Verslag reis Ligurische kust

ReishuisReisverslagen

Vrijdag 14 april

Na een afwezigheid van 3 jaar vanwege de pandemie mochten we dit jaar weer terug naar de geliefde Toscane. Wat eigenlijk een comfortable heenreis zou moeten worden van slechts 1.30 uur vliegen vanaf Eindhoven duurde uiteindelijk aanzienlijk langer. Er zou 1 passagier teveel aan boord zijn. De controle hiervoor verliep nogal primitief. Laten we de de details maar achterwege! Uiteindelijk landden we pas tegen 22.00 uur op Pisa airport. Na de transfer stond er voor de gasten nog het nodige lekkers op de tafels in het restaurant. Dus met een lege maag hoefden we gelukkig niet naar bed.

Zaterdag 15 april

Paul Janssen van reishuis.nl en Donato Gallerani die geboren en getogen is in Bologna en deze reis samen begeleiden namen het gezelschap vandaag mee naar het prachtige San Gimignano en Volterra; twee historische plaatsen in de Toscane. Evenals de rest van deze week hadden we prachtig voorjaarsweer en het zonnetje scheen uitbundig. Voorafgaand aan de 2 bezoeken kregen we in de bus al de nodige informatie wat er verwacht kon worden. Op beide locaties kon ieder op eigen gelegenheid alles verkennen. Op het moment dat we in Volterra zouden vertrekken ontbraken er echter 6 gasten! Met de groepsapp die voorafgaande aan de reis gemaakt was konden we ze uiteindelijk opsporen en konden alle schaapjes toch weer mee terug naar Massa di Mare waar we verbleven. Het avondeten was rijkelijk met 5 gangen waarbij er bij het dessert diverse opties waren om uit te kiezen. Ook de wijn , water en koffie of thee die inbegrepen waren werden royaal genuttigd.

Zondag 16 april

Vandaag met wederom een erg zonnige dag reden we in korte tijd naar de stad Lucca. Hier stond onze Nederlandse gids Helene die zelf al 40 jaar in Italië woont met de audio oortjes op ons te wachten. De stad bruiste deze dag van de activiteiten waarvan we tijdens de uitgebreide stadswandeling van konden meegenieten. Ook de Italiaanse koffie die we genoten binnen het plein van de voormalige Arena mocht ons goed smaken. Na het 2e gedeelte van deze wandeling kreeg iedereen ruim de tijd om deze prachtige stad waar toevallig deze dag een grote antiekmarkt gehouden werd; te bezichtigen. Vandaag geen verloren schaapjes want de opstaplocatie was via whatsapp gedeeld.

Maandag 17 april

Na een wederom zeer uitgebreid ontbijt in buffetvorm met o.a. heel veel zoetigheden waar de Italianen dol op zijn stond Helene op ons te wachten voor een dagtocht richting Carrara wat op korte afstand van het hotel verwijderd lag. Allereerst bezochten we de stad Carrara zelf en maakten we een stadswandeling met de nodige uitleg over het verleden en heden van deze marmerstad. Na het middaguur reden we via de weg die de vrachtwagens gebruiken om de marmerblokken naar beneden te brengen de bergen in. Overal zag je waar men bezig was en in om dit prachtig gesteente uit de bergen te halen. Vroeger heel primitief en tegenwoordig echt een stuk moderner en gemakkelijker. Dit alles met de nodige uitleg van onze gids natuurlijk. Vroeger woonden de werkers in de bergen en werd er goed gegeten om sterk te blijven. Hiervoor aten zo o.a. Lardo. Een soort ingelegd spek waar het vocht aan onttrokken is. Natuurlijk moest dat ook geproefd worden gelijktijdig met de lunch die ter plaatse door Reishuis.nl georganiseerd was. Hierna klommen we via een onverharde weg nog verder omhoog om de groeves van dichtbij te bekijken. Enorme blokken worden hier weggezaagd om er producten van te maken. Alles kan gebruikt worden tot het poeder toe wat o.a. in onze Campina melk verdwijnt als extra toegevoegde calcium of in meel om het zwaarder te maken! Op de weg naar beneden stopten we nog bij een groot openlucht atelier waar kunstenaars bezig waren prachtige objecten te maken van de grote stukken marmer.

Dinsdag 18 April

Vandaag vertrokken we met eigen begeleiding en uitleg onderweg o.a. naar de havenstad La Spezia waar de grootste marinebasis van Italië gevestigd is. Ook veel enorme jachten en cruiseschepen worden hier gebouwd. Omdat het weer zo voortreffelijk was werd a la minute besloten om een boottocht te maken naar Porto Venere waar we sowieso met de bus heen zouden rijden. Vanaf het water van de Middellandse zee zit de kust er echter heel anders uit. Nagenoeg gelijktijdig met de gasten kwam de bus samen met Donato en Paul ook aan in dit authentieke toeristenplaatsje waar het in de zomermaanden uitpuilt van de toeristen. De weergoden waren ons alweer goed gezind want menigeen zocht een terrasje op aan het water nadat ze alles verkend hadden. Omdat de bus niet in het centrum mag parkeren moest de terugweg naar de parkeerplaats lopend afgelegd worden. Wandelen in de bergen is toch even anders dan in Nederland! Op de terugweg deden we alsnog het centrum van La Spezia aan omdat we er deze ochtend te weinig tijd voor haden vanwege de boottocht. Met een besloten gezelschap ben je veel flexibeler dus waarom ook niet?

Woensdag 19 April

Dit was de dag waar de meesten zich al echt op verheugd hadden; een bezoek aan het beroemde Cinque Terre vertaald; vijf landen. Om de toegang erheen zo gemakkelijk mogelijk te laten verlopen reden we naar Levanto; een dorpje net voor Cinque Terre. Hier namen we de trein nadat iedereen zijn dagkaart had gekregen om onbeperkt de trein tussen de 5 dorpjes aan de kust met moederdorpje in de bergen te kunnen bezoeken. Een gedeelte van de groep vond het leuk om het trajekt tussen Monterosso en Vernazza te voet af te leggen. Een ruime 4 kilometer met een hoogteverschil van 200 meter. We waren helaas niet de enigen deze dag. Op sommige plaatsen was het pad zo smal dat we moesten wachten om de tegenliggers te laten passeren. De hele route loopt echter langs de kust zodat er vele foto’s gemaakt moesten worden. Degenen die niet gingen wandelen moesten toch ook in de dorpjes de vele trappen trotseren omdat alle kleurrijke dorpjes steil tegen de bergen aangebouwd zijn. Na afloop van deze mooie dag zouden we ons weer verzamelen bij het treinstation van Levanto dat wat hoger in de bergen lag. Twee van onze gasten dachten dat het leuk zou zijn om met de boor terug te komen naar Levanto. Niet bedenkend dat de haven niet in de bergen ligt! Uiteindelijk met behulp van Donato en Paul werd een taxi gecharterd om de 2 achtergebleven schaapjes op te halen.

Donderdag 20 April

Op deze laatste volle vakantiedag stond een bezoek aan Pisa op het programma. Onze gids Helene stond op de grote parkeerplaats al te wachten met de audio oortjes om alles goed te kunnen volgen wat ze vertelde. Dit bleek ook echt wel nodig want we bleken niet de enigen die de scheven toren wilden zien! Overal kraampjes met dezelfde souvenirs waar je verplicht langs moest lopen om binnen de stadsmuur aan te komen. Onze professionele gids vertelde op een prettige en duidelijke manier over de geschiedenis van de stad en de toren natuurlijk. Zeer imposant om te zien wat er voor nodig is om deze marmeren gebouwen in stand te houden. Ook hier kreeg iedereen na de wandeling weer vrije tijd om zelf rond te kijken. Voor het 2e gedeelte van deze dag reden we richting Monte Carlo waar we bij een agricultura een rondleiding kregen over de boerderij waar o.a. druiven en olijven zelf in grote aantalen verbouwd werden. Zo’n 4000 olijfbomen behoorden o.a. tot het grote landgoed. Een overheerlijke lunch met brood, hammen, kazen, pasta, 4 soorten wijn en cantuchini werden voor ons geserveerd in een bijzonder fraaie setting. Ook kwamen we door het dorpje waar Pinochio “geboren” is. Na afloop van de lunch reden we naar Riomaggiore; DE carnavals (toeristen)stad langs de kust terug naar Massa di Mare.

Vrijdag 21 April

Helaas alweer de dag van de terugreis. We troffen het want op vrijdag is er altijd markt in het dorp. Niet echt klein om eerlijk te zijn. Vele straten stonden vol met allerlei waren die wij in Nederland niet meer tegenkomen. Na een vroege lunch reden we richting het vliegveld van Pisa voor onze terugreis. We hadden al kaartjes voor de Pisa mover gekocht zodat we geen oponthoudt zouden hebben. Achteraf snappen we waarom we deze niet hoefden te gebruiken en meteen bij de vertrekhal konden uitstappen. Aangekomen bij de Gates was het enorm druk en warm in dit oude luchthavengebouw. Onze vertrektijd werd diverse malen aangepast. Toen bleek dat er een wilde staking gaande was op het vliegveld. Alles stond stil. Niemand kon ons vertellen hoe lang dit zou duren. Uiteindelijk om 17.30 uur kwam er weer wat beweging in. Maar wij moesten op onze beurt wachten om in te stappen. Uiteindelijk gingen we net voor 19.30 uur de lucht in. Onze oorspronkelijk vertrektijd was 16.10 uur nadat we al vanaf 14.00 uur op het vliegveld waren! We hielden de moed erin want een van de gasten liet ons in de transferbus naar het vliegtuig ook nog zien hoe je kunt paaldansen.  Uiteindelijk waren we rond 23.00 uur weer terug in het Limburgse land.