Tenerife oktober 2017

Chi Long HoReisverslagen

Verslag Rondreis Tenerife anders beleven 19 tm. 26 oktober 2017

Dag 1 Donderdag 19 Oktober
Via een korte aanvoerroute werden de a.s Tenerife bezoekers met twee busjes naar het vliegveld van Keulen vervoert voor de vlucht met Norwegian naar het eiland van de eeuwige lente Tenerife. Met een kleine vertraging ging de boeing 737 de lucht in op weg naar het zuiden van Europa. Even na half twaalf zette de vogel met zijn rode neus voet aan de grond. Donato; de chauffeur van een van beide busjes en Paul stonden de gasten al op te wachten bij de uitgang. Na een korte rit waren we bij het hotel waarna iedereen zijn kamer opzocht voor een verdiende nachtrust

Dag 2 Vrijdag 20 Oktober
Na een zeer goed verzorgd ontbijtbuffet in het restaurant van het Castle Harbour complex vertrokken we deze eerste excursiedag richting La Laguna; de oorspronkelijke hoofdstad van dit eiland. Allereerste bezochten we deze ochtend de markthal waar een keur aan lokale producten te vinden was. Wat een diversiteit aan aardappels waarvan de duurste wel meer dan € 6,- per kilo kostten. Een ware delicatesse. Ook de keuze aan verse kazen was enorm. Na een korte wandeling kwamen we in het oude centrum aan waar iedereen op zijn gemak alvast een kijkje kon nemen. Om 13.00 maakten we met een zeer vriendelijke lokale Duits sprekende stadsgids een wandeling waarbij we verschillende gebouwen van binnen konden bekijken. Normaal zou je er niet binnen mogen. Na deze interessante bezichtiging waar we weer wijzer van werden dan dat we al waren reden we met de busjes het anaga gebergte in. De weg eindigde letterlijk in Chinamada waar we opgewacht werden voor een lokale warme maaltijd in La Cueva; een uitgehouwen grot in de bergen van dit gebied. Een echt burgerlijk maar heerlijk maal werd ons voorgeschoteld door een vriendelijke familie die toevallig deze middag net voor de eerste keer opa en oma geworden waren! Met een chupito werd dit maal afgesloten. Hierna volgde een wandeling naar een mooi uitzichtpunt over de oceaan richting punto Hidalgo. Inmiddels was de dag al weer een heel eind gevorderd en reden we terug naar het zuiden.

Dag 3 Zaterdag 21 Oktober
Vandaag gingen we ondergronds. Via een groene route aan de noordkant van het eiland kwamen we aan bij een bijzondere attractie; de Cuevas de los vientos ofwel de tunnels van de wind. Het lavatunnel complex is het twee ter wereld na Haïti dat te bezoeken is. Na een uitgebreide filmpresentatie kreeg iedereen zijn eigen smurfenmutsje en mijnwerkershelm op om daarna onder leiding van een Duits sprekende gids ruim 2 uur lang bovenop en onder de lava te lopen. Omdat zij zelf ook heel erg van de natuur houdt was het mooi om te horen wat de natuur ons allemaal te bieden heeft. Een bijzondere ervaring met heel veel informatie over het ontstaan. Na de middag reden we naar El Rincon nabij Puerto de la Cruz voor een wederom uitstekend diner midden tussen de bananenplantages. Voordat we naar binnen gingen gaf Paul uitleg over hoe bananen eigenlijk groeien. Vandaag geen postre ofwel toetje. Daarvoor reden we aansluitend naar Puerto de la Cruz waar het toerisme ooit begonnen is. Echter omdat het weer hier niet altijd standvastig is kwam uiteindelijk het zuiden in beeld als de zonbestemming. Na een begeleide wandeling met Paul kreeg iedereen de tijd om de stad op eigen gelegenheid te verkennen.

Dag 4 Zondag 22 Oktober.
Op deze in principe vrije dag kozen de meesten er toch voor om mee te gaan naar Reserva Ambential de San Blas. Hier kon men via een speciale presentatie zien hoe het leven op het eiland er vroeger uit heeft gezien. Speciaal voor de Reishuis gasten was er een rondleiding georganiseerd. Normaal gesproken heeft men hier nl. als passant geen toegang omdat deze plek alleen voorbehouden is aan de eigen hotelgasten. Na de filmpresentatie volgde een rondleiding door een virtuele wereld via diverse ruimtes die het leven van vroeger weer gaven. Met ieder zijn eigen oortje liepen we daarna buiten door een gebied dat vroeger ook bewoond is geweest. Met enkele figuranten op onverwachte plekken kwam het geheel tot leven. Na afloop van deze ruim 2 uur durende rondleiding reden we naar de zgn. golden mile waar het massa toerisme zich thuis voelt. Met een wandeling over deze boulevard en enige uitleg kreeg men een beeld wat de moderne toerist tegenwoordig te wachten staat. Sinds 2 jaar heeft er zich ook een Hard Rock cafe gevestigd waar natuurlijk een kijkje genomen moest worden. De rest van de middag kon ieder op zijn eigen manier doorbrengen. Voor de avond had Paul al weken geleden een tafel gereserveerd bij restaurant “Dacappo” in het centrum van Los Cristianos. Elke avond volle bak. Achteraf snapten de gasten ook wel waarom. Hierna wel te voet naar huis!
Dag 5 Maandag 23 Oktober
Vandaag gaan we o.a. een plek bezoeken die velen al in de reisgidsen hebben zien staat; Masca. Het weer is ons zeer goed gezind want we komen met volop zonneschijn aan op deze prachtige plek met eveneens prachtige uitzichten. Degenen die van een flinke afdaling maar ook klim houden dalen af naar het plein aan het einde van de bebouwing. Niet iedereen zou hier kunnen en willen wonen want rust heb je absoluut als er geen toeristen zijn. Echter de bekende Masca kloof wordt door veel eilandbezoekers gelopen echter niet altijd met een goede afloop omdat deze route niet gezekerd is door de overheid. We reden weer verder naar een bergpas op zo’n 1100 meter hoogte. Hier ook weer even een stop om te genieten van de prachtige vergezichten. Hierna zetten we de daling in naar Buena Vista del Norte ofwel een mooi uitzicht op het Noorden. Tijd voor een kopje koffie op het dorpsplein waar toevallig een kermis gaande was vanwege een patroonsfeest. Langs enorme rotswanden reden we naar punta Teno waar de zon uitbundig scheen en waar we konden rondwandelen voor o.a. mooie foto’s bij de vuurtoren. Door een gebied met ontzettend veel bananenplantages kwamen we daarna aan in Garachico. Deze plaats is ruim 400 jaar geleden volledig bedolven onder een lavastroom. Het nieuwe dorp op bovenop deze stroom opnieuw opgebouwd! Omdat de maagjes alweer knorden besloten we eerst onze maaltijd te nuttigen in een gezellig lokaal restaurant waar men op onze komst al gerekend had. Bang dat we niet genoeg op ons bord zouden krijgen was het weer een rijkelijke maaltijd met een chupito ter afsluiting. Na enige uitleg kreeg iedereen de tijd om het dorp op eigen gelegenheid te verkennen en te genieten van het locale leven. Via een andere bergroute reden we weer terug naar huis aan de andere kant van het eiland dat qua omtrek net zo groot is als de provincie Utrecht. Onderweg maakten we nog een stop bij een uitzichtpunt waar je goed kon zien wat de laatste lavastroom had aangericht.

Dag 6 Dinsdag 24 Oktober
Het ontbijt was weer rijkelijk zodat iedereen er weer tegen kon voor een aantal uurtjes. Na ons vertrek uit Los Cristianos stopten we eerste bij het kerkhof van Arona waar men kon zien hoe mensen hier begraven worden in een wand. Met enige uitleg konden we een vergelijk maken met onze Nederlandse manier van begraven. Via een route van zo’n 40 kilometer door prachtige landschappen waarbij we o.a. het waterdorp Vilaflor passeerden kwamen we uiteindelijk aan in de krater van de El Teide met zijn bijna 3800 meter hoogte de hoogste berg van heel Spanje. Wat zijn we toch klein als je hier rondrijdt! Bij een parkeerplaats waar je een hoge hakschoen kon zien en een knielend Mariabeeld konden we ervaren wat de natuur allemaal voor ons in petto had en heeft. De kracht die er in onze wereldbol zit valt met geen pen te beschrijven. Even verderop kon men rondwandelen in een vulkaangebied. We waren niet de enigen vandaag! Al snel wisten de meesten het zonnige terras te vinden. In dit gebied is de lucht zo schoon dat er vroeger een sanatorium is geweest. We vervolgden onze rit en maakten een stop bij Teletubbieland! Er waren inmiddels al heel wat foto’s gemaakt. Aan de andere kant van de caldera ofwel krater zetten we de daling in naar La Orotava. Ofwel het gouden dal. Met prachtige vergezichten onderweg waarvoor we ook nog een stop maakten kwamen we uiteindelijk in La Orotava aan. Tijd voor een lunch in het oude centrum op een van de gezellige terrasjes. Hierna volgde een wandeling door het casino tuinencomplex. Het hele jaar door bloeien en een of meerdere planten. De strelitzia’s stonden volop in bloei. Na een bezoek aan het museum waar een pottenbakker bezig was en men een zandsculptuur kon zien daalden we verder af voor een bezoek aan het moderne centro de visitantes. Jammer dat er zo weinig publicatie gegeven wordt aan deze plek waar men het ontstaan en het leven op dit eiland kan zien. Inmiddels was het alweer tijd om terug te keren naar huis. Vanavond een bijzondere locatie om te gaan dineren; Een Guachinche restaurant waar men zelf een gedeelte van de gerechten die men serveert zelf produceert. In een voormalige bananenkas met heel veel natuurlijk groen werd het a la carte diner geserveerd. Voor menigeen weer eens te grote porties. Maar dat vindt men hier heel gewoon. Ook de piementos de padron ofwel de groene paprikaatjes vielen goed in de smaak.

Dag 7 Woensdag 25 oktober
De week vliegt voorbij! Vandaag gaat Sebastian de partner van Paul ons vergezellen voor onze dagtocht. Na een rit van ruim 30 minuten arriveerden we in Candelaria; het Lourdes van de Canarische eilanden waar de zwarte madonna te zien is. Er zit een heel verhaal achter deze persoon die in de grot nog in het originele formaat te zien is en in de Basiliek in groot formaat. Voor de eilanders de belangrijkste persoon in hun leven. Kom je aan de Zwarte Madonna dan heb je echt een probleem. Op het grote plein voor de Basiliek stonden de prachtige bronzen beelden van de 9 voormalige koningen van het eiland. Hier gaf Sebastian een uitgebreide uitleg over de geschiedenis van dit voormalige koninkrijk. Nadat we de grot en de Basiliek bezocht hadden reden we in korte tijd naar de hoofdstad Santa Cruz. Les best want het zou vandaag 30 graden worden. Dat was al goed te merken toen we uitstapten bij het Auditorium dat een beetje lijkt op het Operahouse in Sidney. Tien jaar geleden was de hoofdstad niet echt een trekpleister maar door de vele vernieuwingen en renovaties trekt Santa Cruz elk jaar meer toeristen. Wij vervolgden onze wandeling om uiteindelijk bij de markthal aan te komen die elke dag van 6 uur in de ochtend tot 2 uur in de middag geopend is. Het was er gezellig druk meet de vele locals die er inkopen kwamen doen. En alles kersvers. Even tijd voor een kopje koffie. Daarna via TEA; een modern gebouw met een enorme bibliotheek die 7 dagen per week geopend is en tevens dient als expositieruimte. Via de oude prostitutiewijk die tegenwoordig vele terrasjes en restaurants herbergt kwamen we uiteindelijk in het centrum aan. Via een kriskras route langs diverse gebouwen die nog herinnerden aan de tijd van het communisme arriveerden en een winkelstraat met prachtige bomen die zorgden voor de nodige schaduw kwamen we aan bij een enorm groot en groen park met veel bloemen en planten. Een oase van rust in het drukke centrum. Tijd voor de lunch. Via de hoofdstraat met heel veel winkels waar men de tijd kreeg om te shoppen liepen we naar de Plaza aan de kust waar een grote waterplas met een plastiek I love Santa Cruz o.a. het decor vormde. Ook de beelden van twee blote mannen konden sommige dames imponeren. Natuurlijk ook op de foto! Zij symboliseerden de beschermers van de stad in vroeger tijden. De temperatuur was inmiddels al opgelopen boven de dertig graden toen we terugliepen naar onze vervoermiddelen voor de rit terug naar Los Cristianos. De avond was gereserveerd voor een bezoek aan een traditioneel kiprestaurant met een grootmoeders recept voor het bereiden van krokante gewonen en pikante stukken kip. Jammie. Ook de rekening was weer een verrassing vergeleken met Nederland. € 14,- inclusief toetje en enkele liters lekkere witte wijn van het eiland. Helaas alweer ons laatste cena van deze reis.

Dag 8 Donderdag 26 Oktober
Omdat onze terugvlucht pas om 13.45 uur vertrok kon iedereen op zijn gemak ontbijten en de koffers inpakken. Samen met Donato en Paul reden we terug naar het vliegveld voor de check in. Nadat er uitgebreid afscheid was genomen ging het richting controle voordat er uiteindelijk ingestapt kon worden. Al met al weer een gevarieerde week waarbij iedereen het eiland van een andere kant heeft kunnen beleven.