Wandelvakantie Tenerife November 2022

ReishuisReisverslagen

Eindelijk konden we na een onderbreking van 2 jaar onze wandelliefhebbers weer laten genieten van al het moois dat er op wandelgebied te vinden is op wandeleiland Tenerife. Met bijna 200 gecontroleerde wandelroutes over het hele eiland lieten we deze keer de wandelliefhebbers kennismaken met enkele van de mooiste. Elke dag werd gestart met een uitgebreid ontbijt in buffetvorm bij het zwembad van het complex Castle Harbour. Met onze lokale professionele wandelgids Vicente gingen we de eerste wandeldag richting el Pal Mar. Via een geleidelijk oplopend wandelpad bereikten we het aanvankelijk hoogste punt op deze prachtige zonnige dag. Via een route die prachtige panorama uitzichten opleverden kwamen we uiteindelijk in het dorp Teno Alto aan. Hier was er tijd voor de zelf meegebrachte lunch. Hiervoor ging Paul elke dag voor vertrek naar een lokale supermarkt waar heerlijke bocadillo’s gemaakt werden om onderweg te nuttigen. Wat een verwennerij! Na een wandeling door een prachtig Ericabos en een rotsachtige omgeving kwamen we op een machtig prachtig uitzichtpunt terecht. Door het de hele dag aanwezige zonnetje kleurden we meteen al lekker. Na een aangename afdaling kwamen we weer terug op ons beginpunt waar we deze dag afsloten met een drankje in een lokaal restaurant.

De tweede route begon niet ver van Los Cristianos waar we verbleven. In minder dan 30 minuten stonden we bij ons startpunt van vandaag. Deze tweede wandeling vergde al wat meer energie want er dienden diverse Baranco’s overgestoken te worden. De prachtige vergezichten deden dit echter al snel doen vergeten. Ook deze dag liet de zon goed van zich spreken dus goed insmeren was belangrijk. We liepen door een verlaten landbouwgebied waar vroeger veel graan werd verbouwd op de terrassen. We passeerden een oud werknemershuis en diverse dorsvloeren. Het tweede deel van de wandeling bestond grotendeels uit een afdaling. Het laatste gedeelte had onze gids nog een verrassing. Toen we dachten dat we er bijna waren werden we nogmaals “getrakteerd”op een baranco. Moe maar heel voldaan keerden we tegen 16.00 uur weer terug naar ons verblijfshotel. Zoals alle avonden was het diner gereserveerd in een lokaal restaurant. Deze avond bij familie restaurant Casa Ita waar we een overheerlijk all-in menu werd geserveerd.

Ook de 3e wandeling Pasaje Lunar startte niet ver bij Los Cristianos vandaan. Na een korte stop bij El Pino Gordo; een enorme naaldboom reden we via een stoffig zandpad naar het startpunt van onze wandeling. Geleidelijk klimmend kregen we onderweg al een voorproefje van wat ons nog te wachten stond. Halverwege de route stonden we opeens oog in oog met de naam van deze route. Het leek wel op een maanlandschap wat we te zien kregen. Weer en wind hebben dit voor ons achtergelaten. Het tweede deel van deze route verliep heel geleidelijk omlaag met een ander landschap als de route op de heenweg.
Na drie dagen lekker actief te zijn geweest was er vandaag een rustdag ingelast. Een aantal gasten kozen ervoor om toch op pad te gaan met een dagtocht naar Loro Parque in Puerto de la Cruz. Anderen maakten er echt een relaxdag van.

Ook op Tenerife regent het weleens! Nadat we in de buurt van het Anaga gebergte in het noorden aankwamen begon het licht te regenen. Volgens de weersvooruitzichten zou het we l meevallen met de regen. En iedereen was er op voorbereid. Nadat we het eerste gedeelte hadden afgelegd met lichte regenval liet het zonnetje zicht uiteindelijk toch weer zien en werd besloten de route te verlengen. Ook rond Cruz del Carmen heb je een wandelgids nodig of een heel goede routebeschrijving met alle verschillende routes is dat geen overbodige luxe. Onderweg vertelde onze gids evenals op de andere dagen een aantal bijzondere wetenswaardigheden over het eiland en zijn natuurschoon. Op de terugweg maakten we een stop bij een Dulceria waar de keuze wel erg groot was in het assortiment gebak wat in de enorme vitrine lag met daarbij een heerlijke cafe con leche!

Om af te kicken van de afgelopen wandeldagen reden we op zaterdag nog naar Las Vegas. Ook dat is op Tenerife te vinden. Op weg erheen stopten we eerst bij de grotten van Chimiche. Hier werd vroeger bouwmateriaal gewonnen om wegen aan te leggen en om cement van te maken. Met een gevarieerde route van ongeveer 7 kilometer werd deze laatste wandeldag afgesloten. Omdat de groep niet zo groot was werd iedereen meegenomen naar het huis van Miguel en Paul in San Isidro om onder het genot van een Nederlands kopje koffie op het terras te genieten van een laatste zonnige dag.
Met een korte transfer naar het vliegveld kwam er op zondagmorgen helaas een einde aan deze sportieve week.