Tsjechië Februari 2012

ReishuisReisverslagen

VERSLAG CARNAVALSREIS 17-24 FEBRUARI 2012

Met goede weersvooruitzichten stapten de eerste deelnemers aan de reis naar Tsjechië rond 21.45 uur in Venray in de bus. Sommigen hadden hun eigen uitrusting bij zich. De anderen hadden deze gereserveerd. Nadat iedereen in Venray in de bus zat reed de Reishuis bus door naar de 2e opstapplaats in Horst. Hier stonden de andere passagiers al te wachten. Iedereen had er echt zin in, dat was wel te merken. Voor een aantal deelnemers was de rit inmiddels routine. Ook de jubilaris van vorig jaar zat er natuurlijk weer bij. Nadat we rond 22.45 bij de Venlose grens waren afgelost door de vaste chauffeur voor deze reis; Jan Kessels reden we gedurende de nachtelijke uren over de Duitse snelweg naar onze bestemming. Onderweg een leuke film om de tijd te verdrijven. Echter voor sommige te veel van het goede. Zij deden hun ogen lekker dicht. Om 15.00 uur kwamen we aan bij de voormalige grensovergang Eisenach. Hier werd een verplichte stop gemaakt en kon iedereen de benen even strekken. Drie kwartier later reden we weer verder voor het laatste gedeelte. Omdat de wegen prima waren werd besloten geen extra stop meer te maken, maar meteen door te rijden. Het hotel was inmiddels op de hoogte van onze vroege aankomst en rond 7.45 uur stopten we voor de ingang van ons logeeradres voor de komende week. Verrast door het uitgebreide ontbijtbuffet kon iedereen weer op krachten komen. Nadat de wintersporters zich omgekleed hadden reden we met onze reishuis bus naar het skigebied. Aan sneeuw geen gebrek, want het lag hoog opgestapeld langs de weg. Nadat de wintersporters en wandelaars uitgestapt waren reden we een stukje verder naar de skiverhuur. Ook dit verliep allemaal soepeltjes zodat rond 10.30 uur iedereen op de lange latten kon gaan staan. De beginnende skiërs moeten nog even wachten tot morgen voordat de lessen van start gaan. Moe maar zeer voldaan werd iedereen door een lokale bus deze dag weer opgehaald. Dit omdat de eigen bus niet meer mocht rijden vanwege het rijtijdenbesluit. Na een heerlijke warme maaltijd kozen de meesten ervoor om op tijd het bed op te zoeken.

De volgende morgen na een wederom lekker ontbijt met koffie van DE reden we om 9.00 uur met de eigen bus weer naar boven. Degenen die niet gingen wintersporten konden blijven zitten, want we reden deze dag richting Karlovy Vary om voor een va de gasten een paar schoenen te gaan zoeken. Het grote Tesco winkelcentrum bood uitkomst. Voor de andere deelnemers een mooie gelegenheid om eens te kijken wat de Tsjechische consument zoals koopt. Tevens was dit een mooi adres voor de lunch. Daarna reden we een stukje verder en kwamen we aan bij de bekende Moser glasfabriek. Hier kregen we de gelegenheid om rond te kijken wat er voor moois gemaakt wordt van kunstglas. Jammer genoeg hebben de Russen de prijzen de laatste jaren enorm opgedreven waardoor het kostbare kunststukken zijn geworden. Na dit bezoek reden we met een tussenstop bij een tankstation voor de aankoop van een tolkastje voor onze rit naar Praag de volgende dag weer terug naar boven om de wintersporters op te halen. Nadat iedereen weer terug was in het hotel stond korte tijd later het diner weer op ons te wachten. De avond was gereserveerd voor spellen meegebracht uit Nederland. Degenen die hun computer bij zich hadden konden gebruik maken van het draadloze netwerk van het hotel.

De volgende ochtend liep voor de Praag gangers de wekker extra vroeg af. Om klokslag 8.00 uur vertrokken we bij het hotel voor een hele dag naar wereldstad Praag. De wintersporters zouden deze dag met een lokale gecharterde bus naar de skihellingen gebracht en gehaald worden. Na een voorspoedige rit waren we binnen 2 uur al op onze eindbestemming; De Praagse burcht waar onze tocht door deze schitterende stad begon. Het zonnetje lachte ons al tegemoet. Dit beloofde veel goeds voor de rest van de dag. Paul had onderweg onze gids die trouwens perfect Nederlands sprak al ingeseind hoe laat we er zouden zijn. Nadat iedereen uitgestapt was liepen we de oranje ballon achterna richting burcht. Als eerste passeerden we de wachters waar al direct foto’s werden gemaakt. Deze wereld stad die 1.2 miljoen inwoners herbergt op de 10 miljoen die het hele land telt is een groot museum. Allereerst bezochten we de enorme kathedraal met prachtig glas in lood ramen. Door de politiek omstandigheden uit het verleden is het laatste gedeelte van deze kathedraal pas de vorige eeuw voltooid! Onlangs vond hier trouwnes nog de begrafenis plaats van Pavel. Even tijd voor een kopje koffie midden in het burchtcomplex. Daarna was het tijd om de wisseling van de wacht te bekijken. Dit gebeurt 1 x elke 24 uur en is echt een ceremonie. Na de nodige foto’s gemaakt te hebben liepen we naar een plek met uitzicht over een groot gedeelte van de stad. We vervolgden onze route door de ambassadewijk met een mooi straatje met afbeelding van dieren boven de deur als herkenningspunt i.p.v. huisnummers. Daarna kwamen we bij een van de bekendste plekken terechts; De Karlsbrug. Even tevoren liepen we door het Venetië van Praag met zijn rondvaartboten. Onze gids gaf uitgebreid uitleg over deze brug waar men op een speciale dag is begonnen met de bouw 135797531. Degenen die mee zijn geweest weten hopelijk nog wat dit betekende! Na het oversteken van deze meer dan 1000 meter lange brug kwamen we in het oude stadscentrum terecht. Alvorens naar het grote plein te lopen maakten we een afdwaling naar links voor een bezoek aan de Joodse wijk met zijn 5 Synagogen. Ook kregen we een blik op het Joodse kerkhof waar zo’n 200.000 mensen opgestapeld begraven liggen op een betrekkelijk klein oppervlak. Onze tocht eindigde op het plein bij het astronomisch uurwerk dat elk uur veel mensen trekt als de luikjes open gaan. Daarna kreeg iedereen nog een paar uur de tijd om de stad op eigen gelegenheid te bezichtigen. Natuurlijk was de tijd eigenlijk tekort. Daarna liepen we samen via de duurste winkelstraat via de engelenbrug (vandaag zonder engelen) weer terug naar de bus. Ook de terugreis verliep voorspoedig zodat we rond 19.00 uur alweer terug waren in ons hotel. Ria Linders had met skiën een beetje pech gehad en was gevallen. Toch maar even naar de eerste hulp waar bleek dat een schouder gekneusd was. Met een mitella om keerden we weer terug naar het hotel voor ons diner.

De volgende dag stond een dagtocht naar Karlovy Vary op het programma. Allereerst werden de wintersporters naar hun plek gebracht. Daarna gingen we naar Loucky voor een bezoek aan een traditionele porseleinfabriek. Een dame met meer dan 40 jaar arbeidsverleden in deze fabriek leidde ons rond door het complex. Menigeen was verbaas over de hoeveelheid werk die komt kijken bij het vervaardigen van dit product. Alle afdelingen werden bezocht en voor sommigen ging een nieuwe wereld open. Na ruim 1 ½ uur waren we weer bij de ingang en een hele ervaring rijker. Tijd voor de lunch. Een stukje rijden verder kwamen we aan bij Globus; eveneens een enorm winkelcentrum waar we voor weinig geld heerlijk konden lunchen of een kopje koffie konden drinken samen met de lokale mensen. Na deze stop reden we naar het centrum van Karlovy Vary waar iedereen op eigen gelegenheid de stad kon bezichtigen. Deze plaats wordt niet voor niets klein Praag genoemd vanwege de vele historische gebouwen in allerlei kleuren. Ook de vele thermale bronnen zijn een grote bezienswaardigheid. Degenen die de tijd te kort vonden gingen op eigen gelegenheid met een stadsbus terug naar het hotel. De anderen reden om 15.00 uur weer met ons naar boven. ’s Avonds na het diner stond de traditionele bingo op het programma. Zoals altijd weer hilarisch en heel gezellig met veel valse bingo’s tussendoor. Ook was er deze keer een speciale verliezers ronde. Moe maar voldaan kon iedereen weer zijn bedje opzoeken.

De woensdag was gereserveerd voor een dagje Duitsland. Om 9.00 uur reden we weer richting grens waar het skigebied zich bevindt. Eerst werden de Klinovec gangers netjes afgezet. Een deel van de wintersporters gingen vandaag in Oberwiesenthal op de latten. Tegenwoordig kun je met dezelfde skipas ook in Duitsland terecht. Wederom trouwens een super zonnige dag! Daarna reden we met een grote groep door naar onze eerste excursiestop in Crottendorf bij het likeurmuseum van de firma Grenzwald. Hier kregen we een rondleiding door het museum waar vroeger en ook nu nog steeds likeur gemaakt wordt. Na afloop was er een proeverij waarbij men alle 32 soorten likeur kon proeven. Natuurlijk moest er ook gekocht worden want de borreltjes smaakten best lekker met allemaal natuurlijk ingrediënten. Daarna reden we door naar het dorpje Frohnau waar we een bezoek brachten aan een houtsnijder. Deze man maakte ware kunstwerken uit een stukje hout. Een aantal gasten mochten zelf ook eens proberen of dit wellicht hun nieuwe hobby zou kunnen worden! Na een half uur reden we weer verder voor een bezoek aan de grootste modelspoorbaan van Duitsland in Schönfeld in de buurt van Annaberg Bucholz. Op een oppervlakte van maar liefst bijna 800m2 is een gedeelte van het Ertsgebergte nagebouwd op schaal. Ook is er een dag en nacht simulatie waarbij er heel veel aandacht is voor de kleinste details. Nadat iedereen ruim de tijd had gehad om dit te aanschouwen was het inmiddels bijna 14.30 uur. Nadat we weer een stukje naar boven waren gereden stopte onze bus in Cranzahl. Hier stond een gereserveerde wagons van de smalspoor stoomtrein op ons te wachten voor een rit van een uur naar Oberwiesenthal. In een wagon stammend uit 1880 reden we door een fraai zonnig winters landschap met veel te kijken onderweg weer naar ons startpunt deze ochtend. Nadat we de wintersporters uit Oberwiesenthal weer ontmoet hadden reden we ook naar de Klinovec voor de overige sneeuwliefhebbers. Hier bleek dat Lisa een beetje pech had gehad en met een gebroken arm de dag had moeten afsluiten. Op de terugweg werden nog diverse stops gemaakt voor o.a. de zwemmers die achteraf onverrichter zake weer opgehaald moesten worden omdat het zwembad vol was! Echt nog een communistisch trekje en niet commercieel denkend. Daarna nog een stop bij de Tesco en bij de dame van het massage instituut waar een paar dames zich even lekker lieten vertroetelen door een van de dames van de receptie die sinds kort een eigen massage salon had. Na het diner was er tijd voor een paar kleine dansworkshops. De vermoeidheid had blijkbaar toegeslagen want de animo was deze keer niet zo groot. Dus uiteindelijk maar een achtergrondmuziekje erbij. De pilsje en andere drankes mochten er echter niet minder om smaken.

Donderdagmorgen konden de wintersporters nog een keer naar boven met de lokale bus voor een ½ dag op de lange latten. Ook waren er een flink aantal wandelaars die meegingen. Omdat het weer echter was omgeslagen moesten zij in de loop van de ochtend onverrichter zake weer terug naar Ostrov omdat het in Bozidar te glad was om te wandelen. Nadat de wintersporters ‘s middags weer opgehaald waren en de skiuitrusting weer ingeleverd was, reden we terug naar Ostrov. Hier stond de speciaal bestelde lunch klaar alvorens we in de bus stapten richting Nederland. Evenals op de heenreis verliep deze heel voorspoedig en waren we om 19.00 uur al weer in Eisenach. Hier kon men een hapje eten. Precies om middernacht stopten we bij het Esso tankstation in Venlo net voor de maasbrug. Hier werd onze vaste chauffeur afgelost omdat zijn rijtijd er op zat. In korte tijd was iedereen in Venray uitgestapt en reden we naar onze laatste uitstapplaats in Horst. Moe maar hopelijk voldaan kon iedereen toch nog enigszins van een normale nachtrust gaan genieten.

Ik wil iedereen langs deze weg nogmaals bedanken voor de gezellige week die we samen hebben meegemaakt in een nog steeds kneuterig Tsjechië. Ook bedankt voor de presentjes die we van u mochten ontvangen als dank voor de goede zorgen. Dit is echter vanzelfsprekend. Ik hoop dan ook namens reishuis.nl dat u met een goed gevoel terugkijkt op deze reis, die ondanks de vele jaren dat ik dit land al bezoek nog steeds een klein avontuur vormt. Ik hoop u graag nog eens terug te zien op deze reis of een van de andere programma’s die wij verzorgen. Dit verslag is ook te lezen op de site van www.reishuis.nl Hier kunt u ook zien wat de belevenissen van de Tenerife gangers waren die heel enthousiast teruggekomen zijn. In Maart (volgeboekt) en oktober (nog een beperkt aantal vrije plaatsen) gaat deze reis nogmaals plaatsvinden.