Tenerife anders Beleven

Chi Long HoReisverslagen

Verslag Rondreis Tenerife anders beleven 17 tm. 24 oktober 2016

Dag 1 Maandag 17 Oktober

Met een winterjas aan stond iedereen geduldig te wachten bij de diverse opstapplaatsen voor een zonnige week naar het eiland van de eeuwige lente; Tenerife. Precies volgens schema kwamen we aan in Luik waar we zelfs nog even moesten wachten voordat de incheckbalie openging voor onze vlucht. Waarschijnlijk moeten de beambten hier hun tijd opvullen want nog nooit zo’n uitgebreide controle meegemaakt als hier. Precies op tijd vertrok onze vogel richting het zuiden. Vanwege een gunstige windrichting landden we veel eerder dan gepland. Geen probleem. Nadat we de busjes hadden afgehaald reden we in korte tijd naar ons complex voor de komende week. Later in de middag nam Paul de gasten mee voor een korte kennismaking in het Parc Santiago gebied met o.a. een bezoek aan een prachtige cactustuin. Deze eerste avond was het diner gereserveerd bij Guachinche El Cordero; een oude babanen plantage omgebouwd tot restaurant. De maaltijd met lokale gerechten viel goed in de smaak. De traditionele chupito; een glaasje vodka caramel vond gretig aftrek. Een welverdiende nachtrust volgde.

Dag 2 Dinsdag 18 Oktober

Na een zeer goed verzorgd ontbijtbuffet in het restaurant van het Castle Harbour complex vertrokken we richting de hoogste berg van Spanje; de Teide met zijn 3700 meter boven de zeespiegel en 7500 meter vanaf de zeebodem! Via een prachtige lavaroute kwamen we in de krater terecht. Hier maakten we diverse stops en met veel fantasie kon je allerlei creaties zien die de lava gevormd had. Lekker de tijd om te wandelen en daarna weer verder voor een bezoek aan teletubbieland. Een maanlandschap wat er met veel fantasie wel op lijkt. Bij de uitgang bezochten we het bezoekerscentrum waar een filmvoorstelling voor ons klaar stond. De terugweg verliep via een andere route zodat we weer konden genieten van mooie uitzichten. Na een stop bij Pino El gordo ofwel een heel dikke boom met een omvang van bijna 10 meter omvang en 45 meter hoogte reden we door naar ons restaurant voor het diner. Joekels van uien en ontelbare potten en glazen met likeur stonden bij de ingang opgesteld. Allemaal produkten uit het eigen dorp. De avond was ter vrije besteding.

Dag 3 Woensdag 19 Oktober

Vandaag gingen we ondergronds. Via een groene route aan de noordkant van het eiland kwamen we aan bij een bijzondere attractie; de Cuevas de los vientos ofwel de tunnels van de wind. Het lavatunnel complex is het twee ter wereld na Haïti dat te bezoeken is. Na een uitgebreide filmpresentatie kreeg iedereen zijn eigen smurfenmutsje en mijnwerkershelm op om daarna onder leiding van een Duits sprekende gids ruim 2 uur lang bovenop en onder de lava te lopen. Een bijzondere ervaring met heel veel informatie over het ontstaan. Na de middag reden we naar El Rincon nabij Puerto de la Cruz voor een wederom uitstekend diner midden tussen de bananenplantages. Voordat we naar binnen gingen gaf Paul uitleg over hoe bananen eigenlijk groeien. Aansluitend reden we naar Puerto waar het toerisme ooit begonnen is. Hier kreeg iedereen een paar uurtjes om de stad te verkennen en te genieten van een drankje op een van de vele terrassen. In de duisternis keerden we terug naar het zuiden via de TF1.

Dag 4 Donderdag 20 Oktober.

Op deze in pricipe vrije dag kozen de meesten er toch voor om mee te gaan naar Reserva Ambential de San Blas. Hier kon men via een speciale presentatie zien hoe het leven op het eiland er vroeger uit heeft gezien. Speciaal voor de Reishuis gasten was er een rondleiding georganiseerd. Normaal gesproken heeft men hier nl. als passant geen toegang omdat deze plek alleen voorbehouden is aan de hotelgasten. Na de filmpresentatie volgde een rondleiding door een virtuele wereld via diverse ruimtes die het leven van vroeger weer gaven. Met ieder zijn eigen oortje liepen we daarna buiten door een gebied dat vroeger ook bewoond is geweest. Met enkele figuranten op onverwachte plekken kwam het geheel tot leven. Na afloop van deze ruim 2 uur durende rondleiding reden we naar El Medano; het surfers paradijs waar het bijna elke dag waait. Hier tijd voor een kopje koffie of een ijsje op deze wederom zeer zonnige dag. De rest van de middag en avond kon men zelf invullen.

Dag 5 Vrijdag 21 Oktober

Na het ontbijt gaf Sebastian bij de receptie eerst een uitleg over het programma van deze dag. Geboren en getogen op dit eiland kon hij veel vertellen over de geschiedenis van de dingen die we vandaag gingen bezichtigen. Hierna reden we naar de vroegere hoofdstad van het eiland; La Laguna wat letterlijk lagune betekend. Tegenwoordig is het de universiteitsstad van de Canarische eilanden. Meer als 15.000 studenten bevolken deze stad tegenwoordig met alle denkbare studierichtingen. Aangekomen bij Plaza San Cristobal bezochten we de locale markt met heel veel verse producten van het eiland. Daarna liepen we het oude centrum in en volgde na enige tijd een rondleiding met een stadsgids. Hij liet ons verschillende gebouwen van binnen zien zodat we een goed idee kregen van het vroegere en huidige leven hier. Na deze wandeling meldden onze maagjes zich. Hiervoor reden we het Anaga gebergte in. De rit eindigde met velen bergen en dalen en smalle straatjes in Chinamada aan het einde van de wereld. Hier stond in een heuse grot een heerlijke locale maaltijd op ons te wachten met wederom heerlijke tapas. Na afloop liepen Sebastian en Paul met een gedeelte van de groep naar een plek met een prachtig uitzicht over de Atlantische oceaan. Dat hagedissen heel groot kunnen worden kon men hier letterlijk ook zien. Via de autosnelweg reden we uiteindelijk weer terug naar het warme zuiden.

Dag 6 Zaterdag 22 Oktober

De week vliegt voorbij! Vandaag na het ontbijt voordat we vertrokken eerst weer een uitleg over wat we gingen zien vandaag door Sebastian. Na een rit van ruim 30 minuten arriveerden we in Candelaria; het Lourdes van de Canarische eilanden waar de zwarte madonna te zien is. Er zit een heel verhaal achter deze persoon die in de grot nog in het originele formaat te zien is en in de Basiliek in groot formaat. Voor de eilanders de belangrijkste persoon in hun leven. Kom je aan de Zwarte Madonna dan heb je echt een probleem. Op het grote plein voor de Basiliek stonden de prachtige bronzen beelden van de 9 voormalige koningen van het eiland. Iedereen kon op zijn gemak alles bekijken en genieten van een van de vele terrasjes voor een kopje koffie. We vervolgden onze rit naar de andere kant van het eiland waar we allereerst stopten bij het bekende uitzichtpunt van Humbolt. Even later reden we het oude centrum van deze historische stad binnen gelegen in een prachtige setting. Hier vindt elke jaar in juni een cultureel gebeuren plaats waarbij van lavazand enorme mozaïeken gemaakt worden. Tijdens een wandeling door het centrum passeerden we prachtige tuinen met volop bloeiende planten. Ook bezochten we de 2 musea die een goed beeld gaven van deze culturele gebeurtenissen. Ook bezochten we een patio die er nog helemaal zo uit zag als vroeger. Heel bijzonder. Alsof de tijd heeft stilgestaan. Een spannende rit naar ons restaurant volgde. In La Victoria reden we via een sterk hellende weg de bergen in midden tussen een enorm wijnbouwgebied. Op diverse plekken hingen de druiven nog aan de struiken. Waar we dachten dat we niet meer verder konden reden we een zandweg in en stopten in een groene omgeving. Verscholen achter een begroeid hek met bloeiende passiebloemen lag ons restaurant verscholen. Wie bedenkt zoiets. Hier konden we echte de lokale sfeer proeven. Letterlijk en figuurlijk. We bleken niet de enigen! Ondanks de regen die hier hoog in de bergen begon te vallen mocht dat de pret niet deren. Wij zaten met onze gasten gelukkig onder een dak. De parasols boden uitkomst voor de andere gasten van het eiland die aanwezig waren. De lokale wijn, vlees van een lokaal gefokt varken en de lokaal bereide kaas mochten iedereen smaken. Met een steile afdaling reden we uiteindelijk weer terug naar een normale straat en arriveerden later in de middag weer in Los Cristianos.

Dag 7 Zondag 23 oktober

Op deze laatste volle dag gaan we o.a. een plek bezoeken die velen al in de reisgidsen hebben zien staat; Masca. Het weer is ons in eerste instantie zeer goed gezind want we komen met volop zonneschijn aan op deze prachtige plek met eveneens prachtige uitzichten. Degenen die van een flinke afdaling maar ook klim houden dalen af naar het plein aan het einde van de bebouwing. Niet iedereen zou hier kunnen en willen wonen want rust heb je absoluut als er geen toeristen zijn. Echter de bekende Masca kloof wordt door veel eilandbezoekers gelopen. Vandaag echter zeer rustig. Waarom bleek niet veel later. Nadat we weer ingestapt waren vielen de eerste druppels regen op onze busjes. Naar mate we verder omhoog klommen naar de bergpas zo’n 1100 meter. Het werd steeds grijzer en ook de regen werd heviger. Ook een bijzondere ervaring natuurlijk na een hele week vol zonneschijn. In ee mistige omgeving zetten we de daling in naar Buena Vista del Norte ofwel een mooi uitzicht op het Noorden. Het buena kon er vandaag vanaf gelaten worden! Door een gebied met ontzettend veel bananenplantages kwamen we aan in Garachico. Deze plaats is ruim 400 jaar geleden volledig bedolven onder een lavastroom. Het nieuwe dorp op bovenop deze stroom opnieuw opgebouwd! De locale winkelier deed met de verkoop van Poncho’s goede zaken! Men kreeg de gelegenheid om het dorp op eigen gelegenheid te verkennen en te genieten van het locale leven. De souvenirwinkels deden goede zaken. Na dat we de oorspronkelijke havenpoort gepasseerd waren liepen we naar een lokaal restaurant voor de lunch. Hier merk je duidelijk de verschillen tussen het toeristische zuiden. De openhartigheid en vriendelijkheid voelt hier toch heel anders. Met een rijkelijk menu met diverse soorten vlees en vis door Sebastian samengesteld met daarbij een van de lekkerste wijnen van deze week genoot iedereen van deze laatste gezamenlijke maaltijd van deze week. Via een andere bergroute reden we weer terug naar de andere kant van het eiland. Hadden we al de nodige regen gezien; zodra we aan de zuidkant aankwamen voelden we onmiddellijk dat de zon hier weer zijn best deed om door te breken. Aangekomen bij Los Gigantes lachte het zonnetjes ons dan ook weer tegemoet. Echt een eiland met verschillende soorten weer op hetzelfde moment. Nadat iedereen de kliffen van Los Gigantes op foto had kunnen vastleggen reden we langs de zuidkust weer terug naar ons complex Casle Harbour in Los Cristianos.

Dag 8 Maandag 24 Oktober

Omdat onze terugvlucht pas om 12.40 uur vertrok kon iedereen op zijn gemak ontbijten en de koffers inpakken. Samen met Sebastian en Paul reden we terug naar het vliegveld voor de check in. Nadat iedereen afscheid had genomen  ging het richting controle voordat er uiteindelijk ingestapt kon worden.