REALTIME reisverslag China reis oktober 2013

ReishuisReisverslagen

China 10 oktober 2013 Realtime reisverslag

Rond de klok van half 8 stonden de eerste reizigers in venray al op de bus te wachten die ons naar Dusseldorf airport zou brengen. Via Horst en Venlo reden we naar Dusseldorf. Het inchecken verliep vlot en de meeste gereserveerde stoelen klopten ook nog.   Op tijd vertrok onze vlucht net Etihad airways richting Abu Dabhi. Aan boord kregen we een prima maaltijd voorgeschoteld en anderhalf uur voor aankomst nog een snack in de vorm van een pizza slice. Zonder vertraging maakte de Airbus een mooie zachte landing en werden we bij aankomst verast door een vertraging van 2 uur van onze volgende vlucht. Met shoppen sommigen een hapje en drankje vertrokken we uiteindelijk 2 uur later dan gepland. Onze eerste vlucht duurde ca 6.30 uur en de vlucht naar Beijing ca 7 uur.

Aangekomen in Beijing waren de meeste wel moe van de reis, ook de jetlag hakte er toch wel even in, Omdat het in Nederland immers nog nacht was. Na de douane formaliteiten stond onze lokale gids al op ons te wachten. De bus stond al vlakbij en in de bus werden we welkom geheten door onze lokale gids; Lucie. De gids vertelde al meteen van alles over Peking waaronder de vele ringwegen waarvan de 6e ringweg 200 km lang is.De 5 miljoen auto’s en de 70.000 taxi’s. Omdat het zo druk is in het verkeer mag er geen vrachtverkeer binnen de 5e ringweg komen en mogen op de doordeweekse dagen om beurten bepaalde eindcijfers van het kenteken niet rijden om zo de overvolle wegen te ontlasten.

We reden richting de stad en kwamen langs het CCTV gebouw van de Chinese staasttelevisie van architect Rem Koolhaas. Onze eerste bezienswaardgiheid was de tempel van de hemelse vrede. dit enorme parkcomplex van 270 hectare is een geliefde plek voor de ouderen die er sociaal bij elkaar komen om een kaartje te leggen of te dansen. Het grote altaar waar de keizer zijn offers bracht voor een goede oogst werd weer eens duidelijk dat de Chinesen erg bijgelovig zijn. Het cijfer 9 kwam dan ook als symbool vaak terug, in het altaar. dit cijfers mocht ook alleen de keizer gebruiken. Het cijfer 8 symboliseert weer geluk in het chinees.Verder bekeken we nog vol bewondering naar het hoofdgebouw helemaal uit hout en ruim 120 jaar oud. het origineel wat zo’n 500 jaar oud was is door bliksem verwoest geweest en later weer in de originele staat herbouwd.

Na de prima wandeling met de warme zon erbij; ik schat zo’n 25 graden reden we naar ons hotel. De meesten konden daar alvast wat pinnen uit de geldautomaat en werd door Chi uitgelegd betreffende ontbijt en wake up tijd. Iedereen kreeg ruim de tijd om zich op te frissen om in de avond ns diner te gebruiken. Enkelen van ons bezochten in de avond het rode theater met de Shoalin kung fu show.

Morgen vroeg op want dan gaan we naar het 8e wereldwonder de Chinese muur.

Aan iedereen de groetjes en hier gaat alles prima. Prima vlucht en prima verblijf.

Het Chinese mobiele nood nummer voor de groep is 0086 13587601532. u belt vanuit Nederland eerst het nummer 0900-1965 vervolgens krijgt u een computer aan de lijn; kosten 3 cent per minuut. u draait vervolgens 0086-13587601532 en sluit af met een # de computer maakt dan verbinding. Uitsluitend te gebruiken in geval van nood.

Dag 3 zaterdag

Na een heerlijke nachtrust op onze meer dan royale kamers en dito bed werden we vandaag vroeg gewekt. Om half 7 om exact te zijn. Het ontbijt was een royaal Chinees en Europees ontbijtbuffet en ook de koffie en thee liet zich goed smaken. Het buffet had o.a. gesneden brood met gebakken ei, diverse jamsoorten, zoetigheden, beleg, yoghurt en diverse warme gerechten zoals worstjes maar ook Chinese verse wan tan soep of noodles op diverse manieren bereid.

Na het ontbijt verzamelden we ons in de lobby waarna we naar de bus liepen. De bus zou ons in ca. 15 uur naar de Chinese muur brengen. Helaas werkte het verkeer vandaag niet mee. Overa stond wel file. We reden ook over de grote boulevard tussen de verboden stad en het enorme plein van de hemelse vrede. 8 rijstroken per richting dus een 16 rijstroken weg was erg indrukwekkend. Ook het plein waar een enorme lange rij stond van Chinese toeristen voor het mausoleum van Mao. Uiteindelijk de stad uit en via de snelweg richting de muur maar met een intermezzo bij een parel kweker waar middels een video een uitleg werd gegeven hoe de zoetwaterparels gekweekt worden. Ook werd uitgelegd hoe je het nep van het echt onderscheid. Uiteindelijk kon men in de grote winkel parelkettingen kopen en de verkopers vertelde 10% korting zou men krijgen. Uiteindelijk gaf Chi het advies om maar eens met de helft beginnen. Enkele van ons bleken goed te kunnen onderhandelen en lukte het soms tot wel 40% korting te ontvangen. Zo bleef er bij menigeen wat aan de vingers plakken.

De bus weer in en in ongeveer 20 minuten bereikten we dan eindelijk de Lange Muur. Men had de mogelijkheid om bij dit gedeelte voor het linkerdeel te beklimmen wat erg mooi en goed te doen zou zijn of het rechterdeel wat veel steiler was. Enkele beklommen zelfs beide kanten. De lange Chinese muur is ruim 2000 jaar oud en is momenteel ca 6000 km lang en loopt ten noordn van Peking als verdedigingsmuur tegen het Mongoolse nomaden volk. Communiceren deed men middels vuur en rooksignalen.

Inmiddels was het lunchtijd en een krot ritje naar het kolossale restaurant waar wellicht wel 800 man zat te eten, kregen we een warme maaltijd geserveerd. Warm maar licht verteerbaar. Na de lunch kon men in de winkel beneden van alles kopen maar met name op he gebied van Cloisonné emaillen.

We vervolgden onze tour naar de Ming graven waar in het gedenkhal een tentoonstelling was van de opgegraven schatten van een van de keizers. Van Jade tot gouden lepels en chopsticks; eetstokjes. Achter de gedenkhal was het grafheuvel en enkele pagode torens.

Iets verderop we met de bus naar de laan der zielen waar een mooie wandeling maakte over deze mooi aangelegde marmeren laan met grote sculpturen die de geest van de keizer moesten bewaken.

Na de wandeling reden we terug naar de stad en weer he drukke verkeer tegemoet. We maakten een korte stop bij het Olympisch stadion waar we de nodige foto’s knipten. Het grote stadion wat op een vogelnest lijkt is naar het ontwerp van een Zwitserse architect. Ondertussen was het al goed donker en werd er besloten om de Hutong tour te doen. Deze optionele excursie werd door iedereen gedaan en was erg leuk. Door de Hutongs; nauwe authentieke steegjes, waar nog vele mensen wonen met als vervoersmiddel de riksja. Onderweg werd gestopt bij een familie zodat we ook binnen konden kijken hoe men daar leeft. 2e stop was bij een meer met vele trendy bars met banken op de terrassen en veelal live muziek. Onze maagjes knorden ondertussen want Chinees is licht verteerbaar en de meeste hadden al reuze trek. Het restaurant was gelukkig dichtbij. Het liet zich ook nu weer goed smaken. Terug naar het hotel; 22 uur ondertussen hadden we een lange dag gehad met veel bezienswaardigheden. Morgenvroeg reizen we verder naar Datong, maar niet voordat we het plein van de hemelse vrede en de verboden stad hebben bezocht.

Dag 4 Zondag

Na de lange dag van gisteren en na een welverdiende nachtrust had iedereen weer goede trek en werd er goed van he ontbijtbuffet gegeten, zelfs pizza en friet op het buffet. Nadat onze koffers waren ingeladen liepen we gezamenlijk naar het Tian an Men plein, het grootste plein ter wereld waar 1 miljoen mensen tegelijkertijd zouden kunnen staan. Een overweldigend indruk van het immense plein, waar lange rijen stonden voor het mausoleum van Mao. Bij de nationale vlag liepen we via een ondergrondse tunnel naar de overkant waar de poort tot de verboden stad was.

Onder het portret van Mao door de verboden stad in. Een flinke wandeling door de diverse gebouwen en poorten van de verboden stad met haar 9999 kamers. De verschillende belangrijke vertrekken werden door de groep bezichtigd om uiteindelijk in de keirzerlijke tuinen te komen. Aan die noord zijde verlieten we ook de verboden stad en werden we na een kleine wandeling weer opgehaald door de bus.

Volgende halte was de Yachow market; een gebouw met allemaal handelaren en mode, waaronder kleding van alle merken, schoenen, handtasjes en koffers tot electronica. Omdat de verboden stad iets was uitgelopen hadden we slechts een half uur om deze markt te bezoeken.

Ook deden we nog een supermarkt aan om het nodige in te slaan voor onze treinreis. Tijd voor de lunch, vanwege tijdsgebrek omdat we de trein moesten halen werd de lunch in recordtijd op tafel gezet. De lunch smaakte overigens prima, beetje van hetzelfde maar net weer iets anders.

Op weg naar het station bedankte we Lucie voor haar prima verzorging en uitleg van de laatste dagen. Onze koffers werden gepakt, chauffeur bedankt en we liepen samen naar het stationsgebouw. Hier vond een ticketcontrole plaats en vervolgens moest onze bagage door een scan. Eenmaal binnen liepen we via een grote wacht hal door naar de volgende ticketcontrole. Een flinke wandeling naar het perron waar helaas geen roltappen waren moesten we onze koffers de trap op tillen. Even puffen maar iedereen had zijn spullen boven. We settelden ons in de trein en het werd nog een gezellige treinrit. De rit duurde ca 6 uur en kwamen rond 22 uur aan. Daar stond onze nieuwe gids Li al op het perron op ons te wachten. De bus bracht ons naar ons hotel voor de volgende 2 nachten. Een indrukwekkende ochtend met de verboden stad en prachtige dagen in Beijing met de Chinese muur zijn we nu verder gereisd.

Morgen weer een nieuwe dag naar de eeuwenoude yungang grotten.

Dag 5 Maandag 14 oktober

Een heerlijke nachtrust na de treinreis en heerlijk wat langer in bed, om negen uur werden we pas verwacht. Na het ontbijt wat weer heel anders was reden we richting de Yungang grotten even buiten de stad. Datong is een relatief kleine stad met ca 3 miljoen inwoners. De binnenstad zelf heeft ca 500.000 inwoners. Deze stad staat naast de yungang grotten bekend om zijn industrie en kolenmijnen. Bij de grootste staatsmijn werken ca. 30.000 mensen. In een half uur reden we naar de grotten en liepen we via een gloednieuwe park richting de grotten. Het hele park is nieuw aangelegd en er komen nog relatief weinig toeristen, want het was erg rustig. Het was vanochtend wel erg koud met een harde wind. Gelukkig hadden we ons allen goed aangekleed. De grotten staan op het wereld cultuur erfgoed lijst van Unesco vanaf 2001 en zijn beschermd. Het is een typisch voorbeeld van beeldhouw werk uit de keizerlijke tijd. Grote en kleine boeddha beelden in de grotten waarin 10.000 arbeiders hebben gewerkt in 35 jaar. Ook de behouden kleuren zijn uniek om te zien.

Nadat we de grotten bezichtigd hadden was het tijd voor de lunch en die liet zich uitstekend smaken. Lekker pittig gekruid. We konden eens lekker natafelen want er stond vandaag niet veel meer op het programma. Na de lunch reden we naar de oude binnenstad wat momenteel helemaal wordt gerestaureerd, daar bezochten we het oude klooster wat gedeeltelijk nog in originele staat is van ruim 1000 jaar. Onze gids kon veel vertellen over het klooster en de diverse tempeltjes binnen het complex. Sommigen kozen vervolgens om de weg van het klooster terug te lopen en enkele keerden met de bus terug naar het hotel waar we om half 7 hebben afgesproken voor ons diner.

Morgen rijden we verder en moeten onze koffers weer mee en is het hangende klooster aan de beurt. Na het hangende klooster hebben we  een lange busrit van 3,5 uur naar de heilige berg Wutaishan, omdat dit een stuk hoger ligt zal het nog een stukje frisser zijn dan vandaag.

Dag 6 dinsdag 15 oktober 2013

Vandaag werden we om half 8 gewekt en konden we aanschuiven aan het buffet. Gezellige grote ronde tafels voor 10 personen. De koffers werden ingeladen en we vertrokken om 9 uur en lieten de stad Datong achter ons. Het was een kleine 70 kilometer tot het hangende klooster. Onderweg moesten we over enkele bergpassen en konden genieten van het uitzicht. Vele terrassen schoten voorbij waar voornamelijk mais en tarwe verbouwd werd. De rijstvelden en terrassen zullen we later in de reis in het zuiden tegen komen. Onderweg werd een stop gemaakt bij een klein dorpje waar de huizen van leem zijn gemaakt en er diverse echte holbewoners leefden; kleine grotten voor bewoning. Nog een klein half uurtje verder kwamen we dan aan bij het hangende klooster. Tegen een bergwand aangebouwd en zo’n 1400 jaar oude houten klooster op ruim 50 meter hoogte. Sommige bleven beneden van het uitzicht genieten en sommigen liepen mee naar boven om het klooster daadwerkelijk te bezoeken, hoogtevrees moest je niet hebben. Aangezien de route langs de buitenkant voerde van het klooster en de balustrade slecht 1 metertje hoog was en de afgrond ruim 50 meter diep. Hiervoor werd dan ook gewaarschuwd. Maar diegene die de klim waagde genoten van een unieke ervaring en een prachtig uitzicht. De kruip door sluip door gangetjes en trappetjes waren een uitdaging.

Van het klimwerk kregen we al trek en reden na het unieke bezoek in 10 minuten naar ons lunchadres. De lunch in een lokaal restaurant liet ons weer goed smaken. Na de lunch stonden we nog even bij een straat handelaar te kijken naar zijn waar, grote dadels die ons onbekend voorkwamen.

De rest van de middag hadden we een busreis van ca 4 uur voor de boeg over ruim 200 kilometer naar Wutaishan een van de heilige bergen van China. Middels wederom diverse bergpassen maakten we af en toe een stop om van het uitzicht te genieten. Het is op deze gebergten wel koud met ca. 3 graden en morgen 6 graden en we waren op ca. 2800 meter boven zeeniveau, gelukkig rijden we morgen middag door naar Pingyao wat weer veel lager ligt en het ca 20 graden is.  Pingyao wat nog geheel bewaard is gebleven uit de Ming dynasty en een oud vestingstadje is. Ook Pingyao behoort tot het wereld erfgoed lijst.

Aangekomen in het Flower hotel konden we even ons opfrissen om tegen 19 uur naar ons diner adres te rijden. Morgen bezoeken we 3 van de 58 kloosters die op deze heilige bergen gevestigd zijn. Daarna rijden we dus naar Pingyao.

FOTO’S VIA DE GALERIJ OF KLIK HIER

Dag 7 Woensdag

Vanochtend een echt Chinees ontbijt, hoe verder de binnenlanden in hoe minder we gewend zijn aan het ontbijt. Veel warme Chinese gerechten en veel rijst en aanverwante gerechten. Sneetje toast honing en gekookt eitje. Na het ontbijt werden de koffers weer ingeladen en reden we richting de berg waar we 3 kloosters bezochten. We werden met de bus naar het hoogste punt gereden maar onderweg kwamen we enkele geïmproviseerde drempels tegen waarover de bus maar net kon. Eenmaal boven begonnen we onze tour bij de lama tempel wat een Tibetaanse tempel is. Diverse gebedshallen waren nog authentiek en eeuwenoud. We zagen o.a. lama monniken bidden. Li onze gids wist veel te vertellen over de tempels. Middels een trap van 108 treden liepen we naar beneden. 108 is een geluksgetal in dit geloof en men gelooft dat je na deze treden alle pijnen zouden zijn genezen. De lama monniken hadden een rood gewaad aan.

Het volgende klooster was een boeddhistische klooster en een echt Chinees klooster. De monniken hadden een geel gewaad aan. Ook hier weer mooi behouden en de gele daken symboliseerde dat het een keizerlijke klooster was, immers geel was in die tijd alleen voorbestemd voor de keizer.

Nog een stukje naar beneden stond het waarmerk van Wutaishan een enorme witte marmeren pagode. Daaronder liep je met de klok mee en kon je aan vele ronddraaiende gebedstonnen draaien waarop de gebeden stonden. Typisch Tibetaans. Hier waren vele monniken in het grijs gekleed wat aanduiden dat dit rondtrekkende monniken waren. Sommigen van ons gaven een kleine gift aan een monnik en daarvoor in ruil kreeg men een klein geschenk.

Tijd voor de lunch in een lokaal restaurant. Het toilet was hier wel lachwekkend aangezien geen toilet gescheiden van elkaar was, natuurlijk wel de dames en de heren apart maar er zaten geen deurtjes in waardoor iedereen gezellig op de hurken kon. Na de lunch een lange busrit van ca 4-5 uur naar het vestingstadje Pingyao. Eerst via een binnenweg vervolgens via de moderne snelweg naar Pingyao met 2 stops bij een tankstation voor de plaspauze en een versnapering. We keken onze ogen weer uit naar de diverse producten die in het tankstation verkocht werden. Gelukkig ook wel een zakje chips met een normale smaak, want chips met tomaat of kip of rundvlees smaak ligt hier ook gewoon in de schappen. Aangekomen in Pingyao namen we afscheid van onze chauffeur die prima gereden had en werden we middels elektro karren naar ons hotel een guesthouse. Idyllischer kan het niet mooie kamers in authentieke stijl. Vanavond lekker diner bij een van de vele restaurants. Morgen hele dag Pingyao en in de late avond de nachttrein naar Xian.

Ivm het ontbreken van internet in de trein zal het reisverslag van donderdag een dagje later online staan.

Dag 8 donderdag
Na de heerlijke avond waarbij de meesten van ons het diner in een westers restaurant nuttigden. Heerlijke biefstuk of een lekkere pizza.
Vandaag een vrije ochtend waarbij de reizigers een beetje konden uitslapen, niet te laat want afgesproken was dat de koffers om half 9 op de gang moesten staan. Voor ons comfort werden de koffers alvast naar het volgende hotel gestuurd in Xian zodat we vanavond in de trein alleen maar onze handbagage hoefden mee te nemen. Om 12 uur konden we uitchecken en liepen we naar de hoofdstraat waar de vele authentieke huisjes uit de Ming tijd staan en waar nu winkeltjes gehuisvest zijn en vele restaurants en barretjes.
In een van de restaurants kregen we een lokale lunch voorgeschoteld. Vele smaken kwamen weer voorbij en de schalen waren weer snel leeg.
Na de lunch begonnen we de wandeltour door Pingyao. We liepen naar de stadsmuur en maakten daarover een wandeling, maar niet voordat enkele zich hadden laten fotograferen in een Riksja.
Ook een van de eerste banken van Pingyao wat nu een museum is werd bezocht, vervolgens nog een bezichtiging van het oude stadhuis. In het stadhuis kregen we ook de gevangenis te zien.
Terug naar ons hotel was het koffietijd en daarna hadden enkele van ons een massage besteld. Sommigen een voetmassage en sommigen de body massage. Ze werden een uur lang verwend en kwamen herboren weer uit de salon. Let wel massage op de chinese methode met de kleding aan!
Diner tijd; iedereen kon op eigen gelegenheid ergens een diner nuttigen maar uiteindelijk zaten we allemaal gezellig weer in restaurant Sakura waar de meesten wederom een heerlijke biefstuk bestelden, helaas waren de frietjes koud. Gezellig was het in ieder geval wel tot in de late avond uren want we hadden pas om vijf voor half een ‘s nachts en hadden als trefpunt het hotel en pas om 23.15 uur. We werden met de electro karren naar het treinstation gebracht en namen de trein. Ondertussen waren de ontbijtpakketjes uitgedeeld en zouden we om 09.00 aankomen in Xian.

Dag 9 Vrijdag

De treinrit duurde van half 1 ’s nachts tot ca. 9 uur in de ochtend. Ons ontbijt wat door Ger en Chi was verpakt in pakketjes voordat we de trein hadden werd gewaardeerd en goed gegeten. Tegen 9 uur kwamen we dan aan en zetten we ons voet op het perron van station Xian. Wat een mensen massa kwam er uit de trein die in slechts 2 toegangstrappen naar de onderliggende tunnel moest leiden. Onder in de tunnel probeerden we nog even te wachten om de mensen massa voor te laten gaan, maar er kwam geen einde aan aangezien er meerdere treinen aankwamen. Dan maar met de massa mee en gelukkig hadden we geen koffers bij ons, die stonden in ons hotel al op ons te wachten. Buiten het station stond onze gids Mevr. Han Mei al op ons te wachten en ging voorop naar een sjiek tegenover gelegen hotel waar we een toilet pauze inlasten, aangezien de toiletten in de trein inmiddels niet meer proper waren.

Na de plaspauze werd de gids voorgesteld in de bus en reden we direct naar het terracotta leger. Het was slechts 45 minuten rijden en al gauw stonden we bij de ingang waar we eerst nog een tassencontrole hadden om vervolgens van de gids de uitleg kregen over het ontstaan en ontdekking van het terracotta leger. Binnen in de hal was het een enorme drukte ook omdat je normaal links en rechtsom de opgravingen kunt lopen, maar ivm. een belangrijke delegatie konden de bezoekers slechts aan de linkerkant voorbij schuifelen. Jammer maar helaas niets aan te doen.

Afgesproken werd om aan het einde van de hal boven op elkaar te wachten om samen verder te lopen naar opgraving no. 2. Ook hier weer diverse opgravingen van terracotta beelden en paarden en dit bleken de hogere officieren te zijn. De exacte grafheuvel van de 1e keizer van China lag zo’n 1,5 km van het leger vandaan. De keizer dacht dat dit leger van terracotta hem zou beschermen in het hiernamaals. In een latere periode is het terracotta leger ontdekt door een generaal die bang werd van de levensgrote beelden en alles kort en klein sloeg en er brand stichten. Het leger wat nu te zien is, is dan ook geheel gerestaureerd en daar zijn ze tot op vandaag nog mee bezig, sinds de ontdekking in de jaren 70.

Tijd voor de lunch in het museum restaurant en daar konden we verse noodles krijgen en een salade buffet. De noodles werden vers voor ons bereid op een hele speciale manier. De kok gooit als het ware de deeg en rekt het helemaal uit tot het hele dunnen slierten noodles werden. De warme gerechten werden aa tafel geserveerd op de inmiddels bekende ronde tafels met draaiplateau. Tijd voor de museum shop waar enkele van ons een boek kochten welke gesigneerd werd door een van de aanwezige ontdekkers.

De laatste 2 hallen werden bezocht waaronder de hal met de bronzen wagen. Ook deze is geheel gerestaureerd en stond in een vitrine.

Na al deze historie te hebben aanschouwd reden we terug naar de stad waar we eerst een intermezzo hadden in een jade slijperij, wat meer winkel was dan slijperij Met bussen vol werd men hier afgezet wat overigens jammer genoeg een verplicht nummer is. Er werd wel duidelijk toegelicht wat nu jade precies is en hoe je het echte van het neppe onderscheid.

Tijd voor de Moskee, middels een smalle steeg waar alleen maar links en rechts souvenirwinkeltjes waren liepen we naar de moskee in Chinese stijl. Het was in de bazaar en de weg er naar toe een drukte van belang. Veel mensen en het leuke van deze moslim wijk is de afwijkende mensen qua gezicht. Een meer Turks/Arabisch uiterlijk echter met grotere neuzen en spleetogen. Doordat Xian begin en eindpunt was van de zijde route, waren er vele invloeden van de Arabische wereld. Uiteindelijk werd het een bliksem bezoek want de meesten waren inmiddels moe van de treinreis en het ochtend programma. Besloten werd dat we de stadsmuur zouden laten voor wat het was en reden  naar ons hotel waar we ons konden opfrissen. Om half 7 konden we dan aan tafel wat ons aangeboden werd door de Chinese agentschap ivm. de late trein ipv de vroeg trein en dus het missen van een ontbijtbuffet. Ondertussen werd tijdens het diner Mia Vissers verrast met een prachtige taart vanwege haar verjaardag. Het lang zal ze leven werd natuurlijk ingeluid.

Na het diner deed vrijwel iedereen mee met de lichttour.

Dag 10 zaterdag

Genoten van de mooie lichttour met echt veel licht zoals we dat alleen in Las Vegas kennen. Het gloednieuwe winkelcentrum met het levende 3D plafond was een lust voor de ogen.
Vannacht kort nachtje want de wekker ging helaas al om half 6 omdat we een ochtendvlucht hadden met Hainan airIines. De vlucht vertrok iets vroeger vanaf de gate maar moest lang taxieen, Xian airport is een internationale luchthaven en erg groot.
Met uiteindelijk 20 minuten vertraging duurde de vlucht ca. 70 minuten maar wel met regelmatig wat turbulentie.
Na een goede landing konden we onze koffers van de band halen en liepen we naar de exit waar onze gids klaar stond. De bus stond op de parkeerplaats wat een stuk lopen was. De koffers werden ingeladen en we reden naar de stad Wuhan, het verkeer werkte echter niet mee zodat het even duurde voordat we in het provincie museum waren. Het was het drukke verkeer waard want de museum stukken bleken uniek. De vondst uit 1978 bleek een grafkamer van een vorst uit het koninkrijk nog voor de keizerlijke dynastieen, namelijk ca 500 voor christus. De enorme grote houten gelakte kist is heel goed bewaard gebleven omdat deze begraven lag onder de grond met daarboven 47 lagen bielzen en doordat er grondwater ingestroomd was en daardoor zuurstofarm is geweest. De schat aan attributen uit de kamer werden hier tentoongesteld met opvallend veel muziekinstrumenten, waaronder en enorm klokkenspel. Ook vele bronzen stukken waren zeer goed geconserveerd.
Ondertussen was het ruim tijd voor de lunch en die kregen we voorgeschoteld in een mooie zaak in een private dining zaal. De lunch liet zich goed smaken met veel groente kip en eend. Na de lunch moesten sommigen nog even naar de ATM geld automaat maar gek genoeg lukte het niemand. Ons vermoeden rees dat er een storing zou zijn en bij navraag in Nederland bleek dit zo
te zijn. Er stond een 4 uur durende busrit voor de boeg en onderweg stopten we 2 x om de benen te strekken. Aangekomen in Yichang nuttigden we het diner nog aan wal en daarna gingen we aan boord van onze rivier cruise.

Omdat we aan boord misschien slechte internet verbinding hebben tussen de kloven kan het zijn dat het verslag vertraging oplevert.

Iedereen heeft het naar de zin en het is een gezellige groep.
Groeten vanuit China

Dag 11 Zondag

Na de Check in en de nodige informatie en kennismaking van de Duitstalige river guide werden de kamersleutels uitgedeeld. Het programma van zondag ochtend was nog niet geheel bekend omdat nog niet alle groepen aan boord waren en er eventueel in de ochtend een optionele excursie zou worden georganiseerd. Enkele van ons hadden zich opgegeven hiervoor. Nadat onze koffers naar de kamers werden gebracht werd het nog even gezellig in de bar. Maar uiteindelijk iedereen naar bedje toe na de lang dag.

In de ochtend werden we op tijd gewekt met rustige muziek en werd het ontbijtbuffet geserveerd in het restaurant. Om 08.15 ging de optionele excursie van start wat de hele ochtend duurde. De rest kon zich vermaken op het schip of heerlijk uitrusten.

Om 12 uur werd het lunchbuffet geserveerd en na de lunch stond het 3 kloven dam op het programma. Deze excursie was gratis en heel bijzonder om dit enorme waterproject te zien. Middels 2 uitzichtpunten en een maquette werd duidelijk hoe groots dit project wel niet is en hoeveel mensen voorzien worden van stroom.

Enkele feiten:

De dam is 2309 meter lang en aan de onderkant 124 meter dik het hoogste punt waar een straat overheen loopt is 18 meter breed. Het project heeft 18 miljard euro gekost. Gemiddeld wordt er 116.000 m3 water per seconde doorgevoerd. Er zitten in totaal 32 turbines in waaronder van Duitse makelij. De opwekking van elektriciteit is ca. 84,7 miljard kilowatt uur.

Er zijn 1,4 miljoen mensen verhuisd en betrof 13 steden, 140 kleinere steden, 657 fabrieken, 1352 dorpen en 30.000 hectare akkerland. Vanaf 2003 werden de permanente 5 kamer sluizen in bedrijf genomen, voor de grote schepen tot 280meter x 34 meter. Het tijdsbestek om de 5 sluizen door te varen duurt ca. 3 uur. De scheepslift is nog niet klaar en kan schepen tot 120 meter x 18 meter tillen en de doorvoer tijd is slechts 45 minuten.

De veiligheidsvoorschriften zijn erg streng en men komt niet zomaar bij de dam.

Na de interessante excursie kwamen we terug aan boord en was het happy hour en was er weer een jarige in ons midden namelijk Sophie Schepman. Jos en Sophie nodigden iedereen uit en ontvingen een ieder in de grote zaal voor een glaasje bubbels en was er wederom taart geregeld. Ook nu weer werd er gezongen en zorgde het voor een gezellige boel.

Om 18 uur was er een captainswelkom met weer bubbeltjes en kleine hapjes, de kapitein verwelkomde alle gasten en er werd een toast uitgebracht. Ook stond er een buffet met hapjes en zodra de kapitein iedereen uit nodigde daarvoor storten de Chinese reizigers er vol op, lachen geblazen. Om 18.30 uur werd het diner buffet geserveerd en verplaatste iedereen zich naar het restaurant. In de avond werd het wederom gezellig waarbij het personeel een modeshow liep waarbij men o.a. kleding showden uit de verschillende keizerlijk tijden.

Ondertussen werd er weer gevaren en gingen we door de sluizen. Op het dek kon men zien hoe groot elke sluisbak wel niet is. Ook de enorme sluisdeuren die zo groot zijn als basketbalvelden openden e sloten zich redelijk vlot. Het waren in totaal 5 sluizen waar we met 5 schepen in lagen en elke sluis tilde ons ca. 20 meter omhoog. Het totale hoogte verschil is dus iets meer dan 100 meter en we voeren vervolgens stroomopwaarts het stuwmeer op wat op ca. 175 meter boven zeeniveau ligt. In totaal leggen we tijdens deze cruise ruim 600 kilometer af.

Dag 12 Maandag

Wederom een vroege wake up call met zachte muziek op de achtergrond. Een vroeg ontbijt en vervolgens stonden we alweer op het zonnedek van een kleiner schip. De excursie van vandaag was een mooie boottocht op een zijrivier. De tocht duurde een uur en we voeren tussen een smalle kloof in wat flink begroeid was met bomen en struiken en erg groen was. Tussen de struiken door vele geiten, maar ook reigers en apen, alhoewel we de apen helaas niet hebben kunnen spotten. Tussen een bergspleet zagen we op grote hoogte een eeuwenoude doodskist en hoe die kist daar is gebracht is nog steeds een raadsel en meerdere theorieën. Uiteindelijk kwamen we aan op een bepaald punt waar we moesten overstappen op kleine roeiboten. Iedereen een reddingsvest aan en 4 staande roeiers en een stuurman roeide verder de nauwe kloof in. Onze lokale gids kon goed vertellen over het lokale leven in dit berggebied. Om te demonstreren hoe men vroeger de boten met trokken sprongen 2 roeiers van boord en trokken vervolgens onze boot met een bamboo touw een stuk verder. Om vervolgens weer in de boot te springen.

De lokale gids zong ondertussen een mooi folklorisch lied waarbij we mee moesten zingen. Ondertussen zwaaiden we naar passerende bootjes en haalde de andere boot me hollanders elkaar in. Onder de roeiers waren mannen bij van 70 tot zelfs een roeier van 92. De regio stond bekend om haar naakte boottrekkers, vanwege de warme zomermaanden.

Terug aan boord van het kleiner schip bracht deze in een uur tijd ons weer terug naar het cruiseschip waar de lunch inmiddels werd geserveerd. Overigens werd het erg gezellig op de kleinere boot met de groep Chinezen waar zelfs een polonaise werd ingezet met Chinezen en de hollanders. Chi had terug op het cruiseschip geregeld dat we in de stuurhut mochten kijken. De riverguide legde in de stuurhut uit hoe men daar te werk ging en het was best bijzonder om dit te mogen meemaken. De stuurhut zelf viel een beetje tegen en was eenvoudig en wat ouder en kennelijk met veel Russische techniek.

De rest van de middag was vrij en kon iedereen zijn eigen gang gaan. Er werd in de middag door de Wu en de Qutang kloof wat een zeer unieke landschap was. De riverguide vertelde over het landschap en deze is zo belangrijk voor China dat het zelfs op het 10 yuan biljet staat.

Het diner stond weer op ons te wachten en de rest van de avond was er geen programma. Morgen echter op onze laatste avond is er een entertainment programma waarbij we onze reizigers ook is gevraagd een stukje op te voeren. Chi had een voorstel om tulpen uit Amsterdam op te voeren aangezien dit bij een eerdere reis ook een groot succes was.

Dag 13 Dinsdag

Beetje uitslapen vandaag want de excursie staat vandaag pas om 9.15 op het programma. Onze laatste dag op het cruise schip. Na ons ontbijt gingen we aan wal en bezochten het geestenstadje Fengdu. Middels ca. 150 traptreden kwamen we boven aan de heuvel. Tussendoor diverse etages met tempels en beelden. De lokale gids kon ons er veel over vertellen.

Terug op het schip kregen we onze laatste lunchbuffet die ons weer goed liet smaken. In de middag was het vrij en we zagen elkaar weer bij het diner. Diner was een farewell banquet waarbij we de kapitein ons in het restaurant verwelkomden en met een toast ons op een mooie verdere reis wenste. Het diner wat aan tafel werd geserveerd ipv buffet was een waar feest met als afsluiting een stukje Chinese vlaai en watermeloen. Na het diner was er entertainment in de grote zaal waarbij er naast het personeel ook onze gasten iets mochten opvoeren. Uiteraard mochten de Hollanders niet achterblijven. En na een aankondiging ging John de Langen het podium op voor een leuke sketch waarbij hij een reisleider was voor de Chinezen. Met enkele leuke grappen over Holland en een kennismaking met Holland waarbij de riverguide de grappen zo goed mogelijk vertaalde voor het aanwezige Chinese publiek werd de hele groep het podium opgeroepen om het liedje  Tulpen uit Amsterdam voor te dragen. Wederom gezellig!

Morgen checken we na het ontbijt uit en vervolgen we onze reis verder naar Guilin met een binnenlandse vlucht van iets meer dan een uur.

Dag 14 Woensdag

In de vroege ochtend konden we aan het ontbijt en konden we uitchecken. Sommigen medewerkers kregen van onze gasten nog een fooi in de hand gedrukt voor het keurige en correcte optreden en service tijdens de prima verlopen cruise.
De koffers werden aan land gedragen en we werden door onze gids opgehaald voor de transfer naar het vliegveld. Omdat er nog wat vrije tijd was reden we naar een museum over oude Chinese bedden wat slechts 10 minuten van het vliegveld lag. Deze korte intermezzo gaf ons de gelegenheid om de benen te strekken. Uiteindelijk op het vliegveld konden we meesten gelukkig weer pinnen want de storing was voorbij. De koffers waren al ingecheckt maar wel met wat overgewicht. Na de security check liepen we naar de gate en konden we stipt op tijd met het vliegtuig mee van China Southern airlines naar Guilin wa ongeveer 1 uur vliegen was. De vlucht kenden wel wat turbulentie en de landing was er een van de harde soort. Nou ja iedereen meteen weer wakker.

Op de luchthaven stond onze gids alweer op ons te wachten en werden de koffers middels een kofferwagen naar ons hotel gebracht. Guilin is een stadje van slechts 700.000 inwoners en erg rustig vergeleken met at we tot nu toe hebben meegemaakt. De stad ligt ter hoogte van Cuba en cairo en is dus subtropisch. De temperatuur was dan ook inmiddels opgelopen naar 26 graden.
Onderweg naar het hotel zagen we de eerste karstgebergte al voor ons en dit natuurgebied is een van de beroemdste van China. Guilin leeft dan ook van het toerisme en heeft verder geen echte industrie.
In de middag stond er niets op het programma en daarom werd door de lokale gids een leuke tocht georganiseerd naar de You berg waar we met de kabelbaan naar 900 meter hoogte gingen voor een panorama blik op Guilin. Het diner is in het hotel en de avond vrij. Morgen hebben we een schilderachtige tocht over de Li rivier met haar waterbuffels en prachtige karstlandschap wat ook in Vietnam voorkomt .
Morgen in de avond ons laatste binnenlandse vlucht naar de yangtze delta namelijk Hangzou

Dag 9 was per ongeluk niet online en staat er nu tussen

nieuwe fotos volgen zsm.

Dag 15 Donderdag

Na de vrije avond van gisteren waar velen op het grote plein waren blijven hangen om de lokale mensen te zien dansen en gezellig elkaar opzoeken. Prachtig om te zien hoe jong en oud de quik step, wals en andere dansstijlen lieten zien.

In de ochtend werden we weer gewekt door onze wake up call en konden we onze koffers voor de deur zetten zodat deze werden opgehaald en vast naar het vliegveld werd getransporteerd. Het rijkelijke ontbijt smaakte erg goed, wat zorgde voor een goede bodem. Stipt om 8.15 vertrok onze bus naar de aanlegsteigers voor onze Li rivier cruise. Dat we niet de enige waren bleek al toe we aankwamen. Veel bussen en veel boten. In een van de boten hadden we gereserveerde plaatsen waar later in de ochtend ook de lunch zou worden geserveerd. De koks waren die al aan het voorbereiden op het achterdek. Terwijl de boot over de prachtig heldere en zeer ondiep wateren voer van de Li rivier hadden wij het perfecte uitzicht op een van de mooiste plekken van China namelijk het kastgebergten. Schilderachtig mooie natuur. Ook berggeiten mooie vogels en de waterbuffels konden we goed zien. De lunch werd aan boord genuttigd en er kwam uiteraard bier op tafel; let wel lokaal bier van ca. 3%. Ondertussen wees men op de mooiste stukken langst de Li rivier en ook dat deel wat op het briefje van 20 yuan staat. Dit geeft al aan hoe mooi en belangrijk de Chinezen dit gebied vinden. Tegen 13 uur meerde onze boot aan in het plaatsje Yangshuo. We kregen daar een uur de tijd om de winkeltjes te bezoeken of een ijsje te nemen bij de Mac Donalds.

Omdat onze vlucht vroeg in de avond was werd er besloten om een extra excursie te doen met de bus he echte plattelands leven te zien. De bus zette ons af bij een landweg die we afliepen en onderweg kwamen we mandarijnen bomen, katoen struiken en rijstvelden tegen. Ook de vele prachtige vlinders die voorbij vlogen waren een lust voor het oog, helaas niet voor de camera. Onze wandeling kwam uit bij een boerderij waar we binnen mochten kijken. Voor het huis stond een enorme bananenboom. Binnen in de keuken stonden tevens al 2 doodskisten klaar die de zoon had geschonken aan de ouders zodra deze de 70ste levensjaar bereiken. De ouders waren er trots op om de prachtig uitgesneden en met de hand gemaakte kist te hebben staan. Helaas was de waterbuffel niet in de stal. Maar er bleek genoeg te zien waaronder de sojabonen en de kalabas en pinda’s die hingen te drogen. Terug in de bus reden we een stukje verder en kwamen we een boer op het land tegen met een waterbuffel. Normaal zouden we stoppen en uitstappen maar helaas was de weg op die plek wat te nauw. Dat we wegreden vond de boer niet zo leuk, aangezien hij nu een fooi misliep.

Ondertussen was het tegen 4 in de middag en zette de bus koers richting Guilin vliegveld voor onze laatste binnenlandse vlucht. De busrit van 1,5 uur werd door de meesten benut voor een dutje. Aangekomen op het vliegveld had onze gids diner besteld in een restaurant op het vliegveld. Onze vlucht gaat naar Hangzhou en Air China zorgde daarvoor.

Met een mooie zachte landing kwamen we aan in Hangzhou en stond onze gids al op ons te wachten. In ca. 3 kwartier bracht de chauffeur ons naar het hotel en konden we inchecken. Morgen vertrekken we om 9 uur en zijn de hele dag in de buurt.

WEER NIEUWE FOTOS KLIK HIER

Dag 16 vrijdag

Vanochtend heerlijk ontbijten na een goede nachtrust. Onze bus stond alweer klaar en onze eerste bezichtiging was de stadsbeschermingstoren. Deze pagode van ruim die op een heuvel staat en ca. 100 meter boven zeespiegel staat is het hoogste punt van deze stad en er mogen geen gebouwen hoger worden gebouwd dan deze pagode. Voordat we bij de pagode aankwamen stond er een groep mensen te dansen. Uiteraard konden de Nederlanders niet achterwege blijven en deden er enkele mee. Vanaf de top van de moderne pagode kon men een mooi panorama blik werpen op deze eer groene stad. Beroemd om haar West meer wat in de keizerlijke tijd is gebouwd. Het meer was een baai van een rivier en is later verder uitgebouwd tot wat het nu is met een omtrek van ca 15 km. Deze stad wordt dan ook jaarlijks door meer dan 50 miljoen Chinese toeristen bezocht.

Na deze pagode bezochten we de historische binnenstad met haar oude apotheek uit het jaar 1874. Deze traditionele apotheek met de vele kruiden wordt gebruikt door de Chinezen die bij een TCM; traditional Chinese medicine arts zijn geweest, waar de apotheker allerlei kruiden bijelkaar zoekt en deze in pakketjes meegeeft. Het is de bedoeling dit mengsel te koken en de bouillon te drinken. We kregen wat vrije tijd om de omgeving te verkennen met haar vele kraampjes en winkeltjes. Ook koffie en gebak in een soort konditorei was gelegen in het winkelstraatje en menigeen dronk een heerlijke cappuccino.

Inmiddels tegen 11 uur en het was nu tijd voor het beroemde west meer. We liepen door het schitterende park waar vele bruidsparen bezig waren met hun foto reportage en waar in een ander deel groen vele kinderen met hun klassen aan het spelen waren. Het grote park was druk maar ook weer rustgevend en alles prachtig aangelegd. Een boottocht op het west meer mocht niet ontbreken en met het prima weer met een fris briesje was het heerlijk toeven.

Terug bij de bus was het tijd voor de lunch. In enkele minuten bracht onze bus ons naar het lunchadres. De lunch liet ons prima smaken met o.a. een lekkere bal gehakt. Na de lunch was het tijd om de bergen in te rijden voor de theeplantages. Het was slechts een kwartier rijden vanaf ons lunchadres en zo stonden we al gauw tussen de struiken. Jian onze gids legde uit welke blaadjes de beste thee gaf en hoe er geoogst werd en hoe de beste thee wordt gemaakt middels een wok. Binnen kregen we in het Engels de uitleg wat nu exact groene draken bron thee gedronken moest worden alsook waar het allemaal niet goed voor was.

De weg terug naar de stad normaliter een half uur rijden werd bijna 1,5 uur door de flinke file. Ondanks de regels die er in deze groene stad gelden kreeg men het toch voor elkaar om kris kras door elkaar te rijden op een kruising waardoor het helemaal vast kwam te zitten. Bij aankomst in ons hotel hadden we even pauze om vervolgens aan te schuiven aan ons diner in het hotel.

Na de prima maaltijd was het tijd voor de West lake show; Impressions of West lake. Wat een spektakel show met licht muziek en ruim 300 spelers die de show verzorgde in dit open lucht theater. De avond was uitstekend geslaagd en er werd nog over nagepraat en sommigen kochten de cd met de muziek.

Terug in het hotel voor een heerlijke nachtrust en morgen een busrit naar Suzhou. De laatste dagen van onze avontuurlijke reis zijn ingegaan.


Dag 17 zaterdag

Vandaag nagenietend van de west lake show aan ons ontbijt vertrokken we rond half 9 richting Suzhou en lieten we Hangzhou achter ons.
Het zou zo’n 2,5 uur rijden zijn echter kwamen we slechts 10 km voor de afslag in een file terecht waar een flink ongeluk gebeurd was met een vrachtwagen geladen met varkens. Uiteindelijk aangekomen in Suzhou en reden we gelijk door naar de lunch die ons goed liet smaken. Gelukkig lagen de bezienswaardigheden en ons hotel dicht bij elkaar. We bezochten na de lunch de zijde fabriek. In een lokaal kregen we van Jian een toelichting van de levensloop van de zijde rups en in een andere hal konden we zien hoe de zijde werd geproduceerd. Ook de oude machines werden door de aanwezige reizigers/techneuten bekeken. 4 dames demonstreerden hoe ze de zijde uit elkaar trokken die werd gebruikt voor de vulling van een dekbed. Uiteindelijk kwamen we in diverse winkels van de zijde fabriek waar de dames naar hartelust konden winkelen. In een aparte fashion room kregen een modeshow te zien van de beschikbare dames kledij van de winkels.

Na de silk factory no. 1 reden we naar de tuinen van de meester van de netten. Deze tuin van 0,6 hectare welke op Unesco erfgoed lijst staat is een overblijfsel uit de Song dynasty uit de 12e eeuw. De rijke ambtenaren en families lieten allemaal den tuin bouwen waar men tevens in woonden. Een mooi aangelegde vijver met veel goudvissen en diverse verblijven.

Ons hotel lag op een steenworp afstand en na een snelle check in en korte break bracht onze bus ons naar het keizerkanaal voor wederom een boottocht. Middels diverse zijkanalen werd het erg smal en en uiteindelijk stapten we uit om een lokale markt te bezoeken. Allerlei levende dieren werden verkocht waaronder schildpadden, kikkers, eenden en kippen.

Na de tocht was de avond vrij en ook voor het diner mochten de reizigers op avontuur.

Morgen onze 1 na laatste dag en rijden we naar Shanghai.

 

Dag 18 zondag

Na een heerlijke avond waarbij de meeste toch in ons verblijfshotel hun diner gebruikten waar men westers kon eten konden we deze ochtend genieten van een uitgebreid ontbijt buffet.

Nadat we allemaal waren uit gecheckt moesten alle kamers nog gecontroleerd worden. Door deze controle en enkele foutjes van het hotelpersoneel vertrokken we met een beetje vertraging. Ongeveer 20 minuten onderweg kwamen we er achter dat onze paspoorten door onze gids vergeten was en nog in bewaring was bij de receptie. Terug naar het hotel om ze de vergeten paspoorten op te halen en een echte min punt van de gids, maar uiteindelijk kwam het wel goed uit aangezien meerdere mensen nog iets waren vergeten of nog iets wilden ruilen en achterlaten J.

Uiteindelijk met 45 minuten vertraging reden we dan naar Shanghai en kwamen we daar ca. 1,5 uur later aan. De stad doemde al op met al haar wolkenkrabbers en in de bus legde Jian uit hoe Shanghai ontstaan was vanuit een vissersdorp van slechts 200.000 inwoners naar ruim 24 miljoen inwoners na de laatste volkstelling in 2010.

We reden eerst naar de Jade Buddha tempel waar we de jade boeddha mochten zien en deze ruim 150 jaar oude beeld ziet er nog puntgaaf uit. Ook de kleine liggende jade boeddha mocht er zijn. In de tempel kwam er een extra gast bij, een zoon van Hay en Ardie die toevallig momenteel in China werkt. Na deze tempel bezoek die midden in de stad ligt reden we naar de Bund; de oeverpromenade van Shanghai waar we in het Bund restaurant een heerlijke maaltijd nuttigden. Na de lunch maakten we een wandeling over de promenade en het weer was geweldig met ca. 20 graden blauwe hemel en helder zicht. De skyline in al haar glorie.

Tijd voor de Yu tuinen en de bazaar. We liepen door de mensen massa en de bazaar naar de zig zag brug en aan de andere kant van de brug was de ingang van de Yu tuinen. Een oude klassieke tuin volgens de Chinese stijl met weinig bloemen maar veel rotsen, vijverpartijen en planten.

Alles wat men zag had een specifieke betekenis. Na de Yu tuinen kregen we vrije tijd om de bazaar te bezoeken om diverse souvenirs te kopen. Ook liepen sommigen mee naar een theehuis op de 4e etage waar we een prachtg zicht hadden op de skyline van Shanghai met haar wolkenkrabbers. Bijzondere foto’s want op de voorgrond kon je dan de oude bouwstijl zien van de bazaar met de Ming dynasty stijl. Tijd voor Starbucks koffie waar we op elkaar wachten.

Ondertussen was het ca. vier uur en reden we in 20 minuten naar het hotel een perfect hotel met mooie ruime kamers. De koffers werden naar de kamers gebracht en vervolgens kregen we pauze tot ca. 17.20 om dan gezamenlijk naar ons diner te gaan en de acrobaten circus.

Dag 19 Maandag

Wauw wat een fantastische acrobaten show ERA hebben we gisteren avond gezien. Spektakel, spannend en een lust voor het oog. Diverse acts werden in een 1,5 uur durende show verpakt, waarbij soms de adem werd ingehouden.

Vandaag pakken we onze koffers want vanavond laat is de terugreis. Omdat we een rustig programma hebben vandaag maar eens lekker uitgeslapen alhoewel de meesten wel in het ritme zaten van op tijd opstaan. Het geweldig ontbijt is een super begin van de dag, we kwamen zelfs Franse kaas tegen en gerookte zalm tot de heerlijkste toetjes en vers fruit. Ook voor ons gewoon beleg was ruim voor handen en het was gewoon moeilijk een keuze te maken. Verse croissants en chocolade broodjes. 6 personen van onze groep mogen nog enkele dagen van dit ontbijtbuffet genieten omdat ze 2 nachten verlengd hebben.

Nadat de koffers waren ingeladen reden we met de bus naar het Shanghai museum. Een mooi gebouw met 4 verdiepingen en een schat aan kunst uit binnen en buitenland. Van hallen met oude munten uit de keizerlijke tijd en klederdrachten van de diverse bevolkingsgroepen uit China tot prachtige schilderijen van de Franse Sterling en Francine Clark.

We kregen een uur de tijd om het museum, wat net iets te kort was om echt alles te bekijken maar wel om mooie indrukken op te doen.

Na het museum reden we naar Tianzifang; Old Shanghai. Een stukje wijk wat origineel bewaren is gebleven uit de jaren 20 en men krijgt hier dan ook een goed beeld hoe het vroeger in Shanghai eruit heeft gezien. Tegenwoordig zitten er allemaal leuke boetiekjes, restaurants en barretjes.

Tijd voor de lunch die we genoten in hetzelfde restaurant die we een dag eerder als lunchadres hadden en was prima.

Na de lunch reden we naar de Jin mao toren waar we omhoog werden geschoten met 9 meter per seconde naar de 88e verdieping. Met een geweldig uitzicht op de jungle van wolkenkrabbers met het kraakheldere weer was een waar genot. Ook het nieuwe gebouw wat in aanbouw was die naast de Jin mao toren staat was goed te zien hoe men aan het werk was. De Jin mao toren is ruim 400 meter hoog en de nieuwe toren wordt ruim 600 meter hoog.

Ook het atrium waar je 35 verdiepingen naar beneden kon kijken op de lobbyvloer van een 5 sterren hotel was indrukwekkend.

Vanaf de Jin mao toren reden we naar de fake market waar we naar hartenlust konden shoppen voor een mooi tasje, polo truitjes of schoenen. Omdat we nog een rondvaart hadden in de avond reden we naar ons diner adres waar we toasten op een goed verlopen reis met een heerlijk glaasje Chinese rode zoete wijn. De meesten gingen mee op de showboat om een rondvaart te maken op de Huangpu rivier zodat we de skyline vanaf het water nog eens goed konden bekijken. Prachtig verlich met diverse lichtspellen van de gebouwen sloten we de reis af en werd afscheid genomen van  Sophie, Jos, Elly, Carel, Agnes, Antoon onze medereizigers alsmede zoon van Hay en Ardie; koen en van zoon en schoondochter van Carel en Elly die ook allemaal in Shanghai waren. De achterblijvers wensen we nog enkele fijne dagen in Shanghai. We reden in 1 uur naar het vliegveld van Shanghai en de check in verliep vlot. Stipt op tijd vertrok onze mooie paarse Airbus van Etihad Airways richting Abu Dabhi en kwamen we ook op tijd aan met een zijde zachte landing. Na enkele uurtjes gewacht te hebben in de centrale hal met wifi, vertrok onze Air Berlin vliegtuig naar Düsseldorf airport waar de bus op ons stond te wachten.

Een fantastisch verlopen reis met louter mooi weer; althans in de bergen enkele dagen koud maar absoluut geen regen gehad, komt ten einde.

Reishuis bedankt alle reizigers voor het in ons gestelde vertrouwen en zien elkaar graag op de reünie om gezellig bij te praten en elkaars foto’s te zien.

Foto’s op Facebook zie www.facebook.com/reishuis