Tsjechie – Maart 2011

ReishuisReisverslagen

Verslag carnavalsreis 4-11 maart 2011

Na een gedegen voorbereiding dat met een land als Tsjechië nog steeds echt nodig is vertrokken we met een comfortabele touringcar allereerst om 22.00 uur vanaf het parkeerterrein bij de Wetteling in Venray waar iedereen al op tijd stond te wachten en daarna met een andere stop in Horst waar ook een gedeelte van de gasten te wachten stond richting Venlo. Hier stapte nog een passagier op en werd tevens de chauffeur gewisseld zodat we na aankomst in Tsjechië ook nog een aantal uren over de eigen Reishuis.nl bus konden beschikken. Na een voorspoedige nachtelijke rit met enkele verplichte stops kwamen we om 8.00 uur in de ochtend aan bij ons verblijfshotel van de komende week. Het zonnetje straalde ons al tegemoet en de hellingen van het skigebied waren nog volop met sneeuw bedekt.

Na aankomst kon bijna iedereen zijn kamer al in gebruik nemen wat sowieso al weer een extra comfort met zich meebrengt. Officieel zouden we eigenlijk pas vanaf de middag de kamersleutels  krijgen. Blijkbaar waren er toch nog enkele ongeduldigen onder ons die zelf probeerden de gasten die nog op de kamer waren hiervan voortijdig te verwijderen wat natuurlijk niets de bedoeling was! Na een lekker ontbijt ging iedereen weer mee de bus in om naar het skigebied te rijden. De wintersporters gingen hun uitrusting ophalen terwijl de andere gasten een lekkere wandeling gingen maken. S’ middags om 16.00 uur kwam een lokale bus iedereen weer ophalen om vervolgens terug te rijden naar ons hotel in Ostrov. De eerste avond wilde iedereen wel op tijd zijn bedje opzoeken vanwege de nachtelijke rit.

De volgende ochtend (zondag) was iedereen al weer op tijd uit de veren. Het ontbijt was weer rijkelijk en ook de koffie smaakte prima!. Om 9.00 uur vertrokken we weer richting de bergen met een stralend blauwe hemel. Omdat Tsjechië toch iets oostelijker ligt is het s’ morgens ook eerder licht dan in Nederland. De wintersporters werden keurig afgezet op de grote parkeerplaatsen nabij de liften en de overige reisdeelnemers konden blijven zitten voor een dagtocht in de omgeving. Allereerst reden we naar Loket nabij Karlovy Vary. Hier ligt een burcht op een berg met een dorpje eromheen. Vanwege de zondag waren er weinig mensen op de been. In de zomermaanden is dat duidelijk wel anders! Aansluitend  reden we voor een lunchadres naar een winkelcomplex dat 24 uur per dag geopend is. Een kwartiertje verwijderd hiervandaan werden we afgezet in het centrum van Karlovy  Vary waar iedereen ruim de tijd kreeg om deze prachtige stad te bezoeken. Omdat de wintersporters ook weer graag naar huis wilden reden we aansluitend weer terug naar de bergen waar iedereen enthousiast terug kwam de bus in. Even lekker ontspannen in het hotel waar om 19.00 uur het diner geserveerd werd. Omdat iedereen zelf kon kiezen wat het hoofdgerecht zou zijn moest dit de dag van tevoren wel gemeld worden. Vandaag zat er een lekker ijsje als toetje bij. De avond kon iedereen zich bezig houden met een van de vele meegebrachte spellen.

De volgende morgen extra vroeg uit de veren want verreweg de meeste deelnemers hadden er voor gekozen om mee te gaan met de dagtocht naar Praag. Om er zeker van te zijn dat niemand te laat zou komen was de persoonlijke wekdienst van Paul  ingeschakeld. Degenen die gingen wintersporten werden wat later die ochtend met een lokale bus naar de skipiste gebracht en s’ middags ook weer opgehaald. Om 8.15 uur reden we met een stralend zonnetje richting de hoofdstad van dit 10 miljoen inwoners tellend land. De rit verliep heel voorspoedig zodat we even na 10.00 uur onze lokale gids Bozena al troffen bij de parkeerplaats van de bus. Na een korte uitleg van het dogprogramma volgde een wandeling naar de Praagse burcht en de regeringsgebouwen. Het zonnetjes maakte alles nog kleurrijker dan het al was. En dit keer nagenoeg geen steigers te zien van de voortdurende renovatie projecten.  Om 11.00 uur was de kleine wachtaflossing die we van heel dichtbij konden meemaken. Daarna had iedereen wel trek in een kopje koffie. Het nabijgelegen koffiehuis serveerde tevens verrukkelijke Marlenka ofwel honingtaart. Daarna liepen we over steile straatjes richting de Karlsbrug. Ondanks een duidelijke waarschuwing van onze gids voor zakkenrollers was er jammer genoeg toch iemand in de groep die daarvan de dupe werd tijdens de wandeling over deze beroemde brug. Tijdens het aanraken van een van de standbeelden om een wens te doen waren er vliegensvlugge handjes die Truss ontdeden van haar portefeuille met inhoud. We liepen verder de stad in en omdat we ruim in de tijd zaten werd ook nog een bezoek gebracht aan de joodse wijk. Hier konden we o.a. het kerkhof zien waar mensen soms wel 5 hoog opgestapeld liggen. Ook de diverse synagogen passeerden we tijdens deze wandeling.  Aangekomen bij het beroemde uurwerk waar elk uur de apostelen naar buiten komen liepen we nog verder het centrum in richting treinstation. Nadat onze gids hier uitleg had gegeven nam ze afscheid van de groep zodat iedereen zelf nog rond kon kijken in deze immer schitterende stad en gingen we met Truus Lankes aangifte doen bij de politie. We werden zeer vriendelijk te woord gestaan an na bijna een 1 uur wachten kwam de medewerkster met de papieren aanzetten. Om 17.30 uur stapten we in de bus om vervolgens weer terug te rijden naar Ostrov. Na het diner konden geïnteresseerden meedoen met een aantal dansworkshops of natuurlijk toekijken bij dit gebeuren.

Van wandelen bleek uiteindelijk niet veel terecht te komen bij de meesten want de volgende dag na het ontbijt stapte bijna niemand uit in het skigebieden behalve de wintersporters natuurlijk. De rest ging mee met een dagtocht richting porseleinfabriek. Aangekomen bij dit complex bleek dat er iemand achtergelaten was in de bus omdat zij op het toilet zat terwijl de bus afgesloten werd. Uiteindelijk is ze toch nog kunnen ontsnappen door de nooduitgang en zich kunnen voegen bij de rest van de groep. Deze fabriek waar momenteel nog ruim 250 medewerkers dagelijks aan het werk zijn maakte hotelporselein waarvan menig een wel een collectie thuis wilde hebben. Dit was helaas echter niet mogelijk. We kregen een zeer uitgebreide rondleiding door het enorme complex waar we het gehele productieproces konden volgen. Ook hier heeft inmiddels de modernisering toegeslagen waardoor er inmiddels met de helft van de oorspronkelijke medewerkers geproduceerd wordt. Behalve een perfecte kwaliteitscontrole konden we uiteindelijk ook zien hoe het witte porselein gedecoreerd werd. Met de hand beschilderd, gespoten of beplakt met sjablonen. Een boeiend schouwspel. Na deze rondleiding van bijna 1 ½ uur reed de bus een stukje verder richting Moser glasfabriek. Hier konden de toilet gangers even op adem komen en bezochten we de expositie van het kunstglas in alle soorten en maten. Inmiddels was het tijd voor een lunch en bezochten we wederom een ander groot winkelcomplex waar je voor een appel en een ei lekker kon lunchen of koffie drinken. Omdat op zondag de meeste winkels in Karlsbad gesloten waren werd er nog een korte stop ingelast voor degenen die zich niet konden bedwingen.

Mooi op tijd arriveerden we weer op de berg. Onderweg waren de meesten al uitgestapt in Ostrov zodat ze niet in de bus hoefden te wachten op de wintersporters. Na het diner deze dag was het Bingo! Middels enkele verhalen waarin de bingogetallen zaten verborgen waren er leuke prijzen te winnen. Ria de la Roy was wel erg fortuinlijk. Ze moest bijna van Gend & Loos bellen om haar prijzen op te komen halen! Deze avond was ook weer zo voorbij op deze manier natuurlijk.

De volgende ochtend (woensdag) nadat iedereen weer door Paul persoonlijk gewekt was reden we al voor negenen de bergen in. Zoals elke ochtend werd iedereen door Paul in de bus weer bijgepraat met het nieuws nationaal en internationaal, maar ook lokaal, want zelf de klokkentoren van Oirlo kwam aan bod. Natuurlijk was er ook elke dag een weerpraatje inbegrepen. Nadat de wintersporters weer de bergen in gestuurd waren staken we met de bus de grens over richting Oberwiesenthal. Hier stapten we even an 9.30 uur op de stoomtrein uit 1980 richting Cranzahl. Bij de kaartenverkoop werden we nog getrakteerd op heerlijke Krapfen; een lokale traditie met carnaval. Na een rit van een uur en diverse stops bij kleine stationnetjes kwamen we na 17 kilometer smalspoorbaan aan in Cranzahl. Hier stond onze eigen Reishuis bus weer op ons te wachten. We reden verder Duitsland in en gingen een bezoek brengen aan een grote hal waar op schaal de omgeving was nagebouwd met daarin een modelspoorbaan opgenomen. Hilarisch waren sommige situaties die men uitbeeldde. Ook Oostduitsers zijn echt niet preuts bleek nu. Ook werd dag en nacht gesimuleerd in het complex waar met 10 jaar aan gebouwd heeft en nog steeds bezig blijft. Hierna reden we weer terug naar Annaberg Buchholz waar we in een aangrenzend dorpje werden verrast met een uitleg en demonstratie houtsnijden. De enthousiaste vakman liet zien hoe hij dit materiaal bewerkte en er ware kunstwerken uit zijn handen kwamen. Ook de likeurproeverij was een succes, want menig flesje werd gekocht om thuis te nuttigen. Via een landelijke route reden we weer terug naar Bozidar. Op de terugweg naar het hotel konden zwemliefhebbers uitstappen in Jachymov waar het Aqua agricola uitnodigde voor een frisse duik in het verwarmde binnenbad van het Radium Palce. Na het diner stond er een gezellige dansavond op het programma. De vlijtige voetjes gingen van de vloer en iedereen kon meedoen als hij wilde. Behalve met dansen werd de tijd ook ingevuld met het favoriete dobbelen van een aantal dames die ook andere gasten wegwijs maakten met dit spel. Ook het zgn. vakantiespel viel in goede aarde alhoewel niet iedereen meteen doorhad wanneer hij wel mee mocht op vakantie!

Donderdagochtend na het ontbijt werden de winterliefhebbers andermaal met een lokale bus naar de skipiste gebracht. De anderen konden deze ochtend op hun gemak een wandeling maken door Ostrov. Nadat we de wintersporters om 12.30 uur op hadden gehaald en hun skimateriaal was ingenomen reden we weer terug naar het hotel voor een laatste lunch. Hier kon men zich nog omkleden en daarna konden de koffers weer in de bus geladen worden. Rond 14.15 uur reden we richting grens om vervolgens over de Duitse autosnelweg met een tussenstop in Eisenach en net voor Dortmund  rond middernacht weer terug te keren in Venray.

Iedereen heeft kunnen genieten van een heerlijke week. Volgend jaar staat het hotel alweer gereserveerd voor de eerste week van Januari die in 2012 in dezelfde periode valt als de schoolvakantie dus ideaal voor gezinnen met kinderen en  voor de carnavalsperiode die valt in het weekend van 19 februari. Dit alles natuurlijk ook weer met dezelfde reishuis service zoals u van ons gewend bent.