Verslag Wandelvakantie Tenerife 14-21 november 2023

ReishuisReisverslagen

Dag 1 dinsdag 14 November

Na een voorspoedige vlucht kwam nagenoeg de gehele groep laat in de middag aan op het vliegveld van Reina Sofia waar Miguel en Paul iedereen stond op te wachten om met 2 busjes richting Adeje te rijden. Voorafgaand aan deze reis had Paul al een groepsapp aangemaakt zodat iedereen zijn gemaakte foto’s en belevenissen er op kon zetten. Hierna werd meteen nadat Ben en Mia die al een week eerder aangekomen waren opgehaald waren bij het verblijfscomplex doorgereden naar Damari; een speciaal kiprestaurant voor een eerste diner. Nadat iedereen ingecheckt was na deze eerste Canarische eetervaring was de rest van de avond vrij. Met de 1 uur tijdverschil geen overbodige luxe.

Dag 2 woensdag 15 November

Het ontbijt wordt deze hele week in buffetvorm geserveerd in restaurant El Paso in het complex. Met een ruime keuze aan mogelijkheden kon iedereen genieten in een zomerse omgeving. Achteraf zal blijken dat het weer de hele week meer dan top was! Om 9.00 uur werd vertrokken voor de eerste wandeling samen met Miguel en Paul bij La Quinta; niet ver van het complex. Hiervoor moest wel een flinke klim gemaakt worden met de beide busjes. Deze wandeling van ruim 7 kilometer was een vuurdoop om te zien hoe het wandelen in de bergen beviel. Onderweg werd het e.e.a. verteld over de omgeving en de planten en bloemen die we onderweg tegen kwamen. We kwamen op een punt waar je een prachtig uitzicht had over het zuiden van het eiland met zijn toeristencomplexen zo ver als het oog reikte. De namiddag was vrij om bijvoorbeeld een duik te nemen in het zwembad van het complex. Deze tweede avond gingen we weer lokaal om te dineren. Deze keer een all-in menu met onbeperkt eten en drinken in San Isidro bij Casa Ita waar een familie uit La Gomera al vele jaren met succes een restaurant Casera runt. Met een Chupito als afscheid reden we met volle buikjes weer terug naar Castle Harbour.

Dag 3 donderdag 16 November

Met weer volop zon vertrokken we met vooraf bestelde broodjes in de rugzak de bergen in richting Vilaflor waar Hermano Pedro Betancur vroeger woonde. Hij was iemand die armen en zieken hielp maar op 41 jarige leeftijd al overleden heet. Omdat hij geen Latijn kon leren is hij nooit tot priester gewijd. Hier reden we de bergen in over een stoffig pad om de Pasaje de Lunar te wandelen. Na een aardige klim werden we beloont met een uitzicht op een soort maanlandschap. Vandaar de naam van de wandeling. De afdaling verliep soepel. Een gedeelte van de groep liep helemaal naar beneden via de oude camino (weg) terwijl de rest met Paul mee reed naar beneden om daar in Vilaflor de anderen op te wachten onder het genot van een verfrissend drankje. Vanavond werd er gegeten in een grotrestaurant dat speciaal voor ons geopend was op hun wekelijkse sluitingsdag. Ook hier weer volop verwennerij.

Dag 4 vrijdag 17 November

Omdat de temperatuur onveranderd goed blijft is besloten de locatie voor de wandeling van vandaag aan te passen. Oorspronkelijk zou die volledig in een boomloze omgeving zijn. Hiervoor reden we via Santiage del Teide naar San Jose de los LLanos waar we via een bosrijke route diverse landschappen gingen zien. Na een klim door de bossen waar ook al veel lava te zien was staken we een lavarivier over die je echt niet op blote voeten kunt betreden. Aan de overkant liepen we er nog een tijdje langs af en zagen hoe de natuur zo’n 130 jaar geleden huis gehouden had. Tijd voor onze dagelijkse broodjeslunch. Hierna liepen we door een gebied met heel veel grote dennenappels naar een oude lavaberg die helemaal zwart geblakerd was. De bomen in deze omgeving hingen vol met een soort ijslands mos dat heel langzaam groeit en beschermd is. Via een bergpad met een mooi uitzicht op La Gomera en La Palma kwamen we weer terug bij onze busjes. Helaas was de avondspits al weer vroeg begonnen. Dus op de terugweg moesten we ook aansluiten in de rij. Vandaag een nieuwe eetervaring met een bezoek aan een Areparia in Los Abrigos. Oorspronkelijk uit Venezuela deze gevulde maisbroodjes. Ook dit was geen onverdeeld succes.

Dag 5 zaterdag 18 November

Na drie wandeldagen vandaag een dagje rust. Iedereen koos ervoor om zijn eigen gang te gaan. Los Cristianos en Playa de las Americas bieden daartoe voldoende mogelijkheden. Natuurlijk weer een lokaal restaurant op het menu vandaag. Deze keer rijden we naar het Hippisch centrum Xanadu waar we heel toevallig live muziek konden horen omdat er een besloten feest was in een gedeelte van het restaurant. Nagenoeg iedereen bestelde de visschotel van de dag; Een flinke portie kabeljauw met gebakken ui en frietjes voor slechts € 10,-! Waar vindt je dat nog? Bij vertrek stonden de paarden klaar om een show te geven voor de gasten van dit besloten feest. De spelers hadden er geen problemen mee om met de gasten op de foto te gaan. Ook Rose kreeg haar mooie foto deze avond!

Dag 6 zondag 19 November

Vandaag stond de langste route van deze wandelweek op het programma. Nadat iedereen zijn ontbijt op had en de broodjes voor onderweg uitgedeeld waren reden we in zuidelijke richting om vervolgens via het populaire bergdorp Masca bij El Pal Mar uit te komen. Hier maakten we allereerst een klim naar ongeveer 700 meter hoogte om vervolgens via een bosrijke omgeving in Teno alto aan te komen. Hier was de lunchplek in een dorp wat slechts ongeveer 70 inwoners heeft maar een veelvoud aan geiten die de melk leveren voor de heerlijk geitenkaas waarvoor 9 liter nidg is om 1 kg kaas te maken. Een geit levert maar 3 liter per dag! We vervolgden onze klim naar uiteindelijk bijna 1100 meter om via een prachtige panorama route weer af te dalen naar het startpunt. Hier was er tijd voor een verfrissend drankje bij een lokaal restaurant. De terugweg verliep vrij gemakkelijk. Ondanks dat er regelmatig toeristen niet aan de kant durfden op de smalle bergweg om elkaar te kunnen passeren. Vanavond een keer Italiaans in een plaats die Palm mar heet! Bij el Trigo weten ze hoe ze gasten kunnen verwennen met heerlijke Italiaanse specialiteiten!

Dag 7 maandag 20 November

Het mooie weer houdt maar niet op. Het noorden hadden we nog niet gezoen deze week. Dus op naar het anaga gebergte nabij La Laguna; de voormalige hoofdstad van Tenerife. Hier liepen we door oerbossen met een grote diversiteit aan bomen en struiken nabij Cruz del Carmen. Onderweg vertelde onze locale gids die ons de afgelopen 4 dagen begeleidt had op diverse plekken waar we stopten het e.e.a. over het ontstaan en de namen van sommige gebieden. Nadat we afscheid hadden genomen van onze gids Vicente reden we weer terug naar het zuiden met onderweg een stop bij Chimiche waar we een voormalige groeve bezochten waar Jable uitgehaald was om te kunnen bouwen. De avond was gereserveerd om Guachinche El Cordero te bezoeken. Hier werden en worden bananen geteeld. In een sfeervolle groene omgeving tussen de bananen bomen genoten we van een Canarisch diner met ter afsluiting weer een heerlijke Chupito van Rum met honing.

Dag 8 dinsdag 21 November

Een week is zo voorbij helaas. Echter omdat het vliegtuig pas om 17.20 uur zou vertrekken werd er op deze laatste dag toch nog het e.e.a. bezocht. Allereerst nadat de koffers in de busjes geladen waren volgde een toer door Los Cristianos en Playa de Las Americas om te laten zien waar het massa toerisme verblijft. Winkels, restaurants, winkels…… Shop untill you drop! Tijd voor een koffiestop bij Siam Mall; Een luxe winkelcentrum over 2 verdiepingen. Daarna reden we naar een mooi uitkijkpunt bij La Sentinela. Vliegtuigen vlogen af en aan. Vanaf dit punt heb je een prachtig uitzicht over de omgeving. Via diverse lokale dorpjes reden we naar San Isisdro voor een lunch. Na wat regenval in de ochtend was het inmiddels weer droog en warm. Voordat we naar het vliegveld reden stopten we nog bij de grot van Hermano Pedro. Eerder deze reis waren we in het dorp waar hij vroeger gewoond had. Hier bezochten het complex waar dagelijks veel mensen komen om hem te bedanken. In het weekend is hier zelfs een kerkdienst. Op korte afstand van deze mooie plek was ook het vliegveld waar we uiteindelijk afscheid namen van iedereen om in te checken voor de vlucht terug naar Nederland. Met veel lol onderweg heeft iedereen kunnen genieten van een eiland vol variatie.
Buan viaje.