Tsjechië Carnaval 2015

ReishuisReisverslagen

Verslag Carnavalsreis naar het Ertsgebergte van 13 tot 20 Februari 2015

Inmiddels voor het 24 opeenvolgende jaar vertrokken we op vrijdagavond richting het Ertsgebergte waar we sinds afgelopen jaar in het mooie hotel Subterra logeren dat meer faciliteiten biedt dan het hotel wat we voorheen gebruikten. Nadat iedereen een plekje had gevonden in de Munckhof bus bereikten we met slechts 1 stop in Eisenach even na 7.00 uur in de ochtend ons hotel voor de komende dagen. Onmiddellijk na aankomst konden we al aanschuiven voor het ontbijt dat voor ons klaar stond.

Deze eerste dag konden de dagjesmensen de omgeving die in een wintertooi gehuld was verkennen terwijl de wintersporters al om even na 9.00 met de eerste afdalingen konden beginnen. Sinds deze winter is er een nieuwe afdaling geopend van maar liefst ruim 3 kilometer lang wat de wintersportpret weer flink verhoogd. Hierbij wordt tevens gebruik gemaakt van de modernste mogelijkheden wat betreft sneeuwkanonnen en skimateriaal. De beginnende wintersporters konden al snel met hun eerste lessen beginnen in een fraaie zonnige omgeving. De rest van de week zouden de weercondities hetzelfde blijven bleek achteraf. Omdat onze eigen bus deze eerste dag ’s middags niet meer mocht rijden werden alle gasten om 16.00 uur met een locale bus weer naar het hotel teruggebracht. Na een smakelijk 3-gangen diner was de dag lang genoeg geweest en kon een verdiende nachtrust gewaardeerd worden.

Zondagochtend was iedereen toch weer op tijd uit de veren om een nieuwe ervaring op te doen. De wintersporters werden naar de nieuwe lift gebracht in Jachymov. Daarna werden de dagjesmensen opgepikt bij het hotel voor een afwisselend programma. Allereerst werd een bezoek gebracht aan de bekende Moser glasfabriek. De nieuwe expositieruimte liet zien wat er allemaal mogelijk is op dit gebied. Vele koningshuizen hebben hier al tal van kunstwerken laten vervaardigen. Aansluitend reden we naar het centrum van de stad Karlovy Vary waar men ruimschoots de tijd kreeg om hier rond te kijken. Op advies van Paul liep iedereen naar het einde van de promenade tot Grand hotel Pupp om daar in een bijzondere omgeving van een kopje koffie te genieten. Dit hotel heeft al voor vele films als decor gediend. Inmiddels was het tijd voor een lunch. Hiervoor reden we naar een groot shopping center waar men voor Tsjechische prijzen iets kon eten. Daarna reden we binnen enkele minuten naar het zgn. Weinachtshaus. Een prachtige locatie die het gehele jaar door te bezoeken is en die producten uit Tsjechië Finland en Oostenrijk laat zien die tevens te koop zijn. Een waar sprookje om te zien. Daar verbleken onze kerstshows in Nederland helemaal bij. Menigeen liet zich verleiden om toch niet met lege handen te vertrekken. Nadat we de wintersporters weer opgepikt hadden op de skipiste waren er al een aantal gasten die een massage afgesproken hadden, of gebruik maakten van de moderne wellness faciliteiten die het hotel te bieden heeft. Na het diner werden er door Paul een aantal dansworkshops gegeven die de avond weer mooi opvulden.

Maandagochtend na het ontbijt stapte iedereen tegelijkertijd in de bus omdat we deze dag richting voormalig Oost-Duitsland reden voor zowel de wintersporters alsook de dagjesmensen. Om 10.00 uur werden we verwacht bij het likeurmuseum in Crottendorf waar al meteen flink geborreld werd met de gratis proeverij. Menige fles likeur ging over de toonbank. Er werden goede zaken gedaan. Aansluitend reden we naar het soepmuseum wat op slechts enkele kilometers rijden verwijderd was. Na de rondleiding werd een van de winnende jaarsoepen genuttigd. Op zo’n 30 minuten rijden vanaf hier werden we verwacht voor een rit in een zilvermijn samen met een gids. Hier kreeg men uitleg over hoe er vroeger gezwoegd moest worden om het edele metaal tevoorschijn te halen. Een probleem van een geheel andere orde kwam ons ook ter ore. Sinds 1 januari dit jaar is het minimumloon verhoogd van € 5,- naar € 8,50 per uur! Dit betekent dat de prijzen van veel dagelijkse producten plotseling in prijs verhoogd zijn. Voorheen werd er zelfs minder dan € 5,- per uur betaald! Na dit bezoek reden we via de Tsjechische kant van de grens terug naar het skigebied. Onderweg werd er  nog een stop gemaakt bij een van de vele Vietnamese markten. De avond was ingeruimd voor een speciale spellen avond met als thema “Minute to win it”.  Hier werd door vele gasten zeer enthousiast aan deelgenomen.

De dinsdag verliep een beetje anders dan gepland. Nadat de wintersporters die wederom een zonnige dag tegemoet gingen op de juiste plek afgezet waren, reden we met de overige gasten richting Tepla. Op speciaal verzoek was een gids ingehuurd die ons het hele kloostercomplex liet zien. De buitenkant gaf een heel andere aanblijk dan wat we binnen mochten tegenkomen. Iedereen was verbaasd over de meer dan prachtige kerk die het complex herbergde. Het absolute hoogtepunt was echter de kloosterbibliotheek met meer dan 100.000 boeken in een prachtige ruimte met schilderingen en houten wandmeubels waar de boeken opgeborgen waren. Het aansluitende bezoek aan de museumwinkel waar we ons konden opwarmen onder het genot van een bekertje warme honingwijn of koffie werd zeer gewaardeerd. Inmiddels was het al namiddag toen we richting Marianske Lazne reden. Deze chique stad met eveneens veel thermaal baden werd eveneens met een bezoek vereerd. Prachtige statige gebouwen en hotels passeerden onze ogen. Op de terugweg naar huis was het de bedoeling dat we nog een bezoek zouden brengen aan Loket; Een burchtcomplex hoog op een berg gelegen. Echter onze Tomtom gaf ons een andere route dan gepland. Dit was echter geen straf want we reden door een prachtig winters natuurgebied. Onderweg zagen we heel veel wild wat je bij ons echt niet meer van zo dichtbij kunt spotten. Door deze vertraging waren we net Japanners die Loket bezochten. We reden nl. alleen maar even het dorpsplein op om vervolgens meteen weer te vertrekken! Dit vanwege het tijdsprobleem wat we hadden opgelopen. Uiteindelijk konden we met enige vertraging de wintersporters oppikken. Na het diner was er deze avond een gezellige Bingo die samen door Munckhof chauffeur Peter Keijsers en Paul samen gedaan werd. Vanavond niet te laat naar bed omdat voor morgen de dagtocht naar Praag op het programma staat.

Woensdagochtend liep voor velen al op tijd de wekker af. Het ontbijt werd extra vroeg geserveerd want de bus naar Praag vertrok al om 8.00 uur terwijl de wintersporters om 8.15 uur naar de skipiste gebracht zouden worden. Iedereen was op tijd voor het ontbijt. Zodoende konden we ook stipt op tijd vertrekken. Even na 10.00 uur waren we al in het centrum van Praag waar onze gids Bozena al op ons stond te wachten voor een boeiende rondleiding. Onderweg in de bus op de heenweg had Paul al het e.e.a. verteld over de bezienswaardigheden die we te zien zouden krijgen zodat iedereen min of meer was voorbereid. Het was gelukkig niet druk vandaag zodat alles gemakkelijk van dichtbij gezien kon worden. Na een Mc coffee stop liepen we de Karelsbrug over naar het centrum van de stad. Mooi op tijd om het astronomisch uurwerk in beweging te zien kwamen we aan op het oude stadsplein. Ook hier geen grote drukte. Hierna liepen we naar de Joodse wijk om de synagoges te zien en het Joodse kerkhof waar soms wel 10 graven boven elkaar liggen. Via enkele binnendoor steegjes kwamen we uiteindelijk bij het prachtige representatiehuis en daarnaast de kruidtoren aan. Nadat we een uitleg hadden gekregen over wat we hier te zien kregen nam onze gids afscheid van ons. De meesten van de groep gingen met Paul mee naar een typisch Tsjechisch restaurant waar je per gerecht een nummer op je kaartje bijgeschreven kreeg. Omdat deze week het Chinese Nieuwjaar begon wast er op het stadplein een groot evenement met diverse presentaties. Speciaal hiervoor waren er kunstenaars en artiesten ingevlogen uit China om het geheel luister bij te zetten. Zo is Praag is een stad waar altijd wel iets bijzonders te beleven valt. Om 16.30 uur vertrokken we weer met onze bus richting de bergen. Na het diner was er nog een gezellige dansavond. Aanvankelijk moest iedereen nog de kat uit de boom kijken, maar uiteindelijk kon men de verleiding niet weerstaan om mee te gaan doen. Dansen verbroedert altijd natuurlijk.

De dag van de terugreis konden de wintersporters nog lekker de bergen in met weer het zonnetje dat vandaag ook weer uitbundig aanwezig was. De overige gasten zochten ook de buitenlucht op voor een wandeling of voor een bezoek aan Ostrov voor een lekker kopje koffie in het oude stadscentrum. Nadat iedereen weer terug was in het hotel werd de 3 gangen lunch geserveerd voor slechts 100 Kronen. Omgerekend zo’n € 3,75 !!! Nadat de koffers ingeladen waren vertrokken we tegen 15.00 uur richting Nederland. Deze keer via een alternatieve route die volgens de Tomtom een stuk korter was. Na een stop net voor Kassel kwamen we even na 23.15 uur in Venlo aan op onze eerste stop om vervolgens de gasten uit Tegelen, Horst en Venray ook weer veilig naar de opstapplaatsen terug te brengen.

Voor het volgend jaar zijn inmiddels de kamers alweer gereserveerd en gaan we er 2 speciale edities van maken met Kerst en Carnaval vanwege het 25e jaar dat we deze reis dan gaan uitvoeren.