten. Paul die al 25 jaar het eiland bezoekt had dit ook nog nooit meegemaakt. Uiteindelijk kwamen we in een rustigere omgeving terecht waar het wel erg mistig bleef.  Via Los Gigantes waar het ook noodweer was, want de brandweer had vanwege overstromingen de weg afgesloten, reden we via een hoger gelegen weg terug naar Los Cristianos. Ook een van de andere dorpen op onze route was getroffen door overstromingen waardoor winkels en kelders onder water waren komen te staan. Veilig terug in Los Cristianos moesten we vernemen dat kort na ons vertrek van bovenaf het hele gebied afgesloten was voor alle verkeer! Op de nationale tv was die middag te zien dat in Santa Cruz op nog geen 45 minuten rijden van Los Cristianos de auto’s door de straten dreven en er zelf een dodelijk slachtoffer te betreuren was! Ook dit is Tenerife.  ’s Avonds ging een gedeelte van de groep samen met Paul naar een heus kiprestaurant. De plaats Adeje waar we verblijven staat bekend om zijn vele kiprestaurants. Er werd heerlijk gesmuld van de speciaal bereide kipstukken in een speciale marinade. Pas deze avond werd ontdekt hoe lekker de Sangria hier smaakt. Want behalve enkele liters wijn werden er ook de nodige halve liters Sangria genuttigd. Ook hier was de prijs van het genuttigde weer een aangename verrassing.

Maandag 20 Oktober 2014

Aanvankelijk was Sebastian een beetje sceptisch over wat het weer deze dag zou brengen, maar het navolgende verslag maakt duidelijk dat dit niet nodig was. Met een regenkans van slechts 5 % reden we optimistisch de bergen in. We hadden zowaar een prachtig uitzicht over de omgeving kort nadat onze tocht was begonnen. Via wederom een andere route kwamen we aan in Tainamo vanwaar we via een weg met vele bochten in Santiago del Teide bereikten.  Hier sloegen we linksaf richting Masca; het hoogst gelegen bergdorp van Spanje. De zon begon zich zowaar steeds meer te laten zien naarmate onze tocht naar boven vorderde. Op een winderige plek maakten we een korte fotostop voor een adembenemend uitzicht over de omgeving. Wat voel je je klein tussen dit enorme bergmassief! Daarna volgde via veel haarspeldbochten de afdaling naar dit voor het massatoerisme verstopte bergdorp. Grote touringcars kunnen hier gelukkig niet komen.  De verwachte drukte bij de beperkte parkeergelegenheid viel gelukkig mee zodat de busje mooi naast elkaar geparkeerd konden worden. Via een sterk hellend pad kwamen we in het 60 zielen tellende dorpje met 3 baby,s aan waar men kon genieten van een meer dan prachtig landschap. Natuurlijk was er ook tijd voor een drankje. Hierna vervolgden we onze route en konden op een gegeven moment het eiland aan beiden kanten op hetzelfde moment bekijken evenals de oceaan aan de beiden zijden. Een mooie route naar beneden volgde langs druivenranken vol met blauwe druiven, mandarijnenbomen, amandelbomen die al groen waren, maar nog net niet bloeiden, vijgenbomen vol met fruit, cactussen, aloë vera, kauwgomstruiken, bougainville in vele kleuren, etc, etc. Naarmate we meer bij de kust kwamen e steeds meer bananenplantages opdoemen. Omdat het onder steeds warmer werd was dit ook terug te zien in de vegetatie. Op sommige plekken bloeiden de kerststerren maar dan in struikvorm al volop.

Met een temperatuur van bijna 30 graden bereikten we uiteindelijk Garachico. Deze plaats die 300 jaar geleden door een lavastroom bedolven werd, wordt tegenwoordig door de toeristen graag bezocht vanwege zijn bijzondere omgeving.  Op de oude fundamenten is nl. een nieuw dorp gebouwd. Door deze lavastroom is het eiland nl. een stukje groter geworden. De oude toegang tot de haven is het enige wat overgebleven is van vroeger.  Hier kreeg iedereen de gelegenheid om te lunchen op een van de gezellige terrasjes.  Omdat we de Teide gisteren vanwege de weersomstandigheden niet hebben kunnen bezoeken was besloten dit alsnog vandaag te proberen. Omdat de weersomstandigheden totaal anders waren reden we via een sterk wisselend landschap via La Orotava naar het Nationaal park El Teide. Na een fotostop waar men kon zien wat een lokale tornado lokaal in de bergen kan aanrichten reden we uiteindelijk het Nationaal park binnen. De reaktie was meteen. Dit moeten je gezien hebben, dit kun je niet vertellen. Wat je hier ziet overtreft alles. Wat een immense krachten hebben hier hun werk gedaan om dit enorme, echt enorme landschap te vormen tot wat het nu is. Sebastian had eerder deze week al verteld dat het eiland oorspronkelijk bestond uit 3 kleine vulkaanuitbarstingen, maar door de laatste grote uitbarsting van de Teide geworden is tot wat het nu is. We stopten voor een mooi uitzicht bij het zgn. Teletubbie maanlandschap  wat bij enige neerslag helemaal groen kleurt!  Ook hier moesten de nodige foto’s gemaakt worden.  Daarna passeerden we de toegang tot de Teleferico die je naar een hoogte van ruim 3000 meter brengt. Vanwege de sterke wind was deze echter vandaag gesloten. Even verderop weer een andere grillig landschap waar we onze koffiestop maakten.  Onder zonnige omstandigheden verlieten we uiteindelijk na kilometers rijden door het kraterlandschap met zijn vele kleuren het nationaal park. De rit naar beneden was er ook een met vele mooie uitzichten. Waar we gisteren nog reden door zand en keien was de weg inmiddels weer gereinigd. Besloten was vanwege het aangepaste programma deze avond niet naar een vis of vleesrestaurant te gaan. Dit blijkt bij het schrijven van deze ook vergeefse moeite te zijn geweest, want door het stromachtige weer hebben de vissers al 3 dagen niet uit kunnen varen! Een viswinkel in een van de supermarkten was gesloten vanwege de onmogelijkheid verse lokale vis te kunnen leveren! Daarom werd besloten om op ons eetadres van de ochtend van aankomst te gaan eten.

Dinsdag 21 Oktober 2014

Met het restaurant bij Castle Harbour  was afgesproken deze ochtend al vanaf 7.15 uur te ontbijten. Vanwege onze vlucht om 10.15 uur naar Luik dienden we al om 8.00 uur te vertrekken. Iedereen had zijn bagage in een aparte ruimte geplaatst zodat Paul tijdens het nuttigen van het ontbijt alle koffers in de busjes kon plaatsen.  De dame van de receptie verklaarde hem voor gek! Even na 8.00 uur zat iedereen in een van de busjes en reden we in korte tijd naar de luchthaven. Na een afscheidsspeech van Gerrit Lamers namens de groep waar hij Sebastian en Paul bedankte werd er ingecheckt en werd er afscheid genomen van enkele gasten die nog een weekje bleven en kon de terugvlucht aanvaard worden.

Wij hopen dat iedereen heeft genoten van een heerlijke week op Tenerife waarbij we hebben geprobeerd u een ander eiland te laten zien dan dat men had verwacht aan te treffen.