Tenerife wandelvakantie januari 2017

Chi Long HoReisverslagen

Verslag wandelvakantie La Gomera en Tenerife 12-21 Januari 2017

Nadat u allemaal weer veilig op het vliegveld van Weeze teruggekeerd bent volgt hier een verslag van uw wandelreis.
Blijkbaar waren de weergoden ons goed gezind want sindsdien is het een stukje frisser geworden hier. Je krijgt wat je verdient zegt men weleens. Voor sommigen was het een hele beproeving ondanks de wandelconditie die men thuis opgebouwd had. Wandelen in de bergen van de Canarische eilanden is toch een compleet andere ervaring dan het Nederlandse platteland. Niet voor niets genoemd paises bajos ofwel de lage landen! Maar iedereen heeft het overleeft.

Donderdag 12 Januari 2017
Nadat iedereen door Chi op de diverse opstapplaatsen opgehaald was ging de Munckhof bus richting het vliegveld van Weeze voor de rechtstreekse vlucht naar Reina Sofia ofwel het vliegveld in het zuiden van het eiland. Nadat de auto’s opgehaald waren bij het verhuurbedrijf reden we rustig naar de haven van Los Cristianos voor de oversteek naar La gomera voor onze eerste wandelervaringen. Even na 15.00 uur meerden we af in San Sebastian waar ook ons hotel voor de 3 komende nachten La Colombina gelegen was. Na een vlotte check in kon iedereen lekker ontspannen. Voor de avond hadden Sebastian en Paul een goed restaurant uitgezocht met uitzicht op de haven. We troffen het niet alleen met een heerlijk diner maar ook met een muzikale activiteit ter gelegenheid van een Romeria waarbij een prinses uitgekozen moest worden.

Vrijdag 13 Januari 2017
Na een rijkelijk ontbijt reden we samen met onze twee wandelgidsen richting onze eerste route van vandaag; Arure. Een wandeling van 5 uur over een afstand van 11 kilometer met een afwisselend landschap. Een van de gasten; Sjef Wester had preciese meetapparatuur bij zich. Het bleek namelijk dat de Spanjaarden het niet zo nauw nemen met het vermelden van de juiste afstanden! Aan de natuur is niet te zien dat het hier winter is met alle bloeiende bloemen die men in Nederland alleen in de zomer ziet zoals o.a. Fuchsia’s, Rozen en Geraniums. Na afloop nog even een lekkere Baraquito gedronken in het plaatselijke cafe alvorens we terugkeerden naar San Sebastian. Bij la Inta genoten we van een lokale maaltijd ter afsluiting van deze mooie dag.

Zaterdag 14 Januari 2017
Vandaag staat de langste wandeling van dit eiland op het programma. Na het ontbijt rijden we via dezelfde hoofdweg naar ons volgende vertrekpunt; Pajaritos. Heel strategisch is ervoor gekozen om de route op de gemakkelijkste manier te lopen. Dit met de eerdere ervaringen. Uiteindelijk zijn we 7 uur op pad geweest over een afstand van 13,3 kilometer. Onze vakbekwame gids Enekoiz kwam op het idee om een gedeelte van de route blootvoets af te leggen. Dit om een beter gevoel te krijgen van de natuur. Menigeen voldeed aan de oproep nadat we eerst een prachtige foto hadden gemaakt bij een mooie waterpartij. Pas tegen 16.30 uur zat ons karwei er deze dag op. Zeer voldaan weer terug naar de hoofdstad waar we hetzelfde restaurant bezochten als de eerste avond. Weliswaar met een ander menu. Na afloop troffen we het want het feest op de plaza was in volle gang dus we konden genieten van een feestende menigte die grotendeels in traditionele kleding naar het centrum gekomen waren. Op verschillende plekken waren families aan het eten en in de grote tent speelden 2 top salsa band de mooiste klanken. Het feest was die dag om 12.00 uur al begonnen met een kerkdienst en een grote optocht gadegeslagen door de familie Vissers die vertelden dat we echt wat gemist hadden.

Zondag 15 Januari 2017.
Omdat we deze dag pas met de boot van 19.30 uur terug zouden varen naar Tenerife hadden we de tijd helemaal aan ons. Hadden we de eerste 2 dagen super weer gehad; aan het begin van onze laatste wandeling vanaf Degollada waaide het frisjes op de plek waar we begonnen met onze wandeling. Echter eenmaal in de luwte steeg de temperatuur snel. Les best want we begonnen eerst met een afdaling van ruim 3 uur waarna we uiteindelijk in iets meer dan 1 uur weer naar boven klommen. De afstand bedroeg slechts 8,6 kilometer waar we 5 uur voor nodig hadden. Dit natuurlijk zoals elke dag met de nodige stops waar we uitleg kregen over wat we allemaal zagen. Veel bloeiende margrieten, mimosa en veel agave’s met hun enorme stengels waarvan ze zelfs elektriciteitspalen maken. Trots op iedereen die wederom de eindstreep heeft gehaald afgerond met een high five reden we zeer tevreden terug naar beneden. Alle drie de wandeling waren zo verschillend dat het elke dag een feestje is om ze mee te maken. Eenmaal terug in de hoofdstad! Kon men op eigen gelegenheid ergens een hapje eten alvorens we inscheepten voor de tocht terug. Eenmaal terug op Tenerife werd iedereen afgeleverd op het verblijfsadres voor de komende dagen. Morgen een vrije dag om even op adem te komen.

Maandag 16 Januari 2017
Nadat iedereen deze dag op zijn eigen manier had ingevuld togen we tegen 18.30 uur richting centrum voor een bezoek aan Da Capo; een restaurant dat Sebastian en Paul voor de groep hadden uitgekozen. Geen slechte keuze bleek achteraf. Iedereen was verbaasd over de enorme porties en de smaakvolle gerechten die geserveerd werden. Jammer dat er op veel borden teveel opgeschept was in de keuken. Met een limoncello ofwel chupito werd ook dit diner smaakvol afgesloten. Nog vergeten te vertellen dat voorafgaand de hele groep door Paul meegenomen werd naar Aroma; een lunchroom meet het lekkerste gebak van Los Cristianos. Een vreemd gezicht was het wel!

Dinsdag 17 Januari 2017
Na het ontbijtbuffet geserveerd bij Castle Harbour reden we met onze busjes de bergen in naar de plek waar ruim honderd jaar geleden de laatste lavastromen de bergen afkwamen. In dit gebied met veel bloeiende amandelbomen werden we door 2 nieuwe gidsen welkom geheten. Vandaag ook weer een rustige start met een wandeling van laag/gemiddeld niveau over een afstand van 16,9 kilometer. Uiteindelijk hadden we 5 ½ uur nodige om door een wederom zeer afwisselend landschap te wandelen. Wat is de natuur toch mooi. Een van beide groepen had een alternatieve cafe route gevonden waar genoten werd van het lokale leven. De avond werd beëindigd bij een heus Kiprestaurant uit Adeje dat in Los Cristianos dicht bij ons hotel een filiaal geopend had. Wat een gemoedelijke sfeer.

Woensdag 18 Januari 2017
Een must voor iedereen die Tenerife bezoekt is een tocht naar de Teide; de hoogste berg van Spanje met een hoogte van meer dan 3000 meter. Met een mooi uitzicht bovenop de wolken kwamen we aan in de vallei waar de thermometer slechts 4 graden aangaf! We hadden een beetje pech want een van de busjes vertoonde dusdanige kuren dat het opgehaald moest worden. Het heeft echter de starttijd van de wandeling niet doen veranderen. Omdat de zon volop aanwezig was met stralen blauwe lucht voelde het absoluut niet koud aan. Gedurende de ochtend ging de temperatuur dan ook snel omhoog. Vandaag een tocht van 12 kilometer in een tijdsbestek van 4.30 uur. Ongelofelijk wat al de vulkaanuitbarstingen hebben achtergelaten. Zeer voldaan reden we weer terug naar Los Cristianos. De avond was gereserveerd naar een favoriete Guachinche; El Cordero ofwel het schaap waar we konden genieten van een aantal typische Canarische gerechten in een bijzondere omgeving; een oude bananenplantage omgevormd tot een restaurant. Ter afsluiting nog een heerlijke chupito in de vorm van een Wodka karamel. Een lekker slaapmutsje.

Donderdag 19 Januari 2017
Vandaag de langste autorit naar wat betreft Paul de mooiste wandelplek op Tenerife. We reden via de autosnelweg naar Santa Cruz en vandaar het Anaga gebergte in naar Chamorga. Aanvankelijk viel er een drup regen maar deze maakte al snel plaats voor een uitbundig zonnetje. In eerste instantie een klim naar boven met een weelderige planten en bloemenpracht vanuit een dorpje met slechts 40 inwoners naar het hoogste punt. Daarna geleidelijk aan naar de faro ofwel vuurtoren aan de kust. Hier genoten we in een heerlijk zonnetje van onze picknick. Daarna een klim van 2,5 kilometer naar boven. Uiteindelijk liepen we deze dag 5 uur over een afstand van 7 kilometer. Ook hier weer vele stops om te genieten van de prachtige omgeving, de wilde geiten en de vulkaanschoorstenen die we regelmatig tegenkwamen. Tegen 16.00 uur waren we weer terug in het dorp waar we afscheid namen van onze 2 geweldige gidsen van de afgelopen 3 dagen. Geweldige kerels met veel passie voor hun werk. Na een drankje in een berghotelletje reden we via de hoofdstad Santa Cruz weer terug naar Los Cristianos. Vanavond een simpel diner in een cafeteria langs de autosnelweg waar een 3-gangen keuze menu inclusief een drankje naar keuze werd geserveerd voor slechts € 8,50!

Vrijdag 20 Januari 2017
Vandaag een vrije dag die sommige op eigen gelegenheid invulden. Echter het gros besloot om met Sebastian en Paul mee te gaan voor een dagtocht naar mooie plekjes op het eiland. Allereerst een bezoek aan het Lourdes van de Canarische eilanden; Candelaria. Een uitgebreide uitleg van Sebas over het ontstaan. Daarna een bezoek aan de universiteitsstad La Laguna met een bezoek aan de versmarkt en aansluitend een rondwandeling door het oude historische centrum. We vervolgden onze rit naar ons lunchadres midden tussen de bananenplantages om te genieten van een uitstekende lunch met verse vis en vlees en andere heerlijke gerechten. Daarna reden we door naar Puerto de la Cruz waar ooit het toerisme begonnen is. Hier kon iedereen op eigen gelegenheid een wandeling maken over de boulevard en genieten van een lekker kopje koffie. Tegen 19.00 uur reden we weer terug naar het zuiden. Een gedeelte van de groep ging deze avond met een van de busjes naar Tajao; HET vissersdorp van het eiland met louter visrestaurants.

Zaterdag 21 Januari 2017
Wat zijn 10 dagen toch snel voorbij. Na een iets vroeger ontbijt reden we met alle bagage in de busjes weer richting vliegveld waar ingecheckt werd voor de terugvlucht naar het koude Nederland. Helaas paste het weer niet in de koffers om mee naar huis te nemen. Na aankomst in Weeze werd iedereen weer netjes op de plek teruggebracht waar men opgestapt was.