Tenerife wandelreis Mei 2017

Chi Long HoReisverslagen

Verslag wandelvakantie La Gomera & Tenerife 10-21 mei 2017

Dag 1
Met een vroege wekker die niet bij iedereen afliep begon het reisavontuur naar La Gomera en Tenerife. De bus van Munckhof pikte op 3 locaties de gasten op om vervolgens naar het vliegveld van Weeze te brengen. Een van de vogels van de Fa. Ryanair bracht de gasten met een vlucht van 4.30 uur naar het vliegveld Reina Sofia in het zuiden van het eiland. Daar stond Sebastian iedereen op te wachten. Nadat de huurauto’s in ontvangst genomen waren en de joffers ingeladen ging de rit naar de haven van Los Cristianos voor de transfer met Armas naar San Sebastian de La Gomera. Nadat iedereen ingecheckt was volgde een korte rondleiding door de kleine hoofdstad zodat iedereen wist waar de winkels waren voor de dagelijkse proviand. De eerste maaltijd was deze avond direct aan de haven bij Caprichos. Met lokale gerechten werd meteen de goede toon gezet voor de komende dagen. Na een extra lange dag was het niet moeilijk om de slaap te vatten.

Dag 2
Ons hotel voor de komende dagen La Colombina biedt elke dag een uitgebreid ontbijtbuffet om er de eerste uren weer tegen te kunnen. De lokale supermercado zorgde elke dag voor een lekkere bocadillo voor onderweg. Om 9.00 uur stond de professionele wandelgids Ennekoisz bij de parkeerplaats te wachten om op pad te gaan voor de eerste wandeling van 6. Hiervoor reden we de bergen in richting Arure. Deze eerste wandeling is niet te zwaar om alvast te wennen aan het wandelen in de bergen. Toch anders dan een wandeling in ons platte Nederland. Iedereen haalde met gemak de eindstreep na een wandeling van 5 uur door een sterk afwisselend landschap. Het drankje in de lokale bar mocht iedereen zeer goed bekomen. Nadat we weer terug waren in San Sebastian tijd voor een lekkere douche. Deze avond was gereserveerd bij Inta; een echt lokaal restaurant met porties die gemaakt waren voor reuzen! De ervaring is dat men hier gewend is veel te royaal te serveren. Met de drankjes inclusief was het een lekker eet en drinkfestijn. Ook het lokale bier viel goed in de smaak.

Dag 3
Inmiddels gewend aan het andere klimaat gingen we vandaag in een andere versnelling. De rit naar de startplek van onze langste wandeling op La Gomera begon bij Reventon Oscuro de weg die naar El Cedro leidt geplaveid met natuur
Steen dat een mooi geluid oplevert als je er overheen rijdt. De route begon vandaag op het laagste gedeelte van de route van 13,3 kilometer. Onderweg natuurlijk veel fotomomenten en een nieuwe ervaring; lopen op blote voeten door het bos. De komende twee dagen naam ook een goede vriend van Sebastian en Paul deel aan de wandelingen. Hij is professioneel fotograaf en maakte talloze kiekjes. Onze wandelgids die een echte natuurliefhebbers is wilde dit graag laten uitproberen. De klim naar boven werd beloont met een machtig uitzicht o.a. op de El Teide die met zijn 3700 meter hoog boven de wolken uitstak. Onderweg evenals de voorafgaande dag werd er vaak uitleg gegeven over wat we allemaal tegenkwamen en werd over de historie van het eiland verteld. Voor een enkeling was het een hele beproeving om de eindstreep te bereiken, maar uiteindelijk lukte dat toch. Bergafwaarts ging het daarna weer naar de kust waar het aanzienlijk warmer was dan in de bergen. Het diner was deze avond weer gereserveerd in het restaurant van de eerste avond. Echter wel met een heel ander menu. Ook de fluittaal van het eiland; El Silbo werd uitgelegd door de eigenaar van het restaurant.

Dag 4
De laatste wandeling op La Gomera stond op het programma. Na een wederom zeer uitgebreid ontbijt reden we met onze busjes wederom de bergen in naar de startplek van vandaag; Degollada de Peraza. Gelegen op een mooi uitzichtpunt kregen we allereerst uitleg over deze omgeving waarna de sterke daling ingezet werd. Op het laagste punt lag een klein dorpje met de naam Las Lajas met nog geen 40 inwoners. De meeste huizen worden gebruikt als vakantiewoning tegenwoordig omdat de oorspronkelijke bevolking veelal vertrokken is. Vroeger was hier veel landbouw maar tegenwoordig is daar geen droog rood meer in te verdienen. Bij Casa Manco werd genoten van de lunch voordat de klim ingezet werd. Het kostte de nodige energie maar zelfs Toon haalde ook vandaag weer de eindstreep. Hij werd met een ereboog onthaalt! Omdat San Sebastina niet zoveel keuze biedt aan restaurants gingen we deze avond nogmaals aanschuiven bij Inta. Geen straf want het mcoht iedereen weer goed smaken.

Dag 5
Op onze vrijde dag op La Gomera nam Sebastian iedereen mee voor een gevarieerd rondrit. De eerste stop was bij Hermigua waar veel bananenplantages te zien waren. Daarna via Agulo waar het dorp bezichtigd werd. Via een flinke klim met plaatselijk heel smalle wegen kwamen we bij een prachtig uitzichtpunt. Hier is door Fred Olsen een glazen uitzichtpunt gebouwd. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de vallei van Agulo. Niet ver hier vandaan lag het bezoekerscentrum van het eiland waar men een goed beeld krijgt van het leven op het eiland en de bloemenpracht die je hier tegenkomt. Inmiddels was de dag zo ver gevorderd dat de rit weer terug ging naar de hoofdstad. De avond was ter vrije besteding zodat iedereen zelf een plekje kon zoeken om een hapje te eten.

Dag 6
Vandaag helaas alweer afscheid van dit prachtige eiland. Nadat iedereen zijn sleutel had ingeleverd reden we even voor 10.00 uur naar de haven om te wachten op de Ferry van 11.00 uur die ons weer terug naar Tenerife zou brengen. Het weer op de eilanden is niet zo spannend als in Nederland, dus het was bijna vanzelfsprekend dat dit zoals de andere dagen weer lekker zonnig was. Precies volgens tijdschema koos de Armas ferry weer de open zee voor de oversteek van 1.15 uur. Sommige gasten hadden het geluk een aantal dolfijnen te zien mee zwemmen met de boot. Halverwege is nl. een leefgebied van een dolfijnenkolonie. Na het verlaten stond Paul die de rest van de reis zou begeleiden al te wachten bij de uitgang van de haven. Samen met hem reden we in korte tijd naar onze verblijfslocatie; Castle Harbour in Los Cristianos. Nadat we ingecheckt waren volgde een rondleiding om te laten zien waar er gezwommen kon worden en waar het ontbijt geserveerd werd de komende dagen. De rest van de middag was ter vrije besteding. Om 18.30 uur reden we de bergen in om te genieten van het diner bij El Cordero 2 in Chimiche. Het vriendelijke personeel stond ons al op te wachten voor een lokaal diner met gerechten die we in Nederland niet op de menukaart tegenkomen. Ook hier weer een all-in diner met onbeperkt wijn bier en fris voor prijzen die je in Nederland niet meer tegenkomt. Met een extra banaan op zak voor de lunch van morgen verlieten we een paar uur later deze mooie locatie.

Dag 7
Iedereen kwam heel enthousiast terug van het ontbijt want de eigenaresse had voor een heerlijk begin van de dag gezorgd met vers gebakken brood en andere heerlijke spulletjes plus heerlijke koffie! Vandaag geen lange rit want op ruim 30 minuten rijden kwamen we in een heel rustige omgeving terug vergeleken bij het drukke Los Cristianos waar je nagenoeg alleen maar hotels en appartementen ziet. Echter het weer trekt het hele jaar door toeristen uit de hele wereld naar deze plek. Afgelopen jaar wisten 7 miljoen toeristen de weg naar dit meest favoriete vakantie eiland te vinden! We gaan vandaag wandelen in een gebied waar veel amandelbomen groeien en waar een van de laatste erupties heeft plaatsgevonden. Onze gids stond bij de parkeerplaats al op ons te wachten om ons mee te nemen voor deze wandeling. Iedereen had er weer veel zin in dus samen met Paul die ook de nodige informatie wist te geven werd iedereen wegwijs gemaakt over de vulkanische ontwikkelingen op dit eiland. Via een afwisselende route liepen we uiteindelijk over een heus lavaveld met veel Ai ai’s ofwel puntige lava. Wat een natuurgeweld heeft zich hier afgespeeld. De gis liet via een tekening zien hoe sterk de kracht van een vulkaan is met het uitspugen van het materiaal uit het centrum van de aarde. Elke maand biedt Tenerife een andere plantenbloei dus ook nu was het weer raak met het maken van veel foto’s om het vast te leggen voor het thuisfront. Na de lunch ging het weer bergafwaarts en passeerden we nog diverse bijzondere plekken. Het einde van deze tocht was in het dorp. Bij een lokale bar genoten we van een heerlijk glas bier of fris tegen lokale prijzen. Nog een wandeling van 20 minuten en we waren weer bij onze busjes. Voor het diner had Paul al weer voorgezorgd en een tafel gereserveerd bij het populaire Daccapo in het centrum van Los Cristianos. Met een keuze menu werd iedereen verrast met enorme porties wat hier gebruikelijk is. Met een chupito in de vorm van een ijskoude Limoncello werd het diner besloten.

Dag 8
Vanwege de weersvoorspelling op de Teide werd ervoor gekozen om vandaag naar het noorden te rijden en de wandeldagen om te wisselen. Na ongeveer 1.45 uur rijden waarvan het 1e gedeelte via de autosnelweg en het 2e gedeelte door een gebergte met heel veel wind waar de wolken overheen joegen kwamen we in een vallei terecht waar hiervan niets meer te merken was. Vanuit Chamorga op zo’n 600 meter hoogte wandeleden we allereerst nog een stuk omhoog om vervolgens af te dalen tot aan de kust waar een mooie vuurtoren een mooi decor vormde. Dit was ook de plek voor de lunch. Als extra service zorgde Paul ervoor dat iedereen elke dag een vers gemaakt Bocadillo meenam om onderweg te nuttigen. Nadat de laatste afdaling achter de rug was moesten we helaas ook weer omhoog via een hele mooie kloof. Wonderbaarlijk kon iedereen met een heel mooi tempo deze klim afronden. Zelfs Toon die had gedacht dat hij er erg veel moeite mee zou hebben kon met vlag en wimpel boven onthaalt worden. Helaas was de eigenaresse van de locale bar een beetje ziek maar konden we ons afsluitende drankje gelukkig na 20 minuten rijden bij een plaatselijke Albergo genieten. Na terugkomst toch nog voldoende tijd om op te frissen om vervolgens een lokaal kiprestaurant te gaan bezoeken. Lekker met de vingers eten. Adeje kent alleen maar kiprestaurants. Enkele ervan hebben inmiddels een filiaal geopend aan de kust. Lekker informeel eten dus!

Dag 9
Na twee heerlijke wandeldagen vandaag een rustdag! Echter niemand wilde thuis blijven. Met onze busjes reden we via Santiago del Teide naar Masca waar we vanwege het tijdstip van aankomst met gemak konden parkeren. Met prachtige vergezichten maar veel wind wat niet gebruikelijk is op deze plek kon iedereen op zijn gemak rondkijken. Daarna ging de rit verder naar punta Teno via Buena Vista del norte. De weg naar de vuurtoren was adembenemend met de stijle kliffen en de ruige zee deze dag. Bij de vuurtoren van Teno waaide het zelfs zo hard dat Toine opgevangen moest worden! We vervolgden onze rit naar Garachico waar een vulkaanuitbarsting het complete dorp zo’n 350 jaar geleden compleet had weggevaagd. Inmiddels is er een nieuw dorp bovenop gebouwd! Ook hier weer voldoende tijd voor een bezichtiging en een kopje koffie. Inmiddels was het lunchtijd. Paul had een tafel gereserveerd bij een restaurant midden tussen de bananenplantages bij San Diego. Hier aangekomen eerst een uitleg over de groei van bananen in de mini plantage direct bij de ingang van het restaurant. Volgens de meeste gasten genoten we hier van het beste diner gedurende de hele reis. Het was dan ook een restaurant van het hogere niveau waar we te gast waren. Nog geen 10 minuten rijden hier vandaan parkeerden we de busjes bij het centrum van Puerto de la Cruz waar het toerisme ooit begonnen is. Hier kreeg iedereen 2 uur de tijd om zelf de stad te verkennen. Via de autosnelweg reden we binnen ruim 1 uur weer terug naar het zuiden.

Dag 10
Vandaag alweer onze laatste wandeldag. Na wederoom een heerlijk ontbijt; elke dag kwamen er weer complimenten over het ontbijt en de zeer vriendelijke bediening reden we via Villaflor; het hoogst gelegen bergdorp van Spanje naar het vulkaangebied van El Teide. Bij Boca Tauce troffen we onze gids Juanme die alweer op ons stond te wachten. De busjes werden naar het eindpunt gebracht waarna we aan onze wandeling op ruim 2200 meter hoogte begonnen. In dit jaargetijde bloeit hier de Taginaste die uniek is voor Europa. Door een prachtig gebied met witte brem gele bloemen en blauwpaarse struiken en natuurlijk de Taginaste die slechts 1x per 2 jaar bloeit kwamen we na enkele uren aan bij de parkeerplek van onze busjes. Met een aangepast programma vanwege de zomerse temperaturen reden we vervolgens naar het centrum van de vallei met zijn meer dan 30 km doorsnede waar we konden rondkijken. Hierna een stop bij “Teletubbie” land met zijn groenachtige heuvels. De laatste stop was bij het bezoekerscentrum met vertoning van een film die duidelijk maakte hoe de Canarische eilanden ontstaan zijn. Op de terugweg stopten we nog bij Pino Gordo waar je 10 man nodig hebt om deze boom te omarmen! In Arona stopten we voor een lekkere verrassing. Toon was vandaag jarig en Hennie morgen. Vandaar dat iedereen getrakteerd werd op koffie met super lekker gebak. Nadat iedereen zich thuis weer opgefrist had stond de taxidienst van Paul weer te wachten voor een rit naar het centrum voor andermaal een avondmaal bij Daccapo. Geen straf!

Dag 11
Vandaag lekker bijkomen van alle gebeurtenissen de afgelopen periode. Iedereen kon op zijn eigen tempo deze laatste dag beleven. De een ging lekker flaneren. De ander moest nog wat inkopen doen om mee te nemen naar huis.

Dag 12
Omdat de vlucht pas om 11.10 vertrok was er geen haast bij het vertrek. Om 9.00 uur reden we gezamenlijk naar het vliegveld op nog geen 15 minuten rijden van onze verblijfsplek. Nadat Wies Sebastian en Paul bedankt had voor de zorg die zij op zich hadden genomen tijdens al deze dagen konden de koffers ingecheckt worden voor de terugvlucht.
Thuis gaat iedereen pas nadenken over wat de hechte groep de afgelopen dagen allemaal meegemaakt heeft.