Tsjechie – Januari 2011

ReishuisReisverslagen

REISVERSLAG 20 JAAR NAAR TSJECHIË 2011

Ook dit jaar keek iedereen weer uit naar een weekje Tsjechië. Na de nodige voorbereidingen die bij een bezoek aan dit land zeker niet overbodig zijn vertrokken we om 22.00 uur vanaf de parkeerplaats bij De Wetteling voor een nieuwe avontuur. Nadat we nog een aantal gasten in Horst hadden opgepikt reden we met een volle bus richting Ertsgebergte. Vanwege de goede conditie van de autosnelwegen in Duitsland konden we ondanks de winterse omstandigheden toch binnen de geplande tijd onze bestemming bereiken. De grote hoeveelheden sneeuw waren voor onze bus met deskundige chauffeur Jan geen probleem. Zo kwamen we rond 8.15 uur al aan bij ons hotel Krusnohor in Ostrov waar een heerlijk en werkelijk uitgebreid ontbijtbuffet op ons stond te wachten. Nadat iedereen zijn koffers naar de kamer had gebracht en omgekleed reden we net na 9.30 uur met onze eigen reishuis.nl bus naar het skigebied. Onderweg ook nog even geld gewisseld om een skipas te kunnen kopen. Hier aangekomen konden degenen met eigen materiaal uitstappen om te beginnen aan hun avontuur, terwijl de anderen meereden naar de skiverhuur. Dit ging allemaal lekker snel omdat alles pakketjes waren voorbereid door Edvin. Nadat iedereen op de piste as afgeleverd reed de bus weer terug voor een welverdiende rust. S ’middags kwam een lokale bus om iedereen weer op te pikken om 16.00 uur op de parkeerplaats. Een lekker diner en daarna vroeg onder de wol na deze lange reisdag.

De volgende ochtend reden we om 9.00 uur weg bij het hotel nadat iedereen weer bijgekomen was van de reis. Het weer was prima en ook aan sneeuw geen gebrek. Enkelen van ons gingen een lange wandeling maken en de rest zocht de sneeuw weer op via de latten of een snowboard. Het weekend was voorbij dus alle ruimte op de pistes. Ondanks de maand januari toch lekker open weer en niet te koud. De avond was na het diner dat vanaf deze dag uit een extra gang bestond vanwege het 20-jarig jubileum gereserveerd voor een spellenavond. Hier werd gretig gebruik van gemaakt door nagenoeg iedereen. Een leuk schouwspel om te zien hoe actief men bezig was.

Voor de niet skiërs en aanverwanten stond er de volgende dag een uitstapje met de smalspoortrein van Oberwiesenthal naar Cranzahl op het programma. Aansluitend een bezoek aan een grote modelspoor hal met een oppervlakte van maar liefst 700m2 in een prachtig decor. Hier bleek trouwens dat ook de Oost-Duitsers niet altijd serieus denken en ook wel eens van een persoonlijk verzetje houden. Dit is nog netjes uitgedrukt. Daarna een bezoek aan een traditioneel houtsnijwerkatelier in Annaberg Buchholz. Om deze reden werd besloten de volgende dag vroeger te vertrekken om op tijd bij de stoomtrein te zijn. Een 5-tal wintersporters ging deze dag  ook mee naar Oberwiesenthal om daar te gaan skiën. Achteraf bleek dat het hier echter veel drukker was dan aan de Tsjechische kant. Nadat we iedereen opgehaald hadden reden we nog door naar Karlovy Vary waar we een 24 uurs Tesco supermarkt bezochten. Daarna weer terug naar het hotel voor ons diner. S’ avonds na een lekker ijsje als toetje kon er volop gedanst worden. Te beginnen met een paar workshops en aansluitend de vloer op met allerhande muziekjes. De talenten zweefden over de vloer heen. Rond de klok van 23.30 uur was dit feestje ten einde. Voor een aantal onder ons niet laat genoeg, want het vochtpeil was niet niet op het goede niveau. De volgende dag wederom iets vroeger op pad omdat er een afspraak was bij een grote porseleinfabriek in Karlovy Vary. Nadat de wintersporters afgezet waren op de piste reden we door naar deze fabriek. Dat men niet gewend was aan vreemde pottenkijkers bleek wel uit de reactie van de receptionist die de mensen netjes buiten de poort hield totdat de begeleiding er was. Bijna 2 uur mochten we rondkijken in deze deels moderne fabriek met 240 personeelsleden die 3 soorten hotel porselein fabriceert. Echt alles mochten we zien, tot aan de decoratieafdeling toe waar we diverse emblemen van Nederlandse bedrijven tegenkwamen die hier klaarblijkelijk ook hun porselein laten maken en bedrukken. Hierna brachten we een  kort bezoek aan het Moser glasmuseum met verkoop. Tevens handig omdat men hier een goede en nette toiletvoorziening had waar we gebruik van konden maken. Tijd voor de lunch; in een enorm inkoopcentrum konden we iets nuttigen of even rondkijken. Daarna nog 1 ½ uur een bezoek aan het centrum van  Karlovy Vary wat ondanks het tijdstip van het jaar toch druk bezocht werd door Polen en Russen. Terug naar de Klinovec om de andere gasten weer op te pikken. Na het diner was het tijd voor de jaarlijkse gratis bingo. Deze keer een speciale editie waarbij een verhaal werd verteld waarin de cijfers verborgen zaten. Het eerste verhaal ging heel toepasselijk over Toon onze jubilaris natuurlijk. Daarna kwamen er nog diverse andere verhalen aan bod. Ook de prijzen waren dit jaar weer met zorg uitgezocht. Een groot aantal deelnmers ging derhalve ook niet met lege handen naar zijn of haar hotelkamer.

Donderdag hadden we een rustige dag. De wintersporters konden de hele dag weer de berg op en af, terwijl de wandelaars konden genieten van een van de wandelroutes die de omgeving te bieden heeft. Na afloop van de wintersportgenoegens stopten we op de terugweg in het kuuroord Jachymov om een bezoek te brengen aan het Aqua agricola. Hier kon men gebruik maken van de faciliteiten van het zwembad en/of sauna. Dit alles in een mooie nieuwe omgeving. Dit complex is pas ruim een jaar geleden open gesteld. S ’avonds tijdens het speciale feestdiner werd Toon eens goed in het zonnetje gezet. Allereerst werden de afgelopen 20 jaar in vogelvlucht doorgenomen en kon hij zijn eerste cadeautje in ontvangst nemen. Na de volgende gang kwamen er nog meer cadeautjes tevoorschijn waaronder een assortiment Tsjechische bieren en een paar heerlijke flessen wijn. Tenslotte ontving toon nog een oorkonde met daarnaast een fraaie glassculptuur in de vorm van een clown als aandenken aan dit jubileum. De volgende dag konden degenen die dat wilden nog een volle ochtend op de latten gaan staan. De lokale ingehuurde bus bracht deze gasten naar boven terwijl menigeen wat langer bleef liggen deze ochtend. We mochten zoals bijna gebruikelijk de kamers blijven gebruiken tot we vertrokken. De stad werd nog even onveilig gemaakt met een bezoekje aan de lokale Conditorei of een van de winkeltjes. Nadat de skiërs weer opgehaald waren met de eigen bus en de skimaterialen ingeleverd konden we nog genieten van een lunch in het hotel. Even na tweeën nadat alle bagage in de bus zat reden we weer richting de grens met Duitsland. Onderweg moest er nog even gestopt worden om voor menigeen een vogelkooitje te scoren bij een van de lokale Vietnamese winkeltjes. Een uitstervend iets trouwens sinds de grenzen geopend zijn. Geheel volgens schema met enkele stops onderweg kwamen we uiteindelijk rond 00.15 uur in Horst aan waar de eerste gasten konden uitstappen om te gaan genieten van een verdiende nachtrust. We hopen dat iedereen heeft genoten van deze reis en volgend jaar weer van de partij zal zijn voor de 21e editie.